سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۱۵ - ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۰۷۵۲
آموزش و پرورش

کارشناسان آموزشی بررسی کردند؛

حجم کتاب‌های درسی، بازار کمک آموزشی ها را رونق داد

کتاب‌های درس,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

دو روز پیش رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کشور اعلام کرد که حجم کتب درسی سنگین نیست و انتقاداتی که مطرح می‌شود غالباً کلی‌گویی است. حجت‌الاسلام علی ذوعلم از معلم‌ها، خانواده‌ها و دانش‌آموزان خواست تا برایش نامه بنویسند و عنوان کنند که حجم کدام کتاب زیاد است.

 

این موضوع البته از سوی حجت‌الاسلام علی ذوعلم در حالی عنوان می‌شود که در این سالها سختی و حجم کتاب‌های درسی صدای بسیاری از خانواده‌ها، دانش‌آموزان و معلمان را در آورده است تا جایی که برخی از خانواده‌ها به مسئولان آموزش و پرورش انتقاد کردند که به علت سخت بودن برخی از کتاب‌های درسی آنها نمی‌توانند پاسخگوی نیازهای علمی دانش‌آموزانشان در خانه باشند برای همین بسیاری از خانواده‌ها مجبورند از کتاب‌های کمک درسی، کلاس‌های مؤسسات آموزشی و معلم خصوصی استفاده کنند.

 

از سوی دیگر این مسئولان آموزش و پرورش هستند که صدای خانواده‌ها و دانش‌آموزان را شنیده‌اند. چندی پیش وزیر آموزش و پرورش درباره حجم کتاب‌های درسی اظهار داشت:« حجم سنگین محتوای درسی، بچه‌ها را دلزده کرده است برای همین برنامه‌های آموزشی باید اصلاح شود.» با این همه چند سالی است که میلیون‌ها دانش‌آموز دغدغه سنگینی و سختی کتاب‌های درسی را دارند، این درحالیست که رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی کشور که فقط چند ماهی بر صندلی این سازمان نشسته است برخلاف وزیر آموزش و پرورش اعتقادی به سنگینی این کتاب‌ها ندارد. مهدی بهلولی معلم ریاضی درباره این‌که آیا حجم کتاب‌های درسی سنگین است، می‌گوید: این صحبت‌ها نشان می‌دهند که مسئول این سازمان ارتباطی با دانش‌آموزان و حتی معلم‌ها ندارد.

 

کاهش حجم کتاب‌های درسی خواسته چند ساله معلمان و دانش‌آموزان بوده است و در دولت یازدهم و دوازدهم روند کاهش کتاب‌های درسی آغاز شده است. به عنوان یک معلم ریاضی می‌گویم بسیاری از مباحثی که دانش‌آموزان در سال چهارم متوسطه یاد می‌گیرند در ترم یک یا دو دانشگاه هم دوباره می‌خوانند.

 

در سال‌های گذشته انتگرال را به دانش‌آموزان آموزش می‌دادیم همین مبحث را دانش‌آموزان ریاضی وقتی وارد دانشگاه می‌شدند هم می‌خواندند همین موضوع موجب شد تا دو سالی می‌شود که موضوع انتگرال از کتاب‌های درسی برداشته شد. یا هم‌اکنون دانش‌آموزان ریاضی مشتق را در مدرسه می‌خوانند و همین بحث را دوباره در دانشگاه یاد می‌گیرند.

 

وی تأکید می‌کند: هیچ کدام از معلمان از حجم کتاب‌ها راضی نیستند. معلمان می‌خواهند که حجم کتاب‌ها به گونه‌ای باشد که آنها بتوانند در تدریسشان از پژوهش دانش‌آموزان هم استفاده کنند. اما هم‌اکنون این چنین نیست.

از طرفی برخی از معلمان بر این باورند که حجم کتاب‌های درسی به گونه‌ای است که دانش‌آموزان باید از کمک آموزشی‌ها استفاده کنند موضوعی که محمد نیک‌نژاد دبیر فیزیک بر آن اشاره می‌کند و می‌گوید:حجم کتاب‌ها به گونه‌ای است که این فشار به معلم و یا دانش‌آموزان وارد می‌شود تا از کمک آموزشی‌ها استفاده کنند. این موضوع به فرهنگ غالب در مدارس تبدیل شدهاست یعنی دانش‌آموزان و خانواده‌ها می‌دانند که در برخی از درس‌ها باید از کمک آموزشی‌ها استفاده کنند چرا که کتاب درسی آنها را قانع نمی‌کند.

 

او به زمان آموزش در کلاس درس اشاره می‌کند و اظهار می‌کند: مسئولان آموزش و پرورش در حال کم کردن حجم کتاب‌های درسی هستند. اما در کنار کم کردن حجم کتاب‌های درسی ساعت‌های آموزش هم کم کردند یعنی اگر سال گذشته ۴ ساعت آموزش فیزیک در مدرسه داشتیم هم‌اکنون دو ساعت شده است و این موضوع موجب شده تا معلمان مطالب را فشرده آموزش دهند. علاوه بر این معلمان اگر با یک تعطیلی ناخواسته‌ای مثل آلودگی هوا مواجه شوند نمی‌دانند چگونه باید عقب افتادن محتوای درسی را جبران کنند.

 

معلمان درباره سنگینی محتوا نظر دهند

برخی از کارشناسان تعلیم و تربیت هم بر این باورند که اصولاً نمی‌توانیم بگوییم کتاب‌ها سنگین است یا خیر؟ مگر آن‌که تک تک کتاب‌های درسی را بررسی کنیم.موضوعی که رضا نهضت معلم عربی بر آن تأکید دارد و می‌گوید:برای این که ببینیم آیا محتوای کتاب‌های درسی سنگین هست یا نیست؟ باید چند نکته را مد نظر داشته باشیم. اول این که اکثر نظراتی که در این باره بیان می‌شود، مستدل نیست و کار کارشناسی شده‌ای روی آن انجام نشده است.برخی، حس خودشان را به عنوان کار کارشناسی جا می‌زنند.

 

وی با تأکید بر این‌که موضوع سنگینی محتوای کتاب‌های درسی چندان دقیق نیست؛ می‌گوید:باید تک تک کتاب‌های منتشر شده را بررسی کرده باشیم و بعد به این نتیجه رسیده باشیم؛ که ما کتاب‌ها را بررسی نکنیم، از سنخ مغالطه تعمیم شتاب زده است. همچنین برای نظر دادن در این باره، باید چند چیز را لحاظ کنیم؛ اول نوع مدرسه و ساعاتی که در آن مدرسه، کتاب تدریس می‌شود. مسلماً مدرسه‌ای که دانش‌آموز گزینش شده‌ درسی و اخلاقی دارد، با یک مدرسه دولتی عادی از این حیث، تفاوت دارد. دوم، ساعات تعطیلی ناخواسته‌ای است که در طول سال تحصیلی پیش می‌آید. همه این‌ها در داوری درباره این که آیا محتوای کتاب سنگین است یا خیر؟ مهم است.

 

نهضت با اشاره به این‌که مفهوم سنگین یا سبک بودن، یک مفهوم کیفی است و قابل اندازه‌گیری نیست می‌گوید: در بسیاری از مواقع هم، ممکن است معلمی بگوید کتاب سنگین است و معلمی هم بگوید سبک است. با این حال مهم‌ترین داور در این باره به نظرم، معلمانی‌اند که آن کتاب‌ها را تدریس می‌کنند. بنده کتاب‌های منطق، فلسفه و عربی را تدریس می‌کنم.

 

نسبت به نظام تحصیلی گذشته، محتوا و حجم کتاب‌ها سبک‌تر شده و در درس‌های منطق و فلسفه از لحاظ محتوا بسیار بسیار پیشرفت داشته است. تا جایی هم که از همکارانم پرس و جو می‌کنم، بسیاری از کتاب‌های دیگر هم، چنین وضعی دارند. البته برخی کتاب‌ها به علت تازه تألیف بودنشان، ممکن است در عمل، حجم زیادی داشته باشند که معمولاً بر ای سال بعد متناسب می‌شوند.در کل می‌توان این نکته را بیان کرد که روال در این چند سال که می‌بینیم، این است که حجم کتاب‌ها نسبت به گذشته کمتر شده است.

 

 

بطحایی: حجم سنگین محتوای درسی، بچه‌ها را دلزده کرده است برای همین برنامه‌های آموزشی باید اصلاح شود.

بهلولی : هیچ کدام از معلمان از حجم کتاب‌ها راضی نیستند. معلمان می‌خواهند که حجم کتاب‌ها به گونه‌ای باشد که آنها بتوانند در تدریسشان از پژوهش دانش‌آموزان هم استفاده کنند. اما هم‌اکنون این چنین نیست.

 

نیک نژاد : حجم کتاب‌ها به گونه‌ای است که این فشار به معلم و یا دانش‌آموزان وارد می‌شود تا از کمک آموزشی‌ها استفاده کنند. این موضوع به فرهنگ غالب در مدارس تبدیل شده  است.

 

نهضت : نسبت به نظام تحصیلی گذشته، محتوا و حجم کتاب‌ها سبک‌تر شده و در درس‌های منطق و فلسفه از لحاظ محتوا بسیار بسیار پیشرفت داشته است. 

 

iran-newspaper.com
  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش