سه شنبه ۰۱ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۳۹ - ۲۷ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۳۴۷
اخبار افغانستان

افغانستان رتبه چهارم از نظر فساد مالی و اداری را در اختیار دارد

فساد مالی در افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان

شاید یکی از موانع و چالش‌های عمده کشورهای درحال‌توسعه، فساد بین ادارات و مقامات این کشورها باشد؛ چالشی که مانعی بر سر راه توسعه سیاسی و اقتصادی کشورهایی همچون افغانستان است. افغانستان پساطالبان در بخش فساد اداری، هرچند توانسته در رده‌بندی جهانی فساد سال‌به‌سال روند صعودی را طی کند، اما هنوز هم این کشور در بین کشورهای دیگر در شاخص فساد رتبه‌های پایینی دارد. این امر باعث شده است حتی نهادهای بین‌المللی همکار با دولت افغانستان همواره اظهار نگرانی بکنند و فساد را عاملی بر سر راه توسعه این کشور ‌بدانند. اما به‌راستی عوامل فساد اداری در افغانستان چیست؟

 

دولت افغانستان چه راه‌حل‌هایی برای برون‌رفت از این چالش سنجیده است؟ در این مطلب سعی خواهیم کرد جوابی برای سوال‌های مطرح‌شده عنوان کنیم.

 

بررسی پیامدهای فساد اداری نشان می‌دهد که فساد مانع رشد رقابت و موجب خنثی شدن تلاش‌ها در جهت کاهش فقر و تبعیض اجتماعی می‌شود؛ همچنین موجب تضعیف انگیزه‌ها، زیان‌های اجتماعی یا تضعیف نهادهای موجود، زیان‌های سیاسی یا توزیع ناعادلانه منابع و بالاخره زیان‌های اقتصادی می‌شود. فساد هزینه معاملات را افزایش داده و امکان پیش‌بینی‌های اقتصادی را کاهش می‌دهد و مانع توسعه پایدار شده و درنهایت موجب تضعیف اعتماد مردم به توانایی و اراده سیاسی دولت برای جلوگیری از زیاده‌طلبی‌ها و نیز باعث قطع امید مردم به آینده‌ای بهتر می‌شود. با این مقدمه، عوامل فساد اداری در افغانستان، به‌صورت خلاصه، شامل موارد زیر می‌شود:

 

الف. نبود فرهنگ مبتنی بر عقلانیت: متاسفانه در افغانستان به دلیل وجود سال‌ها جنگ داخلی و نبود بسترهای لازم جهت ارتقای فرهنگ عقلانی در جامعه،  برای رشد فرهنگ مبتنی بر منافع شخصی زمینه‌‌ای فراهم شده است. حاصل چنین شرایطی ترجیح منافع شخصی بر منافع جمعی، نبود حس مشترک و ملی و احساس مسئولیت، برداشت‌های نادرست از وظایف اداری و... بوده است.

 

ب. ارجحیت رابطه بر ضابطه: یکی از مشکلات اداری در افغانستان احراز پست‌های دولتی، نه بر اساس شایستگی که بر اساس زدوبندهای سیاسی است که گاه این پست‌های سیاسی در ازای پول به افراد واگذار می‌شوند.

 

ج. نبود مصونیت شغلی: در ادارات افغانستان به‌راحتی افراد از کار خویش برکنار می‌شوند و دلیل این امر نیز پایبند نبودن به قانون و فرهنگ زورمدارانه‌ای است که باعث شده علی‌رغم حمایت‌های قانونی از کارمند، مصونیتی برای او متصور نباشد. این مسئله زمینه فساد و مقابله با اصلاحات را در ادارات افغانستان فراهم کرده است.

 

د. نبود مکانیسم شفاف پاسخگویی: فقدان پاسخگویی در قبال اعمال انجام‌شده از دیگر مشکلات افغانستان است. در اکثر ادارات افغانستان کارمندان بدون شناخت کافی از وظایف محوله، کارها را به‌صورت ناصحیح انجام می‌دهند. از سوی دیگر، نبود مکانیسم شفاف برای پاسخگویی مادون به مافوق باعث شده دور باطلی در ادارات افغانستان رخ دهد که زمینه را برای فساد فراهم کرده است.

 

ذ. پروژه‌های سازمان‌ها و سفارتخانه‌های خارجی: افغانستان پساطالبان با کمک جامعه جهانی شکل گرفته است. سرازیر شدن میلیاردها دلار پول در قالب پروژه‌های خودسرانه که از سوی نهادهای خارجی و به‌صورت موازی با دولت افغانستان اجرایی شده است زمینه را برای تضعیف دولت مرکزی و خودسری این نهادها و افراد مرتبط با آن‌ها فراهم کرده است.

 

ر. فقر: افغانستان جزو کشورهای فقیر دنیاست؛ درآمد سرانه کمتر از چهارصد دلار به همراه بی‌سوادی، نبود تخصص در بین جوانان، جمعیت جوان این کشور و... نیز زمینه فساد را در افغانستان فراهم کرده است.

 

خ. قوم‌گرایی: بر اساس یک قانون نانوشته پست‌های ادارات دولتی در افغانستان بر اساس سهمیه‌بندی قومی تقسیم‌بندی شده است. به‌عنوان‌مثال، وزارتخانه‌ها بر اساس ترکیب قومیتی تقسیم می‌شوند. در چنین شرایطی افراد نالایق و فقط بر اساس انتساب به قومی خاص، پست‌های مهم را اشغال می‌کنند.

 

موارد فوق اهم دلایل فساد اداری در افغانستان است. در ادامه به بررسی تدابیر دولت افغانستان در راستای از بین بردن فساد اداری خواهیم پرداخت.

 

برای از بین بردن تهدیدات، هر کشوری راهبردهایی مشخص را تدوین می‌کند و بر اساس آن راهبردها به مقابله با تهدیدات می‌پردازد. هرچند دولت وحدت ملی  برای برخورد با مظاهر فساد اداری در افغانستان تلاش‌هایی کرده است، اما ما شاهد گزارش‌های مختلفی مبنی بر فساد گسترده در ادارات افغانستان هستیم. اهم عملکرد دولت وحدت ملی در مبارزه با فساد اداری شامل موارد زیر می‌شود که سبب بهبود جایگاه افغانستان در رده‌بندی جهانی فساد شده است:

 

ایجاد «مرکز عدلی و قضایی مبارزه با فساد اداری» و آغاز بررسی ۳۲ پرونده؛

تأسیس «شورای عالی حاکمیت قانون و مبارزه علیه فساد اداری» به هدف اصلاح و تقویت نظام عدلی و قضایی افغانستان و مبارزه با فساد اداری؛

 

تقویت و گسترش روند ثبت و نشر دارایی‌های مقامات ارشد حکومتی؛

صرفه‌جویی حدود ۲۵۰ میلیون دلار درنتیجه نظارت بر «قراردادهای بزرگ» از سوی «کمیسیون تدارکات ملی» که در سال ۲۰۱۴ تأسیس شد؛

 

اخذ عضویت در سازمان «مشارکت حاکمیت باز».

ایجاد ساختارهای مبارزه با فساد اداری چیزی بیش از ایجاد نهادهای موازی نیست؛ به‌عنوان‌مثال درباره مرکز عدلی و قضایی به باور کارشناسان موارد ذیل قابل ‌طرح است:

 

اول؛ ایجاد مرکز عدلی و قضایی، درواقع به معنی ایجاد یک اداره موازی با اداره عالی مبارزه با فساد اداری است. ایجاد اداره موازی خود نوعی پیچیده‌سازی مسئله مبارزه با فساد است. حکومت با دو اداره و با تخصیص بودجه به هر دو اداره درصدد مبارزه با یک پدیده است. اداره موازی درواقع هدر دادن بودجه است. حکومت اگر به‌صورت جدی به دنبال مبارزه با فساد است، چرا آن را از مجرای اداره عالی مبارزه با فساد به‌پیش نمی‌برد که مرکز جدیدی برای مبارزه به وجود می‌آورد؟ اگر اداره عالی مبارزه با فساد کارایی ندارد، چرا رئیس‌جمهوری آن را منحل نمی‌کند؟ اگر کارایی دارد، چرا پرونده‌های مقامات دولتی را از طریق همان اداره بررسی نمی‌کند؟

 

دوم؛ واقعیت امر این است که کمیسیون‌سازی‌ها و ایجاد نهادها برای حل یک مشکل پاسخگو نبوده است و در بسی موارد، این‌ها به پیچیده‌تر شدن مشکلات منجر شده است. حکومت در قضیه سقوط ولایت قندوز کمیسیون به وجود آورد که نتیجه کار آن درواقع پنهان کردن قضایا بود. بعد از ماه‌ها مشخص شد که کمیسیون بسیاری از موارد را پنهان کرده است و در گزارش خود نیاورده است. بنابراین، کمیسیون‌سازی و ایجاد نهاد و اداره جدید راه‌حل نیست.

 

سوم؛ ارگ ریاست‌جمهوری، به‌جای ایجاد اداره جدید برای مبارزه با فساد، بهتر است روی سیستم‌ها کار کند تا سیستم کارگزاران را وادار به پاسخگویی و شفافیت کند. بدون به وجود آوردن یک سیستم ما قادر به مبارزه با فساد نخواهیم بود. تشکیل یک اداره درواقع هدر دادن و ضایع کردن بودجه است. بعد از مدتی، کمیسیون‌ها و ادارات خود در دام فساد گیر خواهند کرد.

 

درنهایت مبارزه با فساد اداری امری بسیار پیچیده و زمان‌بر است که به برنامه‌ریزی دقیق و کارآمد نیاز دارد و با وضعیت آشفته امنیتی افغانستان، برای از بین بردن فساد در افغانستان راه طولانی وجود دارد.

 

 

 

asemandaily.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش