مهر یا مهریه مالی است که بعد از جاری شدن عقد ازدواج به زن تعلق می گیرد و طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، زن به عنوان مالک مهریه، هر نوع دخل و تصرفی می تواند در آن داشته باشد. اگرچه زن هر زمان که بخواهد می تواند مهر خود را از مرد طلب کند، ولیکن معمولا مطالبه مهریه در زمان طلاق توسط زوجه انجام می گیرد و جزو دعاوی حقوقی مالی محسوب می شود لذا توصیه می کنیم در این زمینه حتما از بهترین وکیل رشت کمک بگیرید. اما سوالی که ممکن است برای برخی افراد درگیر پرونده های طلاق پیش آید این است که آیا ازدواج مجدد زن مانع از دریافت مهریه قبلی می شود؟ که مجله وکیل چی (vakilchi.com) قصد دارد در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار می دهیم.
شرایط پرداخت مهریه
نحوه اجرا و دریافت مهریه به نوع آن بستگی دارد. مهریه براساس شرایط پرداخت شامل دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه می شود. بعد از به اجرا گذاشتن مهریه عندالمطالبه مرد بعد از جاری شدن عقد نکاح موظف به پرداخت است و در این مورد شرایط مالی مرد در نظر گرفته نشده و تنها می تواند درخواست قسط بندی مهریه را از دادگاه داشته باشد. اما مهریه عندالاستطاعه به توان مالی مرد ارتباط دارد و تنها در درصورتی که مرد استطاعت در پرداخت داشته باشد زن می تواند برای مطالبه مهریه خود به صورت قانونی اقدام کند. توصیه می کنیم حتما قبل از طرح دادخواست مطالبه مهریه با بهترین وکیل گیلان مشاوره داشته باشید و اطلاعات لازم در مورد روند قانونی این دعوای حقوقی را کسب کنید.
آیا دریافت مهریه قبلی بعد از ازدواج مجدد زن امکان پذیر است؟
طبق ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، مهریه حق قانونی زن بوده و طلاق از هر نوعی و به درخواست هر کدام از طرفین که باشد تکلیف و نحوه پرداخت مهریه باید در دادگاه خانواده مشخص گردد. در واقع بدون تعیین تکلیف مهریه حکم طلاق صادر نمی شود.
دادگاه نحوه پرداخت مهریه را به هر طریقی که تعیین کرده باشد مرد براساس شرایط تعیین شده موظف به پرداخت بوده و ازدواج مجدد زن مانع از دریافت مهریه قبلی نخواهد شد. لذا قانونگذار تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن را مشخص نموده و به عنوان مانعی برای عدم دریافت مهریه نخواهد بود.
اگر در طلاق توافقی زوجین در مورد مهریه با هم توافق کرده و زوجه بخشی از آن را به مرد بخشیده باشد مرد موظف است که مابقی مهریه را به صورت کامل و یا اقساطی به زن پرداخت کند و بعد از اتمام ایام عده، پرداخت مهریه بعد از ازدواج مجدد زن نیز همچنان طبق روال و تاریخ تعیین شده ادامه خواهد داشت.
ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است، تا زمانی که تکلیف حقوق مالی زن پرداخت نگردد طلاق ثبت نخواهد شد ولیکن در صورت رضایت زوجه، صدور حکم قطعی مبنی بر عدم توانایی مالی زوج در پرداخت مهریه و اقساطی کردن آن، مراحل ثبت طلاق انجام خواهد شد.
اگر زوجه بدون دریافت حقوق مالی خود، برای ثبت طلاق رضایت داشته باشد بعد از آن می تواند با کمک بهترین وکیل گرگان و استناد به قوانین مربوطه برای دریافت مهریه اقدام کند.
در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟
• اگر زوجین بعد از جاری شدن عقد نکاح، به دلایلی متوجه باطل بودن عقد شوند و میان آن ها رابطه زناشویی برقرار نشده باشد مهریه به زن تعلق نمی گیرد.
• اگر زوجین در زمان عقد مقدار و نوع مهریه را تعیین نکرده باشند و یکی از آن ها قبل از رابطه زناشویی فوت کند، مرداز پرداخت مهریه معاف می شود. اما در صورتی که رابطه زناشویی برقرار گردد مهرالمثل به زن تعلق می گیرد.
• طبق ماده ۱۱۰۱ اگر به هر دلیلی در دوران عقد و قبل از برقراری رابطه زناشویی، نکاح فسخ گردد مهریه به زن تعلق نمی گیرد. ذکر این نکته نیز لازم است که براساس قانون مهریه ای که در صورت جدایی زوجین در زمان عقد برای زن در نظر گرفته شده برابر با نیمی از مهریه تعیین شده در عقد نکاح است و زجه می تواند تنها برای مطالبه نیمی از مهریه اقدام کند.
نحوه مطالبه مهریه قبل از طلاق
همانطور که پیشتر نیز گفتیم مهریه یکی از حقوق مالی زن بوده و زن می تواند بعد از عقد نکاح آن را از مرد طلب کند و براساس قانون مرد موظف به پرداخت است.
اگر میان زوجین رابطه زناشویی برقرار نشده باشد زوجه می تواند درخواست تمام مهریه خود را داشته باشد ولیکن در صورت طلاق اگر زوجه دوشیزه باشد نیمی از مهریه تعیین شده به او تعلق می گیرد.
چنانچه مهریه به صورت تضمینی و با ذکر نام یک ضامن در سند ازدواج ثبت شده باشد و در زمانی که زن مهریه خود را مطالبه می کند و مرد از پرداخت آن سرباز بزند زوجه می تواند براساس قانون مهریه خود را از ضامن مطالبه کند.
آیا مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه را می توان مطالبه کرد؟
برخی افراد تصور می کنند که حداکثر میزان مهریه ای که به زن تعلق می گیرد ۱۱۰ سکه است اما لازم است که بدانید طبق قانون مرد باید مقدار مهریه هر چقدر که باشد برای پرداخت آن اقدام کند و برای مواردی که بیش از ۱۱۰ سکه تعیین شده باشد در صورت عدم تعیین ضمانت اجرایی، حکم جلب مرد صادر نمی شود ولیکن در هر حالت مرد موظف است که مهریه را به طور کامل پرداخت کند.
طبق قانون جدید مهریه ماده ۲۲، اگر مرد از توانایی مالی کافی برای پرداخت مهریه بیش از ۱۱۰ سکه برخوردار باشد و از پرداخت آن امتناع ورزد زن می تواند برای دریافت حکم جلب او اقدام کند.
کلام آخر
مهریه یکی از حقوق مالی زن می باشد که بعد از جاری شدن عقد نکاح به او تعلق می گیرد و مرد نیز موظف است در صورت درخواست مطالبه مهریه از سوی زن آن را پرداخت کند با توجه به این که قوانین مربوط به مهریه بسیار گسترده بوده و نحوه مطالبه آن براساس نوع مهریه با هم فرق دارد از این رو پیشنها می کنیم برای کسب اطلاعات در مورد چگونگی دریافت مهریه به مجله وکیل چی مراجعه کنید و از وکلای متخصص آن کمک بگیرید. در صورت هرگونه انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت وکیل چی (vakilchi.com) با ما در ارتباط باشید.
- 12
- 3
کاربر مهمان
۱۴۰۲/۶/۲۸ - ۱۸:۲۶
Permalink