چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۴۸ - ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۴۸۴
نجوم و فضا

چرا سرنوشت زمین مانند مریخ نشد؟

مریخ,سرنوشت مریخ و زمین
محققان بر این باورند که مریخ زمانی میدان مغناطیسی داشته است. اما این میدان مغناطیسی پراکنده شده و این سیاره را در برابر بادهای خورشیدی آسیب پذیر کرده است و سطح آن عاری از اقیانوس شده است.

تحقیقات جدید دیرینه مغناطیس شناسی نشان می دهد که هسته داخلی جامد زمین ۵۵۰ میلیون سال پیش تشکیل شده و میدان مغناطیسی سیاره ما را احیا کرده است و به این سؤال پاسخ می دهد که چرا زمین به سرنوشتی مشابه مریخ دچار نشد.

به گزارش ایسنا به نقل از ساینس دیلی، این تحقیقات جدید سن هسته جامد درونی زمین را بطور دقیق تری تخمین می زند و سرنخ هایی در مورد تاریخچه و تکامل آینده زمین و چگونگی تبدیل شدن آن به سیاره ای قابل سکونت و همچنین تکامل سایر سیارات منظومه شمسی ارائه می دهد.

تقریبا ۱۸۰۰ مایل (۲۸۹۶ کیلومتر) زیر پای ما، آهن مایع در حال چرخش در هسته بیرونی زمین است و میدان مغناطیسی محافظ سیاره ما را تولید می کند. این میدان مغناطیسی نامرئی است، ولی برای حیات در سطح زمین ضروری است، زیرا سیاره ما را در برابر باد خورشیدی محافظت می کند.

با این وجود، حدود ۵۶۵ میلیون سال پیش ، قدرت میدان مغناطیسی زمین به ۱۰ درصد از قدرت امروزی آن کاهش یافته است. سپس، بطور مرموزی، این میدان مغناطیسی درست قبل از "انفجار کامبرین"، قدرت خود را بازیافت. انفجار کامبرین رویداد فرگشتی نسبتا کوتاهی بود که در آغاز دوره کامبرین نزدیک به ۵۴۲ میلیون سال قبل رخ داد.

چه چیزی باعث شد که میدان مغناطیسی به حالت قبلی خود بازگردد؟

بر اساس تحقیقات جدید دانشمندان دانشگاه روچستر، این جوان سازی در طی چند ۱۰ میلیون سال اتفاق افتاد که در مقیاس های زمانی زمین شناسی سریع است. هم زمان با آن هسته جامد داخلی زمین تشکیل شد.

جان تاردونو (John Tarduno)، استاد ژئوفیزیک در گروه زمین و علوم محیطی و رییس تحقیقات هنر، علوم و مهندسی در دانشگاه روچستر، می گوید:هسته درونی بسیار مهم است. درست پیش از شروع رشد هسته داخلی، میدان مغناطیسی در نقطه فروپاشی قرار داشت، ولی به محض این که هسته داخلی شروع به رشد کرد، میدان مغناطیسی دوباره تولید شد.

در این مقاله که در مجله "Nature Communications" منتشر شده است، محققان چندین تاریخ کلیدی را در تاریخچه هسته داخلی تعیین کردند، از جمله آنها میتوان به دستیابی به تخمین دقیق تری برای سن این هسته اشاره کرد.

دستیابی به اطلاعات موجود در سنگ های باستانی

زمین از چندین لایه تشکیل شده است. پوسته، جایی که حیات در آن قرار دارد. گوشته که ضخیم ترین لایه زمین است، هسته بیرونی مذاب و هسته داخلی جامد که به نوبه خود لایه درونی و بیرونی دارد.

میدان مغناطیسی زمین در لایه بیرونی این هسته ایجاد می شود، جایی که آهن مایع در حال چرخش، جریان های الکتریکی تولید می کند و میدان مغناطیسی را تولید می کند.

به دلیل ارتباط میدان مغناطیسی با هسته زمین، دانشمندان برای چندین دهه تلاش کرده اند تا تعیین کنند که چگونه میدان مغناطیسی و هسته زمین در طول تاریخ سیاره ما تغییر کرده است. آن ها نمی توانند به طور مستقیم میدان مغناطیسی را به دلیل مکان و دمای شدید مواد در هسته اندازه‌گیری کنند. خوشبختانه، کانی هایی که به سطح زمین می آیند حاوی ذرات مغناطیسی ریزی هستند که هنگام سرد شدن کانی های مذاب، در جهت و با شدت میدان مغناطیسی ثابت می شوند.

تاردونو و تیمش برای فهمیدن بهتر سن و میزان رشد هسته داخلی، از لیزر دی اکسید کربن (CO۲) و مغناطیس سنج دستگاه تداخل کوانتومی ابررسانا (SQUID) برای تجزیه و تحلیل بلورهای فلدسپات (نوعی کانی بلورین) استفاده کردند. تاردونو می گوید، این بلورها دارای ذرات مغناطیسی کوچکی هستند که میدان مغناطیسی را به طور کامل ضبط می کنند.

محققان با مطالعه میدان مغناطیسی محبوس شده در بلورهای این کانی های باستانی دو تاریخ مهم جدید را برای هسته داخلی زمین تعیین کردند: #####

۵۵۰ میلیون سال پیش:زمانی که میدان مغناطیسی به سرعت ۱۵ میلیون سال پس از یک فروپاشی شروع به بازسازی کرد. محققان تجدید سریع میدان مغناطیسی را به تشکیل یک هسته داخلی جامد نسبت می دهند که هسته بیرونی مذاب را شارژ می کند و قدرت میدان مغناطیسی را بازیابی می کند.

۴۵۰ میلیون سال پیش: هنگامی که ساختار هسته داخلی در حال رشد تغییر کرد و مرز بین داخلی ترین و بیرونی ترین هسته داخلی مشخص شد.

مریخ,سرنوشت مریخ و زمین

چرا زمین سرنوشتی مشابه مریخ پیدا نکرد؟

درک بهتر دینامیک و رشد هسته داخلی و میدان مغناطیسی زمین پیامدهای مهمی دارد، نه تنها در کشف گذشته زمین و پیش بینی آینده آن، بلکه در کشف راه هایی که سیارات دیگر امکان دارد با آنها سپرهای مغناطیسی تشکیل دهند و شرایط لازم برای نگهداری حیات را حفظ کنند.

محققان بر این باورند که مریخ (Mars) زمانی میدان مغناطیسی داشته است. اما این میدان مغناطیسی پراکنده شده و این سیاره را در برابر بادهای خورشیدی آسیب پذیر کرده است و سطح آن عاری از اقیانوس شده است.

تاردونو می گوید:اگرچه مشخص نیست که آیا نبود میدان مغناطیسی باعث می شود که زمین نیز به همین سرنوشت دچار شود یا خیر، ولی اگر میدان مغناطیسی زمین (Earth) دوباره تولید نمی شد، مطمئناً زمین آب بسیار بیشتری از دست می داد. این سیاره بسیار خشک تر و بسیار متفاوت از سیاره کنونی می شد.

او می گوید، از نظر تکامل سیاره ای، این تحقیق بر اهمیت یک سپر مغناطیسی و مکانیزمی برای حفظ آن تأکید دارد.

این تحقیق نیاز به داشتن چیزی شبیه به یک هسته داخلی در حال رشد را نشان می دهد که یک میدان مغناطیسی را در تمام طول عمر (Longevity) سیاره برای میلیاردها سال حفظ کند.

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش