شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۳۰ - ۱۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۳۲۹۰
تجارت و بازرگانی

تجارت ایران و اروپا ۱/۷برابر شد

رشدرشد تجارت ایران و اروپا,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

 وقتی برجام اتفاق افتاد نخستین نکته‌ای که کارشناسان پیش‌بینی کردند چرخش شرکای تجاری ایران بود.تا قبل از آنکه تحریم‌ها برداشته شود مبادلات تجاری ایران محدود به چند کشور چون امارات، چین ، ترکیه و عراق بود.

 

اما چند ماه بعد از توافق کشورهای ۱+۵، تجار ایرانی برای رسیدن به بازارهای اروپایی خیز برداشتند و اکنون آمارها از رشد ۱.۷ برابری تجارت ایران با کشورهای اروپایی نسبت به سال ۲۰۱۶ خبر می‌دهد. تغییر شرکای تجاری در مورد کالاهای وارداتی هم اتفاق افتاده است.

 

تجار می‌گویند در زمان تحریم مجبور بودیم با کشورهای محدودی تجارت داشته باشیم اما اکنون از هر کشوری که بخواهیم می‌توانیم کالاهای مورد نیاز کشور را خریداری کنیم.

 

درلیست کشورهای واردکننده کالا به ایران که گمرک هر ماه ارائه می‌کند از کشورهای آلمان، سوئیس، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، هلند و بلژیک صحبت شده است. در مدت تحریم از کشورهای یاد شده هیچ ردپایی وجود نداشت اما اکنون بعداز چین جزو فروشندگان اصلی کالا به ایران شدند. تا پایان تیرماه از آلمان که ششمین کشور وارد‌کننده به کشورمان است به ارزش ۸۶۳ میلیون دلار واردات صورت گرفته است. سوئیس هم که بتازگی به صادرکنندگان ایران پیوسته است رقم ۶۶۲ میلیون دلار کالا را در کارنامه کاری خود ثبت کرده است. فرانسه هم که ایران را ترک کرده بود و حاضر به همکاری مشترک نبود در مدت ۴ ماه معادل ۴۵۶ میلیون دلار کالا وارد ایران کرد.

 

تجار انگلیسی، ایتالیایی و بلژیکی هم در حدود فرانسوی‌ها کالاهای خود را به ایرانیان فروخته‌اند. قبل از آنکه این کشورها مبادلات خود را با ایران شروع کنند، امارات سهم آنها را گرفته بود. در این میان ایران به غیر از آنکه توانست به بازار کشورهای اروپایی چون ایتالیا و انگلیس دست پیدا کند به کانادا هم صادرات داشت. همچنین توانستیم محصولات خود را به «افغانستان، پاکستان، تایلند، تایوان، عمان، ژاپن، ترکمنستان و اندونزی»صادر کنیم .

 

 

برجام اثر خود را در صادرات گذاشت

مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت یکی از کسانی است که برجام را در صادرات و همکاری با کشورهای اروپایی موفق ارزیابی می‌کند. وی گفت: بواسطه برجام ایران توانست به بازارهای مختلف جهان دست پیدا کند. زمانی که تحریم بودیم یک ماده معدنی را نمی‌توانستیم به کشورهای اروپایی صادر کنیم اما اکنون با مذاکرات صورت گرفته، صادرات را آغاز کردیم. کانادا یکی از کشورهایی است که تجار ایرانی توانستند به آن ورود کنند.

 

 

صادرات با جذب سرمایه گذاری خارجی امکانپذیر است

سیدرضی آقا میری رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران از وضعیت موجود تبادلات تجاری ایران با کشورهای اروپایی راضی نیست و این اعداد را کم می‌داند. وی می‌گوید: تا زمانی که نتوانیم سرمایه‌گذاری خارجی جذب کنیم امکان صادرات در حد و اندازه ایران را شاهد نخواهیم بود. زمانی رشد صادرات را شاهد خواهیم بود که تولیدات ایرانی ضمن کیفیت بالا، قیمت رقابتی داشته باشد در غیر این صورت باید به اعداد کم و ناچیز قانع باشیم. وی ادامه داد: اگر با تکنولوژی‌های روز، تولید داشته باشیم کالایی تولید خواهد شد که توان رقابت و حضور در بازارهای اروپایی دارد. وی ادامه داد: نکته دیگری که باعث افزایش صادرات خواهد شد واقعی شدن نرخ ارز است. تمام دولت‌ها بر این امر تأکید دارند اما هنوز قیمت ارز تک نرخی و واقعی نشده است.

 

 

نباید درجا بزنیم

محمدلاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران نیز معتقد است: حمایت از تولید صادرات محور و نقشه راه اقتصاد مقاومتی، باید ملاک عمل برای حمایت از واحدهای ظرفیت‌دار و مزیت‌دار صادراتی باشد و حمایت نیز به سمت کالای تولیدی صادرات محور و با نگاه درون‌زا و برون‌نگر هدایت شود تا بتوانیم با کشورهای مختلف بخصوص اروپایی تبادلات تجاری خود را افزایش دهیم، در غیر این صورت درجا می‌زنیم و تجارت بزرگتر نخواهد شد.

 

 

حجم تجارت ایران با ۲۸ کشور اروپایی ۱۳ میلیارد یورو بوده است

در این میان معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران هم نگاهی به وضعیت تبادل کالایی ایران با اتحادیه اروپا داشته است. آمار ۸ ماهه نخست ۲۰۱۷ نشان می‌دهد که مناسبات تجاری ایران با اروپا بهبود یافته است؛ به‌طوری که براساس داده‌های مرکز آمار اروپا، حجم تجارت بین ایران و ۲۸ کشور اروپایی عضـو اتحادیـه اروپـا در پایـان ۸مـاهه ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۳.۱ میلیارد یورو بوده که در مقایسه با مدت مشابه ۲۰۱۶ بیش از ۱.۷ برابر شده است.

 

عامـل اصلی در افزایش حجم تجارت بین ایران و اتحادیه اروپا، رشد صادرات کالایی ایران به این منطقه اقتصادی است. با وجود افزایش قابل توجه صادرات کالایی ایران، تقریباً مشابه وضعیت عمومی ترکیب صادرات کالایی کشور، بخش عمده صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا مربوط به صادرات سوخت و مواد نفتی است. از سوی دیگر عامل مسلط در رشد ۳۷.۵ درصدی واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا، واردات ماشین‌آلات و تجهیزات حمـل و نقـل بـا سهم ۲۵.۵واحد درصدی از این رشد بوده است. واردات این گروه کالایی در مدت مورد بررسی ۵۷ درصـد افـزایش داشـته است.

 

صادرات کالایی ایران به کشورهای اتحادیه اروپا طی هشت ماهه ۲۰۱۷ حدود ۶.۵ میلیارد یورو بوده که نسـبت بـه هشـت ماهه ۲۰۱۶ تقریباً ۲.۴ برابر شده است. رشد واردات ۶.۶ میلیارد یورویی ایران از این منطقـه طـی هشـت ماهـه ۲۰۱۷ نیـز حدود ۳۷.۵ درصد بوده است. بیشی گرفتن رشد صادرات کالایی از رشد واردات کالایی در تبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا، موجب شد تا حـدود ۲ میلیارد یورو از تراز منفی تجاری کالایی ایران کاسته شده و از منفی ۲.۱ میلیارد یورو به منفی ۱۶۰ میلیون یـورو، بهبـود یابد.

 

 

۸۸ درصد صادرات ایران سوخت و مواد نفتی بوده است

با وجود افزایش قابل توجه صادرات کالایی ایران، تقریباً مشابه وضعیت عمومی ترکیب صادرات کالایی کشور، بخش عمده صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا یعنی بیش از ۸۸ درصد از آن مربوط به صادرات سوخت و مواد نفتی است که رقمـی معادل ۵.۷ میلیارد یورو را تشکیل می‌دهد و سهم سایر اقلام صادراتی ناچیز است. صادرات اقلام نفتی ایران بـه اتحادیه اروپا در ۸ ماهه ۲۰۱۷، بیش از ۳ برابر رشد داشته است. صادرات محصولات غذایی ایران به اتحادیه اروپا در مدت مورد بررسی حدود ۲۲۴ میلیون یورو بوده که رتبه دوم را از حیث ارزش کالای صادراتی به این منطقه تشکیل می‌دهد. صادرات این گروه اقلام در مدت هشت ماه نخست ۲۰۱۷ همراه با کاهش۱۳ درصدی بوده است.

 

صادرات محصولات شیمیایی ایران با سهم۳.۴ درصدی از صادرات کالایی ایران به اروپا، طی هشـت ماهـه ۲۰۱۷ از رشـد نزدیک به ۶۰ درصدی برخوردار بوده است. به استثنای صادرات مواد نفتی و محصولات شیمیایی، تقریباً از صادرات سایر اقلام عمده ایران به اتحادیـه اروپـا طـی بـازه بررسی شده، کاسته شده است. همچنین ترکیب گروه کالاهای صادراتی ایران به مقصد کشورهای اتحادیه اروپا طی هشت ماهه نخست ۲۰۱۷؛ شامل مواد غذایی، نوشیدنی و دخانیات، ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل با، محصولات شیمیایی، مواد خام غیرخوراکی به استثنای سوخت و سوخت‌های معدنی و روان‌کننده‌ها گزارش شده است.

 

 همچنین، سه گروه کالایی ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل، محصولات شیمیایی و محصولات غذایی، نوشـیدنی و دخانیـات، بـا مجموع ارزشی ۵ میلیارد یورو حدود ۷۵ درصد از کل واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا طی هشت ماهه ۲۰۱۷ را تشکیل می‌دهند. عامل مسلط در رشد ۳۷.۵ درصدی واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا، واردات ماشین‌آلات و تجهیزات حمـل و نقـل بـا سهم ۲۵.۵واحد درصدی از این رشد بوده است. واردات این گروه کالایی در مدت مورد بررسی ۵۷ درصـد افـزایش داشـته است.

 

تقریباً اکثر اقلام عمده وارداتی از اروپا به‌استثنای گروه مواد غذایی، نوشیدنی و دخانیات در هشت ماهه ۲۰۱۷ با رشـد همـراه بوده است. واردات مواد غذایی با سهم تقریباً ۴درصدی از کل واردات کالایی از کشورهای اتحادیه اروپا، حدود ۲۸۳ میلیون یورو بوده که در مقایسه با مدت مشابه گذشته نزدیک به ۱۹ درصد کاهش داشته است. «مواد غذایی، نوشیدنی و دخانیات»، «مواد خام غیرخوراکی به استثنای سوخت»، «سوخت‌های معدنی، روان‌کننده‌ها و سایر مواد مرتبط»، «سایر کالاها و محصولات طبقه‌بندی نشده» و «ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل» از جمله ترکیب گروه کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا طی ۸ ماه نخست سال ۲۰۱۷ است.

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش