پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۴۰ - ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۷۲۴۸
شهری و روستایی

نگاهی انتقادی به طرح تفصيلی جديد شهر تهران

آنچه شهردار جديد بايد توجه كند

شهر تهارن,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

طرح تفصيلي جديد شهر تهران در اوضاع و احوالي كه در سال ١٣٩٠ به شهرداري‏هاي مناطق ابلاغ شد كه بسياري از كارگزاران و مديران شهرداري تهران مدعي بودند، طرح تفصيلي قديم به سبب الحاق يك سلسله بخشنامه‌هاي موردي كه بنا به اقتضائات روز به طرح اضافه شده از انسجام و جامعيت لازم براي توسعه شهر تهران برخوردار نيست و ناكارآمد است. بگذريم از اينكه خودشان هنوز جوهر امضاي طرح تفصيلي جديد خشك نشده اين‌بار نه به نام بخشنامه بلكه به نام «دستورالعمل» براي تامين حداكثر سود به تغييرات دل‏بخواهانه آن همت گماشتند. اكنون بدون اينكه كمتر از يك دهه از عمر طرح تفصيلي سپري شده باشد، زمزمه‌هايي شنيده مي‌شود كه اين طرح مجددا نيازمند اصلاح و بازنگري است كه البته بنا به دلايل عديده نيازمند بازنگري ساختاري است.

 

اين بازنگري نبايد هزينه گزافي را به شهرداري و شهروندان تحميل كند. چون تجربه نشان داده است كه قرارداد بسياري از اين طرح‌ها با جلوه‏‏اي از توسعه و ساماندهي شهر منعقد مي‌شود اما نتيجه حاصله جز اتلاف منابع وحيف و ميل بيت‌المال نيست و موجب توسعه وآباداني شهر نمي‌شود. معمولا فرآيند تهيه، بررسي و تصويب اين طرح‌ها كه بعضا قراردادشان با ويترين عناوين طرح‌هاي موضعي و موضوعي مزين مي‌شود، سال‌ها به طول مي‏انجامد، مشمول تطويل زمان شده و از حيض انتفاع خارج مي‌شوند و اي‏بسا كه اصلا به تصويب مراجع قانوني نمي‏رسند. تاسفبارتر اينكه براي يك موضع يا مكان شهري در ادوار مختلف قراردادهاي متعدد تنظيم مي‌شود و اين چرخه معيوب انعقاد قرارداد تهيه طرح توسعه شهري با عناوين فريبنده با قوت ادامه مي‏يابد.

 

ضرورت بازانديشي در طرح تفصيلي تهران به ويژه متوجه تراكم‏هاي ساختماني بالا در ميادين و خيابان‏هاي مهم و تاريخي شهر است. ساختمان‌هاي يازده طبقه تحت عنوان تراكم زيرپهنه تجاري، اداري و مسكوني فرامنطقه‏اي، زيبنده خيابان‏هاي تاريخي و خاطره‏انگيزي چون وليعصر، شريعتي، طالقاني و بسياري از خيابان‏هاي مشابه در تهران نيست. زيرپهنه‌ها و ضوابط و مقررات اين طرح سازمان فضايي، عملكردي و زيبايي‏شناختي اين كريدورهاي مهم شهري را به هم مي‏ريزد. از طرح تفصيلي نبايد به عنوان پلي براي رسيدن به مقاصد سياسي و صرفاً تامين منابع مالي استفاده كرد. طرح تفصيلي براي ساماندهي شهر و رفاه مردم تهيه مي‌شود، بنابراين منافع مردم بايد به عينه در آن متبلور باشد.

 

اضافه شدن متوسط دو طبقه به ساختمان‌هاي شهر تهران، به يمن ظرفيت‏هايي كه در طرح تفصيلي جديد پديد آمده است به صرفه و صلاح شهر نيست. اينگونه تصميمات مقياس انساني شهر را به هم مي‏زند، بازتوليد روابط اجتماعي را مختل مي‌كند، با اجتماع‏گرايي در تعارض است و آرامش و امنيت را از خيابان‏هاي شهر مي‏زدايد. افزايش بي‏رويه تراكم ساختماني در چند سال اخير علاوه بر بي‏نظمي‏هاي كالبدي و ترافيكي، امنيت رواني شهروندان را سلب كرده و در هويت‏زدايي، ازخود بيگانگي و قطع پيوند مردم با شهر دخالت داشته است.

 

ساختمان‌هاي يكدست نوساز قد برافراشته درخيابان‏هاي تهران، علي‏الخصوص در مكان‏هايي كه تناسبات عرض معابر با ارتفاع ساختمان‌ها رعايت نشده‏اند، هر روزه حقارت انسان را در مقابل فيزيك شهر به نمايش مي‏گذارند. در پس پرده سياليت نظام پهنه‏بندي نبايد تاراج فضاهاي عمومي و خدماتي نهفته باشد. تامين، حفظ و ارتقاي فضاهاي خدماتي متناسب با استانداردهاي شهرسازي بومي‌شده، از اهم وظايف طرح‌هاي توسعه شهري است.

 

بي‏ترديد، به مصلحت همگان نيست كه فضاهاي متنوع خدماتي ذخيره شده در طرح‌هاي تفصيلي گذشته شهر تهران را كه ساليان متمادي با چنگ و دندان حفظ شده‏اند، به بهانه ضوابط حذف لايه‌هاي تثبيت‏شده خدماتي، معدوم كرد و جاي آن‏ها ساختمان‌هاي انتفاعي مسكوني، اداري و تجاري بنا كرد. تحميل هزينه‌هاي هنگفت بهبود به شهر براي نوشته «طرح ساماندهي و تامين فضاهاي خدماتي» پس از حذف لايه‌هاي ذخيره خدماتي شهر اقدامي بي‌اثر و نقض غرض است.

 

فروش تراكم در شهر، سرمايه‏اي است كه حداقل از منظر مالي بايد به مرور و به صورت تدريجي هزينه شود. راهبرد تشويق نوسازي انبوهي از ساختمان‌هايي كه هنوز به مرحله كهنگي نرسيده و عمر آنها به پايان نرسيده است و نوشتن ضوابطي كه اين امر را تسهيل كند، برخلاف اصول متقن شهرسازي است و با ايده‌هاي نظريه‏پردازان صاحب‏نامي چون جين‏جيكوبز، نويسنده كتاب مشهور «مرگ و زندگي شهرهاي بزرگ امريكايي» در تعارض است.

 

جيكوبز تصريح مي‌كند، محله‏ پيشاپيش يكسان‏سازي شده در خانه‌هاي سه يا پنج طبقه، دامنه خوب و پرباري از تنوع‏ها را به دست نخواهد داد. تراكم بايد به تدريج، و نه به صورت آشوب فاجعه‏بار و ناگهاني كه براي دهه‌ها چيزي به دنبال ندارد، افزايش يابد. بنابراين استفاده از نظام پهنه‏بندي در برنامه‏ريزي شهري كه جايگزين شيوه برنامه‏ريزي كاربري زمين در طرح تفصيلي شده، در عين حال كه بايد از ساختمان‌هاي يكدست چهار، پنج و شش طبقه ممانعت به عمل آورد، صيانت از هويت كالبدي شهر را تضمين كند و با رويكرد تنوع و اختلاط در كاربري‏هاي شهري، سرزندگي و ارتقاي كنش‏هاي جمعي در مناطق مسكوني و خيابان‏هاي مهم و تاريخي شهر را ملحوظ نمايد. جيكوبز مي‏نويسد؛ هيچ كاربري قانوني و غيرقانوني به اندازه فقدان تنوع به يك منطقه شهري آسيب نمي‏زند، هيچ شكل ويژه‏اي از كپك شهري به اندازه كپك كبير دلمردگي، مخرب نيست.

 

او فقدان تنوع و سكون مرگبار فضاهاي شهري را به كپك بزرگ تشبيه مي‌كند و معتقد است، هويت يك منطقه كارا بر بنياد كاربري متعامل آن وابسته است. لذا نحوه ساختمان‏سازي به صورت بلوك‏هاي بلند يكدست مسكوني در شمال شهر تهران به اصول شهرسازي مذكور منافات دارد. طراحان درباره نياز اجتماعي به ضرورت تعبيه فعاليت تجاري در بدنه خيابان‏هاي مسكوني شهرها، اين شعار را به جيكوبز سرلوحه كار خود قرار دهند كه «بايد براي مغازه‌هاي بقالي سرپيچ جايي گذاشت». ضمن آنكه درون‏مايه ايده، قدرت تحصيل درآمد و عايدي معقول براي شهر را نيز دارد.

 

نظام پهنه‏بندي و نظام توزيع تراكم‏هاي ساختماني نبايد مردم را از خيابان‏ها و محله‌هاي شهري جدا كند. تراكم‏هاي سنگين، خيابان‏هاي شهر و حتي كوچه‌هاي مسكوني را به جاده بدل مي‌كند. تراكم‏هاي ساختماني كه در طرح تفصيلي جديد صرفا از منظر درآمدزايي پيش‏بيني شده‏اند، باعث جدا شدن مردم از كوچه و خيابان شده و محله‌هاي شهري را پاره پاره كرده‏اند. ساخت بازارهاي جديد، فروشگاه‌هاي بزرگ و هايپرماركت‏ها هرچند از اقتضائات دوران مدرنيته است، اما بازتوليد اين قبيل كاربري‏هاي بزرگ‌مقياس با كمك افزايش توليد اتومبيل و مصرف بي‏رويه آن به عنوان محور اقتصاد سرمايه‏داري معاصر مانع بزرگي در شكل‏گيري اجتماعات محلي و تشديد ميل به انزواگرايي است.

 

ساخت توده‌هاي بزرگ سنگي و افزايش تعداد طبقات در كوچه و خيابان‏هاي شهر كه طي سال‌هاي اخير منتهي‏اليه شمال تا جنوب و شرق تا غرب تهران را در برگرفته و شهر را به يك كارگاه ساختماني بدل ساخته است، تا حدود بسيار زيادي ميهمان ناخوانده و محصول نامبارك طرح تفصيلي جديد شهر تهران است. طرحي كه به تمركز و انباشت بيش از پيش سرمايه در دست سرمايه‏داران بخش ساختمان منجر شده و به افزايش فاصله طبقاتي و مصرف‌گرايي دامن زده است.

 

ريشه‌هاي واقعي بسياري از مسائل اجتماعي شهر نظير، غريبه‏ شدن با فضاي شهر، احساس تنهايي، بي‏تفاوتي، اضطراب، دلهره، بي‏اعتمادي، ياس، نااميدي و افسردگي و بسياري از نابهنجاري‏هاي رفتاري و افول سرمايه‌هاي اجتماعي را مي‌توان در اينگونه برنامه‏ريزي‏ها و سياست‏ شهري جست‌وجو كرد. تلاشي كه آگاهانه يا ناآگاهانه به ساخت شهري با مقياس غيرانساني مي‏انجامد. «هانري لوفور»، نظريه‌پرداز شهري و نويسنده كتاب «بقاي سرمايه‏داري؛ باز توليد روابط توليد» مي‏نويسد؛ شهر هيچ دشمني بدتر از برنامه‏ريزي شهري براي برنامه‏ريزي شهري ندارد كه ابزار استراتژيك سرمايه‏داري و دولت براي دستكاري واقعيت شهر، پاره پاره شدن آن و توليد فضاي كنترل شده است.

 

وي همچنين در كتاب «توليد فضا» با نگاهي فلسفي به فضاهاي شهري مي‏نويسد، فضاي افقي نماد تسليم و اطاعت، فضاي عمودي نماد قدرت و فضاي زيرزميني نماد مرگ است. طرح تفصيلي به عوض آنكه عبوديت، بندگي و خضوع را در شهر نهادينه كند، ابزار نمايش قدرت و در برخي مواقع نماد مرگ است. به جرات مي‌توان گفت كه به زيرزمين بردن مردم در چهارراه وليعصر تهران، نماد مرگ و استثمار اتومبيل و وسائط نقليه بر فضاي شهري است. اينك زمان آن فرا رسيده است كه به جاي ساخت ساختمان‌هاي سرمايه‏اي توسط بورس‏بازان و توليد انبوه ارزش اضافي، بستر ساخت «خانه‌هاي شهري» و شهر قابل سكونت در مقياس انساني را فراهم آوريم.

 

محله‌ها و فضاهاي شهري بايد مشوق كنش‏هاي جمعي و اجتماع‏گرا باشند. فضاهاي شهري به جاي انزوا و بريدن مناسبات اجتماعي، انسجام و روح جمعي را بازتوليد كنند. و اين ميسر نمي‌شود الا با بارگذاري ساختماني و جمعيتي معقول و حساب شده. حصول به اين اهداف حياتي از جمله وظايف طرح‌هاي توسعه شهري و طرح تفصيلي است كه هرگز نسبت به آنها اهتمام لازم به عمل نيامده است. توليد فضاهاي عمومي مناسب در شهر كه محل امنيت و آسايش باشد و به مردم مجال دهد اندكي در آنجا مكث نمايند؛ در محله‌هاي زندگي خويش با همسايگان آشنا شده و معاشرت نمايند، از اهم ماموريت‏هاي طرح تفصيلي است.

 

مردم بايد با خيابان و كوچه محل زندگي خود آشتي كنند، نه آنكه از آن گريزان باشند؛ محله‏محوري بايد از شعار به عمل بدل شود و اين مهم به عهده طرح‌هاي جامع و طرح تفصيلي شهر است. اكنون مسووليت نجات تهران از بسياري از معضلات و گرفتاري‏هاي روزمره به سوي سياست‌ها، برنامه‌ها و ضوابط طرح تفصيلي معطوف است. پرهيز از تفكر درآمد محور و چرخش به سمت طرح‌هاي توسعه شهري پايدار و جامع به معناي واقعي كلمه كه البته توليد درآمد جزو لاينفك آن است، بايد در دستور كار قرار گيرد. طرح‌هاي شهري مي‌توانند شهر را به سمت بي‏تفاوتي، خشونت و دلمردگي سوق داده و اجتماع‏گريزي را سوق دهند. از سويي قادرند محملي براي اجتماع‏گرايي، بازتوليد روابط اجتماعي، ايجاد هويت جمعي و نشاط باشند. شواهد حاكي است جهت‌گيري‏هاي طرح تفصيلي بر خلاف شعار محله‏محوري، بي‏تفاوتي، انزوا، اجتماع‏گريزي و محله‏زدايي را ترويج كرده است.

 

در عين حال در راستاي حسن اجراي طرح تفصيلي و درچارچوب عمل بر مبناي قانون و برنامه‌هاي شهري، بايد از انجام هر گونه «توافق» خارج از ضوابط و مقررات طرح‌هاي مصوب توسعه شهري به نام يا به بهانه درآمدزايي ممانعت به عمل آورد. پديده‏اي كه طي سال‌هاي اخير به قيمت تحميل بارسنگين ترافيك بر دوش شهر، و سلب آرامش مردم عملاً در خدمت منافع سرمايه‏داران صنعت ساختمان بوده و باعث از بين رفتن فضاهاي خدماتي شهر تهران شده است. اين اقدامات البته به‌شدت با منويات طرح جامع مبتني بر حفظ و صيانت از فضاهاي خدماتي شهر در تعارض بوده و به آشفتگي بيش از پيش تهران منجر شد. در اين زمينه ضرورت دارد شهرداري‏هاي مناطق، تنظيم توافقات در خصوص فروش تراكم، افزايش تعداد طبقات، تغييرات غيرقانوني سطح اشغال و تغيير كاربري را به سرعت متوقف سازند. همچنين ملازم با آن تحقق تكاليف مندرج در اسناد طرح جامع و طرح تفصيلي كه بسياري از آنها در دوره‌هاي گذشته معطل مانده و در دستور كار قرار نگرفت، با جديت و فوريت دنبال شود.

 

صمد محمدي‌زاده

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش