چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۲۰۰۷۷

جشن نوروز در کشورهای مختلف چگونه گرفته می‌شود؟

نوروز، جشن باستانی سال نو ایرانی، با شوروشوق در کشورهای مختلف جهان که تحت تأثیر سنت‌ها و آداب‌و‌رسوم ایرانی بوده‌اند، جشن گرفته می‌شود. این جشن بهاری نویددهنده آغاز سال جدید و فرارسیدن فصلی است که نماد تولد دوباره، تجدید و پیروزی نور بر تاریکی است. از ایران تا آسیای میانه، از قفقاز تا آسیای جنوبی، نوروز با آیین‌ها، جشن‌ها و سنت‌های منحصربه‌فردی برگزار می‌شود که نشان‌دهنده تنوع فرهنگی مناطقی است که این جشنواره چندصدساله را اجرا می‌کنند. در این مقاله آیین برگزاری جشن نوروز را در کشورهای مختلف توضیح خواهیم داد.

ایران؛ قلب جشن‌های نوروزی

در ایران عید نوروز مهم‌ترین جشن فرهنگی سال محسوب می‌شود. این عید، با مجموعه‌ای از سنت‌ها و آداب‌ورسوم جشن گرفته می‌شود. خانواده‌ها و جوامع در جشن‌های شادباش سال نو دور هم جمع می‌شوند. استقبال از عید نوروز، چند هفته قبل از سال نو آغاز می‌شوند و خانواده‌ها درگیر نظافت کامل خانه یا «خانه تکانی» می‌شوند تا از فصل تولد دوباره و تجدید استقبال کنند.

یکی از مهم‌ترین سنت‌های نوروز در ایران، چیدن سفره هفت سین است. سفره هفت‌سین با هفت آیتم نمادین که با حرف «س» شروع می‌شود، مزین می‌شود که نشان دهنده برکات و آرزوهای مختلف برای سال جدید است. برای مثال سبزه نماد تولد دوباره و تجدید طبیعت است، سیب نماد زیبایی و سلامتی و سیر نماد دارو و شفاست. ایرانیان همچنین در آستانه آخرین چهارشنبه قبل از عید نوروز مراسم «چهارشنبه سوری» را برگزار می‌کنند که در آن مردم از روی آتش می‌پرند تا به طور نمادین، مصیبت‌های سال گذشته را پشت سر بگذارند و از سلامت و رفاه در سال آینده استقبال کنند.

با آغاز نوروز، خانواده‌ها برای تبریک عید، دور هم جمع می‌شوند و از اقوام دیدن می‌کنند، بزرگ‌ترها به کوچک‌ترها عیدی می‌دهند و همه به موسیقی، رقص و جشن‌های شادی می‌پردازند. عید نوروز در ایران ۱۳ روز به‌ طول می‌انجامد.

بسیاری از خانواده‌های ایرانی از چندین روز قبل از سال نو، برای سفر در تعطیلات نوروزی اقدام به رزرو بلیط هواپیما یا بلیط قطار می‌کنند. به همین دلیل است که هرچه به زمان عید نوروز نزدیک می‌شویم، بلیط‌های هوایی و قطار کمیاب‌تر و گران‌تر می‌شود. بسیاری دیگر نیز ترجیح می‌دهند با ماشین شخصی خود یا اتوبوس به سفر نوروزی بروند.

آداب و رسوم عید نوروز در ایران و فلسفه این سنت ها

افغانستان؛ جشن نوروز در سرزمین افغان‌ها

در افغانستان، نوروز جایگاه ویژه‌ای در قلب مردم افغانستان دارد، مردمی که این جشن را با آمیزه‌ای از سنت‌ها، آیین‌های مذهبی و آداب‌ورسومی که نشان‌دهنده فرهنگ بی‌نظیر کشور است، برگزار می‌کنند. بسیاری از آداب‌ورسوم نوروزی افغان‌ها مشابه همسایگان ایرانی آنهاست، از جمله سفره هفت‌سین، پریدن از آتش و نظافت بهاره.

بااین‌حال افغان‌ها سنت‌های متمایزی برای بزرگداشت عید نوروز دارند که فرهنگ افغانستان را نشان می‌دهد. یکی از محبوب‌ترین آداب‌ورسوم در افغانستان، بادبادک‌بازی است. بادبادک‌بازی در افغانستان، نشان‌دهنده آزادی، شادی و روحیه امید است که مشخصه فرارسیدن بهار و سال نو است.

در عید نوروز، خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا غذاهای ویژه تهیه کنند، از اقوام دیدن کنند و به یکدیگر هدیه بدهند. نوروز در افغانستان زمان تجدید طبیعت، آشتی و پیوند دوباره با ریشه‌های فرهنگی است، زیرا افغان‌ها با هر پیشینه‌ای گرد هم می‌آیند تا تاریخ، سنت‌ها و آرزوهای مشترک خود را برای آینده‌ای روشن‌تر جشن بگیرند.

تاجیکستان؛ نوروز در سرزمین تاجیک‌ها

در تاجیکستان که بیشتر سنت‌هایش شبیه به سنت‌های فرهنگی ایرانی است، نوروز با حال و هوا و جشن‌های خاصی برگزار می‌شود. تاجیک‌ها در عید نوروز دور هم جمع می‌شوند و نو شدن طبیعت را جشن می‌گیرند.

تاجیک‌ها نوروز را با مجموعه‌ای از آداب‌ورسوم و آیین‌های قدیمی مانند سفره هفت سین، مراسم پرش از آتش و نظافت بهاری خانه‌ها که همگی نمادی از پاکی، آبادانی و آغازی نو هستند، جشن می‌گیرند. یکی از جنبه‌های منحصربه‌فرد نوروز در تاجیکستان، سنت پخت «سومالک» است. سومالک، پودینگ شیرینی است که از جوانه گندم تهیه می شود و همانند سمنو است. این خوراکی، نماد شیرینی و فراوانی و زندگی است.

خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا سومالک را با هم آماده کنند، آهنگ می‌خوانند، شعر می‌خوانند و داستان‌هایی را به اشتراک می‌گذارند و وقایع نسل‌های گذشته به جوان‌ترها را منتقل می‌کند. نوروز در تاجیکستان زمان تأمل، سپاسگزاری و همبستگی است، زیرا تاجیک‌ها با هر پیشینه‌ای گرد هم می‌آیند تا تاریخ مشترک، ارزش‌ها و آرزوهایشان را برای آینده‌ای روشن‌تر گرامی بدارند.

جشن نوروز در تاجیکستان

آذربایجان؛ نوروز در سرزمین آتش

در آذربایجان، جایی که سنت‌ها و آداب‌ورسوم فرهنگی کهن زرتشتی همچنان پابرجاست، نوروز به‌عنوان زمان تجدید، تولد دوباره و وحدت که از شکاف‌های مذهبی و قومی فراتر می‌رود، جشن گرفته می‌شود.

آذری‌ها نوروز را با آداب‌ورسومی خاص، غذاهای ویژه و جشن‌هایی که نشان‌دهنده میراث فرهنگی و سنت‌های متنوع این کشور است، برگزار می‌کنند. یکی از مهم‌ترین آداب‌ورسوم نوروزی در آذربایجان، «خونچا» است. در خونچا، غذاهای سنتی، میوه‌ها، آجیل، شیرینی‌ها و اقلام نمادین دیگری در سینی تزیینی گذاشته می‌شود.

آذربایجانی‌ها همچنین به مراسم «سامانی» می‌پردازند. در این مراسم، دانه‌های گندم یا جو را که نماد رشد، باروری و شکوفایی است در ظرف‌های مخصوصی پرورش می‌دهند. خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا از اقوام دیدن کنند، هدایایی مبادله کنند، تخم‌مرغ رنگ کنند و روح اتحاد، رفاقت و امید را در نوروز، جشن بگیرند.

پاکستان؛ نوروز در سرزمین هندویان

ایران و آسیای مرکزی تأثیرات فرهنگی فراوانی بر پاکستان گذاشته‌اند. در پاکستان نوروز با آداب‌و‌رسوم، آیین‌ها و جشن‌هایی که نشان‌دهنده تنوع فرهنگی منطقه است، جشن گرفته می‌شود. پاکستانی‌ها نوروز را نشانه‌ای از سرزندگی، تجدید و نشاط می‌بینند و در بسیاری از آیین‌ها و جشن‌های نوروزی مشابه همسایگان ایرانی، افغانی و آسیای مرکزی خود عمل می‌کنند.

خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا سفره هفت‌سین را بچینند، در مراسم پرش از آتش شرکت کنند و به نظافت بهاری و می‌پردازند تا فرارسیدن سال نو و بهار را جشن بگیرند. در مناطقی مانند گیلگیت - بالتستان و چیترال که نوروز به‌عنوان یک جشنواره فرهنگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، پاکستانی‌ها در رقص‌های سنتی، اجرای موسیقی و رویدادهای فرهنگی شرکت می‌کنند.

مردم پاکستان در نوروز، با هر پیشینه‌ای گرد هم می‌آیند تا زندگی، امید و تجدید طبیعت را جشن بگیرند.

پاکستان؛ نوروز در سرزمین هندویان

کلام آخر

جشن باستانی نوروز، جایگاه ویژه‌ای در قلب و ذهن مردم در فرهنگ ، مذاهب و مناطق مختلف دارد. در این نوشته درباره برگزاری عید نوروز در کشورهای مختلف صحبت کردیم. نوروز در سراسر جهان، از ایران تا تاجیکستان، از افغانستان تا آذربایجان و پاکستان با آداب‌ورسوم و سنت‌های خاصی جشن گرفته می‌شود. تمامی این آداب‌ورسوم دارای مضامین تجدید، تولد دوباره و وحدت هستند. تمامی این مضامین فراتر از زبان‌ها، مرزها و زمان هستند.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش