مهمترین عناوین خبری
شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۶۷۴۹
ورزش بانوان

دلایل فراز و فرود تاریخی در فوتبال زنان

فوتبال زنان,اخبار ورزشی,خبرهای ورزشی,ورزش بانوان

به گزارش اعتماد، فوتبال زنان امروز يك بخش بزرگ از جامعه فوتبال و البته يك بخش كوچك از صنعت فوتبال است. دستمزد زنان فوتباليست در تمام دنيا كمتر از مردان است. دليل اين امر البته تبعيض قائل شدن جنسيتي مسوولان امروز فيفا نيست.

 

فيفا تمام سعي‌اش را مي‌كند فوتبال زنان رشد كند، اما مساله اين است كه‌ هنوز مخاطب چنداني به صورت جدي فوتبال زنان را دنبال نمي‌كند و بيننده كم مساوي است با درآمد كم. البته به‌نظر مي‌رسد كه اين موضوع هميشه هم به اين صورت نبوده و روزگاري فوتبال زنان از فوتبال مردان هم مخاطب بيشتري داشته است. داستان زناني را دنبال مي‌كنيم كه ده‌ها هزار هوادار را به ورزشگاه‌ها مي‌كشاندند و فوتبال مردان را زير سايه قرار داده بودند. پس به انگليس دهه ۲۰ميلادي مي‌رويم.

 

آن روزها، درخشان‌ترين روزهاي فوتبال زنان است. بعد از آن هر چه تلاش كردند ديگر به آن درجه از محبوبيت و توجه نرسيدند. در دهه ۲۰ ميلادي حدود ۱۵۰ باشگاه در فوتبال زنان انگليس فعال بودند و در سطوح مختلف به رقابت مي‌پرداختند. بازي‌هاي سطح اول فوتبال زنان، گاهي بيش از ۵۰‌‌هزار هوادار را به استاديوم مي‌كشاند و شهرها را تعطيل مي‌كرد.

 

پس از چند سال، اتحاديه فوتبال انگليس كه هميشه تحت تاثير محافظه‌كارها بوده، فوتبال را «ورزشي نامناسب براي زنان» معرفي كرد و بر همين اساس فوتبال زنان را تعطيل اعلام كرد. جدل‌هاي زيادي در مورد دلايل اين تصميم صورت گرفت و هنوز هم گاهي در موردش صحبت مي‌شود، اما چيزي كه قطعي است اين است كه امروز همه پي برده‌اند آن تصميم بسيار اشتباه بوده و ضربه بزرگي به فوتبال انگليس زده است. بي‌بي‌سي رازهايي را از آن دوران منتشر كرده است.

 

ويژگي‌هايي از فوتبال زنان و دانستني‌هايي كه رسانه‌ها در يك قرن اخير فراموش كرده‌اند. به عنوان مثال، بي‌بي‌سي از زني نوشته به نام «لي‌لي‌ پار». لي‌لي‌‌پار يك وينگر بود كه براي تيم «ديك ‌كرو» بازي مي‌كرد. ديك كرو در واقع نام يك كارخانه مهمات‌سازي در جنگ جهاني اول در پرستون بود. ديك كرو از اولين تيم‌هاي فوتبال زنان بود كه در سطح جهاني مطرح شد. آنها براي اولين‌بار از شورت ورزشي مخصوص زنان رونمايي كردند و همچنين اولين تيمي بودند كه به تورهاي خارج از كشور دعوت مي‌شدند. در مورد «لي‌لي پار» مي‌گويند كه سيگار مي‌كشيده و درآمدش را صرف مشروبات الكلي مي‌كرده.

 

اطلاعاتي جالب كه نشان مي‌دهد تفاوت چنداني بين رفتار ستاره‌هاي بزرگ زنان و مردان انگليسي وجود نداشته. در طول جنگ جهاني اول كارخانه‌هاي انگليسي مجبور شدند از زنان دعوت كنند تا بيايند و به جاي مرداني كه به ميدان مبارزه رفته بودند ميدان اقتصاد را بگردانند. پر شدن كارخانه‌ها از زنان، باعث شد بسياري از كارهايي كه پيش‌تر مختص مردان بود، زنانه بشوند. زنان بعد از كار به كافه‌ها و بارها مي‌رفتند تا خستگي يك روز سخت در كارخانه را فراموش كنند. همچنين زمين‌هاي فوتبال زيادي بي‌كار مانده بود و همين امر زنان را تشويق كرد تا براي تفريح فوتبال بازي كنند.

 

در مدت زمان كمي آن قدر خوب رشد كردند كه در سال ۱۹۱۷ در شهر پرستون ۱۰هزار نفر از يك بازي ديدن كردند و سه سال بعد بازي دو تيم «ديك كرو» و «سن هلن» در باكسينگ دي، ۵۰هزار نفر را به استاديوم «گوديسون پارك» اورتون كشاند. گفته مي‌شود كه ده‌ها هزار نفر هم پشت درهاي استاديوم مانده بودند. براي اينكه اهميت اين مقدار جمعيت را درك كنيد بايد بدانيد كه اورتون در سال ۲۰۱۵ در هر بازي نهايتا ۳۹هزار هوادار را به گوديسون پارك مي‌كشاند. اما در ۵ دسامبر ۱۹۲۱ اتحاديه فوتبال اعلام كرد كه ديگر زنان حق ندارند در ورزشگاه‌هاي متعلق به اتحاديه بازي كنند و اين بدان معنا بود كه ستاره‌هايي مثل «لي‌لي پار» ديگر نمي‌توانستند مقابل تماشاگران به زمين بروند و بايد در زمين‌هاي آماتوري بازي كنند.

 

اين ممنوعيت تا سال ۱۹۷۱ و يعني زماني كه اتحاديه فوتبال زنان تشكيل شد، به قوت خود باقي ماند و فوتبال زنان به گوشه‌اي رانده شد. البته برخي قوانين تا سال ۱۹۷۵ همچنان راه ورود زنان به فوتبال را سخت مي‌كردند و اعتراضات مدني و برابري‌خواهي‌هاي زنان در نهايت منجر به شروع دوباره فوتبال زنان در انگليس شد. تا سال ۱۹۸۹، فوتبال زنان پخش زنده نداشت و در نهايت اين شبكه چهار انگليس بود كه قبول كرد اين مسابقات را به صورت منظم پوشش بدهد.

 

در حال حاضر حدود سه ميليون فوتباليست حرفه‌اي زن در انگليس فعاليت مي‌كنند. البته همچنان تفاوت فني قابل ملاحظه‌اي بين فوتبال زنان و مردان وجود دارد و اين موضوع به صورت مستقيم به ۵۰سال تعطيلي فوتبال زنان مربوط است. باشگاه‌هاي بزرگ انگليسي هر‌كدام يك شعبه زنان هم دارند. منچستريونايتد يك سال است كه تيم بانوان دارد. باشگاه بزرگي مثل رئال مادريد اصلا تيم بانوان ندارد. از آن‌سو باشگاه رقيب آنها يعني بارسلونا سرمايه‌گذاري فوق‌العاده‌اي روي فوتبال زنان كرده و بهترين بازيكن سال گذشته، يعني «ليك مارتنس» هلندي را هم جذب كرده است.

 

يوونتوس تيم قدرتمندي دارد و باشگاه‌هايي مثل المپيك ليون و پاري‌سن‌ژرمن از قدرت‌هاي فوتبال زنان در اروپا هستند. آلماني‌ها هم حضور بسيار فعالي در اين زمينه دارند و فوتبال زنان‌شان پا به پاي فوتبال مردان پيش مي‌رود. اما نكته جالب اينجاست كه يك كشور بسيار بزرگ سراغ داريم كه در آن فوتبال زنان از فوتبال مردان پرطرفدارتر و بزرگ‌تر است. فوتبال زنان در امريكا بزرگ‌ترين ليگ فوتبال زنان را دارد و اين ليگ يكي از پربيننده‌ترين ليگ‌هاي ورزشي اين كشور و پربيننده‌ترين ليگ فوتبال جهان است. درآمدهاي تبليغاتي فوتباليستي مثل الكس مورگان از درآمد مردان فوتباليست اين كشور هم بيشتر است و امريكا به نوعي يك نمونه خاص در فوتبال زنان شناخته مي‌شود.

 

در برخي كشورها مثل دانمارك، فوتباليست‌هاي مرد كمپين‌هايي راه انداخته‌اند و در آن خواستار اين شدند تا دستمزدي يكسان به مردان و زنان ملي‌پوش پرداخت شود. اين موضوع از درك بازيكنان مرد اين كشورهاست و نشان مي‌دهد آنها مي‌خواهند دختران هم مثل زنان براي فوتباليست شدن ترغيب شوند. در حال حاضر گردش مالي فوتبال زنان بسيار كمتر از فوتبال مردان است. بازيكنان دائم در معرض قضاوت‌هاي جنسيتي قرار مي‌گيرند. به عنوان مثال در جام جهاني كانادا، سايت فيفا در يادداشتي درباره الكس مورگان، در ستايش او، از زيبايي‌هاي ظاهري‌اش تعريف كرد و اين موضوع باعث واكنش سفت و سخت مورگان شد چراكه هرگز در مورد يك بازيكن مرد از زيبايي‌هايش نوشته نمي‌شود و فقط به فوتبالش توجه مي‌كنند.

 

اما مشكل بزرگ‌تر همان مسائل مالي است. اسپانسرهاي زيادي هنوز حاضر به فعاليت در فوتبال زنان نيستند و آن را تبليغي موثر نمي‌دانند. فيفا جام جهاني زنان را به كانادا سپرد و استاديوم‌هاي كانادا پوشش زمين‌شان از چمن مصنوعي بود. لحظه‌اي تصور كنيد كريستيانو رونالدو و ساير ستاره‌هاي فوتبال مردان حاضر شوند در مسابقاتي در سطح جام جهاني روي چمن مصنوعي بازي كنند. اما اين تصميم براي زنان گرفته شد. دردسرهاي زنان فوتباليست اغلب مثل دردسرهاي ۳۰سال پيش فوتبال مردان است و هنوز امكانات به صورت برابر بين آنها تقسيم نشده است.

 

كشوري مثل ژاپن با سرمايه‌گذاري روي فوتبال زنان بسيار موفق بوده و يكي از ابرقدرت‌هاي تيم‌هاي فوتبال زنان تيم ملي ژاپن است. در حالي كه تيم مردان اين كشور هرگز به اين اندازه موفق نبوده است. اين موضوع در مورد زنان امريكا هم صدق مي‌كند و سطح اين تيم هم نسبت به سطح تيم ملي مردانش بالاتر است. فوتبال زنان با غيبتي چند دهه‌اي در رسانه‌ها مواجه بوده و از امكاناتي برابر با فوتبال مردان برخوردار نبوده است. اما اگر حمايت‌هاي كافي از آن صورت گيرد، مي‌توان تورنمنت‌هاي سطح بالاي بيشتري را تماشا كرد و اين لذتي براي تمام فوتبال‌دوستان است، نه فقط زنان فوتبال‌دوست.

 

علي كربلايي

 

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۳۱ فروردين
    لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاهلی عربستان - الهلال
    ۲۱:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    امید تاجیکستان - امید عراق
    ۲۱:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    آینتراخت فرانکفورت - آگزبورگ
    ۲۲:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    کالیاری - یوونتوس
    ۲۲:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیک بیلبائو - گرانادا
    ۲۲:۳۰
  • شنبه ۱ اردیبهشت
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    قرقیزستان - تاجیکستان
    ۱۰:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    افغانستان - کویت
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    کره جنوبی - ژاپن
    ۱۴:۳۰
  • چمپیونشیپ انگلیس
    لسترسیتی - وست برومویچ
    ۱۵:۰۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    بحرین - ایران
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    لوتون - برنتفورد
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    شفیلد یونایتد - برنلی
    ۱۷:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    امپولی - ناپولی
    ۱۹:۳۰
  • سوپرلیگ ترکیه
    کایسری اسپور - ترابزون اسپور
    ۱۹:۳۰
  • جام حذفی انگلیس
    منچسترسیتی - چلسی
    ۱۹:۴۵
  • بوندسلیگا آلمان
    یونیون برلین - بایرن مونیخ
    ۲۰:۰۰
  • لیگ برتر امارات
    الوحده امارات - عجمان
    ۲۰:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    والنسیا - رئال بتیس
    ۲۰:۰۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    کلیولند کاوالیرز - اورلاندو مجیک
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الحزم - الاتحاد
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ولورهمپتون - آرسنال
    ۲۲:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    خیرونا - کادیز
    ۲۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    مینه سوتا تیمبرولوز - فینیکس سانز
    ۲۳:۰۰
ویژه سرپوش