جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۶ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۴۹۲۲
اقتصاد کلان

فرشاد مومنی مطرح كرد؛

اقتصاد رفتاری، ابزاری برای تحليل اقتصاد ايران

تحليل اقتصاد ايران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

فرشاد مومني مي‌گويد كه در اقتصادهاي توسعه‌نيافته‌اي مانند اقتصاد ايران بايد قايل به استفاده از رويكردهاي بين‌رشته‌اي بود و براي اينكه بتوان پديده‌هاي مربوط به اين اقتصادها را بررسي كرد در اين زمينه اقتصاد رفتاري ابزار مناسبي است كه مي‌توانيم از آن براي تحليل اقتصاد ايران استفاده كنيم.

 

فرشاد مومني در نشست بررسي جايزه نوبل اقتصاد ۲۰۱۷ كه به ريچارد تالر رسيد، اظهار كرد: ماموريت اصلي اقتصاد رفتاري مثل هر كوشش نظري ديگري كه با هر اسلوب فكري ويژه‌اي ارايه مي‌شود اين است كه تصوير واقع‌گرايانه‌تري از فرآيند تصميم‌گيري و تخصيص منابع را ارايه كند.

 

وي همچنين گفت: به دليل اينكه ملاحظه‌هاي روش‌شناسي جايگاه بايسته‌اي در نظام پژوهش و آموزش علم اقتصاد در ايران ندارد ما با طيف متنوعي از كاستي‌ها و محدوديت‌ها روبه‌رو مي‌شويم.

 

عضو هيات علمي گروه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي همچنين گفت: شايد مهم‌ترين نكته‌اي كه وجود داشته باشد اين است كه به اقتصاد رفتاري مانند اقتصاد نوكلاسيك و نهادگرا به مثابه يك تئوري نگاه كنيم. به اين ترتيب بايد در قالب يك رويكرد نظري همان‌گونه كه از ظرفيت‌ها و توانايي‌هاي آن آگاه مي‌شويم از برخوردهاي مطلق‌انگارانه آن برحذر باشيم.

 

وي اظهار كرد: هسته اصلي اقتصاد رفتاري اين است كه جنبه روان‌شناختي را به صورت موكد به تحليل‌هاي اقتصادي اضافه كند. هدف اين است كه پيش‌بيني‌هاي دقيق‌تر و توصيه‌هاي سياستي راه‌گشا‌تر ارايه شود. با وجود اين بايد همه دستاوردهاي مثبت و فوق‌العاده‌اي كه رفتارگرايان در معرفت اقتصادي ارايه كرده‌اند را در نظر بگيريم و حواس‌مان باشد كه برخورد غلوآميز با دستاوردهاي آنها نداشته باشيم.

 

وي درباره اهميت تحليل روانشناسانه همچنين گفت: در نظر داشته باشيد كه بالغ بر ۷۰ رويكرد مطرح متفاوتي كه تلاش كردند سقوط رژيم پهلوي در ايران را كه با عنوان پديده‌اي كه براي برخي غافلگيركننده بود صورت‌بندي كنند ولي شخصيتي هم پيدا شد كه اين پديده را از زاويه ويژگي‌هاي روانشناختي محمدرضا پهلوي بررسي كرده و تلاش كرد آن جنبه را به ساير جنبه‌هايي كه ديگران گفتند اضافه كند، نه اينكه نقش عوامل ديگر را ناديده بگيرد.

 

مومني بيان كرد: مساله‌اي كه براي ما مهم است اين كه به دليل همان تنگناهاي روش‌شناختي كه در نظام‌هاي رسمي آموزش و پرورش علم اقتصاد داريم، مي‌بينيم كه در سطوح بالاي تصميم‌گيري در ايران هم به اين مساله توجه نمي‌شود و وقتي از لفظ مشترك اقتصاد استفاده مي‌كنيم درباره سه ديسيپلين متفاوت سطوح خرد، كلان و توسعه تحليل اقتصادي صحبت مي‌كنيم.

 

وي ادامه داد: در موارد بسياري تداخل تلقي‌ها بسياري از سوءبرداشت‌ها و سوءسياستگذاري‌ها را منجر شده مثل موردي كه با شوك‌درماني درباره حامل‌هاي انرژي برخورد كرديم. منظور ما اين نبود كه ابزار قيمت براي تغيير هدف‌گذاري شده مطلقا موضوعيت ندارد ضعف ما اين بود كه در ساخت توسعه نيافته دستكاري قيمت آخرين حلقه از مجموعه اقدامات بايد باشد و اگر در اين حلقه قرار گيرد اهداف انتزاعي برآورده نشده بلكه فاجعه‌هاي بزرگ انساني هم پديد مي‌آيد. نكته كليدي بحث اين بود كه ايران ساخت توسعه‌نيافته و رانتي دارد بنابراين ما با تقدم رتبه‌اي مسائل سطح توسعه و كلان نسبت به سطح خرد روبه‌رو هستيم.

 

مومني افزود: يكي از نكته‌هاي اصلي بحث‌هاي رفتارگرايان اين است كه روي مساله كارايي و اثربخشي منابع انساني با حساسيت بالايي برخورد مي‌كنند. از اين منظر وقتي به تحولات ايران نگاه مي‌كنيم اضافه كردن ملاحظات دستاوردهاي اقتصادي مي‌تواند راه‌گشا باشد تا پديده‌هاي حيرت‌انگيز اقتصاد ايران را تحليل كنيم.

 

عضو هيات علمي گروه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي در ادامه با اشاره به مطالعه محمد بحرينيان، اقتصاددان اظهار كرد: در مطالعه‌اي كه وي اخيرا انجام داده و سال‌هاي ۱۳۳۸ تا ۱۳۹۴ را بررسي كرده متوجه شده با قيمت‌هاي جاري، درآمدهاي ارزي ايران حدود ۱۶۸۶ ميليارد دلار بوده كه نزديك به ٥/٨١ درصد از آنها به سال‌هاي ۱۳۶۹ به بعد تعلق دارد يعني دوره‌اي كه اقتصاد ايران از طريق سياست‌هاي تعديل ساختاري اداره شده است. حالا بايد ديد كه اين سياست‌ها چه دستاوردهايي داشته‌اند.

 

وي توضيح داد: اخيرا بانك جهاني گزارشي را منتشر كرده كه طي سال‌هاي ۱۹۶۵ تا ۵۰ سال بعد اندازه اقتصاد ايران شش و نيم برابر رشد كرده است. درحالي كه مالزي بيش از ۲۰ برابر و كره‌‌جنوبي بيش از ۳۴ برابر بزرگ شده است. سوال اينجاست كه چرا آنقدر تفاوت وجود دارد.

 

او ادامه داد: ضمن اينكه در دانش توسعه نبايد فروش نفت را به عنوان توليد حساب كرد ولي ما فروش نفت را در حساب‌هاي توليدي خود لحاظ مي‌كنيم ولي همچنان در توليد چنين وضعيتي داريم.

 

مومني ادامه داد: در مطالعه بانك جهاني شاگرد اول كشور چين بوده است كه اندازه اقتصاد آن در اين دوره ۶۳ برابر شده است.

 

وي با اشاره دوباره به مطالعه محمد بحرينيان گفت در مطالعه بحرينيان ذكر شده است در زمان سال‌هاي ۱۳۳۸ تا ۱۳۹۴ كه ارزش دلاري مصرف نفت و گاز حدود ۲۵۷۲ ميليارد دلار بوده است يعني اگر اقتصاد نفتي نداشتيم بايد اين ميزان نفت را وارد مي‌كرديم. نكته مهم اين است كه از اين رقم كه ٨/٨٣ درصد آن از سال ۱۳۶۹ به بعد رخ داده است (يعني در دوره‌اي كه شوك‌درماني و دستكاري قيمت‌هاي كليدي صورت گرفته است) هزينه‌هاي چنين تصميماتي به جامعه تحميل شده است. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه متاسفانه از سال ۶۹ به بعد هيچ تناسبي بين منابع تخصيص داده شده و دستاوردهاي آن وجود ندارد.

 

وي درخصوص ضرورت توجه به اقتصاد رفتاري گفت: در اقتصاد سياسي رانتي ما به خاطر عدم شفافيت و برخورد سهل‌انگارانه و شعاري درباره مشاركت مردم در سرنوشت خود مدام شاهديم كه هزينه‌هاي هماهنگي به طرز فاجعه‌آميزي افزايش مي‌يابد. ما در چنين شرايطي مي‌توانيم از دستاوردهاي اقتصاد رفتاري استفاده كنيم كه از ميزان انبوه ناهماهنگي‌هاي نهادي و ساختاري كاسته شود.

 

وي افزود: كليد بحث همه رويكردهاي نظري جديد كه به دستاوردهاي خارق‌العاده‌اي منجر شده اين است كه رويكرد بين‌رشته‌اي براي تحليل مسائل مهم هستند، به‌ويژه براي اقتصادهاي توسعه‌نيافته.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش