شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۱۰۰۴۸

موزه هنرهای معاصر تهران گنجینه ارزشمند ایران نوین

موزه هنرهای معاصر تهرانموزه هنرهای معاصر تهران
در این مقاله از سرپوش به معرفی و بررسی موزه هنرهای معاصر تهران می‌پردازیم. این موزه به عنوان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و هنری در شهر تهران شناخته می‌شود و مجموعه‌ای از اثار هنری معاصر ایران و جهان را به نمایش می‌گذارد. در این مقاله به تاریخچه، مجموعه‌ها و برنامه‌های موزه هنرهای معاصر تهران پرداخته خواهد شد.

درباره موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران، یکی از مشهورترین موزه‌های ایران و خاورمیانه، در سال ۱۳۵۶ با ابتکار فرح پهلوی و با پشتیبانی دفتر مخصوص شهبانو در خیابان کارگر شمالی تهران بنا شد. این موزه با معماری منحصر به فرد خود که توسط کامران دیبا طراحی شده، به عنوان یکی از نمادهای معماری مدرن ایران شناخته می‌شود.

موزه هنرهای معاصر تهران، با دارا بودن بیش از ۳۰۰۰ اثر هنری از هنرمندان ایرانی و خارجی، یکی از غنی‌ترین گنجینه‌های هنر مدرن و معاصر در جهان را به خود اختصاص داده است.

عکس قدیمی از موزه هنرهای معاصر تهرانعکس قدیمی از ساختمان موزه هنرهای معاصر تهران

معماری موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران از سنگ و بتون ساخته شده و دارای ابعاد ۸۵۰۰ مترمربع است. سطح کلی دیوارهای موزه نزدیک ۲۵۰۰ متر مربع است. خود موزه ۵۰۰۰ متر مربع مساخت دارد و ساخت این بنا ۹ سال طول کشید. دو ورودی در محوطه موزه قرار دارد که یکی در سمت پارک لاله که خدماتی است و ورودی اصلی که در سمت خیابان کارگرد در قسمت غربی ساختمان است. ساختمان موزه در بخش طرح و باغ مجسمه می باشد و کل محوطه چمن کاری شده در شمال ساختمان است. نمای بیرونی ساختمان با الهام از بادگیرهای مناطق حاشیه کویر ایران ساخته شده است.

ساختمان موزه از دو بخش اصلی تشکیل شده است که شامل فضای بسته و حیاط میانی می شود. داخل ساختمان و فضای بسته مسیری مارپیچ وجود دارد که به صورت چرخشی ساخته شده و بازدیدکنندگان با طی کردن مسیری با شیب کم می توانند به قسمت پایینی دسترسی پیدا کنند. همین طراحی مارپیچی فضا با نمای بیرونی تضاد مدرنی ایجاد می کند. هفت گالری اصلی در قسمت مارپیچ قرار می گیرند. 

گالری شماره یک فضای نخست سرسرای اصلی ساختمان است که به گالری پس از خود وصل می شوند و بازدیدکنندگان را در قسمت درونی تر می برد. گالری های مجموعه طرح های تقریبا یکسانی دارند، البته گالری های ۱ و ۵ که محور اصلی موزه هستند با سایر گالری ها متفاوت اند. 

هر گالری به گالری بعدی خود به وسیله شیب راهه هایی با شیب ملایم وصل می شوند که همین موضوع هماهنگی کاملی با گالری ساخته شده دارد. 

سرسرا از یک هشت ضعلی منتظم ایجاد شده طاق بلندی دارد، همچنین بالای آن نورگیر سقفی بزرگ همراه با چهار بادگیر دیده می شود. دیبا برای طراحی این سرسرا اهمیت زیادی به فضای میانی و ارتباط با ورودی و زنجیره های گالری های دیگر، همچنین کتاب فروشی و رستوران قائل بود. ارتباط سرسرای اصلی با پایین‌ترین سطح موزه از فضای تهیِ میانی و شیب‌راهه مارپیچ به وجود آمده‌ است. در قسمت پایینی مارپیچ و در دل هشتی، یک اثر مدرن از نوریوکی هاراگوچی قرار گرفته که ترکیبی از روغن و پولاد است. 

این اثر در ایران ساخته شد و مانند حوضخانه های کشورمان خاصیت انعکاسی دارد به همین دلیل بازدیدکنندگان آن را به صورت آیینه ای بزرگ می بینند. فضا به گونه ای طراحی شده است که گالری شماره یک یا همان سرسرای اصلی، نقطه آغاز و پایان بازدیدکننده خواهد بود.

این موزه اگرچه در طول حیات خود در فراز و نشیب بسیاری قرار گرفته و متاثر از حوادث تاریخی و سیاسی زیادی بوده است، همواره آثار بسیاری از هنرمندان ایرانی و خارجی را به نمایش می گذارد. بنابراین حضور در این موزه و چرخیدن در فضاهای گالری‌ها خالی از لطف نبوده و احساس خوبی را به بازدیدکننده منتقل می‌کند.

ساختمان موزه هنرهای معاصر تهرانمعماری موزه هنرهای معاصر تهران

آثار برجسته موزه هنرهای معاصر تهران

در این موزه، آثاری از بزرگان هنر مدرن و معاصر جهان مانند پابلو پیکاسو، ونسان و گوگ، اندی وارهول، مارک شاگال، و جاکومتی به چشم می‌خورد. همچنین، مجموعه‌ای ارزشمند از آثار هنرمندان ایرانی نظیر کمال‌الملک، سهراب سپهری، پرویز تناولی، و حسین زنده‌رودی در این موزه نگهداری می‌شود.

بخش های مختلف موزه

گالری های موقت و دائمی:

موزه هنرهای معاصر تهران ۹ گالری متفاوت دارد که سه عدد از آنها مربوط به نقاشان و هنرمندان بین المللی است و در بخش گنجینه دائمی موزه قرار دارند. کلود مونه، ونسان ون گوگ، پابلو پیکاسو، رنه ماگریت، اندی وارهول از جمله آثار ارزشمند در این بخش هستند. 

نمایشگاه های موقتی یا فصلی نیز در شش گالری باقی مانده هستند، گالری ها یکی یکی در راه بازدیدکنندگان قرار می گیرند به همین دلیل تماشای همه کارها راحت خواهد بود. 

کتابخانهٔ تخصصی:

در پایان شیب راهی که به بخش های امور اداری و هنری منتهی می شود، کتابخانه تخصصی قرار می گیرد. در این کتابخانه نزدیک به ۵۰۰۰ کتاب فارسی و غیرفارسی قرار دارد که موضوعات هنری مخنلفی مانند معماری، نقاشی، طراحی، ارتباط تصویری، عکاسی، سینما را نمایش می دهند. 

سامانه رده بندی این کتاب ها به صورت  LC است و تنها اعضا می توانند از آنها استفاده کنند، عضویت در کتابخانه برای دانشجویان و پژوهشگران هنر امکان پذیر خواهد بود. 

در بخش نشریات ادواری نیز نشریات فرهنگی و هنری داخلی و برخی نشریات خارجی در موضوع‌های مرتبط نگهداری می‌شود، از دیگر امکانات تخصصی موزه می‌توان به کانون‌های معماری و نیو مدیا اشاره کرد.

بخش‌های جنبی:

چندین بخش جنبی در موزه هنرهای معاصر تهران وجود دارد که از جمله آنها می توان به سینماتک، کتابفروشی تخصصی و رستوران اشاره کرد. بخش سینماتیک از مهر ۱۳۷۷ فعالیت خود را آغاز کرد و هدف آن نمایش کارهای سینمای ایران و جهان و سنجش فیلم های نمایش یافته برای ارتقای کیفیت نگاه مخاطبان می باشد. در این بخش جلسه های نقد، مراسم آغاز و پایان نمایشگاه‌ها و سمینارها نیز برپا می شوند. ۲۰۰ صندلی گنجایش ثابت بخش سینماتیک است و دارای پرده نمایشی با ابعاد آن ۶ × ۸ متر می باشد، درنتیجه امکان نمایش فیلم و اسلاید در آن وجود دارد. سینماتیک اعضای ثابتی دارد و در روزهای آغاز هرسال نیز عضو جدید قبول می کند، اعضا می توانند از برنامه این بخش همچنین کتابخانه نیز استفاده کنند. 

کتابخانه تخصصی یکی دیگر از بخش های موزه هنرهای معاصر تهران است که در سمت چپ ورودی به گالری ها قرار دارد و در آن نشریه های هنری ایرانی،  نمونه‌هایی از کارهای نویسندگان ایرانی، گاهشمار، کارت‌پستال‌های هنری و آثار قرار گرفته اند. 

در طبقه همکف ورودی رستوران و کافی شاپ موزه قرار دارند تا بازدیدکنندگان بتوانند پیش از تماشای موزه در آنجا استراحت کنند و از فضای حیاط میانی موزه لذت ببرند. دیواری شیشه‌ای آن را از باغ تندیس جدا کرده‌است و می‌شود چهار تندیسِ اسب و سوارکار اثر مارینو مارینی، درمانگر اثر رنه ماگریت، زن ایستادهٔ ۱ و مرد در حال قدم‌زدن ۱ از آثار آلبرتو جاکومتی را از داخل رستوران تماشا کرد.

مسیر مارپیچ موزه هنرهای معاصر تهرانآثار نوین موزه هنرهای معاصر تهران

اهمیت موزه هنرهای معاصر تهران

معرفی هنر مدرن و معاصر به جامعه:

این موزه با برگزاری نمایشگاه‌ها و برنامه‌های آموزشی، نقشی مهم در معرفی هنر مدرن و معاصر به جامعه ایران ایفا می‌کند.

حفظ و نگهداری آثار هنری:

موزه هنرهای معاصر تهران با حفظ و نگهداری اصولی آثار هنری، گامی مهم در حفظ میراث فرهنگی کشور برمی‌دارد.

جذب گردشگران:

این موزه به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم تهران، سالانه پذیرای گردشگران داخلی و خارجی بسیاری است.

ارتقای سطح دانش و بینش هنری:

موزه هنرهای معاصر تهران با برگزاری برنامه‌های فرهنگی و آموزشی، به ارتقای سطح دانش و بینش هنری جامعه کمک می‌کند.

ایجاد فرصت‌های شغلی:

این موزه با ایجاد فرصت‌های شغلی برای هنرمندان و متخصصان حوزه هنر، به رونق اقتصاد هنر کمک می‌کند.

تقویت دیپلماسی فرهنگی:

موزه هنرهای معاصر تهران با تبادل آثار هنری و برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با سایر کشورها، به تقویت دیپلماسی فرهنگی ایران کمک می‌کند.

آثار موزه هنرهای معاصر تهرانگالری آثار خاص موزه هنرهای معاصر تهران

بازدید از موزه هنرهای معاصر تهران

شش ماه اول سال: ۱۰ تا ۱۹ (فروش بلیط تا ساعت ۱۸)

شش ماه دوم سال: ۱۰ تا ۱۸ (فروش بلیط تا ساعت ۱۷)

روزهای تعطیل:

- ۱ فروردین

- ۱۲ و ۱۳ فروردین

- ۲۱ ماه رمضان

- عید فطر

- ۱۴ و ۱۵ خرداد

- تاسوعا و عاشورا و اربعین حسینی

- ۲۸ و ۳۰ صفر

- ۲۹ اسفند

قیمت بلیط: ۱۰,۰۰۰ تومان

آدرس: تهران، خیابان کارگر شمالی، حد فاصل بلوار کشاورز تا خیابان فاطمی، جنب پارک لاله

نقاشی های خاص موزه هنرهای معاصر تهراننقاشی های معروف موزه هنرهای معاصر تهران

مسیر دسترسی به موزه هنرهای معاصر تهران

مترو:

یکی از راه های دسترسی به موزه مترو است، شما می توانید در متروی میدان انقلاب در خط ۴ مترو از قطار پیاده شوید و ادامه مسیر در خیابان کارگر شمالی تا پارک لاله را با استفاده از تاکسی طی کنید. 

اتوبوس:

اتوبوس هایی که در مسیر میدان آزادی هستند در ضلع جنوبی پارک لاله ایستگاه دارند و از آنجا می توانید با پنج دقیقه پیاده روی به موزه برسید. 

تاکسی:

اگر می خواهید از تاکسی استفاده کنید می توانید در ایستگاه های بلوار کشاورز، خیابان فاطمی و خیابان کارگر شمالی بایستید. از میدان ولیعصر، میدان دکتر فاطمی، میدان هفت تیر و انقلاب اسلامی به ورودی‌های مختلف اطراف پارک لاله تاکسی تردد می‌کند و می‌توانید پس از پیاده شده شدن از تاکسی به‌سمت موزه هنرهای معاصر بروید.

گالری نقاشی موزه هنرهای معاصر تهرانگالری نقاشی های موزه هنرهای معاصر تهران

سخن پایانی درباره موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران، با گنجینه‌ای بی‌نظیر از آثار هنری و فعالیت‌های فرهنگی گسترده، نقشی مهم در ارتقای سطح فرهنگ و هنر جامعه ایفا می‌کند. این موزه به عنوان یک سرمایه ملی، باید مورد حمایت و توجه قرار گیرد تا بتواند به رسالت خود در حفظ و نشر هنر مدرن و معاصر ادامه دهد.

گردآوری: بخش میراث فرهنگی سرپوش

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش