چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۰۰ - ۱۶ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۱۶۶۲
آموزش و پرورش

غیبت غیر موجه‌۲۰۰هزار معلم ‌/ عدالت آموزشی خاطره می‌شود

براساس گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس در سال تحصیلی پیش‌رو مدارس کشور با کمبود حدود ۲۰۰هزار معلم رو به رو هستند، مساله‌ای که پیامد‌های زیادی دارد و دست‌کم کیفیت آموزش را در مدارس دولتی کاهش می‌دهد و سبب می‌شود دانش آموزان مدارس دولتی بیش از گذشته آرزوهایشان را پشت سد کنکور  دفن کنند..

‌به گزارش جام جم آنلاین، سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ حدود دو هفته دیگر آغاز می‌شود، این درحالی است که مدارس دولتی با مشکلات زیادی رو به رو هستند از مناسب نبودن زیر ساخت‌های آموزشی گرفته تا کمبود معلم.

در این بین اما وزیر آموزش و پرورش نظر دیگری دارد. او به تازگی اعلام کرده است که برای آغاز سال تحصیلی با کمبود معلم مواجه نخواهیم بود.

آن طور که یوسف نوری ‌توضیح داده است، نتایج‌ گزارش‌ ساماندهی نیروی انسانی نشان می‌دهد بیشتر استان‌های کشور دچار کمبود معلم نیستند.

کمبود معلم جدی است

‌وزیر آموزش و پرورش ادعا می‌کند در سال تحصیلی جدید مدارس با کمبود معلم رو به رو نیستند. اما کارشناسان نظر دیگری  دارند. برای نمونه آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس که نهم شهریور امسال منتشر شده است از کمبود شدید معلم بخصوص در مقطع ابتدایی حکایت دارد.

مهدی اسماعیلی، نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در گفت‌وگو با جام‌جم آنلاین کمبود معلم را تایید می‌کند و می‌گوید آماری را که در خصوص کمبود معلم مطرح می‌شود، می‌توان به دو شکل مطرح کرد؛ یک آمار فقط مربوط به کمبود معلمان است و دیگری ‌شامل کمبود عناوینی مانند مدیر، معاون، مشاور و متصدی کارگاه و آزمایشگاه ‌نیز می‌شود.

آن طور که اسماعیلی ‌توضیح می‌دهد اگر فقط معلمان را در نظر بگیریم، آموزش و پرورش با کمبود حدود ۱۷۹هزار معلم رو به رو است و اگر دیگر عناوینی را که به آن اشاره شد در آمار لحاظ کنیم با کمبود نیروی حدود ۳۰۰ هزار نفری در آموزش و پرورش مواجه خواهیم شد.

با توجه به اینکه ‌کمبود در مدارس فقط به معلم محدود نمی‌شود باید تاکید کرد که آموزش و پرورش کشور با کمبود ۳۰۰ هزار نیرو مواجه است، کمبودی که آینده دانش آموزان را تهدید می‌کند و بیش از گذشته بحث عدالت آموزشی را به حاشیه می‌برد، زیرا دانش آموزانی که در کلاس‌های شلوغ و با معلمان بازنشسته مشغول تحصیل هستند، نمی‌توانند در کنکور با دانش آموزانی که در مدارس خاص از امکانات مناسب بهره می‌برند به رقابت بپردازند.

نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره راهکار آموزش و پرورش برای حل این مشکل عنوان می‌کند:‌ با توجه به اینکه آموزش و پرورش با محدودیت در‌ جذب نیرو مواجه است از  معلمان بازنشسته دعوت به کار کرده است و تلاش می‌کند این کمبود را جبران کند.

‌اسماعیلی تاکید می‌کند به این شکل اما کمبود نیرو‌ جبران نمی‌شود، زیرا هر سال حدود ۶۰هزار نفر در آموزش و پرورش بازنشسته می‌شوند و نیاز است که نیروهای مناسبی جایگزین آنها شوند.

مدارس ابتدایی خالی از معلم

در آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره کمبود معلم این چنین نوشته شده است؛ شاخص نسبت دانش‌آموز به معلمان که بنا به استانداردهای تعریف شده ‌در مقطع ابتدایی ۱۹.۲ است در برخی از مناطق همچون شهرستان‌های تهران به ۵۷.۴۳ رسیده است.

این درحالی است که در این گزارش به تعداد معلمان تربیت بدنی و مشاور نیز اشاره شده ‌که بیانگر شرایط نامناسب مدارس کشور است، برای نمونه نسبت ‌دانش آموز به معلم تربیت بدنی ۴۹۸.۳۶ و نسبت دانش آموز به مراقب بهداشتی ۲۰۰۹.۹۸ برآورد شده است.

ابراهیم سحرخیز، معاون پیشین آموزش و پرورش نیز در گفت‌وگو با جام‌جم آنلاین تاکید می‌کند که آموزش و پرورش با کمبود جدی معلم مواجه است و باید برای حل این مشکل راهکار مناسبی‌ اجرا شود.

او ادامه می‌دهد: براساس آخرین گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه کرده در سال تحصیلی پیش‌رو  آموزش وپرورش دست‌کم با ‌کمبود حدود ۲۰۰ هزار معلم رو به رو است.

آن طور که سحرخیز توضیح می‌دهد‌ کمبود معلم در شش سال ابتدایی شدیدتر است‌.

این درحالی است که برخی کارشناسان معتقدند  گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس خوشبینانه تنظیم شده است، چون در کشورمان استاندارد تراکم دانش آموزان در کلاس‌های درس رعایت نمی‌شود.

‌ معاون پیشین آموزش و پرورش ادامه می‌دهد: براساس مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش در کلاس‌های ابتدای تعداد دانش آموزان باید ‌۱۹ نفر باشد و در دیگر دوره‌ها این عدد حدود ۲۱ نفر در نظر گرفته شده اما به این مسائل توجه نمی‌شود.

 این درحالی است که در مرکز استان‌ها و  حاشیه شهرها  تراکم دانش آموزان ‌به بیش از ۴۰ نفر  نیز می‌رسد.

استفاده از معلمان بازنشسته  

به این ترتیب با توجه به گفته‌های کارشناسان باید تاکید کرد که کمبود معلم مساله‌ای جدی است و مشخص نیست که چرا وزیر آموزش و پرورش اخیرا گفته برای آغاز سال تحصیلی با کمبود معلم مواجه نیستیم!

سحرخیز تاکید می‌کند: کمبود معلم آنقدر آشکار است که آموزش وپرورش برای جبران این کمبود ناچار دست به دامن معلمانی شده که در شرف بازنشستگی هستند و از آنها می‌خواهد به تدریس ادامه دهند.

این درحالی است که برای جبران کمبود معلم برخی معلمان در دورهای متوسطه ساعت بیشتری را به کار اختصاص می‌دهند و گاهی معادل دو معلم به تدریس می‌پردازند.

معاون پیشین آموزش و پرورش در این باره می‌گوید: برخی معلمان بخصوص آقایان به جای یک و نیم یا دو معلم تدریس می‌کنند‌.

آن‌طور که او توضیح می‌دهد با افزایش تراکم در کلاس‌های درس یا دو شیفته کردن مدارس نمی‌توان مساله کمبود معلم را جبران کرد به همین دلیل آموزش و پرورش باید از طریق راهکاری منطقی برای رفع این مشکل اقدام کند.

‌به گفته سحرخیز، در برخی استان‌های کوچک با اینکه از معلمان بازنشسته و سرباز معلمان استفاده می‌شود، مساله کمبود معلم جدی است و به حدود ۲۰۰۰ معلم نیز می‌رسد.

 معاون پیشین آموزش و پرورش با اشاره به اینکه آموزش و پرورش حدود هشت سال است که با مساله کمبود معلم در حال مماشات است، عنوان می‌کند: ردیف‌های استخدامی را کاهش داده‌اند، برای نمونه ظرفیت پذیرش دانشگاه فرهنگیان در چهار سال اول دولت آقای روحانی به مرز صفر رسید.

‌‌با توجه به نظرات کارشناسان باید تاکید کرد کمبود معلم مساله کوچکی نیست که بتوان به قول معروف آن را زیر فرش پنهان کرد، چراکه پیامدهای اجتماعی زیادی به همراه دارد، برای نمونه‌ کمبود معلم دست‌کم در مدارس دولتی بحث عدالت آموزشی را بیش از پیش به حاشیه می‌برد، زیرا کیفیت آموزش برای دانش آموزانی که در کلاس‌های شلوغ و با معلمانی که به جای دو معلم تلاش می‌کنند با کیفیت آموزش در مدارس خاص قابل مقایسه نیست و نمی‌توان انتظار داشت دانش آموزان مدارس دولتی بتوانند در کنکور نتایج مطلوبی به دست بیاورند.  به عبارت دیگر وقتی ‌کیفیت آموزش در مدارس یکسان نباشد برگزاری کنکور براساس سوابق تحصیلی ‌آینده بسیاری از دانش آموزان را تغییر می‌دهد.

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش