شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۴ - ۲۵ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۵۸۸۷
اخبار علمی و پژوهشی

گفت و گو با «دکتر فیروز نادری»، برجسته ترین چهره‌ی ایرانی ناسا

مشهورترين چهره‌ي ايراني ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

مدت هاست که دکتر فيروز نادري بازنشسته شده است. با خودم فکر کردم حالا که بازنشسته شده است، حتما ديگر نگران مسئوليت هايش در يکي از بزرگ ترين مراکز علمي و فناوري دنيا نيست و مي توانيم خيلي مفصل درباره موضوعات مختلف با هم گفتگو کنيم. پس از تنظيم چند باره قرار گفتگو و مشخص کردن زمان مصاحبه، وقتي در زمان مقرر با او تماس گرفتم و خودم را معرفي کردم و گفتم از ايران هستم، بعد از سلام و احوالپرسي کوتاه گفت ببخشيد، من منتظر تماس از «دانستنيها» هستم و از من خواست وقت ديگري زنگ بزنم.

 

اين طرز رفتار او هم نشانه احترام براي فرد ناشناس و هم نشانگر پايبندي او به قول و قرار قبلي است؛ اصولي که براي بسياري از ما چندان هم مهم نيست. در همان ابتداي مصاحبه گفت که وقتش تنگ است و تنها مي تواند نيم ساعت با ما گفتگو کند. دانستم که مشغله هاي کاري هنوز او را رها نکرده است.

 

در همين مصاحبه توضيح مي دهد که هر چند از ناسا بازنشسته شده است اما همچنان چند روز در ماه به محل کار سابقش مي رود و به آنها مشاوره مي دهد و علاوه بر آن همزمان در چند جاي ديگر هم مشغول به کار است که البته با توجه به تخصص و سابقه کاري او بسيار طبيعي است. هر چند همين نيم ساعت هم بسيار ارزشمند بود اما ديگر فرصتي نبود چيزهايي درباره دوران کودکي، تحصيل در دانشگاه، دلمشغولي هاي روزمره و مواردي مانند آن از او بپرسيم اما جاي نگراني نبود. در اين سال ها آن قدر مصاحبه هاي مختلف از او منتشر شده است که خوانندگان از قبل، به قدر کافي با او آشنا هستند؛ به همين دليل خيلي زود رفتيم سر اصل موضوع.

 

فيروز نادري پس از اتمام تحصيلات متوسط در ايران، به آمريکا رفت و در رشته مهندسي برق تحصيل کرد. او کارشناسي خود را در دانشگاه ايالتي «آيووا» و کارشناسي ارشد و دکتراي خود را در سال هاي ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ در دانشگاه «کاليفرنياي جنوبي» به اتمام رساند و پس از پايان تحصيل به ايران بازگشت و ضمن گذراندن خدمت سربازي، مدتي در مرکز سنجش از دور ايران فعاليت کرد اما پس از مدتي دوباره به آمريکا رفت و اين بار در ناسا مشغول به کار شد. او در مدت همکاري خود با ناسا در زمينه ماهواره هاي مخابراتي، رادارهاي سنجش از دور، رصدخانه هاي تحقيقاتي اخترفيزيک، اکتشاف مريخ و ديگر اجرام منظومه شمسي فعاليت کرد.

 

مشهورترين چهره‌ي ايراني ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

نادري از سال ۲۰۰۰ مديريت برنامه «مريخ» را بر عهده گرفت. وظيفه مرکز برنامه مريخ آن است که تمام تحقيقات مربوط به مريخ را هدايت و برنامه ريزي کند. در پي موفقيت کاوشگرهاي مريخ، نادري به سمت «معاون و مدير ارشد برنامه ريزي مرکز JPL» (آزمايشگاه پيشرفته جت)، از مهم ترين مراکز فضايي ناسا منصوب شد و در سمت جديد به عنوان مسئول طراحي برنامه ها و راهبردهاي مرکز مشغول به کار شد. او در سال ۲۰۱۱ به سمت مدير پژوهش هاي رباتيک منظومه خورشيدي انتخاب شد و سال گذشته بعد از ۳۶ سال فعاليت در ناسا بازنشسته شد.

 

نجات ناسا از شکستي ديگر

نادري طي سال هاي حضورش در ناسا، فعاليت هاي بسياري انجام داد که همه آنها هم نتايج خوبي داشتند. اما کدام يک از آنها افتخارآميزتر بوده است؟ «شايد يکي از دلايلي که مردم مرا مي شناسند، از سال ۲۰۰۴ شروع شد. ما در آن سال پروژه اي را انجام داديم و توانستيم کاوشگري را سالم در سطح مريخ فرود آوريم.

 

آن پروژه از چند جنبه براي من بسيار مهم بود. از جمله اين که ناسا در سال هاي قبل دو مرتبه شکست خورده بود؛ زيرا فضاپيماهايي را به مريخ فرستاده بودند و اين عمليات ها موفق نبود و ديگر جايي براي شکست هاي بيشتر باقي نمانده بود. اگر سومين ماموريت هم شکست مي خورد، ناسا به شدت لطمه مي ديد. ديگر اين که تازه بحران ۱۱ سپتامبر را پشت سر گذاشته بوديم و فشارهاي زيادي روي ايراني – آمريکايي ها بود.

 

در آن زمان اين خبر هم منتشر شده بود که مدير برنامه جديد ناسا، يک ايراني – آمريکايي است و من حدس مي زدم که اگر اين برنامه با موفقيت به پايان برسد، به وجهه ما که در اينجا زندگي مي کنيم، بسيار کمک مي کند. خوشبختانه آن ماموريت با موفقيت انجام شد و روز چهارم ژانويه ۲۰۰۴ که کاوشگر «اسپيريت» در سطح مريخ به سلامت نشست، هميشه برايم مهم و عزيز است.» 

 

همه مردم هر شغلي که داشته باشند کم و بيش استرس و فشار رواني هم دارند. آيا فيروز نادري هم در شغلش استرس را تحمل کرده است؟ «مسلما بله. مانند شب چهارم ژانويه که کاوشگر اسپريت در سطح مريخ نشست. زماني که فضاپيما وارد جو مي شود، تا زماني که روي سطح بنشيند مدتي زمان مي برد و علاوه بر آن به دليل فاصله مريخ از زمين حدود ۱۰ دقيقه طول مي کشد تا سيگنال هاي راديويي از مريخ به ما برسند.

 

به همين دليل هم تا ۱۰ دقيقه نمي دانستيم آيا اين فضاپيما سالم روي مريخ فرود آمده است يا در اثر برخورد شديد با مريخ نابود شده است. خانمي پشت دستگاه کنترل بود و بررسي مي کرد که آيا امواج راديويي مي رسند يا نه يک مرتبه فرياد زد که من سيگنال را دريافت کردم و همه افرادي که در آن اتاق بودند، خيلي هيجان زده شدند.

 

همان موقع بسياري از شبکه هاي تلويزيوني اين برنامه را به صورت زنده پخش مي کردند. يکي از دوستانم آن موقع به من گفت، فيروز تو داري گريه مي کني؛ حواست هست که چهره ات را دارند مستقيم از تلويزيون پخش مي کنند؟ من آن لحظه اصلا خودم متوجه نبودم که دارم اشک مي ريزم. اينها همه نشان دهنده استرس هايي است که در مدت سه چهار سال فعاليت در اين پروژه در ما انباشته شده بود، ولي در يک آن، همه اين استرس ها فوران کردند و بيرون ريختند. نمي شود در چنين پروژه هاي بزرگي بود و استرس را احساس نکرد.»

 

مشهورترين چهره‌ي ايراني ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

سفر به مريخ؛ ۱۶ سال ديگر

هر چند که سفر سرنشين دار انسان در حيطه فعاليت هاي آقاي نادري نيست، با اين همه از او پرسيديم که نظرش درباره سفر انسان به مريخ چيست و بشر کي مي تواند، به مريخ سفر کند. «تابستان دو سال پيش، من و چند نفر از همکارانم سيستمي را به JPL پيشنهاد کرديم که بتوانند انسان را به مريخ اعزام کنند. هم اکنون بودجه ناسا براي فعاليت در زمينه فضانوردي حدود ۱۰ ميليارد دلار است. ما گفتيم با توجه به بودجه چندين سال طول مي کشد که کارهاي مربوط به اعزام انسان به مريخ انجام شود. ما تصميم گرفتيم اين پروژه را به دو قسمت کنيم.

 

در نظر داشته باشيد که اگر قرار باشد فضانوردان به مريخ سفر کنند، شايد لازم باشد که حدود سه سال در سفر باشند؛ اين مشکل بزرگي است که بايد ابتدا آن را حل کرد. پس بهتر است در مرحله اول به يکي از دو قمر مريخ به نام فوبس (که بزرگ تر است)، برلوند تا ياد بگيريم که چگونه مي توان اين مسافت را طي کرد و چگونه مي توانيم در اين سفر از فضانوردان محافظت کنيم. 

 

البته ممکن است در اين قسمت کسي از ما بپرسد که شما اين همه راه را رفته ايد و به نزديکي مريخ رسيده ايد، پس چرا روي سطح مريخ فرود نمي آييد؟ در پاسخ بايد گفت فرود آمدن در سطح مريخ بسيار مشکل است. نمي توان گفت حالا که تا اينجا آمده ايم، اين دو قدم را هم برويم و به مريخ هم سر بزنيم. اين بود که تصميم گرفتيم کار فرود را (که به فناوري هاي پيشرفته تري نياز دارد) در مرحله بعد انجام دهيم. 

 

با توجه به بودجه کنوني، شايد بتوان در سال ۲۰۳۰ به فوبس رفت و چند سال بعد هم در مريخ فرود آمد. خلاصه اين که شايد ۱۷-۱۶ سال ديگر بتوان انسان را به مريخ فرستاد. نکته مهمي که بايد به آن توجه کرد اين است که هم اکنون شرکت هاي خصوصي بسياري از جمله «اسپيس ايکس» وارد فعاليت هاي فضايي شده اند و اين احتمال وجود دارد که اگر ناسا با شرکت هاي خصوصي همکاري کند، شايد اين پروژه کمي زودتر انجام شود.

 

چشم اندازهايي فراتر از منظومه شمسي

پژوهش هاي ناسا دو قسمت داردند؛ يکي فعاليت هايي که در زمينه اعزام فضانوردان صورت مي گيرد و فعاليت هايي که آنها در فضا انجام مي دهند و ديگري در حوزه فعاليت هاي علمي رباتيک؛ يعني فعاليت هايي که در زمينه ارسال فضاپيماهاي بدون سرنشين، کاوشگرها و استفاده از آنها براي شناخت بهتر جهان صورت مي گيرد؛ حوزه اي که فيروز نادري هم بيشتر در آن فعاليت کرده است.

 

«من بيش از ۳۰ سال در اين زمينه فعاليت کردم. هدف تمام کارهايي که ناسا در اين زمينه انجام مي دهد اين است که بفهمد منظومه شمسي ما چگونه به وجود آمده است و آيا در منظومه شمسي، در جاي ديگري غير از کره زمين، حيات يا زندگي وجود دارد يا خير. اما علاوه بر اينها ناسا دوست دارد بداند بيرون از منظومه شمسي ما، آيا سياره هايي وجود دارند که ويژگي هاي شان شبيه زمين باشد و احتمالا حيات يا حتي تمدن پيشرفته در آنها وجود دارد يا نه.»

 

به نظر مي رسد روند تحقيق و پژوهش در ناسا تا حدودي از موضوعات سياسي و اجتماعي تاثير مي پذيرد. نادري که سال هاي زيادي در ناسا هم تحقيق و پژوهش کرده است و هم مدير بوده مي گويد: «متاسفانه برخي اوقات سياست وارد عرصه هاي علمي و پژوهشي هم مي شود. يعني برخي اوقات که رئيس جمهور تازه اي مي آيد، آن برنامه اي را که ناسا در دولت قبل داشته است، تغيير مي دهد تا اهداف و برنامه هاي خودش را در ناسا پياده کند.

 

موقعي که آقاي بوش رئيس جمهور بود مي گفت ما بايد پايگاهي در ماه بسازيم. بنابراين طرح ها و برنامه ريزي هاي او بيشتر مربوط به بخش فضانوردي بودند. بعد که آقاي اوباما آمد گفت ما نبايد به ماه برويم و بايد به چشم اندازهاي دورتري دست پيدا کنيم. ما بايد به مريخ برويم و به همين دليل برنامه هاي ناسا طي آن هشت سال کمي تغيير کرد. حالا هم که آقاي ترامپ روي کار آمده است، باز هم زمزمه هايي مطرح شده است مبني بر اين که آقاي ترامپ هم دوست دارد که به ماه برگرديم.»

 

آخرين پروژه اي که نادري يک سال پيش از بازنشستگي اش آن را آغاز کرد، پروژه پر هزينه اي است با هدف رسيدن به يکي از قمرهاي مشتري به نام «يوروپا». «حدس مي زنيم اگر قرار باشد حيات يا زندگي، (به هر شکل آن) جايي وجود داشته باشد، بايد در يکي از اين دو قمر باشد. يکي از اينها يوروپا، قمر مشتري است و ديگري اسلادوس، يکي از قمرهاي زحل يا کيوان. يکي از مهم ترين دلايلش هم اين است که حدس مي زنيم شايد شرايطي که براي وجود حيات لازم است، در اين دو قمر وجود داشته باشد. از جمله مهم ترين اين شرايط وجود آب مايع است که مشخص شده است اين دو قمر اقيانوسي از آب مايع دارند.»

 

مدتي است که شرکتي که تجربه چنداني هم در زمينه فضانوردي ندارد، ادعا کرده است که مي خواهد انسان ها را طي سفري بي بازگشت به مريخ بفرستد. آيا چنين طرحي معقول است؟ «آن طرح که کاملا تبليغاتي بود و کساني که دست اندرکار فضا هستند، آن شرکت و آن ادعاها را جدي نگرفتند و بعد هم ديديم که تب و تاب آن هم فروکش کرد. به نظر من سروصدا به پا کردن کار ساده اي است و مي توان با تبليغات نظر مردم را جلب کرد. براي نمونه هر کسي مي تواند مبلغي بدهد و در برنامه سفر به مريخ ثبت نام کند و بعد در مهماني ها، با افتخار براي دوستان و آشنايانش تعريف کند که من داوطلب شده ام که به مريم بروم. شوخي خوبي است ولي شما جدي نگيريد.»

 

هنوز به سنت هاي ايراني پايبندم

فيروز نادري بي شک يکي از سرشناس ترين چهره هاي علمي ايران بين عامه مردم است. ناسا براي ما يادآور نهايت علم و فناوري است و مديريت در يکي از بخش هاي آن باعث افتخار همه ماست. به همين دليل است که هميشه و همه جا نام فيروز نادري را (در کنار نام بسياري ديگر از ايرانيان خارج از کشور) به عنوان يکي از نمادهاي علمي ايران مي شنويم و دکتر نادري براي ما از زندگي شخصي و ارتباطش با ايران و ايراني ها، روزهاي بازنشستگي و هنر مي گويد.

 

مشهورترين چهره‌ي ايراني ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

ما تاکنون آقاي نادري را به عنوان مدير علمي مي شناختيم و به همين دليل حضورش در يک رويداد هنري، کمي غافلگير کننده بود. اما چه شد که به عنوان نماينده آقاي «فرهادي» در مراسم اسکار شرکت کرديد؟ «آقاي فرهادي پيشنهاد کرد که ما به عنوان نماينده ايشان روي سن برويم. شايد دليلش اين بود که ما هم در آمريکا افرادي شناخته شده هستيم و هم در ايران، آقاي ترامپ قانوني درباره منع سفر شهروندان چند کشور از جمله ايران به آمريکا وضع کرده است. شايد آقاي فرهادي مي خواست با اين کارش بگويد افرادي که به آمريکا مهاجرت مي کنند، افراد تاثيرگذاري براي جامعه آمريکا هستند.

 

از طرف ديگر من در برنامه اسکار هم گفتم که ما نسبت به کره زمين، نظر و ديدگاه ديگري داريم. هنگامي که از فضا و بيرون از جو به زمين نگاه مي کنيم، اتحاد زمين را مي بينيم. وقتي از فضا به زمين نگاه مي کنيم خط و مرزها و جنگ ها به چشم نمي آيند و تفاوت ها ديده نمي شوند.»

 

البته دکتر نادري خودش هم به هنر تعلق خاطر دارد. «من به انواع هنرها علاقه دارم. اصولا هنر مرزي نمي شناسد. من از فيلم «فروشنده» بسيار خوشم آمد. فيلم «جدايي نادر از سيمين» که پنج سال پيش جايزه اسکار را دريافت کرد، يکي از بهترين فيلم هايي است که ديده ام. خوشحالم که فروشنده برنده اسکار شد. در نظر داشته باشيد که آقاي فرهادي يکي از چهار کارگرداني است که چند بار برنده اين جايزه شده است.

 

کاري که آقاي فرهادي مي کند اين است که لايه هاي ظريف و پنهان را نمايش مي دهد. هنرمند بايد نوري روي جامعه بيندازد. اگر جامعه اي نقص هايي دارد، اين کار هنرمند است که در اين زمينه روشنگري يا آنها را بازگو کند. من فکر مي کنم مردم اينجا هم به اجتماعي۸ بودن فيلم هاي ايشان علاقه مند هستند و از اين زاويه به فيلم هاي او نگاه مي کنند.»

 

هر سال نوروز را جشن مي گيريم

نمايش فيلم هاي ايراني در کشوري ديگر، فرصتي براي تبادلات فرهنگي پديد مي آورد. شما ايران را براي همکاران تان چگونه معرفي مي کنيد و به چه ويژگي هاي مهم ايران و مردم آن اشاره مي کنيد؟ «من حدود ۵۰ سال است که در آمريکا زندگي مي کنم و نزديک ۴۰ سال گذشته هم در ايران نبوده ام. به همين خاطر من با دوستان آمريکايي خودم معمولا درباره تاريخ و تمدن ايران صحبت مي کنم. توضيح مي دهم که ما دو هزار سال پيش چه جايگاهي داشتيم و بعدها در زمينه هاي علمي مانند نجوم هم دستاوردهاي مهمي داشتيم و به پيشرفت علوم کمک کرديم. به نظر من، توصيف ايران و دستاوردهاي علمي و فرهنگي ايران براي افراد خراجي مشکل نيست.»

 

۵۰ سال اقامت در کشوري ديگر، باعث مي شود آدم دلتنگ شهر و ديارش شود. آيا نادري هم دوست دارد که به ايران سفر کند تا خاطرات گذشته اش يک بار ديگر زنده شود؟ «من بسيار مشتاقم که زمينه اي براي سفر من به ايران آماده شود و بتوانم به ايران سفر کنم. ولي با اين همه ما در اينجا يک جامعه کوچک ايراني داريم که شامل دو ميليون نفر است. خود من بخش اعظم عمرم را در آمريکا بوده ام و به همين دليل هم با فرهنگ آمريکا خو گرفته ام. حالا هم با هر دو فرهنگ آشنا هستم. براي نمونه همان طور که ما در اينجا کريسمس را جشن مي گيريم، نوروز را هم تمام و کمال جشن مي گيريم.

 

به بيان ديگر هيچ کس در آمريکا خاطرات نوروز را فراموش نکرده و هميشه به آنها پايبند است. حتي نسل جديد ايرانيان مقيم آمريکا که در آمريکا به دنيا آمده اند و هيچ گاه ايران را نديده اند، باز هم به آداب و رسوم خود پايبند هستند و مراسم سنتي خود را به بهترين شکل انجام مي دهند. براي نمونه تقريبا همه ايرانيان در هر شغلي که باشند، نوروز را تعطيل مي کنند و در کنار خانواده مي مانند و برنامه هاي سنتي نوروز را به جا مي آورند. خلاصه آن که ما که سال ها اينجا بوده ايم، دو مليتي شده ايم؛ هم مراسم کشوري که در آن زندگي مي کنيم و هم مراسم کشوري را که در آن به دنيا آمديم و از آنها خاطره داريم، گرامي مي داريم و علاوه بر آن تلاش مي کنيم تا آداب و رسوم اين مراسم را به نسل جديد منتقل کنيم.»

 

سرم شلوغ تر شده است

چندي پيش، آقاي نادري بازنشسته شد؛ اتفاقي که در عوامل زيادي باعث رخ دادن آن شدند: «يکي از دلايلي که باعث شد تصميم بگيرم که بازنشسته شوم اين است که خانه من نزديک اقيانوس است و کارم در JPL حدود يک ساعت تا يک ساعت و نيم با خانه ام فاصله داشت. يعني هر روز بايد اين مسير را مي رف۶تم و مي آمدم. .ساعت پنج صبح، ساعتم زنگ مي زد و مرا بيدار مي کرد.

 

بعد از اين همه مدت به اين نتيجه رسيدم که ديگ ربايد استراحت کنم. يعني علاقه ام به کار کمتر نشده بود اما توانايي اين را که هر روز دو سه ساعت رانندگي کنم نداشتم. اکنون اين بازنشستگي باعث شده است که ديگ راين اجبار وجود نداشته باشد که صبح ها حتما سر ساعت مشخصي از خواب بيدار شوم. اين بزرگ ترين تغييري است که در زندگي من بعد از بازنشستگي ايجاد شده است.»

 

مشهورترين چهره‌ي ايراني ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

آدم گمان مي کند حالا که فيروز نادري بازنشسته شده است، تمام وقتش را به استراحت و قدم زدن در ساحل مي گذراند اما او مي گويد هنوز هم برنامه کاري اش مفصل است، با اين تفاوت که برنامه روزهاي کاري اش در هفته متنوع تر شده اند. «هنوز هم درس مي دهم و هم سخنراني مي کنم و هم با جي پي ال و شرکت هاي خصوصي در اين زمينه همکاري دارم، هم با استارتا آپ ها يا سازمان هاي نوپا همکاري مي کنم و درباره استراتژي شان به آنها مشورت مي دهم.

 

بنابراين من امروز تنها يک شغل ثابت ندارم بلکه مجموعه اي از کارهاي مختلف را انجام مي دهم که البته همه ساعت هاي روز مرا پر مي کنند. فعاليت هاي دوره بازنشستگي من تنوع بسيار بيشتري نسبت به زمان شاغل بودنم دارد ولي در عين حال اگر روزي تصميم بگيرم کار نکنم و در ساحل اقيانوس قدم بزنم، مشکلي پيش نمي آيد.»

 

اشتياقي که فروکش نکرد

نادري، فوريه ۲۰۱۶ بعد از ۳۶ سال فعاليت در ناسا تصميم گرفت بازنشسته شود و با نگارش نامه اي از همکارانش خداحافظي کرد. او در اين نامه نوشت: «۳۶ سال قبل زماني که به ناسا پيوستم فکر مي کردم تا زماني که شور و شوقم نسبت به کار باقي است اينجا مي مانم و روزي که احساس کنم اين اشتياق در حال کمرنگ شدن است، اينجا را ترک خواهم کرد. اکنون بعد از گذشت ۳۶ سال نه تنها آن روز نيامده، بلکه هر آنچه باعث عشقم به کار در اين مکان بود، بيشتر هم شده است. با وجود اين فکر مي کنم اکنون زمان مناسبي است که اين مشعل را به فرد ديگري بدهم.»

 

محل کار فيروز نادري، آزمايشگاه پيشرانش جت (Jet Propulsion Laboratory يا به اختصار جي پي ال) بود که يکي از آزمايشگاه هاي علمي و فناوري ناساست. فعاليت اصلي اين آزمايشگاه پرتاب و کنترل ماموريت هاي بي سرنشين است که به مسافت هاي بسيار دور، از جمله به مکان هايي بيرون از منظومه خورشيدي ارسال مي شوند. آزمايشگاه پيشرانش جت در پاساديناي کاليفرنيا قرار دارد و زير نظر «کلتک» فعاليت مي کند. 

 

«شارل العشي» (دانشمند لبناني – آمريکايي متولد ۱۹۴۷ در لبنان و استاد مهندسي برق و علوم فضاي کلتک) از سال ۲۰۰۱ تاکنون رياست اين آزمايشگاه را بر عهده دارد. نادري سال هاي زيادي در زمينه هاي مختلف در ناسا کار کرده است؛ از طراحي هاي استراتژيک تا کارهاي اجرايي و حوزه رباتيک. او طي اين سال ها در بخش هاي مختلف از ارتباطات گرفته تا علوم زمين، جستجو براي سيارات فراخورشيدي، جستجو در مريخ و نقاط ديگر منظومه شمسي کار کرده است. خودش مي گويد مي تواند چيزهايي را که در آزمايشگاه پيشرانش جت ناسا ياد گرفته است، در زمينه هاي ديگر به کار گيرد؛ از تفکر انتقادي و استراتژيک گرفته تا مديريت پروژه هاي پيچيده.

 

مردي با افتخارات بي پايان

دستاوردهاي دکتر فيروز نادري بسيار ارزشمند هستند و به همين دليل بارها از او قدرداني شده است. در ادامه تنها چند نمونه از جوايز و مدال هايي را که به او اهدا کرده اند، با هم مرور مي کنيم.

 

۱۳۹۵    سیارک «ELI 1989» را به افتخار دکتر نادری، «Naderi 5515» نامیده اند.

 

۱۳۹۳    جایزه «مهاجران بزرگ؛ افتخار آمریکا» از شرکت کارنگی نیویورک.

 

۱۳۸۹    جایزه «ویلیام راندولف لاولاک دوم» انجمن فضانوردی آمریکا (AAS).

 

۱۳۸۶    جایزه انجمن مهندسان تئودورفون کارمان.

 

۱۳۸۴    مدال افتخار جزیره الیس.

 

۱۳۷۶    مدال تالار افتخارات فناوری فضایی.

 

 

danestaniha.hmg.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش