دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۲۷ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۲۲۶۴
صنعت و معدن

ساخت و سازهای عمرانی با نبود سیمان به کما رفت / پیشنهاد واعظی برای صنایع سیمان و فولاد

افزایش قیمت فولاد و میلگرد,افزایش قیمتها
ساختار معیوب بازار مصالح ساختمانی، باعث شده تا با قطع چندروزه برق صنایع سیمان و فولاد، سیمان و محصولات فولادی کمیاب و گران شود. بی‌توجهی به این ساختار بازار مصالح، می‌تواند در بلندمدت و با اجرای طرح جهش تولید مسکن به گران‌سازی‌ مسکن و بدتر شدن شرایط این بخش منجر شود.

به‌گزارش همشهری، در روزهای اخیر و به‌دنبال کاهش یا قطع برق صنایع، ازجمله کارخانه‌های فولاد و سیمان، محصولات این صنایع ضمن افزایش شدید قیمت، کمیاب یا حتی نایاب شده است؛ زیرا سوداگران در غیاب مقام ناظر، از هر فرصتی برای افزایش سود خود بهره‌ می‌برند و این بار نیز با سوار شدن بر جو روانی افت تولید به‌واسطه قطعی برق، نسبت به کاهش شدید عرضه سیمان و مصنوعات فولادی و افزایش قیمت آنها اقدام کرده‌اند؛ آن‌هم در شرایطی که به‌واسطه رکود شدید ساخت‌وساز و مشکلات صادرات، بازار سیمان و فولاد داخلی تا پیش از قطعی برق با افزایش عرضه مواجه بود.

بازار بی‌متولی

بازار نهاده‌های ساختمانی به‌خصوص در حوزه اقلام پرمصرفی نظیر سیمان و فولاد، متولی و ناظر قدرتمند و مشخصی ندارد، به همین واسطه در بزنگاه‌هایی نظیر قطعی موقتی برق صنایع، بازار این اقلام به همان سمتی می‌رود که سوداگران بخواهند. نمایندگان مجلس از نفوذ مافیای قدرت و ثروت در صنعت سیمان و فولاد سخن می‌گویند. اواخر اردیبهشت امسال نیز علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، در جمع نمایندگان مجلس، وجود مافیای سیمان و فولاد را تأیید کرد. حالا در شرایطی که برای جبران کم برقی، از صنایع خواسته شده مصرف خود را به‌شدت کاهش دهند، بلافاصله نظام مافیایی دستکاری در عرضه محصول و افزایش قیمت آن را آغاز کرده تا جایی که صدای سازندگان و انبوه‌سازان نیز از کمبود و حتی نبود سیمان و فولاد درآمده است. در این میان، آغاز فعالیت شیفت شب صنایع سیمان و فولاد با ۷۰درصد ظرفیت از ۲روز پیش، اگرچه می‌تواند در تأمین تقاضای کوتاه‌مدت بازار مؤثر باشد اما آنگونه که از اظهارات انبوه‌سازان برمی‌آید، فعلا نتوانسته به عادی‌سازی شرایط بازار سیمان و میلگرد کمک کند. فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، از افزایش قیمت هر پاکت سیمان به ۶۵ تا ۷۰هزار تومان و هر کیلوگرم میلگرد به ۲۰ تا ۲۲هزار تومان خبر می‌دهد و نسبت به‌احتمال افزایش قیمت مسکن نوساز به‌واسطه جهش قیمت سیمان و فولاد هشدار می‌دهد و می‌افزاید: با تداوم بی‌توجهی به اصلاح سازوکار بازار سیمان و فولاد، بسیاری از کارگاه‌های ساخت‌وساز تعطیل خواهند شد و دود گرانی مسکن به چشم مردم می‌رود.

زنگ خطر برای طرح جهش تولید مسکن

با توجه به توان تولید سیمان و فولاد در ایران، فقط کاهش یا قطع برق صنایع سیمان و فولاد در بلند مدت می‌تواند موجب کمبود عرضه نسبت به تقاضا شود اما خاصیت سوداگری در بازار این دو محصول باعث واکنش سریع قیمت سیمان و میلگرد به رویداد اخیر شده است. هرچند این موضوع درکوتاه‌ مدت می‌تواند با صبوری سازندگان و متقاضیان عمده سیمان و میلگرد به پایان برسد اما اصل این ماجرا هشدار قاطعی به متولیان اجرای طرح جهش تولید مسکن است که با محاسبات روی کاغذ به‌دنبال تولید مسکن ارزان هستند؛ طرحی که در نهایت هزینه تولید کل مسکن کشور را برای تحقق سود دلالان مصالح ساختمانی دوچندان خواهد کرد. به گزارش همشهری، ۲سال پیش و در شرایطی که برنامه اقدام ملی برای تولید مسکن در حال تدوین بود، وزارت راه و شهرسازی طرح خرید اعتباری مصالح ساختمانی را به‌عنوان راهکاری برای حذف واسطه‌ها و کاهش ۳۰درصدی هزینه تولید مسکن در دستور کار قرار داد که البته هیچ‌گاه به‌صورت همه‌گیر اجرایی نشد.

این موضوع نشان می‌دهد متولی حوزه مسکن به‌خوبی از سازوکار و مناسبات بازار مصالح ساختمانی اطلاع دارد و یکی از راه‌های ارزان‌سازی تولید مسکن را دور زدن سوداگران بازار می‌داند. در حقیقت، غیبت متولی ناظر در بازار مصالح ساختمانی، چنان گلوگاه پرخطری در این بازار ایجاد کرده که حتی متولی دولتی حوزه مسکن نیز فقط به‌دنبال دور زدن آن بوده و عزمی برای اصلاح کلی ساختار آن نداشته است.

با این تفاصیل، این سؤال مطرح می‌شود که با اجرای طرح ساخت سالانه یک‌میلیون واحد مسکونی در دولت جدید، چه بر سر بازار مصالح ساختمانی خواهد آمد و قیمت تمام‌ شده تأمین نهاده‌های پرمصرف و گران نظیر سیمان و فولاد برای سازندگان غیردولتی چقدر خواهد شد. شاید دولت و مجلس با استفاده از نظام قیمت‌گذاری دستوری و خرید عمده سیمان و فولاد از شرکت‌های عمدتاً دولتی و خصولتی، مشکل تأمین مصالح برای طرح جهش تولید مسکن را برطرف کنند اما در این صورت سازندگان بخش خصوصی و پروژه‌های مسکن شهری باید هزینه قحطی مصالح ساختمانی با کیفیت را با بالا بردن قیمت نهایی فروش جبران کنند و این آغازی است بر گران‌سازی مسکن در کل مناطق شهری. بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت هر پاکت سیمان در اواخر سال۹۸ معادل ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان بود که حالا به ۶۵ تا ۷۰هزار تومان رسیده و هر کیلوگرم میلگرد نیز که آن دوره ۴۲۰۰تومان بود، حالا ۲۰ تا ۲۲هزار تومان فروخته می‌شود. این شاهدی است بر این مدعا که تولید مسکن ارزان بدون اصلاح سازوکار بازار نهاده‌های ساختمانی امکان‌پذیر نیست.

ولنگاری در بازار مصالح از مبدأ تا مقصد

از نخستین روزی که برق صنایع به‌خصوص کارخانه‌های سیمان و فولاد محدود و حتی قطع شد، عرضه سیمان و میلگرد هم از مبدأ کارخانه و هم در سطح بازار به‌شدت کاهش یافت. از یک‌سو واسطه‌گران دست‌به‌کار احتکار و کاهش عرضه این اقلام و درنتیجه رشد قیمت شدند و از سوی دیگر، کارخانه‌ها نیز با کاهش تزریق این اقلام به بازار عملاً با سوداگران ‌همراهی کردند. البته در این مورد به‌واسطه ثبت و ضبط وقایع و الزام رعایت قیمت‌های مصوب برای فروش محصول، احتمال انتقال سود به‌حساب شرکت چندان قوی نیست اما همدستی عوامل فروش در مبدأ کارخانه با واسطه‌گرانی که اغلب مشتریان عمده این محصولات هستند، می‌تواند سودهای کلانی برای هر دو طرف ماجرا به همراه بیاورد. پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان معتقد است بخشی از کمیاب شدن سیمان، مدیریت شده است و در کارخانه‌ها با توزیع نکردن بار هدایت می‌شود. ایرج رهبر، نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان تهران نیز، نگاه صاحبان کارخانه‌های فولاد و سیمان به صادرات و تزریق کمتر به بازار داخلی را در بروز اتفاقات اخیر بی‌تأثیر نمی‌داند.

سیمان به طلای روز تبدیل شده است

یکی از متقاضیان دریافت سیمان که در حال ساخت و ساز است، گفت: برای تهیه سیمان تمامی مصالح فروشی های در سطح شهر را گشته ام دریغ از یک کیسه سیمان!

وی با بیان اینکه نبود سیمان در بازار این محصول را به طلای روز تبدیل کرده است، افزود: فصل تابستان بهترین فرصت برای انجام ساخت و ساز است، اما نبود سیمان ما را سرگردان کرده و هزینه های ما را افزایش داده چرا که در کنار عدم روند پیشرفت ساخت و ساز باید هزینه کارگران را پرداخت کنیم.وی ادامه داد: امیدواریم این موضوع هرچه سریعتر رفع شود چرا که ادامه این روند بر روی برخی مشاغل اثرات منفی به دنبال دارد.

حاضرم با قیمت بالاتر سیمان بخرم، اما نیست

این شهروند متقاضی سیمان گفت: برای اتمام پروژه به تعدادی کیسه سیمان نیاز دارم اما به علت نبود سیمان، کار نیمه تمام باقی مانده ، در حالیکه حاضر هستم هزینه کیسه سیمان را بالاتر از قیمت واقعی پرداخت کنم.

وی تصریح کرد: امیدواریم دولت هرچه سریعتر این موضوع را مرتفع کند چرا که ادامه این روند برخی مشاغل را به تعطیلی کشانده و بازار به گونه ای است که رونق تمامی مشاغل مانند زنجیر به یکدیگر وصل هستند.

این شهروند همدانی با بیان اینکه کلاه برداران از نبود سیمان سوء استفاده می کنند، گفت: برخی افراد از شرایط فعلی سوء استفاده کرده و در سایت دیوار اقدام به کلاه برداری از مردم می کنند به گونه ای که در سایت دیوار فروش سیمان گذاشته شده، درحالیکه بعد از دریافت سیمان هیچ گونه تعهدی به تأمین سیمان ندارند.

واعظی:صنایع سیمان و فولاد از شب تا صبح اجازه فعالیت دارند

رییس دفتر رییس جمهوری گفت: بر اساس تصمیم چهارشنبه گذشته هیات دولت، صنایع سنگین چون فولاد و سیمان از شب تا صبح اجازه فعالیت دارند.

افزایش قیمت فولاد و میلگرد,افزایش قیمتها

به گزارش معدن نیوز -رییس دفتر رییس جمهوری گفت: بر اساس تصمیم چهارشنبه گذشته هیات دولت، صنایع سنگین چون فولاد و سیمان از شب تا صبح اجازه فعالیت دارند.

محمود واعظی درباره قطعی برق صنایع سنگین چون فولاد و سیمان و تمهیدات لازم برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ محصولات این صنایع، گفت: این وضعیت موقت است و این کارها به دلیل افزایش دما در هفته‌های پیش‌رو انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: چهارشنبه گذشته تصمیم خوبی در دولت گرفته و قرار شد به برخی صنایع اجازه داده شود شب تا صبح فعالیت داشته باشند که سیمان و فولاد هم جزو آن است.

رییس‌ دفتر رییس‌جمهوری با قدردانی از همکاری صنایع برای جلوگیری از خاموشی منازل مسکونی، یادآور شد: این اقدام موقت است و به سرعت تمهیدات لازم را انجام می‌دهیم تا به آنها برق مجانی دهیم و در محصولاتشان جبران کنیم.

واعظی همچنین در پاسخ به سوالی درباره واگذاری معادن راکد گفت: برخی از افراد معادن را بدون استفاده در دست داشتند و فقط اسم‌شان روی آن معادن بود؛ به همین دلیل سیاستی ابلاغ شد تا این معادن فعال یا به شخص دیگری واگذار شود.

وی افزود: واگذاری معادن حبس شده از سال گذشته آغاز شد و  وزیر صنعت، معدن و تجارت هم با جسارت و شجاعت این کار را دنبال کرد.

واعظی خاطرنشان کرد: این معادن که واگذار و استخراج می‌شود، منافع استخراج آن برای دولت بعد خواهد بود. همه این کارها در این دولت شفاف و علنی انجام می‌شود و هیچ پنهان کاری وجود ندارد.

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش