پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۱۱ - ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۱۲۸۸
اقتصاد کلان

پیامدهای ممنوعیت پرداخت سود بانکی به دستگاه‌های دولتی چیست؟

وحید شهری شقاقی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
وحید شهری شقاقی معتقد است؛ ممنوعیت پرداخت سود بانکی به دستگاه‌های دولتی نه تنها فشار را از دوش بانک‌ها کم می‌کند بلکه منجر به شفافیت مالی وزارتخانه‌ها و سایر دستگاه‌های دولتی خواهد شد.

بر اساس قانون بودجه سال ۹۹ دستگاه‌هایی که از بودجه کل کشور ارتزاق می‌کنند، نمی‌توانند سود بانکی دریافت کنند و بانک‌ها نیز نباید سودی از محل سپرده‌های آن‌ها پرداخت کنند.

بر اساس قانون جدید دستگاه‌های که از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند به میزان اعتبار دریافتی از بودجه کل کشور مجاز به دریافت سود از حساب‌های بانکی (حساب جاری، پشتیبان و سپرده‌گذاری کوتاه‌مدت و بلندمدت) مفتوح در بانک‌های دولتی و غیر دولتی نیستند.

در اجرای این حکم بانک‌های دولتی و غیردولتی نیز مجاز به پرداخت سود به حساب دستگاه‌های اجرائی که فاقد قوانین و مقررات برای دریافت سودباشند، نیستند.

از ابتدای سال ۱۳۹۹ سود دریافتی ناشی از سپرده‌های دارای مجوز دستگاه‌های مشمول به استثنای بانک‌ها، بیمه‌ها، سازمان بورس و اوراق بهادار، صندوق‌ها، نهاد‌های عمومی غیردولتی و دستگاه‌های مأذون ازرهبر انقلاب به عنوان درآمد اختصاصی آن دستگاه محسوب و به حساب متمرکز خزانه وجوه درآمد اختصاصی واریز می‌شود و به صورت صد در صد (۱۰۰٪) دریافت و مطابق قوانین و مقررات مربوطه پرداخت می‌شود.

وحید شهری شقاقی اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در تشریح دستورالعمل جدید بانکی کشور به رویداد۲۴ می‌گوید: در قانون بودجه امسال گفته شده که دستگاه‌های دولتی دیگر نمی‌توانند منابع خود را در بانک‌ها سپرده‌گذاری کنند و سودی از این محل دریافت کنند؛ این در حالی که اگر ما به سمت برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی عملیاتی حرکت می‌کردیم این مشکل هم تاکنون کاملا برطرف شده بود و به میزان پیشرفت در فعالیت وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی به آن‌ها بودجه تعلق می‌گرفت.

او می‌گوید: به دلیل اینکه هنوز بودجه‌ریزی در ایران عملیاتی نشده دستگاه‌های دولتی هم بودجه‌ها را دریافت کرده و عملا این منابع را برای کسب سود بیشتر در نظام بانکی سپرده‌گذاری می‌کردند که همین موضوع باعث شد فشار سنگینی بر بانک‌ها وارد شود؛ ضمن آنکه این اقدام دستگاه‌های مختلف به صلاح اقتصاد کشور هم نبود.

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه دستگاه‌های دولتی نباید در بانک‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری سپرده‌گذاری کنند، می‌گوید: دستگاه‌های دولتی اگر از دولت منابعی دریافت می‌کنند، باید به میزان پیشرفت پروژه‌هایشان بودجه از دولت طلب کنند یا به میزان هزینه‌های جاریشان درخواست منابع کنند تا از سازمان برنامه و بودجه تامین اعتبار صورت گیرد.

او می‌گوید: در صورتی که وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی خودشان درآمدزایی دارند، اصولا این درآمد‌ها را در فاز بعدی در نظام بانکی نباید سپرده‌گذاری کنند و با این منابع که در اختیارشان است در پروژه‌های دیگر سرمایه‌گذاری کنند و این منابع درآمدی خود را برای تامین مالی در پروژه‌های دیگر استفاده کنند.

استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی ادامه می‌دهد: این اقدام باعث افزایش شفافیت بیشتر دستگاه‌های دولتی می‌شود؛ ضمن آنکه فشار هم از دوش نظام بانکی برداشته می‌شود و عملا وزارتخانه‌ها هم منابع درآمدی خود را سرمایه‌گذاری خواهند کرد و نیازمند تامین مالی از سوی نهاد‌های مختلف نخواهند بود.

شقاقی با بیان اینکه با این اقدام اتلاف نظام بودجه‌ای در وزارتخانه‌ها کم می‌شود، می‌گوید: در این شرایط به صلاح و صرفه اقتصاد نبود که وزارتخانه‌ها منابع مالی خود را در بانک‌ها سرمایه‌گذاری کنند، با این ممنوعیت‌ها انضباط مالی در دستگاه‌های اجرایی تقویت خواهد شد که به نفع بودجه‌ریزی و اقتصاد خواهد بود.

او در پاسخ به این پرسش که چرا قانونگذار در بودجه برخی از دستگاه‌ها و نهاد‌ها را از این قاعده مستثنی کرده، می‌گوید: این اقدامات به تدریج ادامه خواهد داشت و ضرورت دارد همه دستگاه‌ها آرام آرام از سپرده‌گذاری در نظام بانکی انصراف دهند و از منابع درآمدی خود برای زیرمجموعه‌های خودشان استفاده کنند تا شفافیت مالی ارتقاء پیدا کند. ضمن آنکه دستگاه‌هایی که از این تصمیم مستثنی شده‌اند به لحاظ اقتصادی اوضاع مناسبی ندارند مانند دانشگاه‌ها که فشار مالی سنگینی را متحمل می‌شوند و به همین دلیل مستثنی شده‌اند، اما در نهایت باید به سمتی بروند تا بتوانند از سپرده‌گذاری در بانک‌ها فاصله بگیرند.

این اقتصاددان می‌گوید: تنها با انضباط مالی می‌توان این اقدام را عملی کرد و منابع را وارد طرح‌ها و پروژه‌های مناسب کرد و اگر هم از این پس از سوی این دستگاه‌ها در بانک‌ها سپرده‌گذاری صورت گیرد نباید سودی به سپرده‌های این دستگاه‌ها تعلق گیرد یا این دستگاه‌ها سعی کنند هزینه و درآمد‌های خود را به نحوی مدیریت کنند تا مازادی برای دریافت سود در سیستم بانکی در اختیار نداشته باشند.

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش