چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۴۵ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۰۰۴۶
محیط زیست و گردشگری

نقش موثر توریسم در رشد اقتصادی

گردشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

 براساس آمارهای جهانی، تعداد گردشگرانی که در سال ۱۹۵۰ میلادی به کشوری خارجی سفر کردند ۲۵ میلیون نفر بوده و این رقم طی تنها ۶۶ سال پس از این تاریخ به ۲/ ۱میلیارد نفر رسیده است که پیرو آن بر درآمدهای حاصل از صنعت سفر نیز با همین ضرباهنگ افزوده شده است. اما در کنار این شتاب سرسام‌آور، آنچه گردشگری را به‌عنوان یک حوزه اقتصادی برای بسیاری از کشورها جذاب کرده ظرفیت‌هایی است که به واسطه توسعه آنها، یک کشور می‌تواند در ابعادی قابل توجه بر تولید ناخالص داخلی خود بیفزاید و به رشد اقتصادی پایداری دست یابد.

 

اخیرا نیز سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در گزارشی با عنوان «گردشگری برای توسعه» بر این موضوع تمرکز ویژه‌ای کرده و از اهمیت گردشگری و ظرفیت‌های موجود در آن برای توسعه اقتصادی سخن به‌میان آورده است. «رشد پایدار اقتصادی» در جهانیکی از مهم‌ترین اهداف هفده‌گانه توسعه پایدار است که سازمان ملل متحد و سازمان جهانی گردشگری بارها تاکید کرده‌اند حوزه گردشگری یکی از جدی‌ترین بسترهایی است که از طریق آن می‌توان به این مهم دست یافت. براساس گزارشUNWTO، برای آنکه گردشگری بتواند زمینه‌ساز رشد اقتصادی پایدار شود، باید مقدمات و زمینه‌هایی برای توسعه آن در کشورهای جهان مهیا شود.

 

به‌باور این نهاد عالی بین‌المللی در زمینه گردشگری علاوه بر جذاب بودن مقاصد سفر و بهره‌مندی از مواریث طبیعی، فرهنگی و تاریخی، عواملی که زمینه‌ساز رشد اقتصادی پایدار از طریق گردشگری می‌شوند، «شبکه‌ای از زنجیره‌های تامین پویا»، «محیط کسب‌وکار مطلوب»، «تعاملات گسترده»، «توجه به فناوری و نوآوری»، «سامانه‌های دقیق آمارگیری و اندازه‌گیری شاخص‌های گردشگری» و «جلب مشارکت جمعی در جامعه» هستند. این مساله برای ایران نیز که به‌صورت قابل ملاحظه‌ای به صادرات نفتی تکیه دارد قابل توجه است؛ جایی که مناسبات و مناقشات بین‌المللی و تحریم‌ها ممکن است به‌ناگهان حجم صادرات و ارزآوری کشور را تحت‌الشعاع قرار دهد، تمرکز بر حوزه‌های مطمئنی همچون گردشگری که از بین حوزه‌های اقتصادی، به نسبت کمترین ترکش را از تحریم‌ها دریافت می‌کند، ضروری به‌نظر می‌رسد.

 

زمینه‌ای برای رشد پایدار اقتصادی

امروز صنعت سفر و گردشگری نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا می‌کند. براساس گزارش UNWTO، آنچه موجب می‌شود بتوان از طریق توسعه گردشگری به رشد اقتصادی پایدار دست یافت، سازوکار درآمدزایی و توزیع ثروتی است که در ذات این صنعت نهفته است. بخش عمده‌ای از کسب‌وکارهای فعال در صنعت گردشگری، با توریست‌ها و مردم عادی سروکار دارند و از طریق آنان درآمدزایی می‌کنند؛ به‌همین دلیل توسعه و رشد این کسب‌وکارها در گرو رضایت این مراجعان است که ماحصل امر، بهبود فضای کسب‌وکار است. همچنین این صنعت با جلب مشارکت افراد در جوامع محلی و اشتغال‌زایی برای آنان، موجب توزیع یکدست و عادلانه‌تر ثروت در سطح جامعه می‌شود و به پایداری این جوامع محلی کمک قابل توجهی می‌کند.

 

به‌علاوه، این حوزه با به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین برای گسترش ارتباطات زمینه‌ساز نوآوری‌ها و توسعه زیرساخت‌ها نیز می‌شود که این موارد نقشی کلیدی برای تحقق رشد اقتصادی پایدار دارد. در همین خصوص سازمان جهانی گردشگری، به آمارهای جهانی اقتصاد گردشگری نیز استناد می‌کند. مطابق گزارش‌های آماری، برآورد شده در سال ۲۰۱۶ مجموع سهم گردشگری از کل تولید ناخالص داخلی جهان، ۶/  ۷هزار میلیارد دلار آمریکا بوده که بیش از ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان در این سال است. از این رقم، ۳/  ۲هزار میلیارد دلار آن مستقیما از گردشگرانی که در سال ۲۰۱۶ سفر داشتند حاصل شده که به‌تعبیری مشارکت مستقیم گردشگری در تولید ناخالص جهانی خوانده می‌شود؛ باقی این رقم که سهم بیشتری هم دارد، عایدی شغل‌ها و کسب‌وکارهایی بوده که مستقیما در حوزه گردشگری فعالیت ندارند، اما توریسم زمینه‌ساز درآمدزایی برای آنها بوده است.

 

چشم‌انداز آینده

در این گزارش به افزایش سفرهای بین‌المللی و درآمد‌های حاصل از سفر گردشگران تاکید ویژه‌ و این امر خاطرنشان شده که با توجه به این روند روزافزون، کشورها می‌توانند سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی خود و رشد اقتصادی حاصل از آن را افزایش دهند. سازمان جهانی گردشگری پیش‌بینی می‌کند تا سال ۲۰۳۰ تعداد گردشگران در جهان از رقم کنونی ۴/  ۱میلیارد نفر به ۸/  ۱میلیارد نفر افزایش پیدا کند و در تحلیل بازارها و مقاصد جزئی‌تر نیز آینده امیدوارکننده‌ای برای گردشگری خاورمیانه برآورد می‌کند. این گزارش با تحلیل الگوی رشد صنعت گردشگری کشورها تصریح می‌کند که نکته جالب درخصوص رشد جهانی گردشگری، سرعت رشد این حوزه در کشورهای در حال توسعه است که به‌طور میانگین نرخ رشد آنها در گردشگری ۲ برابر نرخ متوسط رشد گردشگری در کشور‌های توسعه‌یافته است.

 

گردشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

نوید شکراللهی

 

donya-e-eqtesad.com
  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش