سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۸ - ۱۹ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۷۸۸
نفت و انرژی

سومین تولید کننده گاز جهان، در کمای صادرات

فرار سرمایه,مهاجرت سرمایه گذاران
 پس از انتخاب شرکت توتال فرانسه از سوی دولت قطر به عنوان اولین شریک خارجی این کشور برای توسعه بزرگترین میدان گازی جهان (پارس جنوبی / شمال)، حالا خبر از آن می‌رسد که قطر دو قرارداد بلند مدت با چین و آلمان برای صادرات گاز به این کشورها منعقد کرده است.

 به گزارش اقتصاد ۲۴، پیشتر قرارداد میان قطر و شرکت توتال به مدت ۳۲ سال یعنی تا سال ۲۰۵۴ میلادی منعقد شده بود. بزرگترین میدان گازی جهان در خلیج فارس میان ایران و قطر مشترک است. این میدان گازی در ایران با نام «پارس جنوبی» و در قطر با نام «میدان شمال» نامگذاری شده است.

طی این سال‌ها قطر با استفاده از شرکای خارجی و با امضای قراردادهای متعدد سرعت برداشت از این میدان گازی را افزایش داد اما در مقابل ایران با تحریم‌هایی که با آن مواجه بوده تاکنون با موانع متعددی در برداشت از این میدان گازی روبرو شده است.حالا پس از اهمیت میدان گازی مشترک پارس جنوبی برای قطر، این کشور با افزایش برداشت از این میدان، دو قرارداد بلندمدت با چین و آلمان امضا کرده است؛ یک قرارداد ۲۷ ساله با چین به عنوان طولانی‌ترین قرارداد تاریخ گاز جهان و یک قرارداد ۱۵ ساله که از سال ۲۰۲۶ شروع می‌شود با آلمان که قطر را به عنوان یک شریک استراتژیک در حوزه انرژی برای آسیا و اروپا تبدیل کرده است.

در همین رابطه محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت  گفت: برداشت تجمیعی ایران از میدان گازی پارس جنوبی که قطری‌ها آن را گنبد شمالی می‌نامند ۲۰۱۰ میلیارد متر مکعب است در حالی که قطر ۳۵۴۰ میلیارد متر مکعب برداشت دارد.

صادقی ادامه داد: ایران به دلیل نداشتن زیرساخت مناسب، استراتژی و سرمایه‌گذار، عملا نتوانسته سهم درستی از این میدان گازی برداشت کند. ضمن اینکه هر چه تولید کرده است به مصرف داخل رسیده و اخیرا نیز ورود به فصل سرما و افزایش مصرف خانگی، باعث قطع گاز برخی صنایع مثل فولاد و پتروشیمی شده است.

به گفته این کارشناس حوزه نفتی، حداکثر تولید ایران در پارس جنوبی ۷۰۰ میلیارد متر مکعب بوده که چیزی برای صادرات باقی نمی‌ماند. سهم ایران از صادرات جهان کمتر از ۲ درصد است درحالی که ایران دومین منبع گاز جهان را داراست.

وی تصریح کرد: این قرارداد برای قطر سودآوری ۶۰ میلیارد دلاری را در بر دارد و چین نیز به دلایل مختلفی همچون داشتن استراتژی سیاسی، تحریم نبودن قطر، دارا بودن امکانات و زیرساخت‌های مناسب قطر و نبود مشکلات بین المللی همچون FATF و ... در این کشور ترجیح می‌دهد با کشوری همچون قطر در خاورمیانه همکاری کند. پیش از این هم چین با عربستان قراردادی مشابه بسته بود که نشانه تمایل شدید این کشور برای سرمایه‌گذاری در خاورمیانه دارد.

صادقی گفت: متاسفانه با وجود مشکلات متعدد ایران همچون سیاست پنجره بسته، استراتژی غلط حوزه انرژی و عدم ارتباط با سایر کشور‌ها مسایل حل نمی‌شود. این عوامل باعث عدم انتقال تکنولوژی به کشور و همچنین عدم امکان صادرات به سایر کشور‌ها می‌شود.این کارشناس اقتصاد نفتی گفت: در حال حاضر نفت ایران ۷۸ دلار باید باشد، اما به دلیل وجود تحریم‌ها با قیمتی به مراتب پایین‌تر به فروش می‌رسد چرا که ما حتی برای دریافت پول فروش نفت و گاز نیز مشکل داریم. با چنین شرایطی عجیب نیست که کشور منفعت طلبی همچون چین، قطر و امثال آن را با توجه به موقعیت و ثبات و امکانات.... به ایران ترجیح دهد.

ایران خیلی دیر به یاد همکاری با چین افتاد

صادقی با تأکید بر اینکه کشور‌ها برای انجام سرمایه گذاری‌های خود، برنامه ریزی‌های بلند مدت طرح‌ریزی می‌کنند، گفت: قطر قرارداد‌های توسعه خود چه در بالادستی گاز و چه در مایع سازی را با شرکت‌های توانای اروپایی و آمریکایی منعقد کرده است و تعهدات این شرکت‌ها و زمان بهره برداری‌ها نیز مشخص است، اما ایران به لحاظ عدم توان سرمایه‌گذاری کافی میزان تولیدش در پارس جنوبی در حال کاهش است در این‌صورت با توجه به رشد تقاضای داخلی، ممکن است ایران بعضی از مشتریان بالفعل گاز خود را هم از دست بدهد؛ یعنی در حالی که قطر در تلاش برای توسعه بازار‌های خود است، ایران ممکن است بعضی از بازار‌های موجود را نیز از دست بدهد.

به گفته این کارشناس اقتصاد نفتی، قراردادی که الان بین چین و قطر بسته شده است تصمیم ناگهانی نبوده بلکه نتیجه سال‌ها پژوهش، بررسی، محاسبه و مذاکره است. دلیل دیگر تمایل چین به عقد قرارداد با قطر توانایی تولید LNG آن‌ها است که متاسفانه ایران هنوز موفق به تولید آن نشده است هرچند سالهاست که روی آن بحث و بررسی و سرمایه‌گذاری شده، اما ایران نتوانسته تا به امروز LNG تولید کند. درحالی که قطر بزرگترین تولید کننده LNG است و این قرار داد هم بر روی LNG منعقد شده است.

وی تأکید کرد: سال هاست چین تمایل به سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف به ویژه بخش نفت و گاز ایران را داشت، اما متأسفانه دولت دوازدهم به دلیل برجام و سیاست نگاه تعاملی با غرب تمایلی نشان داده نشد و همچنان امید به ایجاد رابطه و قرار داد با کشور‌های اروپایی داشت. این نشان می دهد که آقایان در هر دولتی در بحث انتخاب شریک تجاری انرژی سلیقه ای عمل می کنند.

  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
ویژه سرپوش