چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۸ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۷۷۴۵
شهری و روستایی

'یخچال' خیابانی خنک از گذشته تا به امروز در اصفهان + تصاویر

خیابان یخچال اصفهان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا
در اصفهان گذر و خیابانی است که مدرنیته و سنت را تمام و کمال حفظ کرده حتی به مدرن‌ترین شکل آن، اما هنوز در همان پوسته سنت احاطه دارد، خنکای نسبتا زیادی با شنیدن این نام در ذهن تصور می‌شود و این همان گذر یخچال اصفهان است.

به گزارش تسنیم، حالا که فصل گرما است و عطش و داغی تابستان فراگیر شده بد نیست سری به وجه یک خیابان خنک بزنیم! خیابانی که مدرنیته و سنت را تمام و کمال حفظ کرده حتی به مدرن‌ترین شکل آن، اما هنوز در همان پوسته سنت احاطه دارد، خنکای نسبتا زیادی با شنیدن این نام در ذهن تصور می‌شود و این همان گذر یخچال اصفهان است.

 

محله‌ای که روزگاری در آن مردم شهر اصفهان یخ خود را در فصل گرما تامین می‌کردند جالب اینکه این خیابان در قدیم مشیر نام داشته است. اما اصفهانی‌ها ترجیح می‌دهند آن را همان نام تاریخی که بر پیشانی‌اش حک شده بنامند و گذر یخچال برای آن‌ها هیچ گاه قدیمی نمی‌شود.

 

اگر چه اثری از یخچال قدیمی محل در این خیابن دیده نمی‌شود اما به دلیل اینکه این خیابان یکی از مراکز خرید و فروش لوازم خانگی شده که اتفاقا یخچال‌های مدرن و به روزی هم دارد و اینجاست که سنت و مدرنیته و یا تاریخ گذشته و امروز به هم گره خورده‌اند تا نام یک خیابان یخچال شود و این را به هر عابری گوشزد کند.

 

به بهانه وجه تسمیه این خیابان نقبی می‌زنیم به تاریخچه یخچال‌ا در اصفهان تکنولوژی صدها سال پیش که امروزه تنها یک نام از آن باقی مانده است نه بیشتر و نه کمتر!

 

ظاهرا در قدیم به آن یخ چائون می‌گفتند که آن گودالی بزرگی که یخ تهیه شده در کرت‌ها یخ بندی را جمع‌آوری و نگهداری می‌کند بوده، اما کتاب فرهنگ معماری و مرمت معماری تالیف مهندس فرشته نژاد در این مورد گفته: خشت و گل، مهم‌ترین مصالح ساختمانی معماری کویر و بالاخص معماری یخچال‌ها را تشکیل می‌دهد، زیرا نه تنها به آسانی تهیه و در دسترس بوده، بلکه بهترین عایق گرما از بیرون به درون و سرما از درون به بیرون است و هم‌چنین کاهگل عایق خوبی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت حاصل از برف و باران به حساب می‌آید. اگر چه رنگ خاکی اندود و یا خشت، ازانعکاس نور شدید و گاه زننده و تند آفتاب  می‌کاهد.

 

در نقاط کویری یخچال به صورت طاقدار با پوششی مخروطی و مقطعی پله‌ای که گنبد آن از خشت و گل و اندود کاهگل بوده و این گنبد باعث جلوگیری از تبادلات حرارتی می‌شده و حداکثر برودت داخلی را حفظ می‌نموده است. نمونه‌های این یخچال در یزد و نایین و به خصوص در میسر سرهنگ آباد موجود است.

 

خیابان یخچال اصفهان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

یخچال‌های اصفهان چه شکلی بوده؟

در اغلب مناطق کویری یخچال‌ها دارای یک مخزن گنبددار بوده این در حالی است که در اصفهان یخچال‌هایی بدون طاق بنا می‌شده است.در قدیم یخچال بدون طاق در اصفهان بنا می‌شده که شامل یک دیوار سایه انداز بلند و یک استخر بزرگ بوده است. مانند سایر یخچال‌ها ی سنتی، تا ۴۰ الی ۴۰ سال قبل مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این نوع یخچال دارای دیواری به ارتفاع ۴ تا ۵ متر و به طول ۱۲ متر بوده است.

 

در سمت شمالی این دیوار یک استخر به عمق ۵ الی ۶ متر و طول و عرض ۱۲در ۵ مترمی‌ساختند. یخ را شب تهیه می‌کردند و در هنگام سحر، آن را به داخل استخر انتقال می‌دادند.

 

برای اطلاعات بیشتر به سفرنامه شاردن سر زدیم، سفرنامه‌ای که بسیاری از کارشناسان گفته‌هایش را به عنوان یک سند محسوب می‌کنند.

 

خیابان یخچال اصفهان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

شاردن از یخچال‌های اصفهان چه نوشت؟

شاردن در سفرنامه خود به اصفهان نوشته یخ‌هایی را که به داخل یخچال می‌ریختند ابتدا به قطعات کوچکتر تقسیم می‌کردند و سپس روی آن آب می‌گرفتند تا یخ‌های شکسته شده به صورت یک توده یکپارچه درآید. سپس روی آن حصیر قرار می‌دادند و یا یک لایه کاه می‌ریختند و پس از آن لایه بعدی یخ را شروع می‌کردند.

 

 بدین ترتیب یک لایه حصیر و یا کاه بین هر دو لایه یخ قرار می‌گرفت و درتابستان در هنگام فروش یخ، شکستن و برداشتن هر لایه یخ آسان‌تر بوده تا اینکه بخواهند یخ کل استخر را بشکنند. سپس هر لایه یخ را که می‌خواستند بردارند، لایه کاه زیر آن عایقی بوده برای بقیه یخ‌های استخر. قرار دادن حصیر و کاه در بین لایه‌های یخ در یخچال های گنبدی نیز متداول بوده است.

 

پس از پایان کار، روی سطح یخ‌ها را با کاه به ارتفاع یک الی ۲ متر می‌پوشاندند و در ماه‌های گرم سال به تدریج از این یخ‌ها استفاده می‌کردند. ظرفیت این یخچال‌ها در اصفهان به قدری بوده که مقداری از یخ برای سال بعد باقی می‌مانده است.

 

در شهر اصفهان یخچال‌های زیادی بوده، در کتاب «نصف جهان فی تعریف اصفهان» تعداد یخچال‌های اصفهان ۴۰ عدد ذکر شده و نوشته تعداد یخچال‌های اصفهان بیش ازاین تعداد بوده است. به گفته قدیمی‌ها در محله حسن‌آباد، محله شمس آباد،  در ضلع جنوبی میدان نقش جهان از این یخچال‌ها هیچ اثری بر جای نمانده است. این در حالی است که اصفهانی‌ای قدیمی معتقدند درخیابان آتشگاه بقایای یک یخچال هنوز باقی مانده که به «سیف ا... یخی» معروف  بوده است، شاید این تنها یخچال بازمانده در شهر باشد که از یاد هر کسی رفته است.

 

نگین فروغی

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش