پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۹:۳۵ - ۲۹ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۸۵۷
طبیعت و محیط زیست

جنگل‌های ایران، در سراشیب نابودی

جنگل خالی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
به گفته رئیس انجمن جنگل‌بانی کشور، ۴۲ درصد از جنگل‌های شمال کشور رو به قهقرا است. این در حالی است که در این جنگل‌ها حداقل ۷۰ گونه گیاهی نیز در آستانه نابودی قرار گرفته است.

سیناپرس ،بر اساس آمارهای سالانه منتشرشده از طرف سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و حتی فائو، ایران از لحاظ توسعه سرانه جنگل و حفظ میزان جنگل‌های خود، در وضعیت نسبتاً مطلوبی قرار گرفته است. اما افرادی که از نزدیک در جریان مسائل جنگل‌داری و جنگل‌بانی در ایران هستند، نظری برعکس دارند. به‌عنوان مثال، هادی کیادلیری، رئیس انجمن جنگل‌بانی ایران، معتقد است که ۴۲ درصد جنگل‌های شمال کشور رو به قهقرا است.

 

همین تفاوت در نظر متخصصانی که از نزدیک در امور مربوط به جنگل‌ها در کشور مشارکت دارند با آمارهای رسمی است که تعجب‌برانگیز است. اما باید دانست که یک عامل بسیار مهم در ایجاد این تناقض دخالت دارد و آن هم تفاوت بحث کمیت جنگل با کیفیت جنگل است.

 

سال گذشته گزارشی منتشر شد که نشان می‌داد بخش زیادی از جنگل‌های مناطق گرمسیری جهان، کیفیت و کارکرد مناسب خود را از دست داده‌اند. این سخن به این معنی است که قسمت‌های قابل‌توجهی از جنگل‌های مناطق گرمسیری دیگر نقش همیشگی خود را در اکوسیستم بازی نمی‌کنند.

 

اکنون گفته‌های آقای کیادلیری نشان می‌دهد که در ایران نیز اتفاقی مشابه رخ داده است، هرچند که ممکن است از مساحت جنگل‌ها به‌شکل چشمگیری کاسته نشده باشد، که البته در مورد این موضوع هم تردیدهایی وجود دارد، اما آن‌چه که از جنگل‌ها باقی مانده است، کیفیت گذشته خود را ندارد. به این معنا که بخش مهمی از ذخیره‌ها و تنوع زیستی و به‌طورکلی فون (گونه‌های جانوری) و فلورا (گونه‌های گیاهی) در جنگل‌ها از دست رفته است. البته این اتفاق منحصر به کشور ما نیست و در مناطق دیگر جهان نیز به وقوع پیوسته است.

 

«جنگل خالی» چیست؟

در این خصوص حتی مفهومی وجود دارد به نام «جنگل خالی». این مفهوم حکایت از وضعیتی دارد که در آن جنگل‌ها وجود دارند و مساحت آن‌ها حفظ شده است اما از زیستمندان مهم خود که به حفظ چرخه جنگل کمک می‌کنند، تهی شده است. در ایران پدیده جنگل خالی در جنگل‌های شمال و جنگل‌های مناطق زاگرس دیده می‌شود. یعنی زیستمندان مهمی که سلامت جنگل را تأمین می‌کرده‌اند و بخش مهمی از تنوع زیستی جنگل به حساب می‌آمده‌اند، از قسمت‌های مهمی از عرصه‌های جنگلی ایران بیرون رانده شده‌اند.

 

در بسیاری از مناطق شمالی کشور، حیوانات بزرگ‌جثه به ارتفاعات رانده شده‌اند و حتی پرندگان از جنگل‌ها خارج شده‌اند و این مسأله در کنار نگهداری نامناسب و عدم توجه به نتایج تحقیقات علمی و عدم مدیریت جنگل‌ها بر مبنای پژوهش‌های درست و علمی، باعث ایجاد صدماتی برای جنگل‌ها شده است که نمونه‌هایی از آن در گفته‌های هادی کیادلیری، رئیس انجمن جنگل‌بانی ایران مشهود است:

 

کیادلیری می‌گوید: «با نامساعد کردن شرایط زیستی، گونه‌های شمشاد و ممرز و انجیری را به سمت نابودی هدایت کرده‌ایم و گونه راش که ۳۰ درصد جنگل‌های کشور را تشکیل می‌دهد، امروز رو به انقراض است.»

 

به گفته رئیس سازمان جنگل‌بانی کشور همچنین از سال ۱۳۷۵ تاکنون در حدود ۷۰ گونه درخت از جنگل‌های شمال کشور در معرض طغیان آفات قرار گرفته‌اند که از لحاظ وسعت ۳۵۰ هزار هکتار از جنگل‌های شمالی را شامل می‌شود.

 

فقر در کشور، دشمن جنگل‌ها

نکته مهم دیگری که در صحبت‌های آقای کیادلیری نیز به آن اشاره شده است، این است که «فقر» در ایران همواره یک عامل اصلی آسیب‌رسان به جنگل‌ها بوده است، درحالی که این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است. و حتی طرحی با عنوان «طرح مدیریت چندمنظوره جنگل‌های هیرکانی» به اجرا درآمد که  هدف از آن، حفاظت از مدیریت مشارکتی جنگل‌های شمال کشور بود، اما نتایج آن چندان موردتوجه قرار نگرفت و جنبه کاربردی پیدا نکرد.

 

درحقیقت بین مردم بومی که بهره‌برداران سنتی جنگل هستند با سیستمی که قصد حفاظت از جنگل به شیوه‌های سنتی را دارد، همواره تعارضی موجود است. علاوه بر آن خودِ سیستم حفاظت‌کننده هم در حال حاضر با سیاست‌های جدید وزارت کشاورزی و تغییر و تحولی که در سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری اتفاق افتاده است، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. بنابراین مسأله اکنون این نیست که چه‌قدر از مساحت جنگل‌ها کم شده است، بلکه موضوع اصلی کیفیت جنگل‌های باقیمانده است و البته این کاهش کیفیت درنهایت منجر به کاهش کمیت جنگل هم خواهد شد، اما شاید در این مرحله هنوز به چشم نیاید.

 

انجام پژوهش‌های علمی مستدل، حفاظت چندمنظوره و حفاظت مشارکتی، راه‌اندازی شیوه‌های معیشت جایگزین برای بهره‌برداران سنتی و کمک گرفتن از مردم بومی برای حفاظت از جنگل بعد از تأمین معاش آ‌ن‌ها، راه‌های کاربردی و مؤثر در جلوگیری از روند رو به قهقرای تخریب جنگل‌ها در کشور است. تخریبی که شاید هنوز در ظاهر مشخص نباشد، اما درنهایت روزی به چشم هم دیده خواهد شد.

 

 

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش