جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۳۱ - ۲۸ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۵۷۶
نجوم و فضا

سنگ هیپاتیا؛ اسرارآمیزترین سنگ جهان

سنگ هیپاتیا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
تحقیقات جدید دانشمندان بر روی سنگ هیپاتیا (Hypatia) که به عنوان اسرارآمیزترین سنگ جهان شناخته می‌شود، اطلاعات شگفت‌انگیزی را در مورد تاریخچه این شی مرموز آشکار کرده است.

در سال ۱۹۹۶ گروهی از دانشمندان در یکی از مرموزترین قسمت‌های صحرای بزرگ آفریقا (Sahara)، شیئی اسرارآمیز که بعدها با نام سنگ هیپاتیا (Hypatia) شناخته شد را پیدا کردند. پس از بررسی‌ها، اعلام شد که این سنگ منشا فرازمینی دارد، اما تفاوت چشم‌گیر ترکیبات آن با بقایای شهاب‌سنگ‌ها و اجرام مشابهی که در زمین پیدا شده‌اند، همچنان بزرگ‌ترین ابهام هیپاتیا بود.

 

در همین رابطه، محققان ‌به تازگی با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته کشف کرده‌اند که این شی به احتمال قوی مربوط به دوران شکل‌گیری منظومه شمسی بوده و یا از اعماق کیهان و فضای بین ستاره‌ای به زمین آمده است. در زمان کشف سنگ هیپاتیا تیمی از دانشگاه ژوهانسبورگ (Johannesburg) که مسئولیت تحقیقات را بر عهده داشت، اعلام کرد که این شی اولین هسته سنگی و سخت دنباله‌دار پیداشده بر روی زمین است.

 

جزئیات تحقیقات جدید بر روی سنگ هیپاتیا

آنالیز ترکیبات معدنی این سنگ فرازمینی نشان می‌دهد که مواد تشکیل‌دهنده آن به میزان قابل‌توجهی با سنگ‌های آسمانی معمولی که بر روی زمین پیدا می‌شوند،‌ متفاوت بوده و تاریخچه آن مرموزتر آن چیزی است که تصور می‌شود.

 

به صورت کلی می‌توان گفت که میلیاردها سال پیش منظومه شمسی ما به صورت حجم عظیمی از ابرها و گرد و غبار کیهان به دور خورشید گرد آمد و با گذشت زمان این مواد به هم فشرده شدند و سیاره‌ها، سیارک‌های مختلف و سایر اجرام این منظومه را به وجود آوردند. به همین دلیل است که تمامی اجرام آسمانی مربوط به این سیستم ستاره‌ای ترکیبات مشابهی همانند مواد تشکیل دهنده سیاره زمین دارند.

 

سنگ هیپاتیا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

جان کریمرز (Jan Kramers)، نویسنده اصلی مقاله چاپ‌شده در این رابطه می‌گوید که اگر بتوانیم تمامی سیاره زمین را در یک هاون بزرگ خرد کنیم و آن را به پودری یک دست تبدیل کنیم، ماده حاصل‌شده ترکیب شیمیایی مشابهی با شهاب‌سنگ‌های غیرفلزی خواهد داشت و بخش کوچک آن از عنصر کربن بوده و مابقی سیلیکون است.

 

با این حال سنگ هیپاتیا از این قاعده پیروی نمی‌کند و برعکس، مقدار کربن آن به مراتب بیشتر میزان سیلیکون ناچیز گزارش‌شده در ترکیباتش است. همچنین، کربن موجود در این سنگ از یک ترکیب خاصی از این عنصر به نام هیدروکربن پلی‌‌اروماتیک (PAH) تشکیل شده که به اعتقاد دانشمندان، ماده اصلی موجود در گرد و غبار بین ستاره‌ای است؛ این ماده حتی قبل از پدیدار شدن منظومه شمسی هم وجود داشته است.

 

بر اساس تحقیقات تیم کریمرز، ماده PAH سنگ هیپاتیا باعث شده تا پس از رسیدن آن به زمین، سنگ در گذر زمان تجزیه نشود و پس از برخورد شدید آن با سطح سیاره، لایه‌ای در مقیاس میکرو، از جنس الماس، بر روی آن به وجود آید که از آن در مقابل تغییرات آب و هوایی تا میلیون‌ها سال بعد محافظت کند.

 

بررسی‌های دقیق‌تر سنگ هیپاتیا نشان داده است که برخی تخلخل‌های فلزی موجود در آن شامل ترکیب‌هایی هستند که تاکنون توسط هیچ دانشمندی مشاهده نشده است؛‌ جورج بلیانین (Georgy Belyanin)، نویسنده دیگر مقاله می‌گوید که آلومینیوم در فرم فلزی خالص، تنها به صورت جداگانه و بدون داشتن ترکیب با عناصر دیگر، مشاهده می‌شود؛ اما آلومینیوم سنگ هیپاتیا این فرض را نقض می‌کند.

 

همچنین،‌ ترکیبات معدنی دیگر سنگ که دانه‌هایی از کاربید سیلیوکن، فسفید یددار نقره و موادی از این دست داشتند، در فرم‌هایی عجیب و ناشناخته بودند؛ تمامی این ترکیب‌ها نشان می‌دهند که سنگ هیپاتیا به زمان قبل از سیستم ستاره‌ای ما مربوط بوده و بررسی آن تاکنون اطلاعات ارزشمندی را در مورد تاریخچه منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار داده است.

 

سنگ هیپاتیا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضاتصویری خیالی از منظومه شمسی

به صورت کلی ابهامات موجود در مورد این سنگ فرازمینی به قدری زیادند که نمی‌توان با قاطعیت گفت که تاریخ شکل‌گیری آن مربوط به قبل از منظومه خورشیدی بوده است. کریمرز می‌گوید که اگر عمر سیستم ستاره‌ای ما بیشتر از سنگ هیپاتیا باشد، اطلاعات حال حاضر دانشمندان در مورد شکل گیری منظومه شمسی ایراداتی اساسی دارد.

 

البته مطلبی که تیم کریمرز با قاطعیت از آن صحبت می‌کنند، دمای محیط اطراف در زمان شکل‌گیری سنگ هیپاتیا بوده و با توجه عدد آن که ۱۹۶- درجه سلسیوس است، می‌توان گفت که این شی سفر خود را از کمربند کویپر (Kuiper) در آن سوی نپتون و یا فضای بین ستاره‌ای آغاز کرده است. دانشمندان اطلاعات زیادی در مورد ترکیب شیمیایی اجرام خارج از کویپر ندارند و انتظار می‌رود که بررسی‌های بیشتر، ابهامات سنگ مرموز هیپاتیا را روشن‌تر کند.

 

مقاله تیم کریمرز در ژورنال “Geochimica et Cosmochimica Acta” به چاپ رسیده است.

 

کیا علیپور

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش