پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۰۵ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۱۵۵
خاورمیانه

اقلیم کردستان بعد از رفراندوم

رفراندوم کردستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

رفراندوم کردستان با حضور ٤٠٠ ناظر خارجی شامل: نمایندگان پارلمان اروپا و همچنین چهره‌های سیاسی از آمریکا، اروپا و خاورمیانه؛ مانند برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه سابق فرانسه، سفرای پیشین آمریکا در کرواسی و عراق، همراه با دوهزار نفر از ناظران احزاب و ان‌جی‌اوها و فعالان فرهنگی و سیاسی در ١٢ هزار مرکز رأی‌گیری برگزار و نظارت شد.

 

این رفراندوم بر اساس سنت دیرینه اهل سنت که در دو عید رمضان و قربان بعد از اذان صبح تا طلوع آفتاب در مساجد صدای قرآن و الله‌اکبر طنین‌انداز است، دیروز نیز به تأسی از این سنت بعد از اذان صبح، با ندای الله‌اکبر و قرائت قرآن و نوای دف و نی و سرودهای دینی و مذهبی در مساجد، خانقاه‌ها، تکایا و حسینیه‌ها در کنار ناقوس کلیساها در کردستان با زبان‌های کُردی، عربی، ترکمانی و سریانی به جشن سوم کردها تبدیل شد تا بازماندگان شهدای جنبش کردستان به لطف خداوند و مقاومت و مبارزه خود به آرزوی دیرین خود برسند.

 

استقبال خبرگزاری‌ها و مراکز رادیو و تلویزیونی و مطبوعات بین‌المللی در ١٥٩ مرکز خبرگزاری و شبکه ماهواره‌ای جهان در کنار ٥٠٠ شبکه خبری و مطبوعات داخلی بار دیگر کردستان و قضیه استقلال کردها را به مهم‌ترین رویداد جهانی و بین‌المللی تبدیل کرد و آن را پوشش دادند.

 

هرچند رفراندوم کردستان  در آغاز با مشکلات داخلی و خارجی روبه‌رو بود، اما با گفت‌وگو و مذاکرات احزاب کردستانی در نهایت دو حزب مخالف نیز؛ یعنی جنبش تغییر و دیگری حزب اسلامی کومله به جمع موافقان رفراندوم پیوستند و در یک اجماع ملی با پروسه رفراندوم توافق کردند تا آینده و سرنوشت خود را رقم بزنند.

 

در مورد همسایگان و عراق نیز مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، در مصاحبه‌ای مطبوعاتی با خبرنگاران رسانه‌های جهانی اعلام کرد که با ایران و ترکیه مشکلاتی نخواهیم داشت، چنان‌که در ٢٥ سال گذشته با هم دوست و همراه بوده‌ایم و در آینده نیز خواهیم بود.

 

او در این گفت‌وگو اعلام کرد که سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، نیز این روزها به کردستان آمده و با ایشان نیز دیدار و گفت‌وگو کرده است و برنامه‌ای دوساله را برای گفت‌وگو با بغداد در مورد سرنوشت مردم کردستان اتخاذ كرده که امید است در این مدت از طریق گفت‌وگو نتیجه مطلوبی حاصل شود.

 

مردم کردستان با حضور پرشور در پای صندوق‌های رأی در یک روند دموکراتیک به همه جهانیان نشان دادند پاسخی به ژینوساید کُردها در شنگال و بمباران شیمیایی حلبچه و زنده‌به‌گورکردن ده‌ها هزار کُرد و دو سال مبارزه با تاریکستان داعش را با این رفراندوم داده باشند و به جهانیان ثابت کردند که آنها ملتی هستند که صدسال است برای صلح، آشتی و دموكراسي مبارزه می‌کنند.

 

کردها دیروز از عراق، کشوری که در سال ١٩١٦ در قرارداد سایکس‌پیکو بدون موافقت آنها به نقشه جغرافیای عراق وصل شده بود، خداحافظی کردند. در رفراندوم کردستان تنها کردها رأی نمی‌دهند، بلکه عرب‌ها، ترکمن‌ها، ایزدی‌ها، مسیحی‌ها و ارمنی‌ها نیز به‌عنوان دیگر مردمان ساکن در کردستان در این رفراندوم نقش پررنگی دارند.

 

شورای رفراندوم کردستان به سرپرستی مسعود بارزانی در نشستی با نمایندگان آنها مانیفست حقوقی اقلیت‌های کردستان را در ١٥ ماده آماده کرد تا در پارلمان آینده کردستان آن را در قانون جدید کردستان به تصویب برساند.

 

کردها برای همیشه بر واژه عراق در اوراق هویتی‌شان خط قرمز کشیدند تا بار دیگر شاهد بمباران شیمیایی، انفال ١٨٢ هزار نفر، زنده‌به‌گورکردن هشت هزار بارزانی و پنج هزارنفر از کردهای شیعه فیلی و قتل‌عام شنگال نباشند و از روزگار تراژیک گذشته خداحافظی کردند تا وارد دنیای دموكراسي و همزیستی با همسایگان شوند.

 

مردم کردستان با رأی خود به جهانیان اعلام کردند که آنها نه ترک هستند و نه عرب؛ آنان از جنس مردمان ایران کهن و قربانیان جنگ‌ها و قراردادهای تحمیلی چالدران و سایکس‌پیکو هستند که از جغرافیای ایران کهن جدایشان کرده‌اند.

اکنون که تحولات خاورمیانه شناسنامه‌ای به نام کردستان را به‌همراه آورده، بسیار ضروری است ایرانیان با هوشمندی در کنار قرابت‌های تاریخی و فرهنگی و نژادی، کردستان را در آغوش گیرند و مردماني از جنس خود و رنج‌های آنان را درک کنند.

 

آنها سالیانی بود در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در کنار ایران و مسئولان جمهوری اسلامی بودند؛ خون دادند و مبارزه کردند و تا نبرد با داعش در کنار ایران ماندند. مردم و مسئولان ایران نباید فراموش کنند که صدام حسین در طول جنگ ایران و عراق بارها اعلام کرد که کشتار کردها را به جرم همکاری با ایرانیان مجوس انجام داده است و در این سال‌ها هم متأسفانه بخش‌هایی از جریان‌های عرب، کردهای کردستان را در کنار ایرانیان با همان کلمه منحوس مجوسی قلمداد و در جنگ با داعش آن را عملیاتی و جنگ دوساله خونینی را به کردستان و کردها تحمیل کردند.

 

 

مسئولان جمهوری اسلامی با هوشمندی و رهیافت تاریخ‌نگارانه آینده تحولات منطقه را در جهت تأمین امنیت ملی ایران و احترام به افکار عمومی مردم کُردزبان در خاورمیانه، به‌ویژه هم‌وطنان کُرد ایرانی مدنظر داشته باشند چنان‌که نباید پیوند تاریخی کردها و شیعیان در عراق و هر دوی آنها در کنار ایران را به بوته فراموشی بسپارند. تحولات اخیر کردستان را از تهدید به فرصت تبدیل کنند و اجازه ندهند رقبای سنتی و تاریخی ایران، مانند عربستان و ترکیه و دشمنانی مانند آمریکا و اسرائیل نقش پررنگ‌تری از ایران در کردستان آینده داشته باشند.

 

خاورمیانه بحرانی و تحولات در حال تکوینش همگرایی و همفکری بغداد، تهران و اربیل را می‌طلبد. همسایگی دیرین و تاریخ پربار ٣٨ سال اخیر همراهی کردها با  ایران و ظرفیت‌های اقتصادی و فرهنگی قابل‌توصیف پارامترهایی برای همسایه‌ای با کمترین هزینه برای ایران را می‌طلبد.

 

ما کردهای ایران در دیروز و امروز و فردای تاریخ با دیگر هموطنان ایرانی در کنار شادمانی مردم کردستان خواهیم بود آنان همزادان، هم‌زبانان، هم‌خونان ما و یادگاران نوروز و شاهنامه، گلستان، بوستان و مولانا و ایران کهن فردای ما هستند.

 

کردستان در میان ١٣ کشور همسایه نزدیک‌ترین ملت به دولت و ملت ایران و خانه دوست است تا در خاورمیانه بحرانی فردا در دو کشور با مختصات دینی، تاریخی، فرهنگی و سیاسی بسیار نزدیک به هم در تحولات منطقه کنار هم باشند و ایران به‌عنوان برادر بزرگ کردها و شیعیان در عراق آینده نقش‌آفرینی کند و به گفته جناب دکتر نقیب‌زاده ما هم به‌عنوان کردان ایرانی همه‌جا پشتیبان آنها خواهیم بود. 

 

 

روزنامه‌نگار و مدیر انستیتو فرهنگی کردستان در تهران

 

 

sharghdaily.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
چقد دروغ بافتی دلاور.کدوم شباهت دینی و نژادی بین ایران و کردها؟؟
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش