دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۸:۴۸ - ۰۴ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۰۳۳۰
نجوم و فضا

افشای رازهایی از از خورشید

خورشید,کشف راز خورشید از روی متون باستانی کره‌ای
دانشمندان به لطف متون باستانی کره ای، اطلاعات بیشتری درباره خورشید به دست آورده اند؛ چراکه یک ناهنجاری ژئومغناطیسی منجر به ثبت مستندات دقیقی از وقوع شفق های قطبی در زمان حکومت سلسله چوسان در کره جنوبی شده و این سوابق اکنون پایگاهی برای افشای رفتار خورشید در گذشته دور فراهم کرده است.

به گزارش ایسنا به نقل از اس ای، خورشید نزدیکترین ستاره به ماست و مدت هاست که دانشمندان و ستاره شناسان را با رفتار اسرارآمیز و غیرقابل پیش بینی خود مجذوب کرده است. پویایی مغناطیسی آن لکه های خورشیدی ایجاد می کند و این لکه های تیره روی سطح خورشید، حکایت از تغییراتی در فعالیت آن دارند.

پژوهشگران طی قرن ها این لکه های خورشیدی را برای پیروی از یک الگوی رفتار چرخه ای رصد کرده اند و دریافته اند که معمولاً در یک چرخه ۱۱ ساله رخ می دهند. با این حال، خورشید همچنان دارای بخش های غیرقابل توضیحی از کاهش فعالیت خود است که بعنوان  «کمینه بزرگ» شناخته می شود.

کمینه ماندر (Maunder Minimum) معروف ترین آن ها، دوره ای از سال ۱۶۴۵ تا ۱۷۱۵ بود که لکه های خورشیدی عملاً ناپدید شدند و زمین سردتر بود. از این دوره اغلب به عنوان « عصر یخبندان کوچک» یاد می شود.

کمینه ماندر به حد فاصل سال های ۱۶۴۵ تا ۱۷۱۵ گفته می شود که در این دوره تقریباً هیچ لکه ای بر سطح خورشید مشاهده نشد. از نظر پژوهشگران قرن نوزدهم این امر آنچنان باورنکردنی به نظر میرسید که این گونه تصور شد که در آن دوره هیچ کس لکه های خورشیدی را ثبت نکرده است. اما پس از پژوهشی ممتد که ادوارد والتر ماندر عضو رصدخانه سلطنتی گرینویچ به عمل آورد، این نتیجه حاصل شد که به راستی طی این دوره هیچ لکه خورشیدی وجود نداشته است. بعدها نیز این نتیجه گیری اثبات شد.

دانشمندان همواره مشتاق به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کمینه های بزرگ و کشف اسرار آن ها بوده اند. به همین دلیل گروهی از پژوهشگران به تازگی برای یافتن پاسخ به گذشته روی آورده اند.

چرخه ها، شفق های قطبی و تاریخ کره

سوابق تاریخی برای درک رفتار گذشته ی خورشید بسیار ارزشمند است. یکی از منابع جالب مورد استفاده در یک مطالعه اخیر بر متون تاریخی کره ای در دوران سلسله چوسان که از قرن ۱۴ تا ۱۹ حکومت داشت، متمرکز شده است. این متون که به طور قابل توجهی به خوبی حفظ شده اند، شامل مشاهدات دقیق از آسمان شب، به ویژه وقوع شفق های قطبی هستند.

شفق های قطبی فراتر از زیبایی بصری شان چیزهای بیشتری برای گفتن دارند. آن ها ارتباط نزدیکی با فعالیت خورشیدی دارند و اغلب در طول اوج دوره های فعالیت خورشیدی ظاهر می شوند.

لیمی یان و همکارانش به پتانسیل موجود در این سوابق پی بردند و در کتاب های تاریخی تحقیق کردند و ۱۰۱۲ شفق را که بین سال های ۱۶۲۰ تا ۱۸۱۰ ثبت شده بودند، تجزیه و تحلیل کردند.

این یافته غیرمنتظره، درک ما را از رفتار خورشید به چالش می کشد. این یافته ها نشان می دهند که دینام خورشیدی که مسئول تولید میدان های مغناطیسی خورشید است در دوره های کمینه بسیار متفاوت عمل می کند و باعث کوتاه شدن چرخه می شود.

این یک سؤال مهم را ایجاد می کند. این که چه چیزی باعث ایجاد این حالت چرخه ای متمایز در دینام خورشیدی در طول کمینه های بزرگ می شود و چه معنایی برای سیاره ما دارد؟

افشای اسرار خورشید

در حالی که کمینه ماندر مدت هاست دانشمندان را گیج کرده است ، این پژوهش جدید سرنخ هایی اساسی برای درک بهتر این معما ارائه می دهد. از الگوهای آب و هوایی گرفته تا آب و هوای فضا، رفتار چرخه ای خورشید به طرق مختلف بر سیاره ما تأثیر می گذارد و هر تغییری در این چرخه ها می تواند پیامدهای گسترده ای داشته باشد.

اسکات مکینتاش یک فیزیکدان خورشیدی که در این مطالعه مشارکت نداشته است، می گوید:دانشمندان نمی دانند چه چیزی موجب روندهای چرخه خورشیدی طولانی مدت مانند کمینه ماندر می شود. چیزهای زیادی وجود دارد که میتواند بر فعالیت خورشیدی در چنین دوره های طولانی تأثیر بگذارد. عوامل مختلفی مانند تغییرات میدان مغناطیسی داخلی خورشید و حتی تأثیرات خارجی پرتوهای کیهانی.

با این حال، مطالعه اخیر که به سایر منابع داده در مورد فعالیت خورشید اضافه می کند، دیدگاه های جدیدی ارائه می دهد. این مطالعه نشان می دهد که رفتار خورشید بیشتر از آنچه قبلا تصور می شد، سازگارانه است و می تواند در دوره های فعالیت کم به حالت های مختلف تغییر کند.

دلایل پشت این جابجایی ها همچنان به صورت یک راز باقی مانده است و خورشید همچنان ما را با ذاتِ در حال تغییر خود شگفت زده می کند.

یافته های این مطالعه در مجله AGU Advances منتشر شده است.

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش