جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۳۳ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۷۷۷۷
محیط زیست و گردشگری

آلودگی سانچی بلای جان سه گونه دریایی

آلودگی زیستی سانچی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
مدیر گروه تخصصی اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی درباره تازه ترین نتایج بررسی آسیب های زیست محیطی کشتی غرق شده سانچی گفت: سه گونه منحصر به فرد آبزی تحت تاثیر آلودگی زیست محیطی کشتی سانچی قرار دارند.

به گزارش ایرنا، فریدون عوفی گفت: سه گونه نهنگ گوژپشت، هیپوکمپوس یا اسبک دریایی منطقه شرقی و یک گونه خرچنگ بستر زی در این منطقه زیست می کنند که گسترش آلودگی، حیات آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. وی اظهار کرد: این منطقه مسیر اصلی مهاجرت نهنگ گوژپشت است که قطعا آلوده شدن منطقه، حیات آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد، همچنین اسبک دریایی که به آن طلایی چینی هم می گویند، در معرض خطر است و یک گونه خرچنگ بستر زی نیز در معرض تهدید قرار دارند.

 

وی با بیان این که این سه گونه حفاظت شده و در معرض خطر هستند، گفت: هر سه گونه در فهرست اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت و کنوانسیون منع تجارت گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض (سایتیس) قرار دارند که اگر صدمه ببینند، در واقع کل تنوع زیستی منطقه آسیب خواهد دید. عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی تاکید کرد: در واقع آسیب هایی که به محیط زیست منطقه وارد می‌شود، حیات این گونه ها را نیز تهدید می‌کند.

 

نفتکش سانچی ۲۵ آذر ماه سال جاری بندر عسلویه را به مقصد کره جنوبی ترک کرد و روز ۱۶ دی ماه در حالی که حامل بیش از ۱۳۰ هزار تن مواد سوختی و میعانات گازی بود، در نزدیکی سواحل چین بر اثر برخورد با کشتی باربری کریستال، آتش گرفت که ۳۲سرنشین آن جان باختند و فقط پیکر ۳ تن از آنها پیدا شد. عوفی که با ارائه مقاله ای با عنوان 'ارزیابی زیست محیطی حادثه نفتکش سانچی' در چهارمین کنفرانس بین المللی اقیانوس شناسی خلیج فارس ابعاد زیست محیطی این حادثه را مورد بررسی قرار داد، به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس الگوهای تعیین شده، پیش بینی می شود توسعه احتمالی لکه های آلوده یک تا سه ماه آینده بیشترین اثرات خود را نشان دهد.

 

وی افزود: یعنی ممکن است لکه ها در این مدت به سواحل برسند، در رسوبات نفوذ کنند و در مسیر مهاجرت پستانداران دریایی قرار گیرند، همچنین حیات گونه های سرد زی مانند انواع ساردین که گونه های تجاری منطقه هستند و ناوگان صیادی روسیه، ژاپن و چین برداشت اصلی را از این گونه‌ها دارند، دچار صدمه شوند. عوفی اظهار کرد: البته ممکن است اتفاقات پیش بینی نشده ای مانند ناهنجاری جریانات دریایی لکه ها را پراکنده کند اما بیشترین مشکل در نفوذ به لایه های رسوبی است که راه حلی ندارد. وی همچنین درباره میزان نفوذ میعانات نفتی و گازی به داخل آب گفت: هنوز اطلاعات در این زمینه کامل نیست اما مطلبی که اعلام کردند، می گوید حدود ۸۰ درصد میعانات گازی سوخته و از بین رفته است و مشکل اصلی در واقع مخزن سوخت کشتی است که هنوز اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست.

 

وی در پاسخ به این که با توجه به ابعاد زیاد فاجعه آیا راهی برای کاهش آسیب وجود دارد، گفت: آسیب های مربوط به آلودگی بستر به مراتب بیشتر از آلودگی سطح است چون آلودگی لایه های سطح قابل پخش و پراکنده شدن است اما مساله این است که این لایه ها به کدام جهت حرکت کنند و به سمت جزایر مرجانی ژاپن برسند یا به سمت جزایر فیلیپین یا حتی تایوان بروند.

 

مدیر گروه تخصصی اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی افزود: در واقع آلودگی های روی آب را می توان از طریق جمع آوری و یا پراکنده کردن تا حدودی کنترل کرد اما آلودگی بستر را نمی شود، دستگاه هایی هم که برای جمع آوری آلودگی در دریا وجود دارد، برای میعانات گازی کاربرد ندارند چون به دلیل ترکیبات آروماتیک چند حلقوی، فرار هستند.

 

وی تاکید کرد: البته هنوز اطلاعات در این زمینه کامل نیست و تحقیقات ادامه دارد اما در این مدت که روی ملاحظات زیست محیطی این حادثه مطالعه کردم، به این نتیجه رسیدم که سانچی به رغم مطالبی که ارائه می شود، همچنان یک خطر خفته است چون علاوه بر میعانات گازی که درصد بسیار زیادی از آن ممکن است با اشتعال بسیار زیاد و درجه حرارت بالا بخار شود، مشکل اصلی آن مخازن گازوییل و روغنی است که در سیستم های موتوری کشتی وجود دارد که در حال حاضر در عمق ۱۱۵ متری دریا در حال نشت کردن است. عوفی با اشاره به ارزش محیط زیستی و اکولوژیکی بالای منطقه، گفت: در محدوده تقریبا شمال، غرب و شرق آن تمام جزایر ارزشمند و زیستگاه های حساس و آسیب پذیر و پارک ملی منطقه و جزایر مرجانی وجود دارد.

 

وی ادامه داد: در حال حاضر یک لکه به ابعاد حدود ۱۰۰ کیلومتر مربع در حال پراکنده شدن در منطقه است که نشت این سوخت کشتی در کف دریا هم به آن اضافه می شود، بر این اساس یک سری تبادلات حرارتی در لایه ۱۱۵ متری دریا رخ می دهد که اگر این نشتی به مرور زمان توسعه یابد، علاوه بر ماهیان کف زی، صنایع غذایی و صنعت ماهیگیری منطقه نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

 

عوفی گفت: این منطقه بالاترین ذخیره زیستگاهی منطقه ۶۱ فائو است و سه کشور چین، ژاپن و روسیه جزو ادعا کنندگان اصلی برداشت از ذخایر شیلاتی این منطقه هستند که در صورت ادامه این نشت ها صنایع غذایی و صنعت ماهیگیری آنها آسیب خواهد دید. عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی اظهار کرد: موضوع مهم دیگر توسعه آلودگی در بافت رسوبات و نفوذ و جذب به بافت آبزیان است. وی تاکید کرد: هر چند این حادثه دور از آب های مرزی ایران است و حتی در منطقه ما هم نیست، اما می تواند سوژه خوبی برای پیدا کردن راه حل های مستند، تکمیل اسناد و مدارک برای دعوی حقوقی و پیگیری های حقوقی و حتی ارائه به مراجع ذیصلاح بین المللی باشد.

 

 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش