جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۷:۳۹ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۷۲۰
حقوقی، قضایی و انتظامی

قرار کفالت چیست؟

قانون,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی
در مواردی كه فردی در مظان اتهام قرار می‌گیرد، مقام قضائی كه حسب مورد ممكن است قاضی دادگاه، دادستان، دادیار یا بازپرس باشد، مكلف است پس از تفهیم اتهام به منظور حضور به‌موقع متهم در تمام مراحل دادرسی یكی از قرارهای تامین كیفری را صادر کند.

یكی از این قرارها «قرار تامین كفالت» است. بررسی و آشنایی با مقررات قانونی مربوط به این نوع قرار كه یكی از متداول‌ترین قرارها در نظام قضائی ما است برای متهم و فردی كه از متهم كفالت می‌کند، حایز اهمیت است.

در مواردی كه چنین قراری صادر می‌شود، مفهوم آن این است كه شخصی كه صلاحیت قانونی آن برای مقام قضائی احراز شده، در مقابل مقام قضائی تعهد می‌کند فرد متهم را در مواقع لزوم نزد مرجع قضائی حاضر کند و در غیراین‌صورت مبلغی كه به‌عنوان وجه‌الكفاله تعیین شده از فرد تعهد‌كننده اخذ می‌شود. در اصطلاح حقوقی به فردی كه چنین تعهدی را برعهده خود می‌گیرد، «كفیل» گفته می‌شود.

در همین جا باید یادآوری کنیم كه قرار كفالت در مقایسه با دو قرار التزام به حضور با قول شرف و التزام به حضور با وجه التزام در مرتبه سنگین‌تر است. تفاوت این قرار با التزام به حضور با تعیین وجه التزام آن است که در قرار التزام به حضور، خود متهم ملتزم می‌شود که اولا حاضر شود و ثانیا در صورت عدم حضور مبلغ را خودش بپردازد، درحالی‌که در قرار کفالت پس از معرفی کفیل توسط متهم، کفیل ملتزم می‌شود اولا متهم را حاضر کند، ثانیا اگر متهم را حاضر نکرد، وجه‌الکفاله را بپردازد.

البته در ماده ۷۳۴ قانون مدنی در تعریف عقد کفالت آمده است: «کفالت عقدی است که به موجب آن احد طرفین در مقابل طرف دیگر، احضار شخص ثالثی را تعهد می‌کند.»

فرآیند صدور قرار كفالت را می‌توان در سه مرحله ترسیم کرد؛ در مرحله نخست مقام قضائی با صدور قراری از متهم می‌خواهد كه نسبت به معرفی «كفیل» اقدام کند، در این قرار مقام قضائی میزان وجه‌الكفاله‌ای كه در صورت عدم انجام تعهد كفیل باید به نفع صندوق دولت ضبط شود را تعیین می‌کند. در مرحله دوم متهم فردی كه شایستگی و اعتبار لازم برای قبول كفالت داشته باشد را معرفی کرده و فرد مزبور پس از تأیید مقام قضائی، متعهد می‌شود كه متهم را در موارد لزوم حاضر کند و در صورت امتناع وجه‌الكفاله تعیین‌شده را پرداخت کند.

در صورتی كه این دو مرحله با تشریفات قانونی انجام شود و مقام قضائی درخواست كفیل برای كفالت از متهم را پذیرفت، باید به او متذكر شود كه در صورت احضار متهم و عدم حضور متهم یا عدم‌معرفی متهم از سوی او نسبت به وصول مبلغ كفالت اقدام خواهد شد، چنانچه این موضوع مورد پذیرش كفیل قرار بگیرد، در مرحله سوم مقام قضائی موظف است ضمن صدور قراری كه به آن قرار قبولی كفالت گفته می‌شود با كفالت متهم از سوی شخص معرفی‌شده موافقت کند. این قرار باید به امضای كفیل و قاضی برسد تا اعتبار قانونی پیدا كند، اگر كفیل از مقام قضائی بخواهد، رونوشت این قرار باید به وی داده شود.

در خصوص این‌كه از نظر قانون چه كسی می‌تواند كفالت متهم را قبول کند باید توجه داشت كه كفالت اشخاصی پذیرفته می‌شود كه اعتبار و توانایی مالی آنها برای پرداخت مبلغ كفالت به تشخیص مقام قضائی مورد تردید نباشد. علی‌القاعده مقام قضائی این شایستگی را براساس ملاحظه اوراق هویتی و فیش حقوقی یا پروانه كسب یا سند مالكیت خانه یا خودرو به دست می‌آورد یا در مواردی شاید با مراجعه به ارگان‌های انتظامی و تحقیق از مطلعین این اهلیت را احراز کند.

نكته دیگر این‌كه مبلغ كفالت یا همان وجه‌الكفاله براساس میزان قانونی مجازات اتهام مطرح‌شده، خسارت و ضرر زیان وارد شده به شاكی و همچنین سابقه متهم و وضع خانوادگی و اجتماعی متهم تعیین می‌شود. البته باید توجه داشت كه مقام قضائی نمی‌تواند مبلغ وجه‌الكفاله را از خسارت‌هایی كه به شاكی وارد شده است، كمتر تعیین کند. همچنین متهم باید بداند چنانچه نتواند فردی كه كفالت او را بپذیرد، معرفی کند مقام قضائی سراغ نوع بعدی قرار می‌رود كه قرار وثیقه است. در صورت عجز یا امتناع او از ارایه وثیقه، در آخرین مرحله مقام قضائی ناچار است از قرار بازداشت استفاده كند.

قرارهای تامین و نظارت قضائی

ماده ٢١٧ قانون آیین‌دادرسی تصریح می‌دارد: به‌منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه‌دیده برای جبران ضرر و زیان وی، بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم، در صورت وجود دلایل کافی، یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می‌کند:

الف - التزام به حضور با قول شرف

ب - التزام به حضور با تعیین وجه التزام

پ - التزام به عدم‌خروج از حوزه قضائی با قول شرف

ت - التزام به عدم‌خروج از حوزه قضائی با تعیین وجه التزام

ث- التزام به معرفی نوبه‏ای خود به‌صورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضائی یا انتظامی با تعیین وجه التزام

ج - التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه‌التزام، با موافقت متهم و پس از أخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط

چ- التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین‌شده با موافقت متهم با تعیین وجه‌التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات

ح - أخذ کفیل با تعیین وجه‌الکفاله

خ - أخذ وثیقه اعم از وجه نقد، ضمانت‏نامه بانکی، مال منقول یا غیرمنقول

د - بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی

اما شرایط کفیل چیست؟

کفیل باید بدوا، دارای اهلیت قانونی باشد، پس کفالت اشخاص غیررشید، صغار و مجانین موردقبول واقع نخواهد بود.

ماده ٢٢١ قانون آیین‌دادرسی کیفری تصریح می‌کند: کفالت شخصی پذیرفته می‌شود که ملائت او به تشخیص بازپرس برای پرداخت وجه‌الکفاله محل تردید نباشد. چنانچه بازپرس ملائت کفیل را احراز نکند، مراتب را فوری به‌نظر دادستان می‌رساند. دادستان موظف است در همان روز، رسیدگی و در این‌باره اظهارنظر کند. تشخیص دادستان برای بازپرس الزامی است. درصورت تایید نظر بازپرس توسط دادستان مراتب در پرونده درج می‌شود.

mizanonline.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش