شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۱۰۰۱۰

نگارش انگیزه نامه تحصیلی و کاری یا SOP مناسب

انگیزه نامهانگیزه نامه sop
در این مقاله از سرپوش به بررسی انگیزه نامه می‌پردازیم. این نوع نامه، جزء مهمی از فرآیند درخواست‌ها و مصاحبه‌های شغف افراد برای کسب موقعیت‌های تحصیلی یا شغلی است. با ارائه راهنمایی‌ها و نکات کاربردی، ما به شما کمک خواهیم کرد تا یک انگیزه نامه قوی و مؤثر تدوین کنید.

انگیزه نامه یا SOP چیست؟

انگیزه نامه یا statement of purpose ‪(SOP)‬ یک سند مکتوب است که در آن متقاضی یک برنامه تحصیلی یا شغلی، دلایل خود را برای درخواست آن برنامه یا شغل توضیح می دهد. انگیزه نامه معمولاً به همراه سایر مدارک درخواستی، مانند رزومه و توصیه نامه ها، ارسال می شود.

انگیزه نامه فرصتی برای متقاضی است تا خود را به کمیته پذیرش یا استخدام معرفی کند و نشان دهد که چرا برای برنامه یا شغل مورد نظر مناسب است. انگیزه نامه باید به طور واضح و مختصر نوشته شود و شامل نکات خاصی است که در ادامه این مقاله به آنها اشاره می شود.

انگیزه نامه ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:

- انگیزه نامه برای یک برنامه تحصیلی؛ در این نوع انگیزه نامه، متقاضی باید توضیح دهد که چرا برای برنامه تحصیلی مورد نظر درخواست می دهد و چگونه مهارت ها و تجربه خود را با اهداف برنامه مرتبط می داند.

- انگیزه نامه برای یک شغل؛ در این نوع انگیزه نامه، متقاضی باید توضیح دهد که چرا برای شغل مورد نظر درخواست می دهد و چگونه مهارت ها و تجربه خود را با نیازهای شغل مرتبط می داند.

نوشتن انگیزه نامهدرباره انگیزه نامه sop

چگونه می توان انگیزه نامه خوب نوشت؟

همانطور که اشاره شد نحوه نوشتن انگیزه نامه بسیار اهمیت دارد زیرا شما تماما خود را با یک نامه به دانشگاه یا محل کار مدنظر خود معرفی می کند. بهترین حالتی که می توان برای یک انگیزه نام درنظر گرفت دو صفحه A4 و حدود ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه است، البته ممکن است بسته به عوامل مختلف مانند رشته مدنظر مقدار محتویات افزایش پیدا کنند اما سقف مجاز را ۱۲۰۰ کلمه درنظر می گیرند و نباید بیشتر از این مقدار شود. توصیه می شود همیشه فرمت رسمی را درنظر داشته باشید و تعداد کلمات را بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ تنظیم کنید. 

در انگیزه نامه باید بهترین بیان خود را ارائه دهید، بدین معنا که در انگیزه نامه به موضوعات زیادی اشاره نشود، البته نباید اشاره ای گنگ و سرسری هم داشته باشید و مسئولیت نامه را برعهده بگیرید. از اشاره به موضوعات غیرضروری خودداری کنید و به نسبت اگر درباره موضوعات اصلی صحبت خاصی ندارید، با توضیحات مضاعف خواننده را خسته نکنید، حال برای این کار یا موضوعی دیگر که می‌تواند مفید باشد را اضافه نموده و یا نامه را در حد خلاصه‌تر نگه دارید.

به طورکلی یک انگیزه نامه خوب با ۷ یا گاهی ۸ پاراگراف تکمیل می شود که به شرح زیر هستند: 

معرفی در پاراگراف اول:

منظور از معرفی خود عناوین اسم، فامیل و شرح مشخصات نیست. درحقیقت در این بخش باید به گونه ای بنویسید که شرح مختصری از آنچه در کل انگیزه نامه آورده اید، باشد. در واقع در این بخش:

- می‌توانید کمی با ترکیبی از حرفه، رشته‌ی انتخابی و هدف‌تان از خودتان بگویید.

- کمی از کشور و محل زندگی‌تان بگویید (بسیار مختصر).

- درباره دانشگاهی که انتخاب کرده‌اید صحبت کنید و دلیل خود را بگویید

- درخصوص رشته ای که قصد ادامه تحصیل در آن را دارید و دلایل خود برای انتخاب آن صحبت کنید. به ویژه اشاره به دلیل اصلی انتخاب رشته مانند الگو گرفتن از شخصی، اتفاق خاصی در زندگی، یا صرفا وجود علاقه و استعداد از سنین کم و...

- درباره اهداف بلند مدتتان، اهداف شغلی و... خود صحبت کنید و آنها را به رشته مدنظر که در بالا توضیح داده شد، ربط دهید. 

- درباره اینکه چگونه قصد دارید برای رشته مدنظر یا دانشگاه مقصد مفید باشید، همچنین درباره آینده شغلی مدنظرتان بعد از اتمام تحصیل صحبت کنید. 

- درخصوص همه موارد فوق باید به صورت خلاصه توضیح دهید زیرا در بندهایی که در ادامه آورده می شوند باید به صورت مفصل توضیح ارائه دهید. 

پیشینه تحصیلی در پاراگراف دوم:

درخصوص تحصیلات خود درباره رشته مدنظر و اهدافی که برای آینده خود دارید، همچنین سابقه آکادمیک خود باید صحبت کنید. در این مورد باید موفقیت و نقاط قوت را نیز ذکر کرده و درباره تجربه های تحصیلی نیز صحبت کنید. اگر تحصیلات پیشین شما با رشته مدنظرتان یکسان نیست، بازهم باید آن را بیان کنید اگر مفید واقع نشود ضرری هم در پی ندارد. 

پیشینه کاری در پاراگراف سوم:

درخصوص پیشینه و سوابق کاریتان در زمینه رشته مدنظر همچنین اهداف آینده شغلی باید توضیح دهید، اگر ایده و یا پروژه ای از قبل دارید می توانید در این بخش به آن اشاره کنید. توجه داشته باشید که باید نقاط قوت خود را درخصوص تجربه شغلی بیان کنید. درصورتی که بخشی از تجربه قبلی یا همه آن با رشته مدنظرتان مطابقت ندارد بازهم آن را بیان کنید زیرا اگر مفید نباشد، حداقل ضرری هم ندارد. 

بیان هدف فعلی‌تان در پاراگراف چهارم:

براساس آنچه مشخص است با ارسال انگیزه نامه شما انتظار دارید پذیرش دانشگاه مدنظر را بگیرید، پس باید اهداف و برنامه فعلی خود را تحصیل بیان کنید. در این بخش باید درباره رشته ای که قصد دارید تحصیل کنید به صورت کامل صحبت کرده و سپس درخصوص اینکه چرا این رشته را انتخاب کردید؛ شرح دهید و به درستی این بحث و تجربیات را به اهداف ربط دهید. همچنین (بخصوص برای مقاطع ارشد و دکتری) زمینه‌هایی که علاقه دارید برای آن‌ها تحقیق و پژوهش انجام داده و در پروژه‌های مرتبط به آن‌ها شرکت کنید، بطور واضح اشاره نمایید.

بازنویسی انگیزه نامهبخش های مختلف انگیزه نامه sop

بیان هدف‌تان برای آینده در پاراگراف پنجم:

براساس آنچه مشخص است، شما بعد از اتمام تحصیلات خود باید وارد بازار کار شوید ممکن است این ورود از طریق استخدام نزد کارفرمایی دیگر باشد یا نشان دادن پیشرفت و افزایش مهارت‌ها و تجربیات خود در آن محیط باشد، یا از طریق کارآفرینی و اشتغال‌زایی خودتان یا خوداشتغالی باشد و یا زمان پس از تحصیل‌تان را به انجام پروژه‌های شخصی در حرفه‌ی خود در زمینه ابداع یا اختراع خاصی یا در جست و جوی یک ایده‌ی ناب برای شروع کار خود اختصاص دهید.

در این بخش نیز باید درخصوص این موضوع صحبت کنید، می توانید صرفا یک مورد را ذکر کنید یا ترکیبی از ۲ یا ۳ مورد را بیان کنید، اما درباره آنچه می گویید صادق باشید. 

علت انتخاب این دانشگاه در پاراگراف ششم:

در این پاراگراف باید درباره این علت انتخاب این دانشگاه و مواردی مانند دلایل علاقه به این دانشگاه، آگاهی از اعتبار و رتبه و کیفیت نظام آموزشی آن و حتی مزایای آن مانند امکانات، موقعیت مکانی آن و...  صحبت کنید. در ادامه باید با لحنی نه پیچیده درباره چرایی و چگونگی شایستگی پذیرش دانشگاه مدنظر زمان تحصیل توضیح دهید. باید بیان کنید که می توانید برای دانشگاه و دیگران مفید باشید. همچنین اشاره به تمایل به فعالیت‌ها و پروژه‌های علمی بصورت گروهی و میل به تعامل با دیگران در این راستا می‌تواند تاثیر خوبی داشته باشد.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری در پاراگراف هفتم:

در این پاراگراف باید درباره گفته های خودتان نتیجه گیری داشته باشید و استدلال کاملی درباره آمادگی ملحق شدن به دانشگاه اراده دهید. شما باید بیان کنید که برای چالش های پیش روی یک دانشجوی مهاجر آماده هستید به طورکلی میل، شوق و انرژی واقعی خود را برای حضور در دانشگاه بیان کرده به طوریکه در انتهای انگیزه نامه تاثیر بر خواننده مشخص باشد. همچنین اگر با یک مدرس یا پروفسوری در حال مکاتبه هستید و یا از سمت آن‌ها مورد پذیرش واقع شده‌اید، در این بخش به آن اشاره نمایید.

غالبا انگیزه نامه ها ۸ پاراگراف دارند اما یک بند دیگر که کمتر متعارف است تحت عنوان؛ بیان وضعیت تمکن مالی و میزان دارایی، شناخته می شود. درصورتی که وکیل یا موسسه مهاجرتی شما صلاح می داند می توانید این بند را نیز به انگیزه نامه اضافه کنید. 

ویرایش انگیزه نامهنوشتن صحیح انگیزه نامه sop

نکاتی برای نوشتن انگیزه نامه

پیروی از نکاتی که در ادامه آورده ایم می تواند به برجسته کردن انگیزه نامه های شما کمک کند و تصمیم گیرندگان را متقاعد کند که درخواست شما را بیشتر بررسی کنند:

- از دستورالعمل‌های قالب‌بندی، طول و محتوای ارائه شده توسط سازمان مدنظر خود پیروی کنید. اگر سازمان هیچ جزئیاتی را ارائه نکرد، تقریباً ۱/۲ تا یک صفحه متن را فاصله بگذارید و با فونت ۱۲ نقطه ای اصلی مانند Times New Roman یا Arial بنویسید.

- با شخصیت بنویسید؛ با لحن طبیعی خود نگارش را انجام دهید به طوریکه نشان دهد اگر فرد دریافت کننده با شما در اتاقی بود چگونه با او صحبت می کردید.

- جزئیات جالبی را وارد کنید که به انگیزه نامه شما کمک می کند تا از دیگران متمایز شود. طنز را می توان اشتباه تعبیر کرد، بنابراین لحن جدی تری را انتخاب کنید.

- از زبان در دسترس استفاده کنید هنگام تصحیح هر گونه اصطلاح یا اصطلاحات پیچیده غیرضروری را شناسایی کنید و آنها را با کلمات ساده تر جایگزین کنید.

- جملات کوتاه و خبری بنویسید که نتوان آنها را اشتباه تعبیر کرد.

- روی نقاط قوت خود تمرکز کنید. به جای چالش ها یا محدودیت های خود، در مورد نقاط قوت شخصی خود بنویسید. نوشتن در مورد نقاط قوت شما به گیرندگان نامه های انگیزشی شما کمک می کند تا ارزش شما را برای سازمان خود درک کنند و لحن نامه شما را مثبت نگه می دارد.

درباره انگیزه نامهنکات نگارشی انگیزه نامه sop

سخن نهایی درباره انگیزه نامه یا SOP

انگیزه نامه یک بخش مهم از فرآیند درخواست است و می تواند تأثیر زیادی بر تصمیم کمیته پذیرش یا استخدام داشته باشد. با نوشتن یک انگیزه نامه موثر، می توانید شانس خود را برای پذیرش در برنامه یا شغل مورد نظر افزایش دهید.

گردآوری: بخش آموزشی سرپوش

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش