شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۳۳ - ۰۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۷۷۶
محیط زیست و گردشگری

طرح‌هایی که به مقابله با ریزگردها می‌رود

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
سالهاست استان خوزستان با بحران گرد و غبار و ریزگردها دست و پنجه نرم می‌کند. این مشکل به تدریج ابعاد بین‌المللی پیدا کرد و این پدیده از سوی سازمان ملل به عنوان "بزرگترین فاجعه زیست محیطی" شناخته شد.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران، طوفان‌های گردوغبار در خوزستان همواره مشکلات بسیاری برای کشاورزان، محیط و سلامت مردم در نقاط مختلف به وجود آورده و هزینه‌های سنگینی را هم تحمیل کرده است لذا از پیامدهای این بحران می‌توان به ایجاد وقفه در فعالیت کارخانجات تولیدی، تعطیلی مدارس و اداره‌ها، مسدود شدن راه‌ها، کاهش کیفیت آب رودخانه‌ها و کیفیت هوا، آسیب به تاسیسات و ارتباطات و... اشاره کرد.

 

از سوی دیگر گسترش دامنه آسیب‌ ریزگردها، دولت‌های مختلف را بر آن داشت تا برای جلوگیری از خسارت‌های ناشی از این بحران به دنبال راه چاره باشند زیرا نمی‌توان از عواقبی همچون مهاجرت دسته جمعی، تغییر معادلات اجتماعی در مناطق شهری و سرمایه گذاری انسانی غافل شد به همین منظور پس از مطالعات متعدد، وزارت جهادکشاورزی و اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان هفت کانون تولید ریزگرد از جمله کانون هویزه، شمال خرمشهر(حدفاصل جفیر تا شلمچه)، شمال شرق اهواز(شهرستان باوی)، بندر امام تا امیدیه، محدوده ماهشهر هندیجان، شرق هندیجان را شناسایی کردند.

 

در طول سالهای گذشته با روی کار آمدن دولت یازدهم و دوازدهم اقداماتی برای مقابله با این ریزگردها صورت گرفت و برای انعکاس تاثیر این موارد، گروهی از خبرنگاران به استان خوزستان اعزام شدند و از طرح‌های مختلفی که برای مقابله با ریزگردها در دست اجرا قرار دارد بازدید کردند که در ادامه مشروح تاثیر این طرح‌ها را می‌خوانید:

 

طبق تحقیقات انجام شده، مهمترین کانون ریزگردها در استان خوزستان، کانون محدوده جنوب شرق اهواز است. این کانون در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر اهواز واقع شده و مساحت آن ۱۱۲ هزار هکتار است. طرح بیولوژیک مقابله با ریزگردهای این کانون هم از اسفند ماه سال ۹۵ آغاز شد و دولت با انجام اقداماتی نظیر نهالکاری، آبیاری، مراقبت و نگهداری از آنها درصدد مبارزه با این میهمان ناخوانده از آسمان خوزستان برآمد همچنین قراردادهای مربوط به پروژه‌های ریزگردهای استان هم در دو بخش تنظیم و عملیاتی شده است:

 

گفتنی است نهال‌های کاشته شده در منطقه جنوب شرق اهواز از گونه‌های کهور، آتریپلکس، گز و اکالیپتوس است که در سال‌های ۹۰ تا ۹۵ پروژه مالچ پاشی و نهال‌کاری ۴۴۱۱هکتار و نهال‌کاری همراه با آبیاری هم ۱۰۱۳۴ هکتار از اراضی کانون تولید ریزگردها را تحت کشت قرار داده است.

 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

طبق گزارش‌های دریافت شده در سال ۹۵، عملیات نهال کاری در ۴۷۹۷ هکتار با اعتباری بالغ بر ۳۰۲ هزار و ۶۶۳ میلیون ریال و تولید ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال هم با اعتباری بالغ بر ۳۵ هزار میلیون ریال انجام شده است همچنین احداث کانالی به طول ۲۲ کیلومتر با تخصیص اعتبار ۱۴۰ هزار میلیون ریالی با هدف آبیاری نهال‌های کاشته شده، ایجاد رطوبت در اراضی تولید گردوغبار و جلوگیری از قطع آب پتروشیمی بندر امام از جمله اقدامات انجام شده برای مهار ریزگردها در جنوب شرق اهواز در سال گذشته است.

 

شستشوی خطوط و پست‌های برق انتقال و فوق توزیع برق منطقه‌ای خوزستان

طبق بازدید میدانی خبرنگاران از طرح‌های مقابله با ریزگردهای استان خوزستان، یکی دیگر از اقداماتی که دولت در این استان برای مقابله با ریزگردها و جلوگیری از قطعی برق دنبال می‌کند، شست‌وشوی خطوط و پست‌های انتقال برق است. در جریان این اقدام، مقره‌های برق در صورت بروز گرد و خاک شسته می‌شوند و بنابر اظهارات کارشناسان این حوزه، برای اجرای این طرح از ماشین‌آلات مقره‌شو استفاده می‌شود به همین منظور امسال ۱۵ دستگاه مقره‌شو خریداری شد و ۳۰ دستگاه هم در دست خرید است البته باتوجه به گستردگی وسعت خوزستان نیاز جدی به ۴۵ دستگاه احساس می‌شود چراکه تا کنون به دلیل عدم وجود مقره‌شوی مناسب به اجبار باید در حالت بی‌برقی شست‌وشوی مقره‌های برق صورت می‌گرفت در حالی که پس از تهیه این ماشین‌آلات می‌توان حتی در حالتی که برق در پست‌های برق جریان دارد اقدام به شست‌وشوی مقره‌ها کرد.

 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

پس از شست‌وشوی مقره‌ها از پوشش RTV که عایقی خاک گریز و آب گریز است، استفاده می‌شود این طرح در مناطقی با آلودگی بیشتر کاربرد دارد همچنین در سالهای گذشته در ناحیه جنوب و جنوب شرق استان خوزستان این اقدام اجرا و عملیاتی شده است.

 

بدیهی است که گرد وخاک‌های محلی و داخلی استان خوزستان که از نوع رس هستند برای شبکه‌های برقی مشکل ساز است در حالی که ریزگردهای خارجی که از نوع ماسه‌ هستند و در تابستان وارد کشور می‌شود، به تنهایی برای تاسیسات برقی استان ایجاد مشکل نمی‌کند با این وجود منابع ریزگردها شناسایی شده و دستگاه های مربوط هم مشغول انجام عملیات مقابله با این بحران هستند اما باید دانست که بهترین روش، "جلوگیری از ایجاد گرد وخاک"، برای شبکه‌ها و تاسیسات برقی است.

 

بسیای از کارشناسان معتقدند اگر کانون تولید ریزگردها افزایش یابد، هزینه‌های زیادی به صنعت برق در حوزه شست‌وشو و آسیب به تجهیزات وارد می‌کند زیرا شست‌وشوی تاسیسات برقی و انعقاد قرارداد برای پیمانکاران ۴ میلیارد تومان هزینه دربردارد حال اگر این کانون‌ها افزایش پیدا کند باید تعداد قراردادهای بیشتری منعقد و هزینه بیشتری هم صرف شود.

 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

برخی از مدیران اجرایی این پروژه عملیات شست‌وشوی پست‌های برق را آسانتر از شست‌وشوی خطوط انتقال برق می‌دانند زیرا این خطوط روی کوه‌ها، دشت‌ها و اراضی کشاورزی قرار دارد و امکان دسترسی به دکل‌ها با دشواری همراه است.

 

در اقدامی دیگر قرار است مقره‌های سرامیکی به مقره‌های سیلیکونی تبدیل شود از این رو در فاز اول این طرح، ۵ هزار و ۱۵۰ هزار زنجیره مقره تعویض شد و قرار داد دوم آن هم به زودی ابلاغ می‌شود در فاز دوم هم پیمانکارانی تعیین شدند که با ۱۳ هزار و ۲۰۰ زنجیره مقره ادامه این طرح را اجرا و عملیاتی خواهند کرد گفتنی است که خوزستان تنها استانی نیست که به این روش با بحران ریزگردها مقابله می‌کند استانهایی نظیر هرمزگان، فارس و سیستان و بلوچستان این برنامه را در پیش گرفتند و با این روش به مبارزه با ریزگردها می‌پردازند لازم به یادآوری است که وجود گرد و غبار همراه با رطوبت شستشوی مقره‌ها را با مشکل مواجه می‌کند زیرا در این شرایط رطوبت با گرد و خاک ترکیب می‌شود، در مقره‌های برق تولید جرقه می‌کند و نهایتا باعث خاموشی در ایستگاه‌های برق خواهد شد.

 

طبق گزارش‌های ارائه شده اجرای پوشش عایقی دستگاه پست انتقال و فوق توزیع برق در فاز اول، در ۱۲ شهرستان استان خوزستان به میزان ۸۳.۸  درصد به اجرا رسیده همچنین هزینه خرید و اجرای پوشش عایقی در ۴۱ پست انتقال و فوق توزیع برق در سال ۹۶ هم برای سه مرحله، ۲۵۵ هزار و ۲۴۴ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.

 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

تصفیه خانه فاضلاب شرق اهواز

این تصفیه خانه با ظرفیت تصفیه فاضلاب تولیدی ۱۱۲ هزار متر مکعب در شبانه روز برای جمعیت ۵۲۲ هزار نفر در شرق اهواز با دو مدول به روش فرآیند SBR طراحی شده و در حال اجراست.

 

در طرح جامع فاضلاب اهواز این تصفیه خانه تا پنج مدول با ظرفیت ۲۸۰ هزار متر مکعب و برای جمعیت ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر قابل توسعه است همچنین جمع‌آوری فاضلاب کل جمعیت شرق اهواز، تصفیه حدود ۱۱۲ هزار متر مکعب فاضلاب در روز و جلوگیری از ورود آن به رودخانه کارون و محیط اطراف، اضافه شدن روزانه ۱۱۲ هزار متر مکعب پساب به چرخه آب کشاورزی استان، اشتغال زایی حدود ۳۵ هزار نفر در نتیجه استفاده از پساب تصفیه خانه از جمله اثر بخشی‌های پروژه تصفیه خانه شرق اهواز اعلام شده است.

 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

طبق اظهارات مسئولان، قرار داد این پروژه در سال ۸۸ منعقد و مقرر شد در بازه زمانی ۳۰ ماهه و تامین مالی ۱۰۰ درصد ارزی و ۵۰ درصد ریالی توسط بانک جهانی و وزارت نیرو به بهره‌برداری برسد اما به دلیل وضع تحریم‌های مختلف علیه کشورمان و عدم حمایت بانک جهانی، دولت عهده‌دار تامین مالی این پروژه شد.

 

 

 

 

 

 

  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش