جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۴۲ - ۰۵ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۱۴۰۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

ازدواج كودكان نوعی آزار جنسی است

ازدواج كودكان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

در حال حاضر ازدواج بيشتر بر پايه بلوغ جنسي و نه بر اساس بلوغ فکری و عقلی است

 

مدیرکل ثبت احوال خراسان‌ شمالی از ازدواج ۹۰۰ دختر زیر ۱۰ تا ۱۵ سال در استان خبر داده‌است

 

در سال‌هاي اخير افزايش كودكان مطلقه و كودك‌بيوه‌ها، معضلي است كه جامعه تاوان سنگيني براي آن مي‌پردازد

 

باتوجه به پيامدهاي ازدواج كودكان، نمايندگان مجلس درفراكسيون زنان مدت‌هاست كه به دنبال تغيير سن ازدواج هستند

 

ازدواج كودكان و به دنبال آن مادر شدن در این سنین، فرد را از جنبه‌های گوناگون جسمی، روانی‌و اجتماعی دچار مخاطرات می‌کند

 

مجبورش كرده‌اند «بله» بگويد،«بله‌اي»كه برايش هزاران بلا به دنبال دارد. مجبور شده لباسي بپوشد كه اندازه قواره‌اش نيست و سال‌ها از تن نحيفش بزرگ‌تر است. سرسفره‌اي نشانده شده كه برايش حكم خاله‌بازي را دارد.

 

گويي پدرش دست در دست قوانين مي‌خواهد او را به روزهاي نامعلومي بكشاند. آينده‌اي كه روزهاي سخت آن از همين امروز پيداست. اما او كه در دنياي عروسك‌بازي و كودكي خود غرق بوده حالا قرار است به واسطه فقرخانواده، عروس مردي چندين‌ساله شود و مسئوليت زندگي را بپذيرد. به عبارت ديگر بيشتر اوقات دختران در برخي خانواده‌ها به‌واسطه فقر به داماد فروخته مي‌شوند. اما آيا دختري ۱۲ ساله آمادگي ورود به دنياي بزرگسالي را دارد ؟ آيا دختري كه هنوز خود كودك است، مي‌تواند با اين سن كم نقش مادري را ايفا كند؟ ازدواجي كه در اسلام به عنوان تكميل‌كننده دين براي زنان و مردان از آن ياد شده است، در مورد كودكان چه مصداقي مي‌تواند داشته باشد؟

 

يكي از معضلات ازدواج كودكان را بايد عدم آمادگي بدن آن‌ها براي مادر شدن دانست. فاطمه ناهیدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد اين معضل مي‌گويد: رخ دادن پدیده بلوغ در سنین نوجوانی همه افراد از جمله زنان را در مسیر تغییرات زیادی قرار می‌دهد. از نظر جسمی، دختر نوجوان در حال رشد بوده و اندام‌های تولید مثلی و تناسلی وی از رشد کافی برخوردار نیستند؛ بنابراین مادر شدن در این سنین فرد را دچار مخاطراتی می‌کند که از جنبه‌های گوناگون جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی قابل بحث است.

 

افزايش كودكان مطلقه و كودك بيوه‌ها

ازدواج كودكان كه انتظار مي‌رفت در اين سال‌ها با توجه به افزايش آگاهي ‌خانواده‌‌ها كاهش يابد اما آمارها گوياي اين است كه در برخي استان‌ها افزايش داشته است. مدیرکل ثبت احوال خراسان‌ شمالی از ازدواج ۹۰۰ دختر زیر ۱۰ تا ۱۵ سال در استان خبر داده و گفته است: در ۹ ماهه سال جاری، هفت‌هزار و ۳۲۸ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسیده که بیش ۹۰۰ مورد آن مربوط به دختران زیر ۱۵ سال است.

 

كه البته حدود نیمی از این ازدواج‌ها در مناطق روستایی انجام شده است. آمار و ارقام گوياي افزايش ازدواج كودكان است، هرچند گاهي اوقات نيز اين ازدواج‌ها به دليل مشكلات قانوني در دفترخانه‌ها ثبت نمي‌شوند.ازدواج‌هايي كه در بيشتر موارد به سرانجام نيز نمي‌رسد و متاسفانه پس از مدتي كوتاه، به جدايي و طلاق منجر مي‌شود. در سال‌هاي اخير افزايش كودكان مطلقه و ‌بيوه‌ها، معضلي است كه به‌جامعه تاوان سنگيني‌تحميل مي‌كند. كودكاني كه هنوز بزرگ نشده‌اندو مهر طلاق و بيوه‌گي بر پيشاني‌شان نقش مي‌بندد و شناسنامه آن‌ها را منقش به مهرجدايي مي‌كند. آن‌هامحكومند با برچسبي كه عواقب و پيامدهاي زيادي براي‌شان به دنبال دارد، روزگار بگذرانند.

 

اما ازدواج كودكان در حالي انجام مي‌شود كه ماده ۱۰۴۱ قانون مدني كه سال ۸۱ در مجمع تشخيص مصلحت نظام نيزاصلاح شده، بيان مي‌دارد:« عقد نكاح دختر تا رسيدن به سن۱۳‌سال شمسي و پسر قبل از رسيدن به ۱۵سال تمام‌شمسي منوط به اذن اما به شرط رعايت مصلحت با تشخيص دادگاه صالح است». هرچند كه قانون بايد شفاف باشد تا تفسيرهاي گوناگوني از آن صورت نگيرد اما به اعتقاد بيشتر كارشناسان با شرط مقرر در اين قانون يعني اذن پدر، كودك دوساله نيز مي‌تواند ازدواج كند. اين در حالي است كه طبق کنوانسیون حقوق کودک، هر فرد زیر ۱۸سال، کودک به شمار می‌آید. تحقیق‌های آماری موجود از سال ۱۳۱۳ تاکنون نشان می‌دهد که سن ازدواج دختران و پسران دستخوش تغییراتی شده است، چنانکه طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی ایران مصوب سال ۱۳۱۳ سن ازدواج برای دختران ۱۵ سال و برای پسران ۱۸ سال معین شده است که این امر در طی سال‌های متمادی تغییر و به مرور افزایش پیدا کرده است.

 

تغيير سن ازدواج

اما باتوجه به پيامدهاي ازدواج كودكان، نمايندگان مجلس درفراكسيون زنان مدت‌هاست به دنبال تغيير سن ازدواج هستند. اين درحالي است كه بسياري افراد به دلايل گوناگون، مخالف اين تغيير هستند اما اين نمايندگان با مطرح كردن موضوع نزد مراجع تقليد و استفتا از آنان، سعي در تغيير سن ازدواج يعني ۱۸ سال دارند.هرچند كه در اين راه پر پيچ وخم سنگ اندازي‌هاي برخي راه را براي اين نمايندگان ناهموارتر مي‌كند اما آنان تلاش مي‌كنند تا با تغيير سن ازدواج از مانع معضلاتي شوند كه اكنون گريبانگير جامعه شده است.با توجه به تبعات بسيار ازدواج كودكان، موضوع را با هادي‌شريعتي، حقوق‌دان و فعال حقوق کودک در ميان گذاشتيم.

 

شريعتي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به تبعات ازدواج كودكان، آيا نياز نيست تا سن ازدواج در قانون مدني مورد بازنگري قرار گيرد، به «قانون» مي‌گويد:ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی که منبع و مرجع اصلی صدور مجوز قانونی برای ازدواج کودکان محسوب می‌شود، یکی از بحث برانگیزترین مواد قانون مدنی در چند ساله اخیر بوده است .

 

در این ماده اشاره شده كه عقدنكاح دختر قبل از رسيدن به سن ۱۳‌سال تمام شمسي و پسر قبل از رسيدن به سن ۱۵ سال تمام شمسي منوط به اذن است اما به شرط رعايت مصلحت با تشخيص دادگاه صالح .در سال‌هاي گذشته تلاش‌های بسیاری برای تغییر این ماده در قانون مدنی صورت گرفته است. به طور مثال در سال ۷۹ در مجلس شورای اسلامی، تلاش مستمری برای تصویب افزایش سن ازدواج به ۱۸سال و بدون در نظر گرفتن جنسیت صورت گرفت که با ورود شورای نگهبان و با این استدلال که این تغییر مخالف شرع است، متاسفانه به سرانجام نرسید و همه آن تلاش‌ها عقیم ماند. در این سال‌ها آنچه باعث عدم تغییر این ماده شده، همین استدلال مخالف شرع بودن است و موردي كه همیشه نادیده گرفته شده، ظرفیت‌های فقه اسلامی بوده و اینکه پویایی و توجه به نیازهای روز جامعه از ویژگی‌های اصلی فقه است.

 

اين حقوق‌دان با بيان اينكه در حال حاضر ازدواج بيشتر بر پايه بلوغ جنسي است نه بلوغ فكري و عقلي،خاطرنشان كرد: مقوله ازدواج بیش از آنکه متکی بر پایه بلوغ جنسی باشد، نیازمند بلوغ فکری و رشد ذهنی است اما در حال حاضر قانون تاکید بر بلوغ جنسی دارد. بلوغ فکری به معنای نگرش آگاهانه، آزادانه و توام با منطق و استدلال است؛ یعنی اینکه هر دو طرف رابطه درک درستی از ماهیت ازدواج ،مسائل جنسی، زندگی مشترک و روابط زناشویی داشته باشند، چنانچه این درک به وجود نیامده باشد، در جامعه ایجاد آسیب اجتماعی یا در بیان فقهی ایجاد مفسده خواهد کرد. تاکید بر بلوغ فکری، موضوعی است که در نظریه فقهای معاصر نیز دیده‌می‌شود.به طور مثال آیت‌ا...مکارم‌شیرازی در پاسخ به استفتاي کمیسیون فرهنگی مجلس در ارتباط با سن ازدواج ، بلوغ عقلی و قدرت تصمیم‌گیری را برای دختران لازم دانسته و عقدی که برخلاف این دو شرط صورت گرفته باشد را باطل می‌دانند.

 

اين فعال حقوق كودك در پاسخ به اين سوال كه فراكسيون زنان مدتي است سعي در تغيير سن ازدواج دارد كه البته با مخالفت‌هاي بسياري نيز مواجه شده است و برخي مغايرت آن با شرع را مطرح مي‌كنندو با توجه به تبعات زياد ازدواج كودكان براي جامعه، راهكار مناسب براي كاهش اين گونه ازدواج‌ها چيست؟ تصريح كرد: به نظر می‌رسد مخالفت با افزایش سن ازدواج به بهانه خلاف شرع بودن، استدلال درستی نیست زیرا آنچه خلاف شرع و عرف به‌شمار مي‌رود، بی‌توجهی به بروز آسیب‌هایی است که با ازدواج در سن کودکی صورت می‌گیرد و این مشخص است که خواسته‌ها،نگرش و نیازها در کودکی و نوجوانی تفاوت آشکاری با دوره جوانی دارد و زمانی که یک کودک وارد زندگی مشترک می شود، در سال‌های بعد به دلیل همین تغییر و تحولات فکری، دچار چالش‌های جدی در زندگی خانوادگی خواهد شد. آمار بالای خیانت، همسرکشی، افسردگی ، سقط جنین و طلاق بارزترین پیامدهای ازدواج زیر سن ۱۸ سال است.

 

ازدواج کودکان، نوعی آزار جنسی وعاطفی است

اما نكته‌اي كه نمي‌توان از نظر دور داشت اينكه پسر ۱۵ ساله براي ورود به زندگي و اداره آن نيازمند شغل است؛ در حالي كه با توجه به معضل بيكاري بسياري جوانان كشور از بيكاري رنج مي‌برند و به همين دليل توانايي ازدواج و اداره زندگي را ندارند. حال با توجه به مشكلات اقتصادي جامعه و گراني اجناس، پسري ۱۵ ساله چگونه مي‌تواند خرج زندگي خود و همسرش را تامين كند؟

 

شريعتي در پاسخ به اين سوال توضيح داد:ازدواج کودکان را می‌توان نوعی آزار جنسی و عاطفی علیه ‌آن‌ها دانست. اما مساله‌ای که در ازدواج کودکان کمتر به آن توجه شده، وضعیت پسرانی است که در سن زیر ۱۸ سال وارد زندگی مشترک می‌شوند .تلاش طاقت‌فرسا برای تامین نیازهای مادی در جامعه‌ای که گرفتار فقر گسترش یافته است، از آن‌ها نوجوانانی خسته ،عاصی و افسرده و گاهی پدرانی خشن و کم تحمل می‌سازد. درگیر شدن پسران نوجوان با مساله کار به‌خصوص کارهای‌سیاه،دستفروشی،کارگری و ترک تحصیل، موضوعی است که نمی‌توان از آن به راحتی گذشت.

 

براساس اين گزارش بايد گفت در تشکیل خانواده، لازم است بلوغ در تمام جنبه‌ها شکل گرفته باشد. اين در حالي است كه در سن كم (۱۲- ۱۰ سالگي )كودك هنوز به بلوغ فكري نرسيده و درك درستي از ازدواج و زندگي ندارد. ضمن اينكه قوانين بين‌الملل و كنوانسيون حقوق كودك نيز افرادي را كه زير سن ۱۸ سال هستند، كودك مي‌داند. ازدواج و مادر شدن در سنين پايين مي‌تواند خطرات بسياري براي سلامتي دختران داشته باشد ضمن اينكه پسران نيز در ۱۵ سالگي نمي‌توانند مخارج زندگي را تامين كنند.

 

 

 

 

 

ghanoondaily.ir
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش