جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۲۴ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۶۱۳۱
شهری و روستایی

حسن رسولی: محسن هاشمي مركز ثقل انسجام شوراست

حسن رسولی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

ماراتن نفس‌گیر انتخاب سومین شهردار پایتخت بالاخره روز سه شنبه با انتخاب پیروز حناچی به عنوان چهاردهمین شهردار پس از انقلاب به پایان رسید. در این راستا هر چند به قرائت بسیاری به‌نظر می‌رسید که اعضای شورا بدون دردسر و با اجماعی حداقلی نام عباس آخوندی را از گلدان‌ها بیرون بیاورند، اما یک «wide card» یا شگفتی ساز موجب شد تا صحنه گردانی این جریان به یکباره به سمت پیروز حناچی معاون شهردار سابق بازگردد.

 

از این جهت اگر بخواهیم به لحاظ جزئی به بررسی فرایند انتخاب شهردار و رأی اعضا بپردازیم به وضوح می‌توان ائتلاف حزب کارگزاران و اعتماد ملی را در مقابل تصمیم تشکیلاتی حزب اتحاد ملت مشاهده کرد. تقابل ۱۱ رأی به نفع حناچی در مقابل ۱۰ رأی به نفع آخوندی نشان می‌دهد که نظرات به حدی به هم نزدیک بوده که اگر علی اعطاء سخنگوی شورای شهر به هیچ یک از نامزدهای مورد نظر رأی نمی‌داد و کاغذ سفید را به گلدان می‌انداخت اکنون این فرآیند ادامه داشت و شهرداری تا مدتی با سرپرست اداره می‌شد. حال نکته اینجا است که اگر به خاستگاه عباس آخوندی و پیروز حناچی نامزدهای تصاحب کرسی شهردار تهران نظری بیفکنیم، حناچی از اعضای حزب اتحاد و اصلاح‌طلب، اما عباس آخوندی چهره‌ای اصولگرا و متمایل به طیف لاریجانی در مجلس است. با تاکید بر آزادی رأی اعضای شورا باید این پرسش از اعضای منتسب به حزب اتحاد ملت در شورای شهر صورت گیرد که چرا چهره‌ای اصلاح‌طلب را وانهاده و در قامت حمایت از شخصیتی اصولگرا برآمده‌اند. از همه این مسائل که بگذریم انتخاب شهرداری متخصص، آشنا به حوزه مدیریت شهری و اصلاح‌طلب را باید به فال نیک گرفت و به او کمک کرد تا بتواند ابر مشکلات کلان شهر تهران را حل و فصل کند.

 

برای بررسی فرایند انتخاب شهردار، نامزدهای مد نظر و حاشیه‌های آن «آرمان» با حسن رسولی عضو شورای شهر و شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان به گفت و گو پرداخته است که می‌خوانید.

 

ارزیابی شما از فرآیند انتخاب سومین شهردار تهران و رأی گیری که منتج به انتخاب آقای حناچی به عنوان شهردار تهران گردید چیست؟

یکی از مهم‌ترین و در عین حال فوری‌تری وظایف شورای اسلامی شهر تهران انتخاب شهردار یا سرپرست شهرداری است. اساسا قانون گذار مسئولیت راهبری امر تعیین مدیریت شهرداری را از حیث مصداقی، یعنی اینکه چه کسی عهده دار این سمت باشد و با چه نقشه راهی سازمان را اداره کند و البته نیز قاعده گذاری و نظارت را بر عهده شورای شهر گذاشته است. در شورای پنجم در ۳ ماهه فی مابین اعلام نتایج آراء و آغاز به کار شورا فرصت مناسبی بود که به موضوعات مهمی از این قبیل بپرازیم. طی این مدت و پس از ده‌ها جلسه فرآیند انتخاب شهردار را کلید زدیم که نخست ۳۰ نفر، پس از آن ۱۳ نفر، سپس ۵ نفر و از میان این ۵ نفر ۲ نفر و در پایان یک نفر را برای تصدی شهرداری با بحث و تبادل نظرهای کارشناسی نهایی کردیم و طی مراحل گذشته و اخیر بر آن اساس اقدام شد. بله یکی از وعده‌هایی که ما به مردم دادیم شفافیت و دسترسی عموم شهروندان تهرانی به همه جوانب اطلاعات مربوط به اداره شهر است.

 

ملاحظه فرمودید که روز سه شنبه رقابت بین ۲ کاندیدای راه یافته به مرحله نهایی فقط با اختلاف یک رأی به نفع آقای حناچی خاتمه پیدا کرد و هیچ نکته پنهان و پوشیده از مردم در انجام این وظیفه مهم یعنی انتخاب شهردار نبوده و نیست. در سایر موارد نیز همینطور همه جلسات شورای اسلامی شهر تهران به صورت علنی برگزار می‌شود و از طریق ظرفیت‌های فضای مجازی به صورت زنده و از طریق وب گفت‌و‌گو‌ها در اختیار افکار عمومی قرار می‌گیرد. به نظر من در این ۱۵ ماه شورای اسلامی شهر تهران ثابت کرد که می‌تواند مجموعه‌ای منسجم و یکدست به لحاظ سیاسی در سایر مقولات و عرصه‌ها از حداکثر تنوع دیدگاهی و اختلاف نظر کارشناسی برخوردار باشد. به عنوان شاهد مثال سه شنبه رأی بنده با یکی از قدیدمی‌ترین دوستانم در مورد این دو نامزد کاملا متفاوت بود، اما تلاش می‌کنیم که با تحمل نظرات یکدیگر و به رسمیت شناختن سطح نمایندگی برای همه اعضای شورای شهر تصمیم گیری‌های مربوط به پایتخت برخوردار از تضارب آراء و در فضای کاملا دموکراتیک و در عین حال هدفمند و منسجم برگزار شود.

 

به نظر شما چه چیزی موجب شد که اعضای شورا تا این حد نزدیک به هم از نامزدی متفاوت حمایت کنند و آقای حناچی به فاصله یک رأی بتواند آقای آخوندی را شکست دهد؟

در این مرحله ۲ نکته در انتخاب شهردار تعیین کننده بود که بین رأی دهندگان به آقای دکتر حناچی و دکتر آخوندی به صورت مشهود قابل استنباط است. نظریه نخست این بود که ابر سازمانی مثل شهرداری تهران به یک مدیر استراتژیست، نظریه پرداز، مجرب و آشنا به همه ساحت‌های حوزه مدیریت شهری نیاز دارد که او بتواند به جای مدیریت یا ریاست بر شهرداری با استفاده از ظرفیت‌های خویش راهبری سازمان را بر عهده داشته باشد. تفاوت راهبری یک سازمان با ریاست آن وجوه تمایز قابل توجهی دارد.

 

من و شما به صورت مشتاقانه از نظرات فردی داوطلبانه استقبال می‌کنیم که او از هر حیث دارای دانش، توانایی و تجربه و درک بهتر از مسائل باشد، اما از یک رئیس به این دلیل در سازمان فرمانبری می‌شود که فرمان دست اوست. از طرف دیگر نظر دوم در شورا این بود که شهردار تهران با توجه به جابه‌جایی‌های ناخواسته ۲ شهردار قبلی که مجددا عرض می‌کنم کناره گیری آقای نجفی و مهندس افشانی نه تنها متاثر از عوامل درون شورا نبود، بلکه هرکدام تحت تاثیر متغیرها و مولفه‌های بیرونی ناگزیر به خروج از شهرداری شدند.

 

گرچه به نظر من شورای پنجم با انسجام کامل و با به‌کارگیری همه ظرفیت‌ها در جهت تداوم ثبات و پایداری مدیریت شهری از هیچ کوششی فروگذار نکرد. دیدگاه دوم قائل به این بود که با توجه به این جابه‌جایی‌های پی‌درپی آمدن مدیری از بیرون شهرداری و طی مدت مورد نیاز برای اشراف وی به جوانب مختلف سازمان شهرداری علاوه بر هزینه‌های جابه‌جایی آقایان نجفی و افشانی، هزینه‌های مجددی نیز بر شهر تحمیل خواهد کرد و مناسب‌تر خواهد بود که فردی از بین معاونین شهرداری انتخاب شود تا وی بتواند در فضای مناسب و با کمترین تغییرات و جابه‌جایی امر خدمت رسانی به مردم عزیز پایتخت را به انجام برساند. صحنه سه شنبه شورا و همینطور روز یکشنبه که اگر مجدد ملاحظه کنید کاملا پویا، آزاد و جدی بود، نشان داد که اعضای ۲۱ نفره شورا که در انتها ۱۰ نفر طرفدار نظریه اول بودیم و ۱۱ نفر طرفدار نظریه دوم با یک رأی اختلاف تصمیم نهایی را گرفت.

 

به هر صورت امیدوار هستم که مجموعه دولت به ویژه وزیر محترم کشور در انجام تشریفات اداری صدور حکم آقای دکتر حناچی که یکی از برجستگان حوزه شهرسازی به لحاظ مناصب علمی و حضور بیش از ۲ دهه در حوزه سیاست گذاری و نظارت بر توسعه کلیه شهرهای کشور از طریق شورای عالی شهرسازی و معماری بودند و قریب به یک سال ابتدا معاون عمرانی شهرداری و سپس به عنوان معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشغول به خدمت هستند بتوانیم بخشی از خسارات ناشی از جابه‌جایی‌های تحمیلی به حقوق شهروندان محترم تهرانی را جبران کنیم.

 

برخی منتقدان معتقدند شهرداری در تهران می‌تواند موفق باشد که مثل آقای قالیباف بتواند ارتباط مناسب و متناسبی با برخی نهادها برقرار کند این در حالی است که ما این خصیصه را در دو شهردار قبلی تهران مشاهده نکردیم ارزیابی شما از این تحلیل چیست؟

من معتقدم این موضوع بسیار پیچیده است، اما در رد این ارزیابی عرض می‌کنم آقای قالیباف که از دوستان من هستند به استثنای ۲ سالی که در دولت آقای احمدی‌نژاد رابطه حسنه‌ای با دولت داشت، طی ۱۰ سال بعدی به دلیل اینکه پیوسته در فصول انتخابات رقیب سرسخت روسای جمهور وقت یعنی آقایان احمدی‌نژاد و روحانی بود، بدترین نوع روابط و مناسبات بین دولت و شهرداری حاکم بود.

 

سند اثبات این ادعا نیز گزارشی است که خود آقای قالیباف در سال ۹۶ به ما داد و به صورت مکتوب و گلایه آمیز حداقل طلب شهرداری از دولت را ۱۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. یکی از شاخص‌ها و معیارهای مصوب شورای شهر در انتخاب شهردار قدرت تعاملی وی با همه مراجع محیطی و بیرونی شهرداری بوده است. به همین دلیل شهردار نخست ما از هسته مرکزی دولت تدبیر و امید که با حمایت اصلاح‌طلبان در هر ۲ مرحله پیروز شد برگزیده شد. شهردار دوم ما نیز معاون تخصصی وزیر کشور در اداره امور محلی، شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور و یکی از استانداران موفق دولت تدبیر و امید بود.

 

آقایان آخوندی و حناچی نیز هر دو نفر از دولتمردان برجسته دولت آقای روحانی هستند. البته آقای آخوندی از دهه ۶۰ در رده بالای مدیریتی کشور حضور داشت. وی از سن ۲۰ سالگی به عنوان عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی یکی از قوی‌ترین نهادهای انقلابی به فعالیت پرداخت. به مدت ۴ سال معاون وزیر کشور وقت یعنی آقای ناطق نوری و در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی نیز وزیر مسکن و شهرسازی بود. در دولت آقای روحانی نیز بیش از ۵ سال وزارت راه و شهرسازی را اداره کرد و اتفاقا اگر نگاه دقیقی به آرایش کشور به لحاظ سیاسی و ترکیب کشور به ستادهای انتخاباتی در سال‌های ۹۲ و سپس ۹۶ داشته باشیم درخواهیم یافت که اگر ۱۰ نفر در ستاد آقای روحانی به صورت موثر فعال بودند حتما آقای دکتر آخوندی به عنوان یک اصولگرای طرفدار آقای روحانی قبل از نفر دهم قابل جانمایی است.

 

با این اوصاف به حد تعیین شده‌ای از مناسبات میان شهرداری و سایر نهادها معتقدید؟

باید بگویم که ما بدین نکته توجه داشته و داریم، بله البته معنای تعامل و هماهنگی و حسن رابطه با سایر مراجع که یک اصل مهم و ضروری برای کسب توفیق در پایتخت به حساب می‌آید از یک حد تفصیلی تعیین شده‌ای نیز باید برخوردار باشد. بدین جهت که قرار نیست دولت برای شهر شهردار تعیین کند و ثانیا بنا نیست که ما این حق تفسیری را آنقدر گسترش دهیم که شهردار تهران همانند مدیران کل دولت کارمند دولت تلقی شود. شهرداری در ایران و جهان یکی از ابرسازمان‌ها به حساب می‌آید. البته ما هیچ تضاد بنیادینی بین آقایان آخوندی و حناچی با دولت نمی‌بینیم.

 

اختلاف نظرها مثل همین اختلاف نظراتی است که گاه ما در شورا با دیگر اعضا داریم. اساسا از منظر بینش اسلامی نیز اختلاف نظر نه تنها مذموم نیست بلکه کاملا برای رسیدن به قول احسن مورد ستایش قرار گرفته است. در سایر کشورهای جهان شهرداران یکی از عناصر کلیدی احزاب قدرتمند هستند و در بسیاری از موارد به لحاظ همسویی با دولت کاملا موضع منتقد دارند. ما باید بپذیریم که وجود تنوع و تکثر سلایق که از نظر من موهبتی الهی است الزاما به معنای ستیز، دعوا و کارشکنی نیست. اگر ما بتوانیم این الگوی رفتاری را در باشگاه مدیران ارشد کشور ترویج کنیم گام مهمی در جهت حسن استفاده از همه ظرفیت‌های مدیریتی کشور و نیز رساندن جامعه به جامعه‌ای آزاد و مردمسالار برداشته‌ایم. البته ما تا رسیدن به این وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.

 

یکی دیگر از دلایل اختلاف یک رأیی آقای حناچی و آقای آخوندی علاوه بر فضای سنگین تبلیغاتی که علیه آقای آخوندی راه افتاده بود این باور بود که شاید به رغم نکاتی که عرض کردم آقای دکتر حناچی در برقراری تعامل کارآمد و موثر با دولت آقای روحانی مناسب‌تر باشد که نهایتا وجدان عمومی شورا به وی رأی داد.

 

چندی پیش آقای عارف در مجمع نمایندگان تهران با حضور اعضای شورا اظهار کرد که اگر برای انتخاب شهردار با شورای عالی اصلاح‌طلبان مشورت می‌شد شاهد تغییرات پی‌درپی در شهرداری نبودیم، اساسا شورا در مسائل خود چه میزان با شورای عالی تعامل دارد؟

من به عنوان کسی که به آقای دکتر عارف نزدیک هستم شخصا در همه موارد با وی مشورت داشته و دارم. در مورد آقای حناچی و آخوندی نیز جلسه مشترکی بین هیأت رئیسه فراکسیون امید، شورای شهر و شورای عالی سیاستگذاری گذاشته شد و در آنجا نظرات بیان شد. اگر منظور از این هماهنگی این است که همه اعضا نسبت به اجرای تمام نظرات یکدیگر عمل کنند من این امر را صحیح نمی‌دانم، اما شهادت می‌دهم که این هماهنگی و هم‌نظری بوده، هست و خواهد بود، چرا که جمع ۲۱ نفره شورای شهر قبل از اینکه مردم به آنها رأی بدهند براساس معیارهایی که شورای عالی سیاستگذاری به ریاست آقای عارف تعریف کرده بود از سوی شورا عالی به مردم معرفی شد. قطعا هر نوع قضاوتی که از مواضع و عملکرد این ۲۱ نفر در افکار عمومی تجسم پیدا کند به صورت منطقی به پا و به حساب شورای عالی گذاشته می‌شود و ما بدین مهم توجه داریم. البته این سخن بدان معنا نیست که در جلساتی که می‌گذاریم همه یک جور حرف می‌زنیم و از یکدیگر امر پذیری داریم.

 

با طرح نام آقای آخوندی برای شهرداری و ارتقای او بدین سطح این پرسش در ذهن افکار عمومی مطرح شده که چرا شورای شهر اصلاح‌طلبی که به جهت میثاق‌نامه و حفظ انسجام شورا اجازه خروج به آقای محسن هاشمی نمی‌دهد، شخصی مثل آقای آخوندی که اصولگرا است را برای نامزدی شهرداری به ارزیابی می‌گذارد؟

به نظر من رابطه‌ای بین مخالفت شورا با عدم خروج آقای مهندس هاشمی از شورای شهر و انتخاب یکی از این دو نفر برای شهرداری تهران وجود ندارد. علت اصلی که شورای شهر مصر به تداوم حضور آقای محسن هاشمی در شورا است حداقل به نظر من توجه به این نکته است که محسن هاشمی با صبر، متانت و حوصله که داشته و دارد امروز به مثابه نخ تسبیح، انسجام و هماهنگی شورا را به بهترین نحو ممکن حفظ کرده است. مضافا اینکه در شورای عالی سیاستگذاری و در دوره ۳ ماهه گذار قبل از آغاز کار شورای شهر ما با یکدیگر پیمان بستیم که چون مردم به ما رأی دادند که فقط در شورای شهر طی ۴ سال به آنها خدمت کنیم به عنوان یک تعهد اخلاقی از شورا خارج نشویم.

 

در مورد بحث آقای آخوندی نیز، بله وی چهره شهره اصلاح‌طلب نیست، اما بالاخره در سال ۸۸ که من خودم در ستاد یکی از نامزدهای انتخاباتی فعال بودم آقای آخوندی به عنوان نماینده کاندیدای مورد نظر با شورای نگهبان تنظیم رابطه می‌کرد و در ستاد فعال بود. در عین حالی که آقای آخوندی اصلاح‌طلب تابلودار نیست اما کارنامه ۴۰ ساله وی نشان دهنده این است که در هر کجا بوده مشی اصلاح‌طلبانه داشته است. آخوندی در دهه ۶۰ معاون آقای ناطق نوری بود. اگر به آن دوران بازگردیم خواهیم دید استاندارانی که در آن زمان منصوب می‌شدند و استاندارانی که امروز در دولت تدبیر و امید انتخاب می‌شوند از حیث گرایش فکری چه تفاوت‌های معناداری دارند. ما برای اداره شهر، حداقل من که طرفدار انتخاب آقای آخوندی بودم تشخیصم این بود که ما به یک مدیر مجرب استراتژیک و در عین حال تکنوکراتی برجسته نیاز داریم که بتواند برای شهر و شورای پنجم دستاورد ملموسی خلق و تولید کند و از این جهت تردیدی حداقل برای من وجود ندارد.

 

armandaily.ir
  • 15
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش