پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۳ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۱۷۰۷
رفاه و آسیب های اجتماعی

تاخیر ۱۰ ساله در ازدواج

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,ازدواج
افزایش طلاق و کاهش ازدواج مساله مهمی است که در سال‌های اخیر هشدار‌های زیادی درباره آن داده شده است. موضوع آن‌قدر مهم شده که حجم بالایی از برنامه‌های دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی معطوف به تشویق ازدواج و کاهش طلاق بوده است. با وجود این، به نظر می‌رسد همبستگی منفی میان اجرای این برنامه‌ها و تاثیر‌گذاری آنها وجود داشته است، چنان که روند افزایشی طلاق همچنان ادامه دارد و سال‌به‌سال از میزان ازدواج‌ها کم می‌شود.

به گزارش آرمان، اظهارنظر تازه یک مقام مسئول نشان می‌دهد سن ازدواج در ایران در طول حدود پنج دهه چهار تا شش سال افزایش یافته است، حال آنکه این رقم در مناطقی از جمله شمال تهران تا ۱۰ سال هم می‌رسد. افزایش سن ازدواج تبعات زیادی از جمله تاخیر در فرزندآوری و کم‌جمعیت شدن خانواده‌ها را به دنبال دارد.

مقام معظم رهبری در ۱۴بند سیاست‌های کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند که وزارت بهداشت متولی چند بند آن است. در بند نخست سیاست‌های کلی جمعیت آمده که جمعیتی مانند جمعیت کنونی کشور پنجره طلایی جمعیت نام گرفته، چون جمعیتی پویا، بالنده و جوان دارد. وقتی در کشور نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی برسد می‌توان گفت که در مرحله پنجره طلایی جمعیت است.

همچنین در بند سوم به اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران به‌ویژه در دوره بارداری یا شیردهی، پوشش بیمه‌ای، هزینه‌های زایمان، درمان باروری مردان و زنان و تقویت نهادهای حمایتی ذیربط اشاره شده و در بند چهارم تحکیم بنیان خانواده به اصلاح و آموزش مهارت‌های فرزندپروری، تاکید بر آموزش مهارت‌های زندگی، ارتباطی و ارائه خدمات مشاوره‌ای بر مبنای فرهنگ و ارزش‌های اسلامی ایرانی، توسعه و تقویت نظام اجتماعی و خدمات بهداشتی درمانی و مراقبت‌های پزشکی برای سلامت باروری و فرزندآوری اشاره دارد.

درضمن مضمون بند پنجم سیاست‌های کلی جمعیت، ارتقای امید به زندگی، تامین سلامت و تغذیه سالم جمعیت، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی به‌ویژه اعتیاد، سوانح، آلودگی‌های زیست محیطی و بیماری است. این در حالی است که اگر قرار باشد سیاست افزایش جمعیت موفق شود، باید ازدواج مورد توجه قرار گرفته و به ویژه معضل افزایش سن ازدواج حل شود، چرا که تاخیر در ازدواج برابر با تاخیر در فرزندآوری است.

روز گذشته مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در همایش تبیین سیاست‌های کلی جمعیت مبتنی بر سلامت مادر و کودک، ۷۰ درصد جمعیت کشور را بین سنین ۱۵ تا ۶۴ سال دانست و گفت: باید از این فرصت و سن مولد برای توسعه پایدار و فرزندآوری استفاده کنیم. محمد اسماعیل مطلق با تعریف نرخ باروری اظهار کرد: برای پیشگیری از منفی شدن نرخ جمعیت، میزان نرخ باروری باید ۱/۲ درصد باشد.

جمعیت‌شناسان معتقدند که اگر میزان باروری زیر ۱/۲ درصد باشد، در آینده آن جمعیت آسیب خواهد دید و برای آن جمعیت یک تهدید سلامت است. در کشور ما در سال ۱۳۶۲ میزان باروری کلی ۸/۶ درصد بوده است که این میزان پایین آمده و در سال ۱۳۹۰ به ۸/۱درصد رسیده است. به گفته او جمعیت‌شناسان کشور معتقدند که نرخ باروری بعد از سیاست‌های ابلاغی جمعیت به ۹/۱درصد رسیده است. در رفسنجان این میزان ۹/۱ درصد بوده که کمتر از میزان جایگزینی به شمار می‌رود. مطلق، افزایش میانگین سن ازدواج، کاهش تعداد ازدواج، افزایش فاصله بین ازدواج تا فرزند اول و دوم و سوم، افزایش طلاق، طلاق‌های عاطفی، تمایل به تک فرزندی، آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق، سقط و ناباروری را از جمله عوامل کاهش نرخ باروری دانست.

دوره فرصت سالمندی جامعه نیازمند برنامه‌ریزی است

هم اکنون بیش از ۱۱ میلیون زوج جوان در کشور وجود دارد که در آستانه ازدواج هستند. با گذشت زمان فرصت باروری این زوج‌ها از دست می‌رود و باید در این زمینه اقدامات مناسب انجام داد. این در حالی است که ۷۰ درصد جمعیت کشور در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال هستند. باید از این فرصت و سن مولد برای توسعه پایدار و فرزندآوری استفاده کرد. با توجه به اینکه تا بروز سونامی سالمندی در کشور سه یا چهار دهه فرصت داریم، از هم‌اکنون باید در این زمینه برنامه‌ریزی کرد. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: بر اساس بررسی‌های انجام شده از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۰ منحنی سن ازدواج در کشور چهار تا شش سال افزایش یافته و حتی در برخی شهرها همچون تهران و شمال تهران ۱۰ سال افزایش پیدا کرده است.

شتاب منحنی افزایش سن ازدواج در خانم‌ها بیشتر است. مطلق بهترین سن ازدواج را ۱۸ تا ۳۵ سالگی برشمرد و افزود: بهترین سن بارداری ۱۸ تا ۳۵ سالگی است. همچنین بارداری در سنین ۳۵ سالگی به بالا مشکل ندارد،‌ بلکه باید مراقبت بیشتری انجام شود. به گزارش ایسنا،‌ مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت از وجود سه میلیون زوج نابارور در کشور خبر داد و گفت: در مناطق محروم و آسیب پذیر ۴۴۰ هزار زوج نابارور داریم که در حال برنامه‌ریزی برای آنها هستیم و بسیاری از داروهای آن تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش