پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۸ - ۱۴ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۳۶۵۳
فناوری اطلاعات و ارتباطات

اکونومیست گزارش می‎دهد

نبرد چین و آمریکا در صنعت تراشه‌سازی

نبرد چین و آمریکا,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

به گزارش دنیای اقتصاد، نام سیلیکون‌ولی، هاب فناوری آمریکا، از یک عنصر شیمیایی گرفته شده که مهم‌ترین جزء تراشه است. اما امروزه در آنجا نام شرکت‌هایی مانند فیس‌بوک، گوگل و اپل شناخته شده که به‌خاطر نرم‌افزار و دیوایس‌های جالب مشهورند تا تراشه‌هایی که باعث می‌شود آنها کار ‌کنند. به واسطه آنها، اختراعاتی مانند ترانزیستور و مدارها در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ بهبود یافت و کمک کرد کامپیوتر از ماشین‌های نامطمئن غول‌پیکر به دستگاه‌های جیبی قابل‌اعتماد تبدیل شود. در واقع، این تراشه‌ها رونق را برای غول‌های دیجیتالی امروزی به ارمغان آورده‌اند. در حال‌حاضر میکروتراشه‌‌های مدرن در همه‌چیز از خودرو گرفته تا هواپیماهای جنگنده تعبیه شده‌اند.

 

براساس آمار تجارت جهانی نیمه‌رساناها، ارزش بازار تراشه‌ها در سال ۲۰۱۷ به ۴۱۲ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با سال قبل ۶/ ۲۱ درصد افزایش یافته است. با این‌حال، این اعداد خام، ارزش و اهمیت واقعی صنعت تراشه‌سازی را نشان نمی‌دهد. برای مثال، درآمد جهانی تجارت الکترونیک سالانه بیش از دو هزار میلیارد دلار است.به عبارتی، اگر داده نفت جدید باشد، تراشه‌ها موتور محرکه‌ای هستند که آنها را به چیز مفیدی تبدیل می‌کنند.

 

 کاربرد گسترده تراشه‌ها منجر به رشد یک صنعت بزرگ جهانی شده است. ریزتراشه‌‌های مدرن میلیاردها جز دارند و در کارخانه‎های فوق پیشرفته ساخته می‌شوند که ده‌ها میلیارد دلار هزینه می‌کنند. این محصول پیچیده، زنجیره تامین به همان اندازه پیچیده‌ای دارد که هزاران شرکت تخصصی در سراسر جهان را ایجاد کرده است. به گفته انجمن صنایع نیمه‌رسانا، یک سازمان تجاری آمریکایی، یکی از اعضای آن ۱۶ هزار تامین‌کننده دارد که بیش از ۸۵۰۰ واحد آن خارج از آمریکا هستند. مواد خام و قطعاتی که اجزای یک تراشه هستند، قبل از اینکه در نهایت به مغز یک گوشی هوشمند، سیستم ABS خودرو یا هزاران محصول دیگر ختم شوند، جهان را فرامی‌گیرند. در حال‌حاضر دو نیرو صنعت نیمه‌رسانا را در کانون توجه قرار می‌دهد. نخست ژئوپلیتیک است.

 

تراشه‌ها در رقابت انحصارطلبانه بین آمریکا، ابرقدرت دنیای فناوری و چین، طالب این قدرت، گرفتار شده است. دوم فیزیک است. این مبارزه تکنولوژیکی در یک لحظه تاریخی اتفاق می‌افتد. قانون مور که نخستین‌بار توسط گوردون مور، از بنیانگذاران شرکت اینتل، در سال ۱۹۶۵ ارائه شد، بیان می‌کند تعداد ترانزیستورهای روی یک تراشه با مساحت ثابت هر دو سال، به‌طور تقریبی دوبرابر می‌شود. اما این قانون در حال از بین رفتن است و آینده صنعت نسبت به گذشته بی‎نظم‎ و نامشخص شده‌ است.

 

سیاست‎های الکترونیکی

بیایید با ژئوپلیتیک شروع کنیم. مدتها است رهبری آمریکا در زمینه تراشه‌سازی به‌عنوان یک دارایی استراتژیک مهم برای این کشور لحاظ می‌شود. یکی از اولین کاربردهای تراشه‌های سیلیکون‌ولی، به دلیل سرمایه‌گذاری پنتاگون، در سیستم‌های هدایت موشک‌های هسته‌ای بود. گزارش کاخ سفید که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، اشاره می‎کرد تکنولوژی نیمه‌رسانای پیشرفته برای سیستم‌های دفاعی و قدرت نظامی آمریکا بسیار حیاتی است.

 

چین هم برای آینده خود نگاه ویژه‎ای به تراشه‌ها دارد. در سال ۲۰۱۴، صندوق ملی سرمایه‌گذاری صنعت مدار را تاسیس کرد تا منابع مالی را به R&D در صنعت نیمه‌رسانا اختصاص دهد. یکی از اهداف برنامه ملی چین برای توسعه صنایع «های‎تک»، افزایش تولید داخلی است. چین می‌خواهد درآمدهای صنعت داخلی تراشه‌ها را از ۶۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ به ۳۰۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ افزایش دهد و اکثر تقاضای تراشه‎ها را در داخل تامین کند (در حال‌حاضر حدود یک‌سوم است).

 

اما این رویکرد چینی به مذاق آمریکایی‌ها خوش نیامده تا آنها مانع از توسعه و پیشرفت صنعت تراشه‌ این کشور آسیایی شوند. برای مثال، در سال ۲۰۱۵، فروش تراشه‎های اینتل، دومین تولیدکننده بزرگ نیمه‌رسانا جهان، به آزمایشگاه‌های چینی که ابرکامپیوترها را طراحی می‌کردند، ممنوع شد. در سال‌جاری، دولت ترامپ پس از تحریم صادرات فناوری به ایران، شرکت‌های آمریکایی را از فروش قطعات به ZTE، تولیدکننده گوشی‎های هوشمند و مخابرات چینی منع کرد. البته ZTE یک شرکت پرقدرت بوده و درآمد ۱۶ میلیارد دلاری دارد و محصولات آن در سراسر جهان فروخته می‌شود. اما چندین شرکت چینی که تحت‌لیسانس شرکت‌های آمریکایی تراشه تولید می‌کردند با اجرای این محدودیت، یک‌شبه فلج شدند و تنها زمانی از ورشکستگی نجات یافتند که ترامپ به‌طور غیرمنتظره با لغو ممنوعیت موافقت کرد.

 

تراشه‌ها در خط مقدم تحریم‌ها

آمریکا اتهام جاسوسی صنعتی در چین را مطرح کرده است. در روز اول نوامبر دادستانان یک سازنده تراشه چینی و شریک تایوانی آن را به سرقت اسرار تجاری شرکت بزرگ آمریکایی میکرون متهم کردند. مقامات نسبت به خطرات استفاده از تجهیزات چینی ابراز نگرانی کرده‌اند زیرا بیم آن می‌رود که ممکن است اطلاعات حساس به چین ارسال شود. در ۱۲ اکتبر، دو سناتور به کانادا هشدار دادند که اجازه ندهد هوآوی در برنامه‌های ساخت سریع شبکه‌های ۵G این کشور وارد شود. این هفته، نیوزیلند اپراتور تلفن همراه اسپارک (Spark)را از به‌کارگیری تجهیزات هوآوی در شبکه ۵G خود منع کرد. در جنگ تجاری و تعرفه‌ای ترامپ با چین، تراشه‌ها در صدر لیست هستند.

 

همچنین نام آنها در میان طیف وسیعی از کالاهایی است که آمریکا در ماه اگوست عوارض آن را افزایش داد. البته چین اقدامات تلافی‌جویانه خود را تشدید کرده‌ است. مقامات چینی در حال بررسی تثبیت قیمت در میان تولیدکنندگان تراشه‎های حافظه از جمله میکرون هستند که متعلق به آمریکا و کره‌جنوبی هستند. تلاش‌های آمریکا برای ناامید کردن چین تنها می‌تواند به ایجاد عزم و اراده بیشتر کمک کند.

 

تا همین اواخر، چین سریع‌ترین ابررایانه جهان را داشت. یک جنگ تجاری و یک رویکرد رقابتی خصمانه و افراطی بین آمریکا و چین، پیامدهای ناخوشایندی در یکی از پیچیده‌ترین صنایع جهان دارد. طوری که به گفته پل تریلو، مشاور سیاسی از گروه اوراسیا، به شرکت‌های تولیدکننده تراشه گفته‌اند جهانی شدن در ۳۰ سال گذشته عالی است. اما اکنون ناگهان این مساله به یک چالش امنیت ملی تبدیل شده که آنها مجبورند با آن مواجه شوند.

 

زنجیره تامین

ایجاد یک صنعت وسیع، با رشد سریع و حیاتی برای اقتصاد جهان آسان نخواهد بود. در اوایل، سازندگان تراشه هر بخشی از این فرآیند را در کارگاه‌های خانگی انجام می‌دادند. اما در سال ۱۹۶۱ هنگامی که شرکت آمریکایی نیمه‌رسانا Fairchild، جمع‌آوری و آزمایش محصولات را در هنگ‌کنگ، جایی که نیروی کار ماهر ارزان بود، آغاز کرد، فرآیند تولید تراشه تغییر کرد. این روند با توجه به پیچیده شدن تراشه‌ها، ارتقا یافته و اکثر فرآیند تولید به شرکت‌های تخصصی منتقل شده است. نتیجه یک صورت فلکی گیج‌کننده از هزاران شرکت شده که می‌توان آن را به سه دسته طراحی، ساخت و مونتاژ(بسته‌بندی) تقسیم کرد. فرآیند معمولی تبدیل ماده خام سیلیکون به یک تراشه کامل نشان می‌دهد چطور زنجیره تامین دقیق است.

 

 این فرآیند ممکن است در کوه آپالاش در آمریکا، جایی که رسوبات دی اکسید سیلیکون از بالاترین کیفیت برخوردار است، شروع شود. سپس به ژاپن منتقل شود تا به شمش‌های خالص سیلیکون تبدیل شود. پس از آن، آنها به ورقه‌های با اندازه استاندارد ۳۰۰میلی‌متری تقسیم شده و به یک کارخانه تراشه در هر نقطه از جهان فرستاده می‌شوند. این الگو با طراحی کلی تراشه تعیین خواهد شد. در پایان، سیلیکون حکاکی شده پس از تست در کانتینرهای سرامیک یا پلاستیکی معمولی قرار داده شده، احتمالا در چین، ویتنام یا فیلیپین بسته‌بندی می‌شود.

 

سپس در یک صفحه مدار تجمیع می‌شود که ممکن است در هر جایی انجام بگیرد. محصول نهایی یکی از هزاران اجزایی خواهد بود که به یک کارخانه برای مونتاژ یک روبات صنعتی، کنتور هوشمند یا یکی از میلیون‌ها کامپیوتر می‌رسد. به گفته ژیانگ ژو، استاد دانشگاه هنگ‌کنگ، صنعت داخلی چین در انتهای این فرآیند بوده و قدرت آن هنوز در مونتاژ و بسته‌بندی تراشه است. در حال حاضر، با توجه به اتکای شرکت‌های غربی به چین و با یک بازار داخلی رو به رشد، این کشور آسیایی به طراحی و تولید روی‌آورده و هم‌اکنون با همان سهم اندک در حال تاخت‌و‌تاز است.

 

شرکت‌هایی مانند سامسونگ، اینتل، اپل و شرکت تایوانی TSMC، تراشه‌های پرقدرت و گرانقیمتی را برای گوشی‌های هوشمند یا رایانش ابری طراحی کرده و می‌سازند. اما بین ۷۵ تا ۸۰درصد نیمه‌رساناها محصولاتی جانبی ندارند.

 

تراشه‌ای که به تلویزیون LCD، روتر‌های خانگی و دستگاه‌های هوشمندی تبدیل‌شده، وابسته به اینترنت اشیایی بوده که لازم است به آنها حسگرها و اتصالات اینترنتی اضافه شود و این تجهیزات توسط شرکت‌های حاضر در چین تولید می‌شود. البته شرکت‌های چینی هم در آغاز زنجیره ارزش عملکرد موفقی داشته‌اند. شرکت «های‌سیلیکون» متعلق به هوآوی، از نظر درآمدی در میان ۱۰ شرکت طراحی برتر جهان رتبه‌بندی می‌شوند. تراشه‌های محصول این شرکت به نام Kirin، با هر محصولی که شرکت‌های غربی طراحی کنند، برابر است.

 

بازی باخت-باخت

همین تلاش‎ها باعث شد وابستگی چین به تخصص خارجی کاهش یابد، اما هنوز آن را حذف نکرده است. به گفته ژیانگ ژو، استاد دانشگاه هنگ‌کنگ، شرکت‌های چینی همچنان بر تغییر طرح‌های شرکت بریتانیایی ARM متکی هستند. تراشه‌های این شرکت در حال حاضر روی کسب‌وکار مبتنی بر موبایل تسلط دارند و برای ادامه همین روند در دستگاه‌های هوشمند و اینترنت اشیا آمادگی دارند. همچنین این شرکت در تلاش است تا وارد بازار تراشه‌های محاسبات ابری شود.

 

با این حال، سافت بانک اخیرا شرکت ARM مستقر در بریتانیا را خریداری کرده است. هر دو متحدان نزدیک آمریکا هستند. به این ترتیب، چین دریافته پیشرفت در مزایای رقابتی صنایعی که بیشتر نیازمند تراشه بوده، سخت‌تر است و استارت‌آپ‌های چینی باید با بازیگران باتجربه و سرسختی رقابت کنند.

 

مرگ قانون مور می‌تواند ابزاری برای محدود کردن جاه‌طلبی‌های چین باشد. همیشه روشن بوده که این قانون نمی‌تواند تا ابد ادامه یابد. هر بار اجزای به‌کار رفته در یک چیپ کوچک‌تر می‌شوند، تولید تقلبی و گران‌تر می‌شود.کارخانه‎های تولید تراشه پیشتاز پر زرق و برق شده‌اند. سامسونگ ۱۴ میلیارد دلار برای ساخت یک کارخانه در کره‌جنوبی هزینه می‌کند.

 

سازندگان تراشه به شوخی به قانون دوم مور اشاره می‌کنند که می‌گوید هزینه یک کارخانه چیپ هر چهار سال دو برابر شده‌ است. به هر حال، هدف اصلی سازندگان تراشه رسیدن به شرایط تثبیت است، چرا که طبق آمار شرکت مک‎کینزی، در سال ۲۰۰۱، بالغ بر ۲۹ شرکت پیشرفته‌ترین تجهیزات کارخانه‎های تولید تراشه را ارائه می‌کردند. اما امروز تعداد آنها به عدد پنج رسیده است. البته این اتفاق می‌تواند کند کردن رشد چین را برای شرکت‌های فناوری آمریکایی یا شرکای آنها راحت‌تر کند.

 

از طرفی پایان قانون مور به چین امید هم می‌دهد. به هر حال، همان‌طور که اجزا کوچک‌تر می‌شوند، تراشه‎ها قوی‎تر و سریع‌تر عمل می‌کنند. به این ترتب، یکی دو گام جلوتر از رهبران تولید اهمیت چندانی مثل قبل ندارد. یعنی قانون مور صنعت تراشه را به‌صورت یک طرح کلی برای ساخت تراشه‌های بهتر به روش‌های دیگر رها کرده‌است. به عبارت دیگر، توجهات از اصلاح ساخت به طراحی هوشمند و ایده‌های جدید تغییر می‌کند. اگر این تغییر مسیر صنعت تراشه را دگرگون سازد، شرکت‌های چینی می‌توانند برای ورود به این قلمرو جدید و بدون مدعی تلاش کنند.

 

«های‌سیلیکون» تراشه‌ای ارائه کرده که به منظور تسریع محاسبات هوش مصنوعی طراحی ‌شده و به شدت درآمدزایی دارد. محاسبه کوانتومی یکی دیگر از بخش‌های امیدبخش فناوری چین است که از اثرات مکانیک کوانتومی برای تسریع انواع محاسبات استفاده می‌کند. گفته می‌شود چین برای ایجاد یک آزمایشگاه تحقیقاتی بزرگ ۱۰ میلیارد دلار صرف محاسبات کوانتومی کرده‌است.

 

با پیشرفت چین در ساخت تراشه، آمریکا تلاش می‌کند تا آنها را از دسترس چین خارج کند. گزارشی در سال ۲۰۱۷ از سوی شورای مشاوران رئیس‌جمهور در زمینه علم و فناوری توصیه کرد که بهترین پاسخ آمریکا به توسعه چین، سرمایه‌گذاری برای حفظ رهبری‌اش در عرصه فناوری خواهد بود. به هر حال، تولید تراشه‌ها با «های‌تک» می‌تواند موقعیت آمریکا به‌عنوان رهبر این صنعت را حفظ کند. به گفته پل تریلو، مشاور سیاسی از گروه اوراسیا، در هر صورت، این سیاست آسان‌تر از تلاش برای از بین بردن زنجیره‌های تامین جهانی صنعت است، چرا که منزوی کردن چین خوشایند شرکت‌های آمریکایی نیست.

 

برای مثال، کوالکام دوسوم درآمد خود را از چین گرفته و برای میکرون، دیگر شرکت تراشه‎ساز آمریکایی، این رقم ۵۷ درصد است. افتتاح مراکز تحقیقاتی مایکروسافت و آمازون در چین حاکی از تمایل آنها به همکاری با شرکت‌های این کشور آسیایی است. حرکت به سمت حمایت از تولید داخلی برای مهار چین، آسیب به مراتب بدتری برای آمریکا به بار خواهد آورد.

 

نبرد چین و آمریکا,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

 

سیمین عزیزمحمدی

 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش