جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۲:۲۶ - ۰۱ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۳۱۷
اندیشه سیاسی

نسبت شریعتی و ما

شریعتی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,تحلیل سیاسی
«اکنون، ما و شریعتی» عنوان نشستی دو روزه است امروز یکم آذرماه با حضور جمعی از استادان دانشگاه ، کارشناسان و شریعتی پژوهان در دانشگاه تربیت مدرس فعالیت خود را آغاز کرد.

به گزارش  ایرنا، شریعتی یکی از روشنفکران مطرح و تاثیرگذار در روزگار معاصر ایران است. افکار، نوشته ها و آرای او در مدت چهار دهه تاثیرات شگرفی بر فضای روشنفکری و اجتماعی ایران نهاد که هنوز هم این تاثیرات به اشکال مختلف تداوم خود را حفظ کرده است

 

اکنون و پس از سال ها از درگذشت این جامعه شناس دین سمپوزیوم علمی «اکنون، ما و شریعتی» با همت جمعی از شریعتی پژوهان در حال برگزاری است، سمپوزیومی که به گفته «احسان شریعتی» به دنبال ترسیم چشم اندازی نو از جامعه ماست .

 

در این سمپوزیوم دو روزه قرار است موضوعاتی چند در قالب پنل ها و میزگردهای مختلف و با حضور استادان، صاحب نظران و سخنرانان و دوستداران شریعتی مورد بررسی قرار گیرد.

 

«خود»، «دیگری» و هویت های چندگانه، آزادی و دموکراسی خواهی، عرفان رهایی بخش، اصلاح دینی، تحول دوران، بازسازیِ سوسیالیسم و نقد نئولیبرالیسم، امر اجتماعی و بنیاد گرایی، اسلام گرایی و پسااسلامیسم و دو میزگرد با عنوان؛ «تفکرِ آینده» و «نوشریعتی: شرایط امکان یک پارادایمِ بدیل»، موضوعات پنل های هشت گانه این سمپوزیوم است.

 

«سوسن شریعتی» نخستین سخنران سمپوزیم بود که زوایای مختلف اندیشه پدر مرحومش را به تصویر کشید که در ادامه می آید. 

 

** اندیشه های شریعتی هنوز حب و بغض ایجاد می کند

سوسن شریعتی در ابتدای سخنان خود گفت : همایش قرار بود چند ماه پیش به مناسبت چهلمین سالگرد دکتر شریعتی برگزار شود که شرایط آن فراهم نشد و امروز درهشتادمین سالروز تولدش این همایش را برگزار می‌کنیم. 

اندیشه شریعتی که از سال‌های پایانی دهه ۴۰ آغاز شد؛ دستخوش قبض و بسط شده ، با حاشیه و محدودیت همراه بوده است، اما هیچگاه قطع نشده است. 

 

آثار شریعتی به صورت رسمی و غیررسمی چاپ و تکثیر شده است و حوزه های مختلفی اعم از نقد و بررسی آرا را شامل می شود ، اندیشه شریعتی در نقد سیاست‌های متفاوت تداوم داشته و اگر چه نسبت به آن حب و بغض هایی وجود دارد اما در این ۴۰ سال ماندگار بوده است در عین حال که در زمینه میراثی که شریعتی از خود برجای گذاشته، هنوز اجماع نظری حاصل نشده است. 

 

**چرایی تداوم اندیشه شریعتی

سوسن شریعتی در ادامه با طرح پرسشی که آیا تداوم اندیشه شریعتی بیانگر پارادوکس جامعه است یا نشان دهنده پارادوکس در آرا و شخصیت اوست؟ پاسخ داد : مرحوم شریعتی می گوید من دچار تناقض نیستم بلکه این تناقضات در موقعیت‌هایی است که در آن زندگی می‌کنیم، 

 

«آنچه باعث شده اندیشه شریعتی استمرار داشته باشد پیش از هر چیز، تشخیص آگاهانه و زیست همزمان بزنگاه های تراژیک دوران است. در واقع اندیشه شریعتی محصور هیچ دورانی نیست . شریعتی هم سراغ خویشتن تاریخی خود که ترکیبی از ملیت و مذهب است، می رود و هم ناچار است به اکنون خود برسد و به ضرورت چندالگو سازی از مدرنیته موجود تاکید می‌کند. »

 

وی ادامه داد: او با شناسایی و تاکید بر تفاوت‌هایی موجود، به دنبال امر ناب و تاکید هویتی است. روش شریعتی در شکل اندیشه ورزی اهمیت دارد و او به نوعی فرزند زمانه و متفکر دوران است. مشخصه روش او ترکیب منابع معرفتی و فرهنگی متعدد است .

 

در واقع شریعتی تفکری چند منبعی است. مشخصه دیگر روشی شریعتی عبور از مرزها است. [او] آگاهانه مرزبندی‌های کشیده شده در حوزه‌های مختلف سیاست، اجتماع، معرفت، فلسفه و تاریخ را نادیده می‌گیرد و خود محدود و محصور به مرزها نمی سازد.

 

** شریعتی در موقعیت متکثری که پیدا کرده، تداوم یافته است

۴۰ سال پس از شریعتی جهان همچنان درگیر بزنگاه ها و مسائل مختلفی همچون؛ عدالت و نسبت آن با آزادی، امر سیاسی در دموکراسی مشارکت در دین وغیره است، مسائلی که هیچ گاه در تقابل با یکدیگر قرار نداشته اند .

برخی معتقدند که شریعتی یک شورشی معترض و متفکری سلبی بوده و اندیشه او پر از شور و نه شعور است، در پاسخ به این دیدگاه باید گفت نگاهی به سال های پس از او این موضوع را نقض می کند زیرا او نشان می دهد که براساس فهم انضمامی و میدانی خود طرح‌ واره ارائه می‌کند. درواقع مخاطب و خواننده آثار و تفکر شریعتی در چهل سال اخیر اندیشه او را زنده نگاه داشته است، از طرف دیگر مخاطب شریعتی در تمام این مدت و دوره‌های متفاوت؛ خوانش‌های خود را از متون شریعتی ارائه کرده است. 

 

«انتقادها و ایرادهایی به شریعتی وارد می‌کنند که بعضا متناقض و متفاوت هستند. به عنوان مثال می‌گویند او از دین تقدس‌زدایی کرده یا گفته می شود که شریعتی دین را فربه کرده است. برخی او را متهم می کنند که او بنیادها را دگرگون ساخته و ازسوی دیگر به بنیادگرایی و بنیادسازی او اشاره می‌کنند. »

 

تفکر و شخصیت شریعتی فرازمانی و فرامکانی است و از طرفی به حوزه خاصی محدود نمی شود به این معنا که او هم شخصیتی سیاسی، اجتماعی و روشنفکری بوده است. به عنوان مثال به واسطه برخورد با شریعتی و اجازه حضور او در حسینیه ارشاد شخصیت سیاسی او بر مخاطب هویدا می شود، همچنانکه با اندیشیدن و گفت و گو درباب غرب و مدرنیته نیز حضور شریعتی احساس می شود.

 

اگرچه برخی می‌گفتند شریعتی به پایان رسیده است اما او با هر شبه آغازی بار دیگر بازگشت دارد و جایگاه بی‌بدیل خود را در تاریخ تحول اندیشه معاصر ما حفظ کرده است 

 

شریعتی در موقعیت های متکثر تداوم یافته است. شریعتی فرزند زمانه خود بود و می توان از او به عنوان یکی از متفکران امروزی سخن گفت.

 

«محمدجواد غلامرضا کاشی» استاد دانشگاه علامه طباطبایی دیگر سخنران این نشست بود که مطالب خود را تحت عنوان «شریعتی و بازیابی جامعه ایرانی» ارایه کرد که در ادامه آمده است

 

** دوگانگی فردیت و جامعه

در زندگی روزمره افراد احساس می‌کنند که جامعه ای، تاریخی و فرهنگی و اعتماد عمومی وجود دارد. بر این اساس انسان در زندگی شخصی خود احساس استواری و امکان پذیری و وحدت شخصیت می‌کند.

 

بنابر این زنده بودن و حیات داشتن جامعه در مخیله افراد پشتوانه‌ای است برای استواری فردی و امکان پذیر بودن یک زندگانی اخلاقی و خلاق. با این حال حفظ این دوگانه در دنیای جدید کار آسانی نیست یعنی اینکه هر انسانی هم فردیت خود و حریم شخصی و انتخاب های خود را داشته باشد و هم مخیله اش مملو از میراث، جامعه، فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی باشد.

 

فرد ترجیح می دهد یا احساس می کند که برای زنده بودن و گسترش قلمروی فردی خود نیاز دارد که جامعه‌ را به محاق ببرد و جامعه نیز در مقابل می‌تواند امکان انتخاب ها و خلاقیت‌های فردی را به صفر برساند. تنازع و درگیری و کشاکش هایی بین این دو وجود دارد و ما همیشه دراین مسیر در حرکتیم .

 

** شریعتی متفکر سنت و مدرنیته

استاد دانشگاه علامه طباطبایی در زمینه میراث شریعتی معتقداست : هرگاه ما بین حیات سامان یافته جمعی و تشخص فردی گرفتار می‌شویم، نیازمند رجوع به میراث شریعتی هستیم. ما دچار دوگانگی دیگری نیز هستیم که آن دوگانگی غوطه خوردن در میان منزلگاه گرم و آرام سنت و جهان جدید و مدرن است. ما مرتبا بین این دو جهان در نوسانیم. 

 

نظم های کلامی، گفتاری و دستگاه های ایدئولوژیک و الگوهای مشروعیت‌ساز تلاش کرده‌اند که یکی از این منزلگاه‌ها را برای ما ایجاد کنند. زندگی در منزلگاه سنت درست شبیه زندگی در منزلگاه مدرن برای برای ما انتزاعی است وعینیتی ندارد. 

 

شریعتی متفکر بزنگاه میان دو منزلگاه سنت و مدرن بود متفکری رئال که در دوران خود و پس از درگذشت ، دستخوش یک خوانش انبساطی شد. در واقع شریعتی دارای سه لایه روشنگری، اسلام‌گرا و شیعی‌گری است.

 

** بسترِ خوانش انبساطی از شریعتی

بستر امروزی که شریعتی را فراخوان می‌کند با بستری که شریعتی در آن زندگی می کرد کاملا متفاوت است. آن روز اگر بستر اجتماعی زندگی در سنت را تصور می کرد، امروز ارزش های جدید است که آدمی را فرا می خواند . امروزه به ‌جای روایت انقباضی از شریعتی بستر یک خوانشی انبساطی از شریعتی مهیا است؛ به این معنا که شریعتی با این الگوی فراخوان شده سازگارتر است.

 

 

 

 

 

  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش