دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۴۴ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۴۴۰
اقتصاد کلان

گزارشی از عملکرد پولی و مالی دولت؛

نقدینگی در نقطه جوش

پول,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
بانک مرکزی با وقفه بیش از دوماهه، گزیده آمارهای اقتصادی آبان‌ماه را منتشر کرد. ارقام عمده پولی نشان می‌دهد حجم نقدینگی از میزان پیش‌بینی‌شده برای امسال هم بیشتر شده و درحالی‌که برآورد می‌شد، تا پایان سال میزان نقدینگی به هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برسد.

 به گزارش شرق، نقدینگی در هشتمین ماه سال به هزار و ۷۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده و مجموعا در هشت‌ماهه ابتدایی امسال، معادل ۱۹۵هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید وارد اقتصاد ایران شده است؛ یعنی به‌طور میانگین خلق روزانه حدود ۷۹۴ میلیارد تومان نقدینگی که البته بخش عمده این حجم مربوط به سپرده‌های به اصطلاح قفل‌شده در بانک‌هاست نه پول پرقدرت جاری در اقتصاد. عملکرد ارقام بودجه هشت‌ماهه امسال در این گزارش، چندان مناسب نیست.

 

درحالی‌که پیش‌بینی شده بود در هشت‌ماهه امسال، دولت ۹۸ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی به دست آورد، در این مدت فقط ۶۷ هزار میلیارد تومان از آن محقق شده است. تراز عملیاتی هم در شرایط سختی است؛ طبق مصوبه هشت‌ماهه امسال تراز عملیاتی باید منفی ۵۲ هزار میلیارد تومان باشد اما با تعمیق اختلاف درآمدهای دولت(غیر از درآمدهای نفتی و سرمایه‌ای) با هزینه‌های جاری، تراز عملیاتی به منفی ۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده که تقریبا ۱۷هزار میلیارد تومان بیشتر از میزان مصوب تراز عملیاتی برای کل سال ۹۷ است.  

 

کسری ۹۴ هزارمیلیاردی تراز عملیاتی

اگرچه در اکثر کشورهای دنیا آمار ارقام پولی و مالی دولت به‌طور هفتگی منتشر می‌شود، بانک مرکزی این اطلاعات را به‌صورت ماهانه منتشر می‌کرد اما حالا در همین انتشار ماهانه هم دچار وقفه‌های طولانی شده است؛ به‌طوری‌که گزیده آمارهای اقتصادی آبان‌ماه با چند ماه تأخیر در اواسط بهمن‌ماه منتشر شد. بر اساس این آمار، درآمدهای مالیاتی در هشت‌ماهه امسال با کسری ۲۸ هزار میلیاردتومانی همراه شده و تراز عملیاتی بودجه به شکل نگران‌کننده‌ای افزایش یافته است.

 

تراز عملیاتی شاخص نشان‌دهنده کسری‌‌ است که از سبقت هزینه‌ها از درآمدها ناشی می‌شود. البته این درآمدها شامل همه عایدی‌های دولت در طبقه اول یعنی درآمدهای واقعی (مالیات، گمرک و جریمه و...) و طبقه دوم یعنی واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (فروش نفت و املاک و شرکت‌ها) به استثنای واگذاری اوراق مالی می‌شود.

 

هرچقدر هزینه‌های جاری از طریق درآمدهای واقعی تأمین شود، میزان تراز عملیاتی کمتر خواهد بود اما میزان تراز عملیاتی فعلی نشان می‌دهد دولت تا حد زیادی نتوانسته  هزینه‌های جاری خود را با درآمدهای واقعی پرداخت کند. درحالی‌که برای سال ۹۷ تراز عملیاتی منفی ۷۷ هزار میلیاردتومانی مصوب کرده بود، در هشت‌ماهه امسال تراز عملیاتی با رشد ۴۶درصدی به منفی ۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. این آمار نشان‌دهنده یک کسری بزرگ است که جبران آن چندین سال زمان می‌برد.

 

از دیگر نکات جالب‌توجه در گزارش گزیده آمارهای اقتصادی، ارقام مندرج برای حساب سرمایه بانک‌هاست. در آبان‌ماه امسال حساب سرمایه سیستم بانکی نسبت به اسفندماه سال گذشته ۲۷ درصد کاهش داشته است.حجم نقدینگی اعلام‌شده نیز از دیگر آمار نگران‌کننده این گزارش است. ارقام عمده پولی نشان می‌دهد نقدینگی در آبان‌ماه به سطح ۱۷۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. سهم شبه‌پول از این حجم از نقدینگی معادل ۸۵.۸ درصد و برابر با ۶. ۱۴۸۰ هزار میلیارد تومان است. سهم دیگر جزء پولی، یعنی «پول» نیز معادل ۲۴۴ هزار میلیارد تومان گزارش شده است.

 

رشد شتابان حجم نقدینگی

بسیاری از کارشناسان، مسبب اصلی تورم بالا در سال جاری را به رشد نقدینگی در سال‌های اخیر نسبت می‌دهند. فرضیه‌ای که مطابق با تئوری‌های اقتصادی است و در تاریخ اقتصاد ایران نیز برای اولین بار نیست که مصداق عینی پیدا می‌کند. نقدینگی در سال‌های اخیر همواره رشد قابل‌توجهی داشته و در سال‌ جاری نیز رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی در سطح سال گذشته و در حوالی ۲۰ درصد بوده است.

 

رشد نقدینگی در آبان ۹۷ (افزایش سطح نقدینگی در آبان ۹۷ نسبت به آبان ۹۶) بر اساس داده‌های بانک مرکزی به ۲۱.۱ درصد رسیده است. مجموعا در طول هشت ماه ابتدایی سال ۹۷، معادل ۲. ۱۹۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید در اقتصاد ایران تزریق شده است؛ یعنی به‌طور میانگین خلق روزانه حدود ۷۹۴ میلیارد تومان نقدینگی. اما در آخرین ماه گزارش‌شده، تحولات نقدینگی کدام سمت‌و‌سو را نشان می‌دهد؟ مطابق گزارش بانک مرکزی، نقدینگی در آبان‌ماه ۹۷ نسبت به ماه قبل از آن، ۹. ۱ درصد افزایش داشته است.

 

این در حالی است که در هفت ماه ابتدایی سال‌ جاری، نقدینگی به‌طور متوسط رشد ماهانه ۳.۱ درصد را ثبت کرده بود. ازاین‌رو در آبان‌ماه، نقدینگی رفتار تندتری را نسبت به میانگین هفت‌ماهه نشان می‌دهد. از طرفی رشد ماهانه نقدینگی از سطح ۸.۲ درصد در مردادماه تا سطح ۳.۱ درصد در مهر، عقب‌نشینی کرد؛ اما ادامه این روند کاهشی در آبان شکسته شد. بنابراین آبان‌ماه را می‌توان دارای سیگنالی از رفتار افزایشی نقدینگی عنوان کرد. برخی کارشناسان دلیل عمده این افزایش را تزریق اعتبار برای جبران خسارت مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز می‌دانند.

 

در متغیرهای عمده پولی، آنچه تفاوت را در سال جاری نسبت به سال‌های قبل رقم زده، رشد شتابان پول بوده است اما در پاییز این روند با تغییر روبه‌رو شده است. رشد نقطه‌به‌نقطه پول که در آبان ۹۷ نسبت به آبان ۹۶ معادل  ۴۳ درصد گزارش شده، حجم پول به میزان ۶.۲۵ درصد تقویت شده است؛ درحالی‌که در همین بازه زمانی در سال گذشته قدرت «پول» ۶.۴ درصد افزایش یافته بود. همچنین از ۲. ۱۹۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید خلق‌شده در هشت ماه اول سال، سهم پول حدود ۹.۴۹ هزار میلیارد تومان، یعنی بیش از ۲۵ درصد بوده است.

 

درحالی‌که از نقدینگی جدید خلق شده در همین بازه زمانی در سال گذشته، سهم پول حدود ۴.۴ درصد بود. اگر از فروردین‌ماه (به علت تعطیلات طولانی‌مدت و خواب پول در بانک‌ها) فاکتور بگیریم، از آبان‌ماه ۹۶ تا شهریور ۹۷، همواره رشد ماهانه پول از شبه‌پول بیشتر بوده اما پاییز ۹۷ نگذاشت عمر این روند به یک سال برسد؛ در هر دو ماه ابتدایی پاییز، رشد ماهانه شبه‌پول از پول بیشتر بوده است.

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش