شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۳ - ۰۱ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۰۰۷۶
خاورمیانه

عکاسی جنگ؛ روایاتی از خشونت و مرگ

عکاسی جنگ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

سال های ۱۹۷۵ و در بحبوبه جنگ داخلی لبنان بود که آرام آرام رشته ای خاص به نام عکاسی جنگ ظهور کرد.از آن سال ها تا امروز، عکاسی جنگ تحت تأثیر ظهور فناوری های جدید، اینترنت و سخت افزارهای مدرن تحولات زیادی را شاهد بوده است. بااین حال، هنوز سؤالات و موشکافی های اخلاقی پابرجا هستند.

 

یکی از این سؤالات این است چه زمانی باید دوربین را خاموش کرد و به ارزیابی درستی از خطرات این کار برای خود و دیگران پرداخت؟ الجزیره به سراغ سه عکاس جنگ از زمان جنگ داخلی لبنان رفته است تا به پاسخ این سؤال برسد. آلین مانوکیان، پاتریک باز و جورج آزار از تجربیات خود و اینکه جنگ چگونه این حرفه را در دهه های اخیر تغییر داده است، صحبت کرده اند:

 

دیگر هیچ جنگی را عکاسی نمی کنم

آلین مانوکیان اعتراف می کند: «من اشتباهی عکاس جنگ شدم.» آلین پس از مطالعه تاریخ عکاسی در ایالات متحده در روزهای ۲۰سالگی اش به لبنان بازگشت. «هیچ کس آن اوایل من را جدی نمی گرفت. حتی وقتی خطراتی را به جان می خریدم که مردان هم از آن هراس داشتند.»

 

حتی هنوز هم اکراه وجود دارد که اشاره شود آلین اولین عکاس جنگ زن لبنان است. او اولین عکسش را در سال ۱۹۸۴ نزدیکی های بیروت و محله راس النبا برداشت، درحالی که در محاصره تک تیراندازها بود. او فرماندهی را به تصویر کشید که گربه ای به بغل داشت. او روز بعد عکس را به دفتر روزنامه ای محلی برد و حیرت را در نگاه سردبیر دید: «چطور تونستی تا اونجا بری؟ هیچ کس به اون مناطق دسترسی نداره.»

 

مجموعه عکس های مانوکیان بعدها مورد توجه رویترز قرار گرفت. در سال ۱۹۸۹ او بیروت را به مقصد پاریس ترک کرد و با خودش عهد بست که دیگر هیچگاه عکاس جنگ نباشد. «آن قدر خشونت و مرگ را از نزدیک لمس کردم که گاهی احساس می کردم هیچ چیز در اطرافم نمی جنبد. من اعدامی شوکه کننده را درست در کنار خودم دیدم و خون آن شخص تمام صورتم را قرمز کرده بود.»

 

آثار تلخ این عکاسی های جسورانه تا به امروز با آلین همراه است. او هر روز با کمک قرص های آرامبخش بر استرس و افسردگی اش فائق می آید. سال ۱۹۸۹ او از سوی رویترز به ارمنستان سفر کرد تا از بازماندگان زلزله این کشور عکاسی کند. «باید اعتراف کنم که پس از جنگ تراژدی تنها چیزی بود که آن را حس می کردم. من اعتیادی به موادمخدر نداشتم اما آیا کسی می تواند منکر این شود که درگیرشدن با این رویدادها فرقی با اعتیاد داشت.» او در دهه ۱۹۹۰ از رفتن به یوگسلاوی برای پوشش جنگ در آن منطقه سر باز زد: «من دیگر هیچ جنگ دیگری را نمی توانم پوشش دهم.»

 

عکاس جنگ تنهاست

پاتریک باز، عکاسی فرانسوی- لبنانی است. «همیشه می خواستم وسط معرکه باشم. احساس نمی کردم مأموریتی دارم اما این کار را دوست داشتم. فقط می خواستم عکس بگیرم و داستان بگویم.» او کارش را در لبنان شروع کرد، بعد از سوی فرانس پرس به فلسطین، خلیج فارس، لیبی و هرجا که جنگ بود، فرستاده شد. «وقتی به سارایوو رسیدم، متحیر شدم. برای اولین بار لرز و سرمای حاصل از ترس را تجربه کردم.

 

تک تیراندازها و سربازان همه جا بودند. آنجا همیشه و همه جا جنگ بود. آن زمان همه چیز ما به فیلم هایی حساس وابسته بود که کار عکاسی جنگ را سخت تر از امروز می کرد. سرعت ما کمتر بود و نیاز به دقت خیلی بالایی داشتیم. برای یک شات باید جان خود را می گذاشتیم تا قاب، نور و لنز را تنظیم کنیم و عکسمان را بیندازیم.» این خطر تمام نشدنی مسئله ای شد که پاتریک بگوید برای عکاسی جنگ نباید هیچ وابستگی ای داشته باشی. «عکاس جنگ چه مرد باشد و چه زن باید تنهای تنها باشد.

 

هرگونه وابستگی به خانواده حضور در صحنه جنگ و تمرکز کامل روی کار را غیرممکن می کند.» باز سال های عکاسی خود را با نوعی مشکل اعتیاد همراه می کند: «این کار مخدر بود. شما می خواهید مدام و مدام این کار را تکرار کنید. من خیلی جوان بودم که در این ورطه افتادم و به یک معتاد دائمی بدل شدم.» سال ۲۰۱۴، پاتریک بالاخره عکاسی جنگ را رها کرد.

 

او برای رفتن به غزه انتخاب شده بود اما در نهایت درک کرد که ذهن و بدنش او را یاری نمی کنند. او هنوز با افسردگی دست و پنجه نرم می کند. حالا سه سال است که او از جنگ دور شده: «زمان هایی بود که برای یک عکس حاضر بودم به من شلیک شود. به نظر چیزی به نام حریم خصوصی نداشتم.»

 

نقطه پایان بر تلفیق هنر و خشونت

جورج آزار در سال ۱۹۸۱ با خاطرات کودکی اش از بیروت، پا به پایتخت لبنان گذاشت. «وقتی که به عنوان فردی بالغ به بیروت رفتم همه چیز با دوران کودکی ام متفاوت بود. شهری که با عطرها و مزه های مختلفش آن را می شناختم در نهایت خشم و دیوانگی فرو رفته بود. اگر اسلحه داشتی، قدرت در دست تو بود.

 

این دنیایی دیوانه کننده بود که به زیبایی های یک شهر فوق العاده حمله کرده و آن را از بین برده بود.» آزار سال ها دوست داشت روزنامه نگار شود و بازگشت به لبنان و گرفتن یک دوربین در دست او را به آرزویش رساند: «فکر می کردم با چند خودروی منفجر شده روبه رو هستم اما گاهی به یک بلوک ساختمانی منفجر شده برمی خوردم.»

 

آزار در طول زندگی حرفه ای اش چندین جنگ را پوشش داد و به عنوان فتوژورنالیست و مستندساز جوایز زیادی را از آن خود کرد. «مسئله به جنگ ختم نمی شود. باید از نزدیک درگیری را حس کرد و آن را با هنر و تکنولوژی تلفیق کرد.» این تلاش برای او گران تمام شد. او ۶ بار در طول عکسبرداری و فیلمبرداری هایش مصدوم شد.

 

سال ۲۰۰۶، قرار بود او و راننده اش عازم غزه شوند. راننده او در فرودگاه حاضر نشد و فقط برای او یک پیغام گذاشت: «دیگه بسه!» این پیغام آزار را در فکرهایی دور و دراز فرو برد: «واقعا دیگر بس بود.»

 

روزبه آرش

 

 

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش