پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۷۴۲۶
سایر حوزه های اجتماعی

ماجرای ماشين مشدی ممدلی!

ماشين مشدی ممدلی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

اگر تهراني باشيد يا در تهران بزرگ شده باشيد حتما يکي از نوستالژي دوران کودکي‌تان، ترانه عاميانه ماشين ممدلي است: 

 

ماشين مش‌ممدلي/ نه بوق داره نه صندلي

 

با پرده‌هاي مخملي/ با چوب‌هاي جنگلي

 

صندلي‌هاش فنر داره/ شوفر بي‌هنر داره... 

 

اين ترانه نزد تهراني‌هاي قديم تا جايي شهرت پيدا کرد که يکي از ترانه‌سراها به نام غلامرضا روحاني آن را در قالب يک ترجيع‌بند بازسرايي و هنرمند موسيقيدان و نواساز ايراني، مرحوم جواد بديع‌زاده آن را در دستگاه موسيقي ماهور تنظيم و اجرا کرد. 

 

درباره اين ماشين و مش‌ممدلي روايت‌هاي بسياري نقل شده که شايد برخي از آنها واقعيت نداشته و جزء ادبيات شفاهي تهراني‌ها به حساب مي‌آيد. سيدجمال هاديان‌زواره در کتاب «اتول‌نامه، فرهنگ ماشين‌نوشته‌ها در ايران» درمورد داستان اين ماشين مي‌نويسد: «مرحوم «مشهدي محمدعلي» از درشکه‌چي‌هاي تهران قديم بود که به‌خاطر شغلش انگشت‌نماي خاص‌وعام شده بود.

 

مشدي‌ممدلي صاحب چند رأس اسب و درشکه بود و در ميان سورچي‌هاي تهران نفوذ فوق‌العاده‌اي داشت. خودش مالک چند درشکه بود و در شهر کار مي‌کرد. مردم هر روز او را مي‌ديدند، برايش دست بلند مي‌کردند و با او سلام‌عليک داشتند. بعد از رواج اتومبيل، کسب‌وکار سورچي‌ها کساد شد. مشدي‌ممدلي چند دستگاه اتوبوس کوچک (ميني‌بوس) خريد و به‌اين‌ترتيب شخصيت تازه‌اي يافت.

 

در آن زمان شوفري، شغلي محبوب و مورد احترام مردم بود و بسياري از جوانان آرزو داشتند روزي شوفر شوند. سرشناسي و شهرت مشدي‌ممدلي سورچي و حسن خلق او سبب شده بود بچه‌هاي شيطان و بازيگوش تهران تا او را در درشکه‌اش مي‌ديدند سربه‌سرش بگذارند. بعدها که مشدي‌ممدلي ماشين هم خريد، دنبال ماشينش مي‌دويدند و دسته‌جمعي اين شعر مشهور را مي‌خواندند.»

 

مشدي‌ممدلي سال‌هاي مديدي است از دنيا رفته و ديگر نه اثري از درشکه‌هايش هست و نه اتوبوسش اما هنوز بعد از ۸۰ ، ۹۰ سال، مردم هر ماشين قراضه‌اي را مي‌بينند زير لب اين ترانه را زمزمه مي‌کنند. 

 

از ديگر رانندگان بامرام، دارای حسن خلق، زحمتکش و مردم‌دار در تهران عبدالعلي عابدي‌جعفري مشهور به «دايي‌عبدالعلي» بود که سال‌ها مسافران را از زادگاه پديدآورنده، شهر «زواره» به تهران مي‌برد. در ماشين اتوبوس دماغ‌دار کمپاني جمس، دايي‌عبدالعلي، همه را راضي نگه مي‌داشت، مسافران شهر و روستاهاي اطراف را جمع مي‌کرد و گاهی در ماشين منتظر مي‌ماند تا زائويي وضع حمل کند و بعد شوهرش را سوار کند يا گاهي صبر مي‌کرد کشاورزي، آبياري باغش تمام شود و به مسافران ملحق شود. درواقع، مسافتي که امروز با اتوبوس حداکثر پنج ساعت طي مي‌شود، دو، سه روز با دايي‌عبدالعلي طول مي‌کشيد. 

 

اصطلاح  اتومبيل‌چي

مردم از قديم عادت داشتند دنباله نام هر شغلي لفظ «چي» قرار مي‌دادند؛ کسي که درشکه مي‌راند، درشکه‌چي، کسي که شهربان بود، شهربانچي، کسي که جار مي‌زد، جارچي. در آن زمان هم رانندگان چون خارجي بودند و تلفظ نامشان براي تهراني‌ها سخت بود، مردم به نخستين راننده اتومبيل در زمان مظفرالدين‌شاه لقب «اتومبيل‌چي» را دادند و به‌تدريج اين نام در دولت جا افتاد.

در گواهينامه‌هاي سال ۱۲۹۸ خورشيدي به بعد که توسط نظميه صادر مي‌شد، به جاي نام راننده، نام «اتومبيل‌چي» و به جاي گواهينامه رانندگي، «تصديق‌نامه اتومبيل‌چي» قيد شد. اين قضيه تا سال ۱۳۰۵ يعني زمان سلطنت پهلوي اول ادامه داشت و سپس اين اصطلاح از گواهينامه‌ها حذف شد و به «تصديق‌نامه شوفرگري» تبديل شد. 

 

جايگاه بالاي شوفري

زماني که اتومبيل وارد ايران شد، به‌تدريج گسترش يافت، کسي رانندگي را آموزش نديده بود ازاين‌رو، اکثر رانندگان اتومبيل آسوري، ارمني و عرب بودند و يکي از دلايل عدم استفاده از اتومبيل در تهران نيز نبود شوفر ايراني در ابتدا و سپس نبود تعميرکار، مکانيکي و ايستگاه‌هاي پمپ‌بنزين بود. به مرور زمان تهرانيان هم رانندگي ياد گرفتند اما کم‌بودن تعداد رانندگان در تهران باعث شده بود مردان تهراني که شوفري و رانندگي را ياد گرفته بودند، اجرت و حقوقشان نسبت به ساير شغل‌ها بيشتر باشد.

 

جعفر شهري در کتاب «تهران در قرن سيزدهم» درمورد منزلت بالاي شوفر مي‌نويسد: «در نظر اهل علم و روشنفکرها، مردمان فوق‌العاده‌اي که آن کار را از راه علم مي‌کردند، لازمه بالاترين تکريم‌ها و تعظيم‌ها بودند. خاصه زنان و دختران جوان را که شيفته و مجذوب آنان مي‌نمود و چه دوشيزگان پرده‌نشين که جهت يک‌بار سواري و نشستن پهلوي دست آنها، ترک خانه و خانمان کرده و تسليم ايشان مي‌شدند.

 

يکي ديگر از موجبات اهميت آنان، درآمد سرشار بريزوبپاش بود که بي‌حساب خرج مي‌کردند و از آنجا که بي‌حساب هم به‌دست مي‌آمد، اجرت راننده تا حد اعجاب بالا بود و مواجبش در ماه دو برابر حقوق يک سرتيپ مي‌شد. بعد از شوفري، ماشين‌داري (داشتن نمايشگاه ماشين) بود که در حد خود در رديف بهترين و پرسودترين کارها به‌حساب مي‌آمد.»

 

با فراگيرشدن استفاده از اتومبیل، شوفري به نوعي تبديل به يک خرده‌فرهنگ شد. اين خرده‌فرهنگ، نوع رفتار اجتماعي، علايق، گويش، خواب و خوراک، پوشش و حتي آرايش و اصلاح سر و صورت مردان را دربرمي‌گرفت که برخي جنبه‌هاي آن زبانزد عام‌و‌خاص شد.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش