جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۵۰ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۱۳۹
نجوم و فضا

کشف سه ابر زمین در نزدیکی منظومه خورشیدی

ابر زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

اخیرا دانشمندان به کمک تلسکوپ فضایی کپلر سه ابر زمین یا همان سیاراتی با ابعاد بزرگ‌تر از سیاره ما را در نزدیکی منظومه خورشیدی کشف کردند.

 

تا تاریخ ۱ مارس ۲۰۱۸ وجود ۳۷۴۱ سیاره فراخورشیدی در ۲۷۹۴ منظومه مختلف، در اطراف سیاره ما تایید شده و کشف بیش از ۳۵۰۰ مورد از این اجرام آسمانی شگفت‌انگیز به تلسکوپ فضایی کپلر (Kepler space telescope) مربوط می‌شود‌.

 

این تلسکوپ که داده‌های منحصر به فردی را در مورد منظومه‌های گوشه کنار کیهان تهیه می‌کند، امکان این را فراهم کرده است که علاوه بر کشف سیاره های فراخورشیدی، دسته‌بندی و مطالعه دقیق‌تر هرکدام از این اجرام توسط دانشمندان صورت بگیرد و دانش ما از سیاره‌های دیگری غیر از زمین بالاتر برد؛ سیاره‌هایی که ممکن است پتانسیل میزبانی از حیات را داشته باشند.

 

در همین رابطه دانشمندانی که با داده‌های تلسکوپ کپلر کار می‌کنند خبر کشف سه ابر زمین(Super Earth) را در اطراف ستاره‌ای به نام “GJ 9827” منتشر کرده‌اند که باعث داغ‌تر شدن بحث سیارات فراخورشیدی شده است؛ ابر زمین‌ها به صورت کلی از سیاره ما ابعاد بزرگ‌تری دارند و از طرف دیگر، کوچک‌تر از سیاره‌هایی مانند اورانوس هستند. در ادامه به بررسی این کشف جالب‌توجه خواهیم پرداخت.

 

کشف ابر زمین های منظومه GJ 9827

سیستم ستاره‌ای ابر زمین‌های پیداشده حدودا ۱۰۰ سال نوری با ما فاصله دارد و به دلیل فاصله نزدیک و وجود چندین سیاره بزرگ فراخورشیدی در اطراف GJ 9827، کشف این اجرام آسمانی فرصت بسیار مناسبی را برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این سیاره‌ها فراهم کرده است.

 

ابر زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

همانند سایر اکتشافات تلسکوپ کپلر، وجود این سیاره‌ها هم به کمک متد نورسنجی ترانزیت (Transit Photometry) تایید شد؛ در این روش نور ستاره‌های رصد شده زیر نظر گرفته می‌شود و تغییر میزان نور دریافتی توسط تلسکوپ که نشان از عبور سیاره از مقابل ستاره است، در تعیین تعداد سیاره‌ های فراخورشیدی اطراف ستاره و همچنین ابعاد و زمان مدارگردی آن‌ها کمک زیادی می‌کند.

 

تحقیق انجام‌شده در مورد این ابر زمین‌ها هم توسط جوزف ای رودریگز (Joseph E. Rodriguez) از دانشگاه هاروارد رهبری می‌شد و محققان برجسته‌ای از دانشگاه‌های تگزاس، کلمبیا و ام آی تی به همراه پژوهشگران موسسه‌های وابسته به ناسا در دستیابی به نتایج گزارش‌شده همکاری داشتند.

 

جذابیت تحقیقاتی سیاره های فراخورشیدی کشف‌شده

رودریگز در مورد سیاره‌ها که با نام‌های c ،b و d اسم‌گذاری شده‌اند می‌گوید که شعاع هر ابر زمین به ترتیب ۱.۶، ۱.۲ و ۲.۱ برابر شعاع سیاره ماست و متد نورسنجی ترانزیت کمک کرده تا از طریق آنالیز نور دریافتی که از ستاره GJ 9827 ساطع شده، از اتمسفر سیاره‌ها عبور کرده و به ما رسیده، ترکیب جو سیاره‌ها، ابعاد نسبتا دقیق آن‌ها، مواد تشکیل‌دهنده هر ابر زمین و تا حدودی ساختار درونی جرم‌های آسمانی مشخص شود.

 

اما نکته جالب‌توجه در مورد بزرگ‌ترین سیاره‌ها در میان ابر زمین‌ها، ساختار عجیب آن است که چیزی بین سنگی و گازی بوده و هر ۶.۲ روز یک دور در اطراف ستاره میزبان می‌چرخد؛ تاکنون تعداد زیادی جرم آسمانی با این مشخصات کشف نشده و به همین دلیل، توجه بسیاری از دانشمندان به این ابر زمین خاص جلب شده است.

 

ابر زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

رودریگز در یکی از مصاحبه‌هایش گفته که در منظومه شمسی ابر زمین وجود ندارد و به همین واسطه پیدا کردن جرم آسمانی با این مشخصات که شرایطی بین حالت گازی و سنگی دارد و نزدیک به زمین است،‌ فرصت شگفت‌انگیزی برای محققان به حساب می‌آید.

 

از طرف دیگر، زمان کوتاه گردش کامل سیاره‌ها به دور ستاره میزبانشان هم نوع خاصی از وضعیت حرارتی با طیف دمایی بین ۸۹۹ تا ۴۰۷ درجه سلسیوس را در سطح ابر زمین‌ها ایجاد کرده است. این در حالیست که داغ‌ترین سیاره منظومه ما دمای سطحی برابر ۴۶۲ درجه سلسیوس دارد و در مقایسه با ابر زمین GJ 9827 b بسیار سرد در نظر گرفته می‌شود!

 

ابر زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

به علاوه تمام این‌ها، تفاوت‌های نسبتا جزئی ابعادی و مداری بین هر یک از ابر زمین‌ها و گردش تمامی آن‌ها به دور یک ستاره واحد امکان بررسی دلیل تغییر حالت سیاره‌ها از فاز گازی به فاز جامد را فراهم می‌کند و برخلاف بسیاری از سیاره های فراخورشیدی کشف‌شده که تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی قرار دارند، ابهامات مختلف در زمینه شکل‌گیری سیاره‌ها و اجرام آسمانی غیر از زمین را برطرف می‌کند.

 

این در حالی است که در آینده نزدیک تلسکوپ فضایی پیشرفته جیمز وب (James Webb Space Telescope) هم به فضا پرتاب خواهد شد و کاوش سیستم ستاره‌ای GJ 9827 و قسمت‌های مختلف کیهان را بسیار راحت‌تر خواهد کرد.

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش