یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۵۹ - ۱۹ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۶۲۸
محیط زیست و گردشگری

کویر در سراب انتقال آب يزد و کرمان در برزخ انتقال آب از درياي عمان قرار دارند؛

کویر در سراب انتقال آب

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,طرح های انتقال آب

اين بدترين خبر براي مردمي بود که از نزولات آسماني نا‌اميد شده‌ و به طرح‌هاي انتقال آب از مبدأهاي مختلف به فلات مرکزي اميدوار بودند. حالا پس از سال‌ها تلاش و وعده‌هاي متفاوت براي انتقال آب از درياي عمان به فلات مرکزي ايران، چند روز پيش وزير راه‌وشهرسازي با انجام اين طرح مخالفت کرده، اين درحالي است که پيش از اين ‌بارها درباره انتقال آب از سر‌شاخه‌هاي کارون، خزر و درياي عمان به مردم فلات مرکزي وعده داده شده و مردم را به رفع مشکل بي‌آبی اميدوار کرده بود.

 

پس از کش‌و‌قوس‌هاي فراوان به نظر مي‌رسد انتقال آب از دریای عمان تنها برای سه استان شرقی قطعی شده است.به گفته مديرعامل شرکت آب منطقه‌اي سيستان‌و‌بلوچستان طرح انتقال آب از درياي عمان با هدف تأمين آب شرب سه استان شرقي کشور برنامه‌ريزي شده که در فاز اول اجرايي در افق ۱۴۰۷ به ميزان ۲۵۰ ميليون مترمکعب توسط وزارت نيرو در حال انجام است. 

 

مخالفان و موافقان يک طرح قديمي

ماجرا به سال‌ها پيش بر‌مي‌گردد، زماني که محمود احمدي‌نژاد به ساکنان کويري ايران قول داد، فلات مرکزي را آباد خواهد کرد. طرح او براي آبادسازي مناطق کويري و خشک ايران انتقال آب دريا از شمال و جنوب به اين مناطق بود. قرار بود انتقال آب از درياي خزر و عمان به ۱۳ استان خشک و کويري ايران انجام شود؛ طرحي که در روزهاي نخست او وزرايش با قطعيت آن را يکي از به‌صرفه‌ترين طرح‌هاي موجود دانسته بودند حالا با مخالفت وزير راه‌وشهرسازي روبه‌رو شده؛ به گفته عباس آخوندي اين طرح نه‌تنها صرفه اقتصادي براي کشور نخواهد داشت بلکه محيط‌زيست را هم به نابودي خواهد کشاند.

 

عباس آخوندي در مراسم گراميداشت روز دريانوردي گفت: اجراي طرح‌هايي مانند انتقال آب از درياي عمان به داخل سرزمين مي‌تواند بسيار گرانقيمت باشد و از نظر محيط‌زيست نيز معلوم نيست چه شرايطي را به‌وجود مي‌آورد. نمي‌توانيم سواحل خود را از جمعيت خالي کنيم و به دنبال انتقال آب از دريا به نقاط کويري کشور باشيم زيرا کوير زندگي خود را دارد و بايد آباد شود. آخوندي يکي از دلايل مخالفت خود با اين طرح را آسيب‌رساندن به مناطق ساحلي ايران مي‌داند: ايجاد تعادل جمعيتي کشور در شهرهاي بندري مانند سواحل مکران بسيار مهم است.

 

توسعه شهرهاي بندري و افزايش جمعيت در مکان‌هايي مانند سواحل مکران براي توسعه ملي و امنيت ملي ايران بسيار باصرفه است و بايد آن نيز را پيگيري کرد. باوجود برخي مخالفت‌ها اما حسن روحاني در اسفند سال ۹۴ در سفر استاني خود به يزد انتقال آب از خليج‌فارس به استان‌هاي يزد و کرمان را وعده داد؛ وعده‌اي که خيال مردم اين دو استان کم‌آب را تا حدي راحت کرده بود. روحاني گفته بود: طرح انتقال آب از درياي عمان و خليج‌فارس به فلات مرکزي ايران در دستور کار دولت است و بر‌اساس بررسي‌هاي دولت، اولين استاني که آب خليج‌فارس وارد آن مي‌شود يزد خواهد بود. پيش‌ازاين نايب‌رئيس مجمع نمايندگان استان خراسان‌رضوي به‌عنوان يکي از استان‌هاي مقصد در انتقال آب خبر داده بود که وزير نيرو با انتقال آب از درياي عمان به خراسان‌رضوي موافقت کرده و اين موضوع در دستور کار قرار دارد. 

 

حميد چيت‌چيان، وزير نيرو خرداد سال ۹۳ هم با اعلام موافقت در ديدار با رئيس مجمع نمايندگان استان يزد با توجه به بحران جدي آب در اين استان، ۵۰۰ مترمکعب در ثانيه از آب خليج‌فارس را به استان يزد تخصيص داد و در‌اين‌زمينه دستور لازم را صادر کرد. 

 

هيچ کاري نشد ندارد

باوجود مخالفت‌هاي اخير وزير راه‌وشهرسازي با انتقال آب از درياي عمان به فلات مرکزي ايران مسئولان کرماني به اجراي اين طرح اميدوارند. ابراهيم عليزاده، مدير‌عامل آب منطقه‌ای استان کرمان، به «وقايع‌اتفاقيه» مي‌گويد دليل اظهارات اخير وزير راه را نمي‌داند اما پروژه انتقال آب از درياي عمان در حال پيگيري است. او مي‌گويد که اجراي اين طرح در حيطه اختيارات وزارت نيرو بوده و اين وزارتخانه با اجراي آن موافقت کرده است.

 

به گفته او سه پروژه براي انتقال آب به کرمان وجود دارد که همه آنها عملي است: به عقيده من هيچ کاري نشد ندارد. يکي از مهم‌ترين اين پروژه‌ها انتقال آب براي صنعت است که ما با سرمايه‌گذار قرار‌داد بسته‌ايم براي اينکه موانع دولتي را براي انتقال رفع کنيم. هزينه انتقال آب اما بر عهده سرمايه‌گذار است. پس از انتقال ما به صورت تضميني تا ۲۵ درصد از آب انتقالي را از سرمايه‌دار براي مصرف شرب پنج شهر جنوبي استان خريداري خواهيم کرد. به گفته عليزاده، اين پروژه کاملا شدني است. او درباره تأخير در انجام انتقال آب هم مي‌گويد: دليل تأخير‌هاي پيش‌آمده توقف طرح نيست. يکي از دليل‌هاي تأخير در مطالعات و اجراي طرح نبود منابع مالي بوده است. 

 

انتقال آب به ۳ استان شرقي، يزد و کرمان در برزخ

چهارمين نشست هماهنگي طرح انتقال آب درياي عمان به استان‌هاي سيستان‌و‌بلوچستان، خراسان‌رضوي و خراسان‌جنوبي صبح روز گذشته در چابهار برگزار شد؛ جلسه‌اي که خروجي آن انتقال قطعي آب به سه استان شرقي ايران بود. به گفته مديران عامل شرکت‌هاي آب منطقه‌اي سيستان‌و‌بلوچستان، خراسان‌جنوبي و خراسان‌رضوي در اين نشست پيشرفت مطالعاتي طرح انتقال آب درياي عمان به این استان‌ها بررسي شد.

 

اتابک جعفري، مديرعامل شرکت آب منطقه‌اي سيستان‌و‌بلوچستان در ابتداي جلسه گزارشي از وضعيت منابع آبي استان ارائه کرد و طرح انتقال آب از درياي عمان به استان‌هاي شرق کشور را براي سيستان‌و‌بلوچستان مفيد و ضروري دانست و گفت: طرح «انتقال آب درياي عمان» مي‌تواند نقشي اساسي در تأمين آب شرب استان‌هاي شرقي کشور ايفا کند. طرح انتقال آب از درياي عمان با هدف تأمين آب شرب سه استان شرقي کشور برنامه‌ريزي شده که در فاز اول اجرايي در افق ۱۴۰۷ به ميزان ۲۵۰ ميليون مترمکعب و در افق ۱۴۲۰ به ميزان ۷۵۰ ميليون مترمکعب توسط وزارت نيرو در حال انجام است.

 

حسين امامي، مديرعامل آب منطقه‌اي خراسان‌جنوبي در ادامه اين جلسه استان حوزه مسئوليتش را داراي تنش و بحران‌هاي آبي فراوان اعلام کرد و طرح انتقال آب از درياي عمان به اين استان را داراي مزاياي زيادي براي ساکنان خراسان‌جنوبي دانست. حالا با قطعي‌شدن انتقال آب از درياي عمان به سه استان شرقي ايران اين استان‌هاي يزد و کرمان هستند که در برزخ انتقال آب قرار دارند؛ استان‌هايي که از طرح انتقال آب بهشت‌آباد هم بي‌بهره ماندند و تنها اميدشان به آب‌هاي خليج‌فارس است.

 

مديرعامل آب منطقه‌اي استان يزد کمتر از يک ماه پيش اعلام کرده که انتقال آب در اين استان حال و روز خوشي ندارد. او به خبرگزاري‌ها گفته است: کارهای اوليه انتقال آب خليج‌فارس به يزد و همچنين کارهاي مطالعاتي اين طرح انجام شده ولي کار اجرايي‌ای در اين رابطه تاکنون صورت نگرفته است.

 

 

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش