پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۸ - ۱۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۷۷۶
زنان، جوانان و خانواده

بررسی اشتغال زنان در بازار کار ایران

اشتغال زنان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

یک بانوی مددکار اجتماعی در اینستاگرامش نوشته است قطعی تلگرام و اینستاگرام در این روزها مساوی است با بیکار شدن بخش مهمی از زنان سرپرست خانوار که زندگی‌شان را از طریق معرفی و فروش محصولات‌شان در این شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانده‌اند. او به‌عنوان یک مددکار به طور جدی خواسته تا مسئولان امر این دو شبکه‌ اجتماعی را رفع فیلتر کنند.

 

اما این، همه مشاغلی نیست که زنان به آن‌ها توجه می‌کنند. زنان کارمند که تکلیفی روشن دارند؛ آن‌ها مزدبگیرِ دولت بوده و بسته به دانش، تخصص و بعضی وقت‌ها «آشنا» و «پارتی» در نهادها و سازمان‌ها مشغول به کار هستند.

 

اما مشاغل آزاد، آن دسته از شغل‌ها که زنان به آن‌ها اقبال بیشتری نشان داده‌اند، یا بهتر بنویسم: مجبور بوده‌اند اقبال بیشتری نشان دهند، مشاغلی سخت، فرساینده و کم‌مزد است. زنان کم‌سواد و بی‌سواد، عموما جذب این مشاغل می‌شوند. کار در تولیدی‌های پوشاک، بسته‌بندی‌های مواد غذایی و خیاطی‌های سری‌کار بخشی از این فعالیت‌هاست.

 

کارفرمایان مرد که تجارت‌های خرده‌پا مانند تولیدی‌های پوشاک تریکو دارند یا در بسته‌بندی مواد خوراکی فعال هستند، یا خیاطی‌هایی با دایره‌ تولید محدود و اندک دارند، عموما به سراغ زنان می‌روند. زنان، کم‌توقع‌تر از مردانند و تعامل در چنین محیط‌های صنعتی سختی با آن‌ها -‌برخلاف تصور- راحت‌تر است.

 

این یک بخش از فعالیت زنانی است که نه امکان و شرایط برخورداری از کسب‌وکارهای شخصی دارند، نه تحصیلات و خلاقیت‌های حضور در این بازار را، اما در کمیته‌ این سطح، زنان بسیاری هستند که با تولید محصولات خانگی و عرضه‌ مستقیم آن به مصرف‌کننده زندگی خود را گذرانده‌اند و بعضی‌ها حتی در این بازار مکاره برای خود نام و اعتباری نیز دست و پا کرده‌اند. این شکل از حضور در عرصه‌ فعالیت‌های تجاری البته مسبوق به سابقه است.

 

زنان نسل‌های قبل در قالیبافی، گلیم‌بافی، دوخت پوشاک بومی مناطق و... حضوری موثر داشته‌اند و بخش مهمی از اقتصاد خانواده‌ها به دوش این مشاغل و آن‌ها بوده است. امروز، فعالیت زنان در این حوزه‌ها شامل تولید لباس‌های سنتی، مزون‌ها و آشپزی‌های خانگی می‌شود؛ تجارتی که اگر درست انجام شود، تبلیغات درستی داشته باشد و البته از سطح کیفی مطلوبی هم برخوردار باشد، مشتری خاص و عام خود را پیدا می‌کند و تجارتی پر سود است.

 

اما همه‌ زنان که جذب آن کارگاه‌ها نمی‌شوند و فرصت برای تولید محصولات خانگی هم نداشته یا تولید محصولات خانگی دغدغه‌ آن‌ها نیست. بخش عمده‌ای از زنان که مشاغل آزاد دارند، تحصیل کرده‌ و خلاقیت هم دارند و می‌کوشند تا جای پای خود را در بازار رقابتی کار، میان جای پای بی‌شمار صاحبان صنایع و مشاغل بازکنند. بیشترین فعالیت در این حوزه، به شهادت آمارهای منتشرشده در رسانه‌ها، مربوط به بازار طراحی لباس است.

 

نه‌صرفا طراحی لباس زنانه. بسیاری از زنان در طراحی لباس مردانه از مردان بهتر و دقیق‌تر کار کرده‌اند. بازار طراحی خدمت شایسته‌ای به بازار تولید می‌کند. حضور زنان در این عرصه، چه در طراحی لباس مردانه و چه لباس زنانه، به تحرک بیشتر عرصه‌ اقتصاد کشور نیز کمک می‌کند.

 

با توسعه‌ نرم‌افزارها و بسط زندگی دیجیتالی در هزاره‌ نو، برنامه‌نویس‌ها و توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها هویتی برجسته‌تر یافتند. بخش زیادی از زنان تحصیلکرده در رشته‌های مرتبط با این حوزه و بخش قابل‌توجهی نیز از زنانی که در این حوزه به‌صورت تجربی فعالیت می‌کرده‌اند، امروزه در حوزه‌ نرم‌افزار در کشور مشغول به فعالیت هستند. توسعه‌ بانک‌های اطلاعاتی مرتبط با ارائه‌ خدمات و مشاغل، توسعه‌ نرم‌افزارهای مورد استفاده برای اجتماع، تولید نرم‌افزارهای تازه و... تنها بخش کوچکی از این حوزه‌ فعالیت است.

 

اما این‌ها هم همه‌ آن‌چه زنان به آن‌ها اشتغال داشته‌اند نیست. زندگی مدرن اقتضائات خاص خودش را دارد. دنیای مدرن و بازار مدرن، رویکردی مدرن را برای داد و ستد می‌طلبد. بازار مدرن شرایط و لوازم بازار سنتی را نمی‌پذیرد. در این بازار تعریف استراتژی فروش، بازاریابی سنتی، بازاریابی شبکه‌ای و تبلیغات و تولید محتوا درنگی مهم و تاثیرگذار بر میزان فروش است. در این عرصه، بی‌تردید زنان یکی از بهترین و موثرترین حضورها را در تاریخ داشته‌اند. نقش بعضی از تولیدکنندگان محتوا، مدیران فروش، بازاریابان و توسعه‌دهندگان تجار‌ت‌های خرده‌پا و تبدیل‌کردن آن‌ها به تجارت‌هایی بزرگ غیرقابل انکار است.

 

زنان در دنیای مدرن دوشادوش مردان در حال فعالیت هستند؛ فعالیتی که هیچ‌گاه تمام نمی‌شود، چون زندگی تمام نشده و چون انسان در زیست‌اجتماعی خود نیازمند تعامل با انسان است. زنان دنیای مدرن با اشتغال‌شان به کار، دنیایی دیگر و بهتر را برای امروز ساخته‌اند؛ دنیایی که با حضور آن‌ها جدی‌تر،‌ جسورتر و زیباتر است.

 

افروز شهسواری

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش