جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۴۱ - ۰۸ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۶۵۴
کتاب، شعر و ادب

بزرگداشت کورش اسدی در خانه اندیشمندان علوم انسانی

تسلایی در کار نیست

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,کورش اسدی

 مراسم بزرگداشت کورش اسدی امروز در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود. کورش اسدی درست همان روزهایی که رمان «کوچه ابرهای گمشده» درآمد در آستانه نمایشگاه کتاب بیست‌ونهم، در گفت‌وگویی با «شرق» از کتابی گفت که بعد از قریب‌ به دَه سال سکوت ادبی از او منتشر شده بود، آن‌هم «رمانی پرحجم» از نویسنده‌ای که پیشینه‌ای درخشان در داستان کوتاه داشت.

 

 مخاطب ادبیات معاصر ما، کورش اسدی را از همان دهه هفتاد با مجموعه‌داستان «پوکه‌باز» و «باغ ملی» به‌عنوان نویسنده‌ای وسواسی و صاحب‌سبک می‌شناخت. در فاصله‌ای کوتاه از آن روزها او رمانی نوشت با عنوانِ «پایان محل رویت است» که خبری از چاپ آن نشد تا اینکه مجموعه‌داستان «گنبد کبود» چاپ شد و یک سال بعد سرانجام رمان «کوچه ابرهای گمشده» که ازقضا همان «پایان محل رویت است» بود و تنها نام دیگری داشت. از او پرسیدیم چرا ده سال سکوت، گفت «به این دلیل ساده و وحشتناک که اجازه نمی‌دادند. به دلیل اینکه فضا از فرط آشفتگی و انکار، آدم را منزوی می‌کرد.

 

هم مصیبت است هم مسخره. ده، دوازده سال بنویسی و چاپ نشود، مخاطبان آن سال‌ها اغلب یا رفتند یا منزوی شدند و به دلایل درست و غلط با ادبیات و هرچه متن مکتوب قهر کردند». از «سیاستِ ادبی» که با اسدی حرف زدیم با نگاهی تلخ و واقع‌گرایانه گفت: «کدام سیاست؟ نویسنده برای نوشتن چه سیاستی دارد؟ نشسته‌ایم در انزوا و ارواح خودمان را روی کاغذ سفید احضار می‌کنیم، آیا چاپ بشود آیا نشود». حالا کورش اسدی، با مرگِ تلخ خود، ناباورانه نویسندگان و اهالی ادبیات را دست‌کم برای چند روز از انزوا در آورده است.

 

دوشنبه گذشته اهالی ادبیات در خانه هنرمندان گردهم آمدند تا با کورش اسدی وداع کنند. هنوز از پسِ یک سال برخی از اهالی ادبیات رمان اسدی را نخوانده بودند که او صحنه ادبیات را این بار نه برای یک دهه ناگزیر، که برای همیشه ترک کرد. امروز، پنجشنبه هشتم تیرماه مراسم بزرگداشتی برای این نویسنده برگزار می‌شود و اهالی ادبیات و فرهنگ بار دیگر از ساعت ۱۶ تا ۱۹ در خانه‌ اندیشمندان علوم انسانی، واقع در خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو جمع می‌شوند تا در سوگ نویسنده «کوچه ابرهای گمشده» از او، آثارش و وضعیت نویسنده معاصر ایرانی بگویند که به‌گواهِ سخنرانی‌های روز بدرقه پیکرش، همه از محمود دولت‌آبادی تا فرزانه طاهری و حسین سناپور مرگ او را هم‌بسته با روزگار نویسنده ایرانی دانستند.

 

روزگاری که به‌قول دولت‌آبادی «روزگار غریبی است. هیچ قشری به اندازه نویسندگان در دوره جدید تنها و بدخو نشده‌ است». نویسنده‌ای که به‌گفته فرزانه طاهری «انتظارِ طاقت‌فرسا را تاب آورد و تن به حذف نداد و از اصولش دست نکشید. به روش‌های باب‌شده برای معیشت که به روح داستان زخم می‌زند دست نیازید. هرگز ندیدم شکوه و ناله کند. انگار همه آنچه را می‌آزردش و آن لعنتی را که به قول خودش نویسنده ایرانی گرفتارش بود، در کنار کابوس‌ها و خیال‌بافی‌هایش به داستانش می‌ریخت و زخم‌هایش را به گوشه‌ای می‌برد و تیمار می‌کرد». و سناپور که هم‌نسل و هم‌دوره او بود گفت که «تسلایی نیست... هرچه هست، خشم است... خشم از این همه مصیبت، از مرگی که نویسنده‌های‌مان را جوان‌مرگ می‌کند و هر کدام‌شان را به کام خود می‌کشد.

 

بی‌آنکه واقعا هنوز زندگی کرده باشند، بی‌آنکه واقعا عرضه کرده باشند آنچه را می‌توانستند داشته باشند. کورش اسدی اما چنان‌که فرزانه طاهری گفت زخم‌هایش را به‌ خلوت برد و کابوس‌هایش را در داستان‌هایش ریخت. او شبیه مرگ نبود، مانند هر خالق کلمه دیگری. در همان گفت‌وگو هم بعد از گفتن از موانع و مصائب بر سر راه نوشتن هنوز امیدوار بود گرچه هر جا دست می‌داد از هوشنگ گلشیری می‌گفت که غیاب او و هم‌مسلکانش سرنوشت ادبیات را یکسر تغییر داده بود و از هدایت که خود را در روزگار بیشتر شبیه او می‌دانست، نویسنده‌ اسطوره‌ای که سال‌ها آثارش چاپ نشده است اما هنوز مخاطب بسیار دارد.

 

«کار داستانی خوب هر جا و همیشه خودش را بالاخره نشان می‌دهد و هر قدر هم این وقفه‌ها و منع‌ها طولانی باشد، مخاطب خودش را تربیت می‌کند و می‌سازد. هدایت سال‌هاست چاپ نمی‌شود. اما همچنان مطرح است و پرفروش‌ترین نویسنده ایرانی است. مهم این است که آدم اهل ادبیات دوباره پیدا و تربیت شود... زمان می‌برد. فرسودگی و ‌هزار اِدبار و تطاول هم هست. همیشه بوده است. ولی مگر بعد از حافظ، گیرم سیصد چهارصد سال بعدش، نیما و هدایت نیامدند؟» ‌هزار ادبار و تطاول کورش اسدی را از پا نینداخت، او تا روزهای آخر نوشت.

 

در یکی از آخرین داستان‌هایش (به‌گفته خودِ او) با نام «باغچه شهریور» که مهر ١٣٩٥ در ویژ‌ه‌نامه روزنامه «شرق» به‌مناسبت سالگرد دفاع مقدس چاپ شد، او فضایی را به تصویر می‌کشد در میانه جنگ، فضایی تلخ و دردناک اما سرشار از مقاومت و امید به زندگی. شاهد آن هم سطرهای پایانی این روایت: «داماد داد زد: چرا همین‌جور ایستادین پس؟ بجنبین که زودتر رد شیم از این جهنم... نفهمیدم اشاره‌اش به جهنم، ماشین‌ها و آدم‌های تکه‌پاره‌اش بود یا جنگ». شاید هم هر دو.

شیما بهره‌مند

 

 

sharghdaily.ir
  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش