جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۳۹ - ۲۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۰۶۵
اخبار علمی و پژوهشی

محققین ایرانی بررسی کردند

تولید کربن فعال از چوب درختان مرده

تولید کربن,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

به گزارش سیناپرس، همه‌ساله درختان زیادی خشک‌شده و از بین می‌روند. بااین‌حال چوبی که از آن‌ها باقی می‌ماند کیفیت خوبی برای تبدیل به کربن فعال دارد. نتایج پژوهشی که در نشریه «شیمی و مهندسی شیمی ایران» وابسته به جهاد دانشگاهی منتشر کرده، به این موضوع پرداخته است.

 

هرساله مقدار چشم­گيری از درختان مرکبات و نيز ساير درختان در مناطق مختلف به دليل کم‌آبی، بالا رفتن سن درختان و نيز موضوع هرس کردن آن­ها، خشک‌شده و به چوب خشک تبديل مي­شوند.

 

در بسياری از موارد، اين درختان به‌درستی مورداستفاده اقتصادی قرار نمي‌­گيرند. درحالی­‌که به­‌واسطه سختي ذاتي چوب اين درختان، بستر خوبي برای توليد «کربن فعال» از اين درختان خشک و ضايعاتي فراهم مي­‌شود که به‌عنوان يک جاذب، دارای کاربردهای مهم و حياتي است.

 

«کربن فعال»، به گروهي از مواد اطلاق مي­‌شود که مساحت یا سطح داخلي بالا، تخلخل و قابليت جذب گازها و مايعات شيميايي را دارند و از سوختن هر ماده دارای کربن، توليد مي­‌شود.

 

«کربن فعال»، به گروهي از مواد اطلاق مي­‌شود که مساحت یا سطح داخلي بالا، تخلخل و قابليت جذب گازها و مايعات شيميايي را دارند و از سوختن هر ماده دارای کربن، توليد مي­‌شود.

 

کربن فعال‌شده دارای کاربردهای زيادی است ازجمله مصارف آن در تصفيه آب­‌ها (آب شرب، آب آکواريوم و آب­‌های صنعتي) ازنظر رنگ و طعم، رنگ‌زدایی از قند و شکر، بازيافت طلا، به سازی رنگ طعم‌دهنده در نوشیدنی‌ها و آب‌میوه‌ها، استفاده در دستگاه‌های تصفیه‌کننده هوا، خوش‌بوکننده‌ها، همچنين داروهای سم‌زدا و تصفيه­‌های صنعتي و غیره.

 

کربن­‌های فعال به‌عنوان جاذب­‌های حياتي در صنايع شناخته‌شده‌اند و کاربردهای گسترده‌­ای با توجه به قابليت جذب گازها و مايع­‌های مزاحم دارند و مي­‌توان از آن‌­ها برای تصفيه و پاک‌سازی و حتي بازيافت مواد شيميايي استفاده کرد.

 

توليد کربن فعال معمولا با استفاده از دو روش فعال­‌سازی فيزيکي و فعال­‌سازی شيميايي امکان‌پذیر است. هدف از فعال­‌سازی، ايجاد يک ساختار متخلخل کربني با سطح آزاد زياد در ماده خام است.

 

 در اين­جا نقش عامل فعال‌­ساز، حذف آب از ساختار ماده اوليه و پايين آوردن دمای لازم برای کربونيزاسيون و جلوگيری از تشکيل قطران در زمان انجام فرايند است، که به ايجاد يک ساختار متخلخل در فراورده کمک مي­‌کند.

 

استفاده از مواد خام سلولزی برای جذب از فاز مايع به‌ویژه در مواقعي که هدف از کاربرد فراورده­ پاياني، استفاده در فرايندهای صنايع غذايي باشد، به دليل وجود ناخالصي کم­تر مورداستفاده قرار مي­‌گيرد.

 

در همین زمینه پژوهشگران «دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب» شرايط فراورده­ به‌دست‌آمده از فعال­‌سازی شيميايي و فيزيکي چوب درختان پرتقال، زيتون، گز به‌عنوان ماده خام به‌وسیله عامل فعال­‌ساز «روی کلريد» را بررسی کردند و اثر متغيرهايي مانند نوع چوب به‌عنوان ماده اوليه، نوع فعال­‌سازی و درصد تلقيح (نسبت مواد به کار برده شده) در فعا­­ل‌­سازی شيميايي، روی تخلخل و ويژگي­‌های جذبي فراورده را موردمطالعه قرار داده‌اند.

 

به همین منظور، چوب­‌ها برش داده شد و خاک‌اره‌های آن مورداستفاده قرار گرفت و «روی کلريد» به‌عنوان ماده فعال­‌کننده شيميايي استفاده شد. همچنین اندازه‌گیری درصد رطوبت، اندازه‌گیری درصد ترکیب‌های شيميايي (درصد سلولز، ليگنين، مواد استخراجي و خاکستر) و توليد کربن فعال (بدون فعال‌­سازی، با فعال­‌سازی فيزيکي با بخار آب و فعال­‌سازی شيميايي با کلريد روی) انجام پذیرفت.

 

نتایج پژوهش که در نشریه «شیمی و مهندسی شیمی ایران» وابسته به جهاد دانشگاهی منتشر شده نشان داد که فعال­‌سازی فيزيکي با بخار آب، پايداری کربن را نسبت به کربن توليدی بدون فعال­‌سازی کاهش داده، ليکن فعال­‌سازی شيميايي پايداری کربن را افزايش می‌دهد.

 

باصری و همکاران در این پژوهش عنوان کردند که فعال­‌سازی فيزيکي يا شيميايي پايداری کربن را بالاتر برده، به شکلي که در زمان و دمای یکسان، مقدار بيشتری از ماده باقی‌مانده است.

 

همچنین چوب­‌های درختان پرتقال، زيتون و گز، همگي (مخصوصا زیتون) به­‌عنوان مواد سلولزی با ساختار سلولي و متخلخل، قابليت خوبي به‌عنوان ماده خام برای توليد کربن فعال با سطح بسيار بالا از خود نشان دادند.

 

نتایج نهایی پژوهش بیان می­‌کند که در همه موردها فعال‌­سازی شيميايي بهترين نتيجه را در پي داشت. البته در مورد چوب زيتون و گز امکان استفاده مناسب از مقادیر بالای فعال‌کننده شيميايي (روی کلريد) وجود ندارد.

 

 آزاده داودی

منبع: باصری، ع. وهمکاران. ۱۳۹۶. ساخت کربن ‌فعال به وسیله ی فعال سازی شیمیایی و ‌فیزیکی چوب­های مرکبات، زیتون و ‌گز و‌ مقایسه ویژگی­های آن‌ها. نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران، ۳۶(۱): ۱۹۲-۱۷۷.

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش