پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۶ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۸۴۷۹
طبیعت و محیط زیست

هشدار محققان نسبت به افزایش گازهای گلخانه‌ای و اسیدی شدن آب‌ها؛

خطری که با افزایش گازهای گلخانه‌ای خلیج فارس را تهدید می‌کند/اسیدی شدن در انتظار خزر

چالش های دریای خزر و خلیج فارس,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
در شرایطی که خطر اسیدی‌شدن دریاها و اقیانوس‌ها به دلیل افزایش گازهای گلخانه‌ای تبدیل به نگرانی جهانی شده است، محققان پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی تاکید کردند که در حال حاضر خلیج فارس از این پدیده تاثیر نپذیرفته است و در صورت ادامه‌دار بودن روند افزایشی گازهای گلخانه‌ای، این محیط دریایی به شرایط اسیدی شدن نزدیک خواهد شد، ضمن آنکه دریای خزر نیز از این امر مستثنی نیست.

دکتر ابوالفضل صالح، عضو هیأت علمی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی در گفت‌وگو با ایسنا،پدیده اسیدی‌شدن اقیانوس‌ها را یکی از موضوعات روز دنیا دانست که به دلیل افزایش مصرف سوخت‌های فسیلی رخ می‌دهد و گفت: به‌ویژه در دوره صنعتی شدن به دلیل افزایش یافتن میزان دی اکسید کربن در اتمسفر، مقدار زیادی از این گاز گلخانه‌ای هرساله وارد اقیانوس‌ها می‌شود.

وی ادامه داد: بر اثر واکنش‌هایی که دی اکسید کربن با آب اقیانوس‌ها انجام می‌دهد، اسید کربنیک تولید می‌شود و در نهایت آب دریاها و اقیانوس‌ها اسیدی‌تر از گذشته خواهد شد و از آنجایی که روند اسیدی‌تر شدن آب اقیانوس‌ها نسبت به سال‌های قبل تشدید شده، این موضوع نگرانی‌هایی را در جامعه جهانی ایجاد کرده است.

صالح، اسیدی شدن دریاها را باعث بروز تأثیرات منفی به‌ویژه بر روی اکوسیستم دریایی دانست و یادآور شد: پیش‌بینی می‌شود که اگر روند اسیدی شدن ادامه یابد، بسیاری از گونه‌ها به‌ویژه گونه‌های جانوری که از کربنات کلسیم برای ساختن اسکلت و یا پوسته محافظ خود استفاده می‌کنند، در معرض خطر و تهدید قرار می‌گیرند.

این محقق حوزه اقیانوس، آب سنگ‌های مرجانی، جلبک‌های آهکی، دو کفه‌ای‌ها، نرم‌تنان دریایی و بسیاری از جانوران کف‌زی و شناور زی مانند پلانکتون‌ها و حتی برخی از گونه‌های ماهیان که مستقیماً از ساختارهای کربنات کلسیم استفاده می‌کنند را از جمله موجوداتی دانست که تحت تأثیر اثرات منفی اسیدی شدن دریاها قرار دارند.

این عضو هیأت علمی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، اضافه کرد: مطالعاتی که ما در خلیج فارس و دریای عمان انجام دادیم، نشان می‌دهد در شرایط فعلی این دو محیط دریایی از نظر اسیدی بودن فعلاً با مشکلات حادیمواجه نیستند و شرایط از این لحاظ مساعد است.

وی در عین حال خاطر نشان کرد: خلیج‌فارس مانند سایر محیط‌های دریایی جهانی در صورتی که روند افزایشی گاز گلخانه‌ای دی اکسید کربن در اتمسفر ادامه یابد، در آینده‌ای نه چندان دور به شرایط بحرانی اسیدی شدن نزدیک خواهد شد.

مهمترین دلایل مرگ مرجان‌های خلیج فارس

صالح در خصوص مرگ مرجان‌های خلیج فارس، تاکید کرد: در شرایط فعلی بیشترین تهدید برای مرجان‌های دریایی، تهدید گرمایش است؛ چراکه انتشار گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسید کربن در اتمسفر چند اثر منفی را همزمان دارد که از آن جمله می‌توان به"اسیدی شدن دریاها و اقیانوس‌ها" اشاره کرد که این امر موجب تغییر در شیمی دریاها می‌شود.

وی"گرم شدن دریاها و اقیانوس‌ها" را از دیگر پیامدهای افزایش گازهای گلخانه‌ای دانست و گفت: در چنین شرایطی دمای سطحی آب دریاها افزایش می‌یابد و آنچه که بیش از همه مرجان‌های خلیج فارس را تهدید می‌کند و باعث سفید شدگی آنها به‌ویژه در ماه‌های گرم سال می‌شود، عبور دما از آستانه تحمل مرجان‌ها است.

به گفته وی اگر این فرآیند ادامه‌دار باشد و برای چند هفته در تابستان به طول بینجامد، منجر به سفید شدن مرجان‌ها می‌شود و اگر فرآیند طولانی‌تر شود، این روند منجر به مرگ و میر مرجان‌ها در خلیج فارس خواهد شد.

صالح، اظهار کرد: از سوی دیگر گرم شدن آب‌های سطحی، مقدار و سطح اکسیژن را در آب‌های عمیق دریاها و یا اقیانوس‌ها کاهش می‌دهد که این امر نیز خطر دیگری است که محیط‌های دریایی را تهدید می‌کند.

آیا دریای خزر در معرض اسیدی شدن قرار دارد

این عضو هیأت علمی با تاکید بر اینکه تمام محیط‌های دریایی و بدنه آبی کره زمین از جمله دریاها و اقیانوس‌ها تحت تأثیر اسیدی شدن قرار دارند، خاطر نشان کرد: دریای خزر نیز از این امر مستثنی نیست؛ ولی نیاز است مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

وی با بیان اینکه محیط دریای خزر یک محیط بسته محسوب می‌شود، یادآور شد: بر این اساس مطالعات اسیدی شدن بر روی دریای خزر نیاز به مطالعات پایه‌ای به ویژه در زمینه شیمی دریای خزر دارد.

اثرات سیلاب‌ها بر کاهش گرمایش آب

صالح در پاسخ به این سوال که آیا سیلاب‌های اخیر موجب کاهش میزان گرم شدن آب آب‌های ساحلی کشور شده است یا خیر، گفت: افزایش ورودی رودخانه‌های فصلی و یا دائمی به محیط‌های دریایی به‌ویژه در زمانی که به صورت کوتاه مدت و برهه‌ای است، تأثیرات کوتاه‌مدت و منطقه‌ای و محدود بر محیط‌های دریایی دارد.

این محقق حوزه دریا، با اشاره به مطالعات میدانی بعد از رخداد سیلابی اخیر، گفت: در یکی از گشت‌های تحقیقاتی که در خلیج فارس و اردیبهشت ماه امسال انجام دادیم، تأثیر سیلاب‌ها را تا حتی ۵۰ کیلومتر دور از ساحل در دهانه اروندرود مشاهده کردیم.

وی افزایش کدورت آب و کاهش شوری آب را از پیامدهای وارد شدن آب سیلابی به درون خلیج فارس و دریای عمان دانست و تاکید کرد: ولی این تأثیرات کوتاه مدت است و می‌توان گفت در بلندمدت این سیلاب‌ها در وضعیت محیط دریایی مانند خلیج فارس اثری نخواهد داشت.

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش