چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۴ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۶۶۷۵
محیط زیست و گردشگری

رونق گردشگری زمستانی با خودروی شخصی!

تعطیلات زمستانی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش دنیای‌اقتصاد، اجرایی شدن طرح تعطیلات زمستانی با وجود گمانه‌زنی‌هایی که از سوی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و وزارت آموزش‌وپرورش وجود داشت به‌نظر می‌رسد به سال تحصیلی ۹۸-۹۷ نرسد. آنطور که از سوی مسوولان پیشنهاددهنده این طرح ارائه شد، چنین طرحی برای رسیدن به سه هدف دنبال می‌شود؛ اول اصلاح برنامه‌های آموزشی و کاهش تجمیع تعطیلات مدارس در فصل تابستان، دوم کاهش آلودگی هوا و مقابله با وارونگی هوا در فصل زمستان درشهرهای بزرگ از جمله پایتخت و در نهایت رونق گردشگری در فصل زمستان، به‌ویژه در شهرهای جنوبی کشور به‌عنوان سومین هدف موردتوجه قرار گرفته‌است.

 

اما چنین اهدافی برای اجرایی شدن از سوی کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه‌های گوناگون تایید نمی‌شود و این کارشناسان بر این عقیده‌اند که چنین اهدافی با اجرایی شدن طرح تعطیلات زمستانی محقق نخواهدشد؛ چراکه از یک طرف ایران یک کشور چهارفصل است و هر نقطه آن شرایط آب و هواییخاص خودش را دارد و به‌عنوان مثال اگر قرار باشد از ۱۵ شهریور مدارس آغاز به فعالیت کنند، در برخی نقاط کشور هوا هنوز گرم است و امکان برگزاری کلاس‌ها وجود ندارد.

 

در زمینه کاهش آلودگی هوا و مبارزه با وارونگی هوا نیز کارشناسان محیط زیست به این نکته تاکید دارند که این کاهش آلودگی ممکن است تنها در مقطع کوتاهی اثرگذار باشد و بار دیگر با تمام شدن تعطیلات زمستانی، آلودگی نیز برخواهدگشت و باز هم شاهد آلودگی‌ها در شهرهای بزرگ خواهیم‌بود. فعالان حوزه گردشگری نیز بر این باور هستند که به دلیل ضعف در وجود زیرساخت‌ها، گران شدن هزینه‌های حمل و نقل، افزایش هزینه‌های سفر، تعطیل نبودن کارمندان و... به احتمال زیاد این تعطیلات تاثیری در رونق گردشگری نیز نداشته باشد.

 

ناهماهنگی بین سازمان میراث‌فرهنگی، وزارت آموزش‌وپرورش و نمایندگان مجلس نیز موجب شده بارها و بارها در رسانه‌های گوناگون اخبار ضد و نقیض گوناگونی در این زمینه منتشر شود. به‌عنوان مثال از یکسو رئیس سازمان میراث‌فرهنگی اعلام می‌کند ۱۵ روز تعطیلات‌زمستانی مورد تایید وزارت آموزش‌وپرورش و مجلس قرار گرفته‌است. از سوی دیگر در حالی وزیر آموزش‌و‌پرورش از ۵روز تعطیلات‌زمستانی خبر می‌دهدکه نمایندگان مجلس اعلام می‌کنند تا زمانی که این مصوبه مورد تایید مجلس قرار نگیرد، چنین طرحی به مرحله اجرایی شدن درنخواهدآمد.

 

رونق گردشگری زمستانی با خودروی شخصی!

اما علی‌اصغر مونسان، معاون رئیس‌جمهوری در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره روند طرح تعطیلات‌زمستانی با توجه به گران شدن هزینه‌های حمل‌ونقل می‌گوید: «در حال‌حاضر گرانی بلیت هواپیما موجب شده مردم سفرهایشان را به‌صورت زمینی انجام دهند که حتی سفر با وسیله نقلیه شخصی نیز می‌تواند به صنعت گردشگری کمک کند.» رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در پاسخ به این سوال که سفر با وسیله نقلیه نه به صنعت گردشگری، نه کاهش ترافیک و نه آلودگی هوا کمک نخواهدکرد، می‌گوید: «ترافیک و آلودگی تنها در شهرهای بزرگ وجود دارد و نه شهرهای جنوبی که هدف اصلی تعطیلات‌زمستانی هستند.»

 

تعطیلی دوهفته‌ای که مسوولان سازمان میراث‌فرهنگی آن را مطرح می‌کنند، البته تنها شامل حال مدارس می‌شود و وقتی از رئیس سازمان میراث‌فرهنگی سوال می‌شود که تکلیف کارمندان و والدین شاغل چه می‌شود، به شیوه‌ای دستوری تاکید و عنوان می‌کند که آنها می‌توانند از مرخصی‌هایی که در طول سال دارند در این زمان بهره ببرند. در حالی که گرفتن مرخصی در چنین زمانی که ممکن است اکثر کارکنان درخواست مرخصی داشته باشند، به‌خصوص در بخش خصوصی امکان‌پذیر نباشد. در عین حال، چنانچه مساله مرخصی نیز حل شود، بازهم مانند روزهای تعطیلات نوروز شاهد ۲هفته نیمه تعطیل بودن اقتصاد و مراکز مختلف کاری و اداری خواهیم‌بود.

 

تعطیلات آخرهفته، کارشناسی‌تر است

اما طرح ساماندهی تعطیلات کشور موضوعی است که سال‌ها در مجلس و دولت مطرح بوده؛ با اینهمه همچنان توافقی در این‌باره وجود ندارد. جبار کوچکی‌نژاد، رئیس فراکسیون میراث‌فرهنگی و گردشگری در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با تاکید بر چنین ضعفی جهت اتفاق‌نظر بین دولت و مجلس می‌گوید: «بحث ساماندهی تعطیلات کشور چند سال است هم در مجلس و هم دولت مطرح می‌شود.

 

در برخی موارد لوایحی نیز مطرح می‌شود و یکسری طرح نیز نمایندگان در حوزه تعطیلات ارائه می‌دهند؛ اما همچنان خبری از ساماندهی نیست.» او با انتقاد از دولتی‌هایی که نظرات خود را در رسانه‌ها بیان می‌کنند، ادامه می‌دهد: «دولت قدرتکارشناسی و امکانات دارد و به جای آنکه محیط زیست بگوید در زمستان ۱۰ روز تعطیلات داشته باشیم تا هوای تهران بهتر شود یا وزیر آموزش‌وپرورش بگوید بین دو ترم تعطیل کنیم، ببینند آیا این نظرات درست است و تمام زوایا دیده شده یا خیر.» نایب‌رئیس کمیسیون آموزش مجلس در نهایت تعطیلات آخر هفته را کارشناسی‌شده‌تر می‌داند و بر این عقیده است با داشتن تعطیلات جمعه و شنبه و روزکاری قرار دادن پنج‌شنبه می‌توان اختلاف تعطیلات کشور را با دنیا به یک روز تقلیل داد و بسیاری از تبادلات اقتصادی و ارتباطات انسانی نیز بهتر صورت می‌گیرد: «در حال حاضر منتظریم تا دولت در این زمینه اقدامات لازم را صورت دهد.»

 

فراگیر نبودن «تعطیلات زمستانی»

باوجود آنکه مونسان بارها در گفت‌وگو با رسانه‌های گوناگون خبر از تعطیلات‌زمستانی ۱۵ روزه می‌داد؛ اما محمد بطحایی، وزیر آموزش‌وپرورش چندی پیش از اجرایی شدن ۵ روز تعطیلات‌زمستانی گفت که بر اساس آن، مدارس ۵ روز زودتر در شهریورماه آغاز به کار خواهند کرد. البته اکنون در فاصله حدود ۸روز مانده به پایان شهریور، خبری از اجرایی شدن هیچ‌کدام از این تعداد روزهای تعطیل نیست.

 

در همین حال، حمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با تاکید بر اینکه تغییر در تعطیلات مدارس باید با اعمال نظر مجلس رخ دهد، به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «شروع سال تحصیلی و پایان آن را مجلس مشخص می‌کند. باید برای مجلس به‌صورت واضح مشخص شود که هدف از این تغییرات چیست؟ همچنان به نظر می‌رسد هدف به‌صورت شفاف مشخص نشده باشد و درنتیجه زمینه برای موافقت در کمیسیون و مجلس فراهم نیست.»

 

میرزاده با اشاره به ضعف‌هایی که در تعطیلات‌زمستانی وجود دارد، ادامه می‌دهد: «در زمستان دائما توصیه می‌شود از سفرهای غیرضروری خودداری کنید. از یک طرف کشور ما شرایط زیرساختی مناسبی در زمینه حمل و نقل ندارد و بخشی از کشور کاملا کوهستانی و برف‌گیر است. درنتیجه رونق گردشگری در این ایام بدون رسیدگی به زیرساخت‌ها ممکن نیست. اگر می‌خواهند آلودگی هوا را کاهش دهند به جای آنکه مدارس را تعطیل کنند که نقشی در آلودگی هوا ندارند کارخانه‌ها را از شهرها دور کنند،اشتغال را در شهرهای کوچک و روستاها گسترش دهند که آنها مجبور به مهاجرت نشوند، خودروهای باکیفیت تولید کنند.

 

این مشکلات ریشه‌ای باید حل شوند تا آلودگی کاهش یابد و این امر، با تعطیلی ۱۵ روزه مدارس ممکن نخواهدبود.» این نماینده مجلس معتقد است اگر هدف توزیع تعطیلات است که باز هم تعطیلی مدارس راهکار مناسبی در این زمینه نخواهدبود: «تعطیلی مدارس بدون تعطیلی اداره‌ها باعث ایجاد ناهماهنگی بین ساختار اداری و نظام آموزشی می‌شود. با این سبک تعطیلات نیز نظام آموزشی دچار مشکل خواهدشد.»

 

به عقیده حمایت میرزاده در ارائه چنین پیشنهادهایی باید تمام کشور مدنظر قرار گرفته شود که علاوه بر شرایط و تنوع آب و هوایی که در کل کشور حاکم است شهریور در بسیاری از روستاهای کشور فصل کار است و بسیاری از دانش‌آموزان در این روستاها کمک حال خانواده‌هایشان هستند. او می‌گوید: «مجلس و کمیسیون وقتی تمام این نکات را از نظر می‌گذراند به این نتیجه می‌رسد که شرایط برای چنین تعطیلاتی مهیا نیست. باید برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که تمام شرایط از جمله دانش‌آموز، کشاورز، کارمند، آب و هوا، محیط زیست، زیرساخت‌ها و... مورد توجه قرار گرفته شده باشد.» او در این شرایط تعطیلات آخر هفته را به شرط آنکه از تعطیلات رسمی کشور کاسته شود ایده بهتری می‌داند و البته لزوم افزایش ساعت کاری در طول هفته و افزوده شدن به بازه کاری را نیز ملاک مهمی در این زمینه قلمداد می‌کند.

 

در شرایطی که به باور کارشناسان طرح تعطیلات‌زمستانی راهکار مناسبی برای توزیع تعطیلات نیست، تعطیلات آخر هفته می‌تواند به افزایش میزان سفرها،کاهش آلودگی‌ها، ترافیک‌های ناشی از تعطیلات فشرده و... کمک‌ بهتری کند. در این شرایط حتی آموزش‌وپرورش نیز نیاز ندارد تا در نحوه میزان تعطیلات دانش‌آموزان تغییر ایجاد کند. همچنین کارمندان هم این امکان را به دست می‌آورند که هر هفته و در طول سال بتوانند برای سفرهای خود برنامه‌ریزی کنند و هرزمان که خواستند از مرخصی خود استفاده کنند. تعطیلات آخرهفته می‌تواند به سفرهای زمستانی نیز منجر شود؛ سفرهایی که با معرفی و شناساندن مقاصد جنوبی کشور و تکمیل زیرساخت‌های آنها همراه خواهد شد.

 

آزاده باقری

 

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش