دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۱۰۰۶۵

اعمال روز عید فطر چیست؟

اعمال روز عید فطر,اعمال روز عید فطر چیست,اعمال شب عید فطرکنار گذاشتن زکات فطر پیش از نماز عید، از اعمال روز عید فطر است
از مهم ترین اعیاد مسلمانان، علاوه بر عید قربان می توان به عید فطر اشاره کرد و برای این عید به خاطر اهمیتش، آداب و اعمالی در کتب ادعیه بیان شده است.

اعمال روز عید فطر

در پایان روز ۲۹ ماه رمضان و یا گذشت ۳۰ روز از اول ماه رمضان درصورت رؤیت هلال ماه شوال، عید فطر ثابت می شود. این روز برطبق روایات، برای روزه داران ماه رمضان به عنوان روز عید و پاداش محسوب میشود. روزه گرفتن در این روز، حرام میشود و مسلمانان، ملزم به پرداخت زکات فطره هستند. روز عید فطر در روایات، بعنوان روز جایزه های خدا، روز پاداش نیکوکاران و امرزش گناهان شناخته میشود. بنابر فرموده ی امیرالمؤمنین( ع)، عید فطر ، مخصوص کسی میباشد که روزه اش در نزد خداوند، پذیرفته شده و عبادتش مورد قبول قرار گرفته است. 

روز عید فطر

اعمال روز عید فطر یا روز اوّل شوال که به آن روز عید فطر میگویند به شرح زیر میباشد :

> اوّل: 

« تکبیراتی که در شب عید»،  پس از نماز فریضه خوانده میشد را باید پس از نماز صبح و نماز عید بخوانید.

> دوم: 

سید، دعایی را پس از نماز صبح و نماز عید روایت کرد:« اللّٰهُمَّ إِنِّی تَوَجَّهْتُ إِلَیْکَ بِمُحَمَّدٍ أَمامِی ... إلى آخره» . این دعا را پس از نماز عید فطر بخوانید.

> سوم: 

پیش از نماز عید، روزه داران باید زکات فطر را طبق گفته ی کتاب های فقهی، کنار بگذارند.

> چهارم: 

روزه داران باید بعد از طلوع فجر تا زمان خواندن نماز عید فطر ، غسل روز عید را برطبق روایت شیخ، به جا بیاورند. به اینصورت که در زیر سقف پوشیده، غسل را به جا بیاورید و در زمان غسل کردن، ذکر زیر را بگویید:

اللّٰهُمَّ إِیماناً بِکَ وَتَصْدِیقاً بِکِتابِکَ وَاتِّباعَ سُنَّةِ نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ. خدایا، تنها برای ایمان به تو و تصدیق به کتاب تو و پیروی از روش پیامبر تو، محمّد درود خدا بر او و خاندانش باد.

در این زمان ، پس از گفتن « بسم اللّٰه»، غسل کن و پس از فارغ شدن، این ذکر را بگو:اللّٰهُمَّ اجْعَلْهُ کَفَّارَةً لِذُنُوبِی وَ طَهِّرْ دِینِی، اللّٰهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّی الدَّنَسَ؛ خدایا، این غسل را کفاره گناهانم قرار ده و دینم را پاک کن ، خدایا، هر آلودگی را از من برطرف فرما.

اعمال شب عید فطر,اعمال روز عید فطر در مفاتیح,آداب عید فطرروز عید فطر، روز پاداش نیکوکاران معرفی شده است

> پنجم: 

برای به جا آوردن نماز عید فطر ، بهتر است که جامه ی نیکو بپوشید و خودتان را خوش بو کنید و در زیر آسمان در غیر شهر مکه بروید.

> ششم: 

بهتر است که در اول روز با خوردن یک خرما یا شیرینی، پیش از خواندن نماز عید، افطار کنید و بنابر فرموده ی شیخ مفید، مستحب است که مقدار کمی از تربت سیدالشهدا را بخورید.

> هفتم: 

تا قبل از طلوع آفتاب به قصد خواندن نماز عید فطر و قربان و جمعه، بیرون نروید و دعاهای نقل شده از سید ابن طاووس در کتاب« اقبال» به شرح زیر را بخوانید:

اللّٰهُمَّ مَنْ تَهَیَّأَ فِی هٰذَا الْیَوْمِ أَوْ تَعَبَّأَ أَوْ أَعَدَّ وَاسْتَعَدَّ لِوِفادَةٍ إِلیٰ مَخْلُوقٍ رَجاءَ رِفْدِهِ وَنَوافِلِهِ وَفَواضِلِهِ وَعَطایَاهُ فَإِنَّ إِلَیْکَ یَا سَیِّدِی تَهْیِئَتِی وَتَعْبِئَتِی وَ إِعْدادِی وَاسْتِعْدادِی رَجاءَ رِفْدِکَ وَجَوائِزِکَ وَنَوافِلِکَ وَفَواضِلِکَ وَفَضائِلِکَ وَعَطایاکَ، وَقَدْ غَدَوْتُ إِلیٰ عِیدٍ مِنْ أَعْیادِ أُمَّةِ نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُ اللّٰهِ عَلَیْهِ وَعَلَیٰ آلِهِ، وَلَمْ أَفِدْ إِلَیْکَ الْیَوْمَ بِعَمَلٍ صالِحٍ أَثِقُ بِهِ قَدَّمْتُهُ، وَلَا تَوَجَّهْتُ بِمَخْلُوقٍ أَمَّلْتُهُ، وَلٰکِنْ أَتَیْتُکَ خاضِعاً مُقِرّاً بِذُنُوبِی وَ إِساءَتِی إِلیٰ نَفْسِی، فَیا عَظِیمُ یَا عَظِیمُ یَا عَظِیمُ اغْفِرْ لِیَ الْعَظِیمَ مِنْ ذُنُوبِی، فَإِنَّهُ لَایَغْفِرُ الذُّنُوبَ الْعِظامَ إِلّا أَنْتَ، یَا لَاإِلٰهَ إِلّا أَنْتَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ.

خدایا، هرکس در این روز آماده شد یا نیت کرد یا مهیا و مستعد شد، برای ورود به درگاه یکی از بندگانت به امید جایزه ها و صله ها و بهره ها و عطاها، ولی ای آقای من آماده شدن و قصد کردن و مهیا و مستعد شدن من تنها به جانب توست به امید جایزه ها و صله ها و بهره ها و عطاهایت، اینک صبح کردم در عیدی از اعیاد امت پیامبرت محمّد( درود خدا بر او و خاندانش)، درحالی که به عمل صالحی که به آن اطمینان کنم و آنرا پیش آورده باشم بر تو وارد نشدم و به مخلوقی که آرزومندش باشم رو نکردم، بلکه در حال فروتنی تنها به جانب تو آمده ام و به گناه و بدی نسبت به خویش اعتراف دارم، پس ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ، گناهان بزرگم را بیامرز که گناهان بزرگ را جز تو نیامرزد، ای که معبودی جز تو نیست، ای مهربان ترین مهربانان.

> هشتم:

خواندن نماز عید است و آن دو رکعت است:

در رکعت اول نماز عید فطر ، سوره های« حمد» و« اعلی» را بخوانید و پس از تلاوت این سوره ها،« پنج تکبیر» بگویید و پس از هر تکبیری دست به قنوت بردارید و این ذکر را بگویید:

اللّٰهُمَّ أَهْلَ الْکِبْرِیاءِ وَالْعَظَمَةِ، وَأَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ، وَأَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ، وَأَهْلَ التَّقْویٰ وَالْمَغْفِرَةِ، أَسْأَلُکَ بِحَقِّ هٰذَا الْیَوْمِ الَّذِی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِینَ عِیداً، وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللّٰهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ ذُخْراً وشَرَفاً وَمَزِیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلَیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَنْ تُدْخِلَنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ أَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلَیْهِمْ أجْمَعِین. اللّٰهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ خَیْرَ مَا سَأَلَکَ مِنْهُ عِبادُکَ الصَّالِحُونَ، وَأَعُوذُ بِکَ فِیهِ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الصَّالِحُونَ.

خدایا، ای اهل بزرگی و عظمت و ای اهل جود و سلطنت و اهل گذشت و رحمت و اهل تقوا و مغفرت، از تو درخواست می کنم به حق این روز که برای مسلمانان عید قرار دادی و برای محمّد( درود خدا بر او و خاندانش) ذخیره و فزونی در شرف که بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستی و مرا در هر خیری که محمّد و خاندان محمّد را وارد نمودی وارد کنی و از هر شرّی که محمّد و خاندان محمّد( درود خدا بر او و خاندانش) را بیرون آوردی مرا بیرون آوری، خدایا از تو درخواست می کنم، بهترین چیزی که بندگان شایسته ات درخواست کردند و به تو پناه می آورم از آنچه بندگان شایسته ات به تو پناه بردند.

نماز روز عید فطر,اعمال روز عید فطر چیست,اعمال روز عید فطر به ترتیبروز اول ماه شوال، روز عید فطر است

پس از گفتن« تکبیر ششم» به رکوع بروید و پس از رکوع و سجود قیام کنید و در رکعت دوم، سوره های« حمد» و« شمس» را بخوانید، پس از گفتن هر« چهار تکبیر»، دست به قنوت بردارید و همان دعا را بخوانید؛ وقتی که فارغ شدید با گفتن« پنجمین تکبیر» به رکوع بروید و پس از سلام نماز، تسبیح حضرت زهرا را بخوانید.

دعاهای بسیاری، پس از نماز عید فطر وارد شده که شاید« دعای چهل و ششم» صحیفه کامله سجادیه از بهترین دعاها محسوب شود.

مستحب است که نماز عید فطر را روی زمین بدون فرش در زیر آسمان بخوانید و برای خارج شدن از جایگاه نماز، از راهی که برای خواندن نماز آمده بودید، نروید و دعا کنید تا اعمال برادران دینیتان قبول شود.

> نهم:

 « حضرت سید الشهداء»  را زیارت کند.

> دهم: 

در روز عید فطر ، توصیه شده که دعای « ندبه»  را بخوانید. روایت سید بن طاوس اینست که پس از فارغ شدن از دعا درحالت سجده، ذکر زیر را بگویید:" اعوذ بک من نار حرها لا یطفى و جدیدها لا یبلى وعطشانها لا یروى". پس گونه راست را بر خاک بگذارید و بگویید:" الهی لا تقلب وجهی فی النار بعد سجودی وتعفیری لک بغیرمن منی علیک بل لک المن علی". سپس با قرار دادن گونه چپتان بر روی خاک بگویید:" ارحم من اساء واقترف واستکان واعترف" و در حالت سجده نیز بگویید:" ان کنت‏ بئس العبد فانت نعم الرب عظم الذنب من عبدک فلیحسن العفو من عندک یا کریم". در آخر ذکر" العفو العفو" را صد بار بگویید.

نماز عید فطر,نماز روز عید فطر,اعمال روز عید فطر چیستخواندن نماز عید، از اعمال روز عید فطر است

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش