پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۲۷ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۳۸۵۷
زنان، جوانان و خانواده

ممانعت از حضور زنان به ورزشگاه‌ها، تضييع حقوق آن‌هاست

ورزشگاه آزادی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

در توجيه عدم اجازه زنان به ورزشگاه آزادي گفته مي‌شود محيط ورزشگاه مردانه است و مردان ممكن است حرف‌هاي زشت و فحش بدهند.

 

بسياري از زنان به دليل مشكلات اقتصادي مجبورند در محيط‌هايي مشغول به كار شوند كه به هيچ وجه با روحيات‌شان سازگاري ندارد.

 

قانون اساسي در اصول کلی همه افراد انسانی، اعم از زن و مرد را در حمایت قانون قرار داده و برای آنان حقوق یکسان تعیین كرده ‌است.

 

نه‌تنها بازداشت دختران قانونی نبوده است بلکه برای ممانعت از ورود بانوان به ورزشگاه نیز قانونی وجود ندارد.

 

اگر مسئولان احتمال مي دهند ممكن است خطايي صورت بگيرد و جرمي واقع شود، مي‌توانند اقدامات پيشگيرانه انجام دهند.

 

اکثر دختران بازداشتی دختران خبرنگار ورزشی بودند که برای تهیه گزارش در حوالی ورزشگاه آزادی حاضر شده‌ بودند.

 

در هر مجموعه يا در هر جمعي اگر فردي مرتكب خطايي شد، بايد فقط با خود فرد برخورد شود.

 

ممانعت از حضور زنان به ورزشگاه در اين سال‌ها باعث فريبكاري مي‌شود

زنان، فقط به دليل زن بودن از تماشاي فوتبال در ورزشگاه آزادي محروم هستند؛ درحالي كه معلوم نيست زن بودن جرم است يا تماشاي فوتبال زنان در ورزشگاه آزادي . در توجيه عدم اجازه زنان به ورزشگاه آزادي نيز گفته مي‌شود محيط ورزشگاه مردانه است و مردان ممكن است حرف‌هاي زشت و فحش بدهند.

 

توجيهي كه به هيچ وجه عقلاني نيست و اين سوال را در ذهن مطرح مي‌كند كه همين زنان در خانه خود يا خيابان اين گونه حرف‌هاي زشت را نمي‌شنوند؟ فقط در ورزشگاه آزادي حرف‌هاي ركيك زده مي‌شود؟ بسيار اتفاق افتاده هنگام گذر از خيابان مرداني كه بر سر جاي پارك يا تصادف درحال مشاجره و دعوا بوده‌اند و در همان حين با صداي بلند بدترين فحش و ناسزاها را به يكديگر نسبت مي‌هند، در حالي كه زنان و كودكان بسياري نيز شاهد اين مشاجره‌ها و دشنام‌ها بوده‌اند. محيط مردانه‌است؟ مگر زنان در بسياري از محيط‌هاي مردانه مشغول به كار نيستند؟ اين در حالي است كه در سال‌هاي اخیر، گسترش و توسعه مشارکت زنان در عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، و فرهنگی ، تحولات قابل توجهی را در وضعیت، نقش و جایگاه زنان در جامعه ایجاد كرده است. امروز بسياري از زنان به دليل مشكلات اقتصادي مجبورند در محيط‌هاي مشغول به كار شوند كه به هيچ وجه با روحيات‌شان سازگاري ندارد.

 

حال اين افرادي كه در توجيه ممانعت از ورود زنان به ورزشگاه‌ اين مسائل را مطرح مي‌كنند، كجا هستند تا از زناني كه به اجبار بايد تن به كار در محيط‌هاي مردانه بدهند، دفاع كنند و مانع فعاليت آن‌ها در اين محيط‌ها شوند.

 

اما در حالي زنان از عدم ورودشان به ورزشگاه گلايه‌‌هاي بسياري دارند كه برابری زنان با مردان در اصولی از قانون اساسی با صراحت بيان شده است. بند نهم از اصل سوم قانون اساسی بيان مي‌دارد:«دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به اهداف اصل دوم، مکلف به رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه‌های مادی و معنوی می‌باشد».

 

نكته قابل تامل اينكه، قانون اساسي در اصول کلی همه افراد انسانی اعم از زن و مرد را مشمول قانون و در حمایت آن قرار داده و برای آنان حقوق یکسان انسانی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تعیین كرده‌است (اصل ۲۰) و رنگ، نژاد، زبان و مانند این‌ها را سبب امتیاز ندانسته است (اصل ۱۹). به علاوه، اصل ۲۱ قانون اساسی حقوق ویژه حمایتی برای رشد شخصیت زنان و احیای حقوق مادی و معنوی آنان اعلام كرده و دولت را موظف دانسته که در زمينه تامین زندگي زنان سالخورده، بیوه و سرپرست خانوار اقدام كرده و زنان را در ایفای نقش خانوادگی یاری كرده و از آنان به‌خصوص در دوران بارداری، حضانت فرزندان و سرپرستی کودکان بی سرپرست حمایت كند. 

 

اسلام نيز اصل مساوات انسان ها را درباره زن و مرد نیز رعایت كرده است. اسلام با تساوى حقوق زن و مرد مخالف نیست، بلكه با تشابه حقوق آن‌ها مخالف است. پس با اين تفاسير مي‌توان گفت قوانين هيچ ممنوعيتي را براي ورود زنان به ورزشگاه‌ها تعيين نكرده است.

 

قانوني براي عدم حضور زنان به ورزشگاه وجود ندارد

در اين زمينه محمدرضا تابش، رییس فراکسیون ورزش مجلس معتقد است: هیچ قانونی که مانع از حضور بانوان در ورزشگاه ها شود، وجود ندارد اما ما ترس از این داریم که قانونی دیگر تصویب کنیم و آن موقع واقعا از حضور خانم‌ها جلوگیری شود.دولت باید سفت و محکم پای این موضوع بایستد و از حضور بانوان در ورزشگاه‌ها دفاع کند و بسترهای مناسب در ورزشگاه‌ها فراهم شود تا علما هم نگرانی‌های‌شان برطرف شود.

 

در حالي كه قانوني براي ممانعت از حضور زنان در ورزشگاه وجود ندارد اما در شهرآورد اخير پرسپوليس و استقلال كه هفته گذشته برگزار شد تعدادي از خانم‌ها (حدود ۳۵ نفر) كه علاقه داشتند اين بازي را نزديك مشاهده كنند، پليس سوار بر ون‌هاي نيروي انتظامي كرده و آن‌ها را به وزرا منتقل كردند.

 

انتقال این دخترها به پلیس امنیت در حالی صورت گرفت که روز بازی دربی، سخنگوی وزارت کشور با رد خبر بازداشت شدن زنان علاقه‌مند به فوتبال گفته بود که آن‌ها به «محل مناسبی هدایت شده‌اند» اما يكي از بازداشت شدگان به یورونیوز گفته است: «بازداشتى‌ها بازجويى می‌شدند و بعد از گرفتن عكس به سالن بزرگى منتقل شدیم و بعد از چند ساعت به ما اجازه دادند که به خانواده‌های خود خبر دهیم».

 

این دختر علاقمند به فوتبال می‌گوید که همه اطلاعات‌شان به همراه کارت شناسایی گرفته شد اما نمی‌داند که برای‌شان پرونده‌ای تشکیل شد یا نه. وي با بيان اينكه حضور در ورزشگاه حق ماست و باز هم برای آن تلاش می‌کنيم، گفت: «نمی‌دانم چه موقعى درهاى ورزشگاه به روى زن‌ها باز می‌شود اما با روحيه‌اى كه من از دخترهاى بازداشتى وزرا ديدم، بي شك تا رسيدن به اين خواسته از تلاش دست برنمی‌داریم».

 

دستگیری دختران و خبرنگاران زن غیرقانونی بود

پروانه سلحشوری، رييس فراكسيون زنان كه مدت‌هاست براي احقاق حقوق خانم‌ها تلاش مي‌كند و با ممانعت از ورورد زنان به ورزشگاه نيز مخالف است، در مورد بازداشت اين دختران مي‌گويد: نه تنها بازداشت این دختران قانونی نبوده است بلکه برای ممانعت از ورود بانوان به ورزشگاه نیز قانونی وجود ندارد. دو وزیر ورزش و جوانان و وزیر کشور در این رابطه مسئول است و باید پاسخگو نهادهای نظارتی باشند.

 

وي با یادآوری اینکه اکثر دختران بازداشتی دختران خبرنگار ورزشی بودند که برای تهیه گزارش در حوالی ورزشگاه آزادی حاضر شده‌ بودند، افزود: دستگیری خبرنگاران که برای انجام وظیفه و کار حرفه‌ای خود به ورزشگاه آزادی مراجعه کرده بودند، کار عجیبی بود و چنین برخوردی شایسته هیچ یک از بانوانی که برای ورود به ورزشگاه آمده بودند، نبود.

 

اما اين سوال مطرح است كه وقتي تصميم اتخاذ شده براي عدم ورورد زنان به ورزشگاه قانوني نيست و هيچ گونه قانوني براي آن نگاشته نشده است چگونه مي‌توان آن را توجيه كرد؟

 

تماشاي فوتبال در ورزشگاه آزادي حق همه افراد است

علي صدري‌خانلو، وكيل دادگستري و داديار انتظامي دادسراي كانون وكلاي مركز در اين زمينه به «قانون» مي‌گويد: ما قانوني در مورد ممنوعيت ورود زنان به ورزشگاه كه مكاني عمومي است وارد شوند، نداريم و به همين دليل نيز همه حق دارند براي تماشاي اين مسابقات حضور داشته باشند و تيم مورد علاقه خود را تشويق كنند.

 

عدم حصور زنان به دليل احتمال خطا

اين حقوقدان بابيان اينكه اگر مسئولان احتمال مي دهند ممكن است خطايي صورت بگيرد و جرمي واقع شود، مي‌توانند اقدامات پيشگيرانه انجام دهند، خاطرنشان كرد: نمي‌توان به احتمال اينكه ممكن است با ورود زنان به ورزشگاه جرمي واقع شود از ورود آن‌ها ممانعت كرد و در اين زمينه لازم است كنترل و نظارتي وجود داشته باشد. علاوه بر اين اگر كسي خطايي انجام داد، بايد با وي برخورد شود، نه اينكه به دليل خطاي تعداد كمي از افراد، اين حق از تمامي زنان جامعه سلب شود.

 

وي با اشاره به اينكه فقها يا آقاياني كه به دليل احتمال وقوع خلاف شرع يا قانون اين حق را از تمام زنان سلب مي‌كنند، بايد گفت اين توجيه مبناي قانوني و شرعي ندارد، تصريح كرد: به اعتقاد بنده بايد اين حق به همه افراد چه زن و چه مرد داده شود تا در اين گونه مكان‌ها يا مجامعي كه ايجاد نشاط يا شادي مي‌كند، شركت كنند و ممنوعيت براي كسي ايجاد نشود اما با كنترل و نظارتي مي‌توان مانع شد تا مواردي خلاف شرع يا قانون صورت گيرد.

 

اما در توجيه براي ممانعت از ورود خانم‌ها به ورزشگاه گفته مي‌شود ممكن است برخي از مردان حرف‌هاي ناسزا بزنند، اين در حالي است كه در خيابان بسيار اتفاق افتاده هنگام عبور زنان و كودكان از خيابان شاهد مشاجره مرداني باشند كه ناسزا و سخناني ركيك به هم نسبت مي‌دهند، آيا به نظر شما اين توجيه مي‌تواند دليل سلب آزادي زنان براي عدم حضورشان در ورزشگاه باشد؟

 

صدري خانلو در اين زمينه توضيح داد:در هر مجموعه يا در هر جمعي اگر فردي مرتكب خطايي شد، بايد فقط با خود فرد برخورد شود؛ نه اينكه به دليل احتمال اينكه ممكن است در آينده خطايي صورت گيرد ،صورت مساله را پاك كنيم. ما نبايد به دليل اينكه ممكن است مردان حرف‌هاي ركيك بزنند، از ورود زنان به ورزشگاه ممانعت به عمل آوريم . افراد براي انجام عمل خلاف به ورزشگاه نمي‌روند، اين توجيه غيرمنطقي است.

 

اگر محيط ورزشگاه به عبارتي نامناسب است نبايد هيچ كس وارد آن شود و در اين زمينه تفاوتي ميان زنان و مردان نيست. آقايان هم انسان‌هايي پاكي هستند و نبايد در محيط فاسد و غيراخلاقي وارد شوند. اين درست نيست به دليل احتمالاتي كه در ذهن برخي از افراد است، اين حق از مجموعه زنان سلب شود.

 

زنان در جامعه حق زندگي و شادي كردن دارند

اين وكيل دادگستري در خاتمه يادآور شد: اعتقاد بنده بر اين است افرادي كه حكم يا فتواي ممنوعيت زنان به ورزشگاه را صادر مي كنند، بايد خودشان در ورزشگاه حضور يابند تا شرايط آن را از نزديك مشاهده كنند. اگر تماشاي فوتبال بد است چرا در صدا و سيما نمايش داده مي‌شود؟ چه اشكالي دارد خانم‌ها هم حضور داشته باشند؟ به نظر بنده افرادي كه چنين دستوراتي را صادر مي‌كنند به جامعه بدبين هستند؛ فكر نمي‌كنند و به اين دليل از قبل پيشگيري مي‌كنند كه البته اين پيشگيري درستي نيست و موجب تضييع حق قشر فهيم زنان است. به عبارت بهتر در جامعه جامعه اسلامي هيچ كس نمي‌تواند مانع تفريحات سالم افراد شود.

 

پاك كردن صورت مساله به جاي حل آن

در پايان بايد گفت كه چنين برخوردهاي سلبي هيچ‌گاه نتوانسته مانع ارتكاب به جرم و خطا شود. ممانعت از حضور زنان به ورزشگاه در اين سال‌ها باعث فريبكاري مي‌شود؛ چه بسيار دختران علاقه‌مند فوتبال كه به دليل ممانعت از حضورشان، با شكل و شمايل پسران وارد ورزشگاه شده‌اند و تصاوير آن‌ها نيز در فضاي مجازي منتشر شده است. پس بهتر است به جاي پاك كردن صورت مساله به فكر حل كردن آن باشيم، نه اينكه با توجيهات غيرمنطقي عرصه را بر اقشار مختلف جامعه تنگ‌تر كنيم.هرچند اين نكته را نمي‌توان ناديده گرفت كه طي روزهاي اخير در ورزشگاه آزادي براي تماشاي بازي بسكتبال بر روي زنان گشوده شد و بسياري از دختران و زنان علاقه‌مند به اين ورزش توانستند در كنار مردان اين مسابقه را از نزديك مشاهده كنند.

 

پس مي‌توان اميدوار بود با تلاش فراكسيون زنان و فراكسيون ورزش و مسئولان، درِ تمامي ورزشگاه‌ها بر روي زنان گشوده شود تا اين قشر از جامعه نيز بتوانند در كنار نظارت مسئولان با آرامش از تماشاي ورزش مورد علاقه خود لذت برده و تفريحاتي سالم داشته باشند.

 

نفیسه صباغی

 

 

.ghanoondaily.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش