یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۹:۴۱ - ۱۴ مهر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۷۱۰۸۶
طبیعت و محیط زیست

فاجعه اتمی چرنوبیل منجر به جهش ژنتیکی عجیب قورباغه‌ها شد!

قورباغه های مشکی درختی چرنوبیل,جهش ژنتیکی عجیب قورباغه‌ها پس از فاجعه اتمی چرنوبیل
قورباغه های مشکی چرنوبیل، بعنوان گونه ای که از تشعشعات مرگ بار رادیواکتیو این منطقه جان سالم به در برده، نمونه ای شگفت انگیز از تکامل هستند.

حادثه ای که در راکتور چهار نیروگاه هسته ای چرنوبیل طی سال ۱۹۸۶ رخ داد، باعث انتشار بزرگترین سطح از مواد رادیواکتیو در محیط زیست تاریخ بشر شد. تاثیرات قرارگیری در معرض دوزهای بالای تابش این مواد، برای محیط زیست و جمعیت انسانی، عواقب سنگینی را به همراه داشت. اما با گذشت بیش از سه دهه از وقوع این اتفاق سهمگین، چرنوبیل امروزه به یکی از بزرگ ترین ذخایر منابع طبیعی در اروپا تبدیل شده است. به طوریکه امروزه طیف متنوعی از گونه های در معرض خطر انقراض از جمله خرس، گرگ، سیاه گوش و حتی قورباغه های مشکی در آنجا پناه گرفته اند.

تابش رادیواکتیو میتواند به ژن موجودات زنده آسیب رسانده و جهش های نامطلوبی را ایجاد کند. با این حال، یکی از جالب ترین موضوعات تحقیقاتی در چرنوبیل، تلاش برای تشخیص این موضوع است که آیا برخی از گونه ها واقعا برای زندگی با تشعشعات سازگار هستند یا خیر. همانند سایر آلاینده ها، تشعشع می تواند یک عامل انتخابی بسیار قوی باشد و جاندارانی با مکانیزم هایی که شانس بقای آنها را در مناطق آلوده به رادیواکتیو افزایش می دهد، در آن جا برای نسل ها زندگی و تولیدمثل کنند.

محافظت ملانین از قورباغه ها در برابر تشعشع رادیواکتیو

محققان طی پروژه ای که در سال ۲۰۱۶ برای جست و جو در نزدیکی راکتورهای هسته ای آسیب دیده چرنوبیل آغاز کردند، چندین قورباغه مشکی درختی غیرمعمول را مشاهده کردند. این گونه معمولا به رنگ سبز روشن است، اگرچه گاهی موارد تیره تر نیز یافت می شوند.

ملانین، عاملی مهم در شکل گیری رنگ تیره در بسیاری از موجودات است. مورد کم تر شناخته شده آن است که این دسته از رنگدانه ها میتوانند اثرات منفی اشعه ماوراءبنفش را کاهش دهند. هم چنین نقش محافظتی آن می تواند به تشعشعات یونیزان نیز تعمیم یابد، همان طور که در مورد قارچ ها چنین یافته ای صادق است. ملانین بخشی از انرژی تشعشع را جذب و دفع می کند. علاوه‌براین، می تواند مولکول های یونیزه شده در داخل سلول، مانند گونه های فعال اکسیژن را از بین برده و خنثی کند. این تحرکات باعث می شود که جاندارانی که در معرض تشعشع قرار دارند، کم تر آسیب ببینند و شانس بقای خود را افزایش دهند.

قورباغه های مشکی درختی چرنوبیل

پس از شناسایی اولین قورباغه های مشکی چرنوبیل در سال ۲۰۱۶، دانشمندان تصمیم گرفتند نقش رنگ آمیزی ملانین (melanin) در حیات وحش این منطقه را مورد مطالعه قرار دهند. طی سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹، رنگ بندی قورباغه های درختی شرقی که در مناطق مختلف شمال اوکراین زندگی می کردند، بطور مفصل بررسی شد.

قورباغه های مشکی درختی چرنوبیل,جهش ژنتیکی عجیب قورباغه‌ها پس از فاجعه اتمی چرنوبیل

منطقه آلوده به رادیواکتیو و ممنوعه در چرنوبیل

در طول این سه سال، رنگ پوست پشتی بیش از ۲۰۰ قورباغه نر که در ۱۲ حوضچه مختلف پرورش یافته بودند، تجزیه و تحلیل شد. این محل ها در امتداد شیب وسیعی از آلودگی رادیواکتیو قرار داشتند. آنها شامل برخی از پرتوزاترین مناطق روی کره زمین بودند، اما هم چنین چهار مکان خارج از منطقه ممنوعه چرنوبیل با سطوح تشعشع پایین تر نیز برای کنترل پروژه، مورد مطالعه قرار گرفتند.

مقاله این محققان که در نشریه Evolutionary Applications منتشر شده، نشان می دهد که رنگ قورباغه های درختی چرنوبیل، بسیار تیره تر از قورباغه هایی است که در مناطق خارج از این محدوده قرار دارند. همان طور که در سال ۲۰۱۶ مشخص شد، بعضی از آنها کاملا سیاه هستند. این رنگ به سطوح تشعشعی که امروزه قورباغه ها تجربه می کنند و میتوان در همه افراد اندازه گیری کرد مربوط نیست، بلکه از بقای این گونه در داخل یا نزدیک ترین محل به آلودگی مناطق در زمان حادثه حکایت دارد.

نتایج این مطالعه نشان می دهند که قورباغه های مشکی چرنوبیل، توانسته اند در پاسخ به تشعشعات، فرآیند تکامل سریعی را پشت سر بگذارند. در این سناریو، قورباغه های تیره رنگ پیش از وقوع حادثه، اقلیت جمعیت خود محسوب می شدند، توسط عملکرد محافظتی ملانین، جان سالم به در بردند.

قورباغه های تیره، در برابر تابش رادیواکتیو تا حد زيادي مقاومت داشتند و با موفقیت بیشتری تولید مثل می کردند. با گذشت بیش از ده نسل از قورباغه ها پس از حادثه چرنوبیل، طبق فرآیند کلاسیک و سریع انتخاب طبیعی، قورباغه های مشکی هم اکنون نوع غالب گونه های موجود در منطقه ممنوعه چرنوبیل محسوب می شوند. مطالعه قورباغه های مشکی چرنوبیل، اولین قدم برای درک بهتر نقش محافظتی ملانین در برابر محیط های تحت‌تأثیر آلودگی رادیواکتیو است. علاوه بر آن ، این مطالعه مسیر یافتن کاربردهای امیدوارکننده در زمینه های متنوعی نظیر مدیریت زباله های هسته ای و اکتشاف فضایی را نیز هموار می کند.

  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش