جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۷:۴۶ - ۰۲ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۰۳۲۳
شهری و روستایی

تهران، گوشت قربانی

ساختمان مجلس,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

تهران شهر جواني است؛ در مقايسه با اصفهان، تبريز، شيراز،  قزوين، همدان و... تهران از نظر تاريخي کودکي است كه فقط اندكي بيش از ٢٠٠‌سال از پايتختي‌‌اش مي‌گذرد و در اين فاصله كوتاه است كه از جمعيتي ١٥‌هزار نفر به جمعيتي حدود ٩ ميليون نفر و از مساحتي اندک در حد ٤ كيلومتر مربع درون يك حصار، اكنون به بيش از ٨٠٠كيلومتر مربع رسيده است.

 

حفظ هويت شهري كه در اين فاصله كوتاه رشد بسيار سريعي داشته است، بسيار سخت است. اگر به شهرهاي اروپايي نگاه كنيم، عموما تاريخ درازي دارند. آنان كوشيده‌اند كه كوچكترين آثار تاريخي را حفظ و از اين طريق پيوندي تاريخي ميان شهروند كنوني با شهرشان و با گذشته خودشان ايجاد كنند، حتي بسياري از بناهاي مسكوني داراي پلاك‌ سال ساخت هستند و بعضا به دويست يا سيصد‌ سال پيش مي‌رسند و صاحبان آنها فقط مي‌توانند تعميرات داخلي انجام دهند.

 

اين چهره شهرهاي اروپايي بسيار آرام‌بخش و تسكين‌دهنده است. آنان مي‌كوشند مظاهر تمدني و تاريخي را بهتر از هر چيز ديگري در منظر و ديد مردم قرار دهند؛ چرا كه زيبايي‌هاي اين ساختمان‌ها به خودي خود اثرات مثبت رواني و رفتاري دارد.

 

اين كار نه‌تنها براي شهروندان خودشان مفيد است، بلكه براي جلب گردشگر بسيار حياتي است. اين مقدمه را داشته باشيد تا به نكته ديگري اشاره شود. هنگامي كه آقاي كرباسچي شهردار تهران شد، تغييراتي در نحوه اداره شهر به وجود آمد كه هر كدام از آنها براي مردم قابل توجه بود؛ ولي شايد يكي از مهمترين تغييراتي كه نه‌تنها هزينه‌اي نداشت، بلكه به لحاظ مالي سودآور هم بود، برداشتن نرده‌هاي جداكننده پارك‌ها و اماكن عمومي از خيابان و پياده‌روها بود.

 

با همين اقدام بسيار ساده كه صدها و هزاران تن آهن مصرف‌شده در اطراف پارك‌ها برداشته و براي كارهاي ضروري ديگر استفاده شد، تمامی فلسفه فضاي عمومي و نيز احساس مردم نسبت به پارك دگرگون شد. البته اين بدان معنا نبود كه مردم پس از این اقدام از جايي جز محل‌هاي تعيين‌شده وارد پارك شوند، ولي مردم متوجه شدند كه فاصله‌هايي كه ناشي از نوعي مديريت بسته شهري بود، برداشته شده است و از این پس مي‌توانند با شهر و كالبد آن ارتباط نزديك‌تري پيدا كنند.

 

با ذکر این چند نکته به رویداد عجیبی در روزهای اخیر می‌پردازیم. در این روزها تصاويري منتشر شده است كه جلوي نمای تاریخی مجلس در ميدان بهارستان را ديوار مي‌كشند! و اين تمهيدات احتمالا ناشي از اقدامات احتياطي براي تأمين امنيت مجلس است؛ ولي كيست كه نداند تاريخ تهران عمدتا در ذيل مشروطيت و تأسيس عدالتخانه يا همان مجلس شكل گرفته است.

 

تمام خيابان جمهوري از ميدان بهارستان تا ميدان جمهوري، ارزش تاريخي و فرهنگي همين يك ساختمان را ندارد. ساختماني كه بايد در منظر و ديد عموم مردم باشد و مردم با ديدن آن با تاريخ و گذشته شهر ارتباط برقرار كنند؛ تاریخی که با اين اقدام به حاشيه و پشت ديوار خواهد رفت؛ آن هم ديواري امنيتي!  متاسفانه به دلیل وجود همین نگاه‌ها، در همين يك قرن و يا يك قرن‌و‌نيم گذشته، تهران بسياري از آثار خود را از دست داده است؛ از تكيه دولت گرفته تا دروازه‌هاي مشهور تهران كه فقط يك مورد آن باقي مانده است.

 

باغات تهران كه جزو تاريخ طبيعي اين شهر است و مي‌توانست ارتباط مردم تهران را به گذشته‌هاي دورتر از دو قرن اخير ببرد، نيز نابود شده‌اند و تصاوير هوايي به خوبي نشان مي‌دهد كه آن باغات تبديل به برج‌هاي سر به فلك كشيده شده‌اند. اكنون نيز مي‌خواهند مناطق قديمي‌تر تهران را با عنوان بافت فرسوده تخریب كنند و به جايش برج بسازند.

 

هر چند اين اقدام مجلس با مخالفت شهرداری و اعضاي شوراي شهر تهران مواجه شده است و به ‌طور طبيعي براي حفظ امنيت مي‌توان اقدامات ديگري را به عمل آورد و حتي اگر نتوان صد‌درصد هم امنیت را تأمین كرد، باز هم دليلي ندارد كه از ترس مرگ خودكشي كنيم.

 

تهران شهر بي‌هويتي است و يا حداقل اينكه عناصر هويت‌بخش آن اندك است، اگر همين ميزان از عناصر هويت‌بخش را هم از تهران بگيريم، ديگر چيزي براي عرضه تمدني و فرهنگي ندارد. نگاه به تهران و به كلي نسبت به شهر بايد تغيير كند. تهران تبديل به گوشت قرباني شده است كه هر كس اعم از شهروند يا سياستمدار و مسئول مي‌كوشد تكه‌اي را مطابق ميل و نياز خود از آن جدا كند. تهران و شهر را بايد اصالت داد و همه در خدمت اين پديده باشيم و نه برعكس. تهران امروز كارگاه بي‌قواره‌اي است كه دچار يك ضعف هويت‌بخشي شده است؛ اميدواريم بدتر از اين نشود.

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش