چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۸۰۰۵۴

زندگینامه شهید محمد مفتح و نحوه ی به شهادت رسیدنش

بیوگرافی شهید محمد مفتح,آیت‌الله محمد مفتح,زندگینامه آیت الله دکتر محمد مفتحشهید محمد مفتح در زمان طلبگی به مسائل سیاسی و اجتماعی حساسیت نشان میداد
شهید محمد مفتح در جریان انقلاب اسلامی ایران از روحانیون شیعی و حامیان امام خمینی محسوب میشد. از مراکز فعالیت های سیاسی- مذهبی او می توان به مسجد الجواد و مسجد قبا اشاره کرد. در سال ۱۳۵۷ش نماز عید فطر در تهران به امامت وی برگزار شد.

چکیده ای از بیوگرافی شهید محمد مفتح

نام:محمد مفتح

زاده:۱۳۰۷–۱۳۵۸ش

زادگاه:فامنین، همدان

سمت:روحانی شیعی

ملیت:ایرانی

وضعیت تأهل:متاهل

بیوگرافی شهید محمد مفتح

محمد مفتح، زاده ی ۲۸ خرداد ۱۳۰۷هجری شمسی در همدان می باشد. شیخ محمود مفتح که پدر این شهید محسوب میشد؛ از واعظان همدان بود و اقدام به سرودن شعر در مدح و مراثی رسول اکرم و اهل بیت نمود و ادبیات عرب را در حوزه علمیه همدان اموزش میداد.

تحصیلات شهید محمد مفتح

شهید محمد مفتح نزد اساتیدی همچون پدر، سیدمحمد جلالی، ملاعلی همدانی و شیخ محمدعلی همدانی، مقدمات علوم عربی، فقه و بخشی از منطق را یاد گرفت و به منظور ادامه تحصیل در سال ۱۳۲۲ش به قم رفت. مجاهد تبریزی، کتاب رسائل را به شهید محمد مفتح آموخت و سید محمد محقق داماد، مکاسب و کفایه را به او یاد داد. او به تدریس فلسفه هم زمان با تحصیل پرداخت. او دروس خارج اصول و فقه را تا سال ۱۳۴۴ش. نزد اساتیدی نظیر امام خمینی، بروجردی، سید محمدرضا گلپایگانی و مرعشی نجفی فرا گرفت و درجه اجتهاد را کسب کرد.

شهید محمد مفتح نزد افرادی همچون علامه طباطبایی، امام خمینی و سید ابوالحسن رفیعی قزوینی به فراگیری مباحث عرفان، فلسفه و حکمت پرداخت و تحصیلات دانشگاهی اش را هم زمان با تحصیلات حوزوی ادامه داد و از دانشگاه تهران در رشته الهیات و معارف اسلامی، دانشنامه دکتری را کسب کرد.

زندگی شخصی شهید محمد مفتح

شهید محمد مفتح با دختر حیدرعلی جابری انصاری از آيت الله های همدان در سال ۱۳۲۸ زندگی مشترکی تشکیل داد و حاصل این ازدواج، چهار پسر و چهار دختر شد. پسر بزرگ شهید محمد مفتح بنام محمد مهدی بود که داماد محمد محمدی گیلانی است و به عنوان نماینده ی مجلس شورای اسلامی در رزن، انتخاب شد و تاکنون در همه ی ادوار به جز در دوره ششم مجلس، نماینده بوده است. فرزند هفتم مفتح، محمد هادی بود که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی قم به عنوان استادیار فعالیت دارد و هم اکنون در مرکز اسلامی هامبورگ، رئیس شده است.

زندگینامه آیت الله دکتر محمد مفتح,محمد مفتح,زندگینامه شهید محمد مفتح,شهادت دکتر محمد مفتحشهید محمد مفتح در زمان تبعید سفرهای تبلیغی زیادی داشت

فعالیت های شهید مفتح

>> تأسیس دبیرستان دین و دانش:

شهید محمد مفتح از زمانی که طلبه بود؛ حساسیت بسیاری به مسائل سیاسی و اجتماعی نشان میداد. او با شهید بهشتی در سال ۱۳۳۴« دبیرستان دین و دانش» را به منظور تربیت نسل جوان، پایه گذاری کرد و در قم با همکاری آیت‌الله سید علی خامنه ای و شهید بهشتی در همین سالها ، اقدام به تاسیس کانون دانش آموزان و فرهنگیان نمود. مفتح یکی از نویسندگان مقالات علمی و دینی بود که در مجله های مکتب اسلام و مکتب تشیع، تعدادی از آنها را به چاپ رساند.

شهید محمد مفتح در سال های ۱۳۳۸ و ۱۳۳۹ با جمعی از نخبگان حوزه، به منظور تبیین و نشر معارف اسلامی متناسب با نیازهای جامعه، مجمع علمی اسلام شناسی را بنیان نهاد. این مجمع در مدت کوتاهی توانست معارف اسلامی را به زبان نو و متناسب با نیازهای نسل معاصر با تألیف و نشر ۱۳ عنوان کتاب که مقدمه ی اکثر آنان را شهید مفتح نوشته است، بیان نماید. شهید محمد مفتح در پی نشر کتاب ها توسط ساواک، تحت فشار قرار گرفت. محمد مفتح در صحنه مبارزه و سیاست از آغاز انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی و ابتدای دهه چهل، فعالیت بسیاری داشت. وی علاوه بر این که با امام، رابطه شاگردی و استادی داشت؛ با هم صمیمی بودند. در سال ۱۳۴۷ شهید محمد مفتح را از اموزش و پرورش به دلیل نشر تفکر انقلابی و انتقال آن به دانش آموزان اخراج کردند و او را به جنوب کشور تبعید کردند. شهید محمد مفتح در زمانی که در تبعید بود، سفرهای تبلیغی به شهرهای مختلفی نظیر زاهدان، اهواز، آبادان، خرمشهر، اصفهان، دزفول، یزد، شیراز، کرمان، بندرعباس، همدان، زاهدان، کرمانشاه داشت.

>> برنامه ریزی برای اصلاح حوزه:

از کارهای شهید محمد مفتح می توان به ارائه شیوه نوین در تدریس و برنامه های درسی حوزه، طرح برنامه ریزی برای حوزه علمیه قم اشاره کرد که با مشارکت شهیدانی نظیر شهید بهشتی، قدوسی و سعیدی، این طرح را تعقیب می کرد. نسل جدیدی از مدارس در اثر این طرح ها در حوزه تاسیس شد. پس از این که دوران تبعید او تمام شد؛ رژیم، شهید محمد مفتح را ملزم کرد که در تهران اقامت داشته باشد. شهید محمد مفتح، فعالیت های انقلابی خویش را در تهران گسترش داد و از اعضای روحانی و فکری جمعیت مؤتلفه محسوب میشد که شهیدان دیگری در این جمعیت عضو بودند که از آن ها می توان به آیت‌الله ربانی شیرازی، مطهری و بهشتی و شهید محمد جواد باهنر اشاره کرد.

زندگینامه آیت الله دکتر محمد مفتح,محمد مفتح,زندگینامه شهید محمد مفتحدر سال ۵۴ وقتی که شهید محمد مفتح از زندان آزاد شد، امامت مسجد قبا را به او سپردند

>> مسجد الجواد:

مرکز فعالیت های شهید محمد مفتح، در مسجد الجواد تهران بود. او به مطرح کردن مباحث اسلامی با طرح نوین و شکل جدید در کلاس ها می پرداخت. در سال ۵۲ بعد از بسته شدن مسجد الجواد توسط رژیم پهلوی، شهید محمد مفتح فعالیت خویش را در مسجد جاوید آغاز کرد. پس از این که آیت‌الله خامنه ای در این مسجد در تاریخ ۳ آذر ۵۳ سخنرانی کرد، این مسجد توسط ساواک تعطیل شد و پس از آن آیت‌الله خامنه ای و محمد مفتح، دستگیر و زندانی شدند.

>> مسجد قبا:

در سال ۵۴ وقتی که شهید محمد مفتح از زندان آزاد شد، امامت مسجد قبا را به او سپردند. مسجد قبا در سال ۵۶ توسط شهید محمد مفتح در تهران به یک پایگاه قوی تبدیل شد.

>> نماز عید فطر ۵۷:

شهید محمد مفتح به عنوان پیش نماز در روز عید سعید فطر سال ۱۳۵۷ در تپه های قیطریه حاضر شد و جمعیت حاضر به امامت او نمازشان را خواندند و به نخستین تظاهرات چند ده هزار نفری پرداخت. مردم در این راهپیمایی به راهپیمایی دیگری در ۱۶ شهریور ماه دعوت شدند. مأموران حکومت پهلوی در روز ۱۶ شهریور، شهید محمد مفتح را شدیدا کتک زدند و بعد از دستگیر کردن او در روز بعد، به مدت دو ماه او را به زندان انداختند.

فعالیت های شهید محمد مفتح بعد از انقلاب

در زمان انقلاب اسلامی ایران، شهید محمد مفتح به عضویت شورای انقلاب از سوی امام خمینی درآمد و مدیر ستاد استقبال از امام خمینی شد. او در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو بود و همچنین از بنیانگذاران و دبیر جامعه روحانیت مبارز تهران محسوب میشد. از دیگر سمت های او پس از پیروزی انقلاب اسلامی می توان به عضویت در شورای گسترش آموزش عالی کشور و هیأت علمی دانشگاه تهران اشاره کرد و در دانشکده الهیات دانشگاه تهران به عنوان سرپرست انتخاب شده بود. او با همکاری آیت‌الله مهدوی کنی و شهیدان بهشتی و مطهری برای حفاظت از دستاوردهای انقلاب، اقدام به ارائه ی طرح کمیته انقلاب اسلامی نمود و خودش مسئول کمیته منطقه ۴ تهران شد.

شهادت محمد مفتح

آیت الله مفتح در راه تبلیغ دین، تلاش و جهاد بسیاری کرد و عاقبت بهمراه ۲ پاسدار شهید به نام های جواد بهمنی و اصغر نعمتی، در ساعت ۹ صبح روز ۲۷ آذر ماه ۱۳۵۸ در زمانیکه به دانشكده ی الهیات میرفتند که توسط عناصر منحرف گروهك فرقان، مورد ضرب گلوله قرار گرفتند و شهید شدند. پس از برپایی مراسم با شكوه تشییع شهید محمد مفتح، پیکرش را در صحن مطهر حضرت معصومه علیهاالسلام دفن کردند و به مناسبت اینکه در راه تحقق وحدت بین حوزه و دانشگاه، فعالیت های بسیاری داشت؛« روز وحدت روحانی و دانشجو» را نام گذاری کردند.

زندگینامه شهید محمد مفتح,شهادت دکتر محمد مفتح,دکتر محمد مفتحدر زمان انقلاب ، شهید محمد مفتح به عضویت شورای انقلاب از سوی امام خمینی درآمد

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش