یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۵۰۰۱۸

همه چیز درباره مراحل کاشت برنج

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,درباره کاشت برنجکاشت برنج
برنج از جمله مواد غذایی پر کاربرد برای سفره ایرانی ها است و در ضیافت ها، مهمانی ها، عروسی و عزاداری و... از غذاهای اصلی است. این محصول زراعی برای کشت به آب و هوای مرطوب و پرباران نیاز دارد. زمان کاشت و برداشت این محصول زراعی اهمیت زیادی دارد.

کاشت برنج:

یکی از قدیمی ترین و مشهورترین غذاهای سراسر جهان برنج است. این محصول زراعی در برخی کشورها مانند ژاپن و اندونزی خدای خود را دارد و بسیار سودآور است. برنج در ایران نیز بسیار پرطرفدار است و به عنوان غذای اصلی ایرانی ها شناخته می شود به طوری که بسیاری از غذاها بدون برنج کامل نمی شوند. در شمال ایران کاشت برنج مرسوم است و حتی رسم و رسوم خاصی را به خود اختصاص می دهد. برای کاشت این محصول شرایطی لازم است که در ادامه به آنها اشاره شده است:

دما:

برنج از جمله محصولات مناطق گرمسیر است و در مکانی رشد می کند که میانگین درجه حرارت آن در طول فصل رشد بین ۲۰ تا ۲۷ درجه سانتی گراد باشد. برای چهارماه کشت برنج آفتاب فراوان ضروری است. جوانه زنی در دمای های پایین تر از ۱۵ درجه سانتیگراد اتفاق نمی افتد، بنابراین باید به درجه حرارت توجه کرد.

بارندگی:

این محصول زراعی بیشتر از هر محصول دیگری به آب نیاز دارد، بنابراین فقط مناطقی که حداقل بارندگی ۱۱۵ سانتی متر دارند توانایی کاشت این محصول را دارند. البته باید اشاره کرد مناطقی که میانگین بارندگی سالانه بین ۱۷۵ تا ۳۰۰ سانتی متر می باشد، مناسب تر هستند.

نوع خاک:

برنج می تواند در طیف گسترده ای خاک ها رشد کند برای مثال خاک آبرفتی چین یا خاک رسی غیرقابل نفوذ تایلند هم می توانند برای رشد برنج مناسب باشند. البته باید توجه کرد بهترین خاک برای کشت برنج خاک آبرفتی رودخانه است و بهترین عملکرد را خواهد داشت.

ظرفیت نگهداری آب در خاک گل مانند در اراضی موسمی بسیار زیاد است از این رو می تواند بهترین نوع خاک برای کشت برنج باشد.

سطح خاک:

از آنجا که برای کاشت برنج نیاز است در دوره رشد سطح مزارع پوشیده از آب شود، برخلاف سایر محصولات زراعی است.باید یک زمین مسطح و صاف برای کاشت برنج انتخاب کرد. همین موضوع سبب شده برنج اکثرا در دلتاهای مسطح آبرفتی و حوضه های رودخانه ای کاشته شود، مکانی که عملا هیچ شیبی ندارد.

کود:

این محصول زراعی برای رشد به سه ماده مغذی اساسی نیاز دارد که شامل موارد زیر می باشند:

- ازت

- فسفر

- پتاسیم

مقدار متوسطی از این مواد مغذی در بیشتر اراضی وجود دارد، اما اگر با کمبود آنها مواجه شدید باید کود آلی یا کودهای مصنوعی بهره بگیرید.

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,کاشت برنج در ایرانکاشت برنج در ایران آسیا

مراحل کاشت برنج:

مرحله اول؛ کاشت برنج:

۱) استفاده از بذر مناسب:

شما می توانید بذر مناسب را از فروشگاه باغبانی یا کشاورزان تهیه کنید، به این جهت از افراد مطلع و باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.

۲) گزینش محل مناسبی برای کاشت برنج:

باید مطمئن شوید منطقه ای که برای کاشت برنج انتخاب کرده اید خاکی مناسب داشته باشد، گل رس کمی اسیدی شرایطی است که می تواند بهترین نتیجه ها را به همراه داشته باشد. از طرفی شما می توانید دانه های برنج را در سطل های پلاستیکی که از گل رس پر شدند نیز بکارید.

مکانی که انتخاب کردید باید نور کامل خورشید را دریافت کند، زیرا برنج برای رشد نیاز به نور و دمای تقریباً ۲۱ درجه سانتیگراد نیاز دارد تا بهترین رشد را داشته باشد. تغییرات فصل ها را در نظر داشته باشید زیرا کاشت برنج به یک فصل رشد طولانی و نسبتا گرم نیاز دارد، زمان آن به طور تقریبی ۳ تا ۶ ماه است.

۳) بذرها را برای جوانه زنی آماده کنید:

برای کاشتن برنج باید حداقل ۳۰ تا ۵۵ گرم بذر آماده کنید. شما باید بذرها را در آب بخیسانید تا برای کاشتن آماده شوند. باید توجه داشته باشد برنج ها برای خیس خوردن به حداقل ۱۲ ساعت نیاز دارند اما این زمان نباید بیشتر ۳۶ ساعت شود، بعد از آن بذرها را از آب خارج کنید.

۴) آماده کردن زمین برای کاشت برنج ها:

بسیاری از کشاورزان ترجیح می دهند، بذرها را به شکل ردیفی بکارند، از این طریق می توان آب را بهتر کنترل کرد و علف های هرز را راحت تر کند. شما برای سد شدن آب در محل کاشت برنج می توانید محل کاشت برنج سنگرهایی ایجاد کنید، به این ترتیب آب سطح زمین را خواهد پوشاند.

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,مناطق مناسب برای کاشت برنجکاشت دانه های برنج در زمین مناسب

۵) کاشتن برنج ها در خاک:

بذرهای برنج را در طول فصل پاییز یا بهار، در سرتاسر خاک بکارید. باید به یاد داشته باشید برای کاشتن برنج در محل مورد نظر به مقدار زیادی آب نیاز دارید. فضاهای کوچکتر بسیار ساده تر از فضای بزرگتر از آب پر می شوند. استفاده از تقسیم بندی زمین، اگر در زمین بزرگی کاشت برنج انتخاب کرده اید، رای مدیریت و نگهداری آب به شما بسیار کمک می کند. در صورتی که قصد دارید برنج ها را در فصل پاییز بکارید باید بهار علف های هرز را دربیاورید. برنج برای رشد نیاز به تمام مواد مغذی و همچنین فضای رشد کافی نیاز دارد، بنابراین نباید این فرصت را به علف های هرز داد.

مرحله دوم؛ کاشت نشا برنج:

۱)  آبیاری:

همانطور که اشاره شد برنج به آب زیاد نیاز دارد، بنابراین باید حداقل تا ۵ سانتی متر سطح زمین را با آب بپوشانید. البته برخی مردم بر این باور هستند که مرطوب نگه داشتن خاک برای کاشت برنج کفایت می کند و نیازی به روش غرقابی نیست. 

در این مرحله باید کمپوست را به خاک اضافه کنید تا مقداری روی بذرهای برنج را بگیرد، این کار موجب می شود که دانه های برنج به خاک منتقل شوند. در مناطق خشک استفاده از کمپوست آلی مناسب است، زیرا می تواند رطوبت را در خود نگه دارد. 

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,آبیاری برنجکاشت برنج؛ آبیاری مناسب

۲) نگهداری:

باید توجه داشته باشید تا خاک دائما مرطوب بماند و آب همیشه تا ۵ سانتی متر باشد. بعد از گذشت حدود ۱ هفته شاخه های غلات رشد می کنند. بعد از آن برنج، در فصل گرما شکوفا خواهد شد. بعد از اینکه رشد و بلند شدن ساقه های گیاهی را مشاهده کردید، می توانید سطح آب را بالاتر ببرید.

۳) نشا کاری:

بعد از ایجاد نشاها می توانید آنها را برای کاشت منتقل کنید. نشاها را باید در ردیف هایی که ۳۰-۲۵ سانتی متر از هم فاصله دارند و در فاصله حدودا ۱۰ سانتی متر بکارید، از این طریق می توانید فضای کافی برای رشد نشا ایجاد کنید. حدود یک ماه بعد نشاهای شما حدود ۱۸-۱۷ سانتی متر رشد کرده اند.

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,انتقال نشا برای کاشت برنجکاشت برنج؛ انتقال نشا به زمین مورد نظر

۴) صبر کردن:

در این مرحله باید صبر داشته باشید تا برنج ها بالغ شوند. شما به ۳ الی ۴ ماه زمان نیاز دارید تا برنجتان به اندازه کافی رشد کند، در این مدت شما گیاهانی با طول حدودی ۴۵-۴۳ سانتی متر خواهید داشت. در این مرحله باید اجازه دهید تا آب زمین خشک شود یا آب اضافی را از زمین تخلیه کنید تا آماده مرحله برداشت شوید. گیاه شما در مدت ۲ هفته از سبز به طلایی تغییر رنگ می دهد. این مدت همان زمانی است که آنها آماده برداشت هستند.

مرحله سوم؛ برداشت:

۱)برداشت برنج:

در این مرحله باید ساقه های طلایی شده برنج را بریده، دسته کرده و کنار بگذارید تا خشک شوند. برش باید از زیر جایی صورت بگیرد که دانه های برنج قرار می گیرند. شما باید به مدت ۲ الی ۳ هفته ساقه ها را در مکانی خشک و آفتابی نگه دارید تا خشک شوند.

کاشت برنج,مراحل کاشت برنج,برداشت برنجکاشت برنج؛ مرحله برداشت محصول

۲) فرآوری دانه های برنج:

برای اینکه بتوانید پوسته برنج را به راحتی جدا کنید نیاز است آنها را در دمای ۸۲ درجه به مدت یک ساعت نگه دارید. بعد از این گرمادهی شما برنج هایی دارید که رنگ پوسته دانه های آنها کمی تیره تر هستند. 

۳) جداسازی پوسته:

بعد از اینکه به دانه ها حرارت دادید زمان خنک شدن آنها فرا می رسد. بعد از آن با مالیدن دانه بین دستان می تواند پوسته را از برنج جدا کرد. اکنون دانه های برنج قابل مصرف هستند.

گردآوری: بخش علمی سرپوش

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش