جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۸ - ۰۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۱۵۳۴
محیط زیست و گردشگری

کاهش وسعت جنگل‌های حرای خلیج فارس؛

قاچاق سوخت تیشه به ریشه جنگل‌های حرا زده است

جنگل,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
مانگرو یکی از جنگل های مهم طبیعی است که در مناطق حاره ای و نیمه حاره ای نواحی جزر و مدی یافت می شود؛ هم اکنون۲۲ هزار کیلومتر از وسعت این جنگل ها در سواحل خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفته است.

حرا نام درختی است در اندازه های سه تا شش متر با شاخ و برگ های سبز و روشن که در آب های شور زندگی می کند و نام علمی آن (Avicennia Marina) به حکیم ابوعلی سینا فیلسوف ایرانی منسوب است زیرا او نخستین فردی بود که ویژگی های طبیعی این گیاه اشاره کرده است.

 

یکی از ویژگی جالب درختان مانگرو این است که آنها در طی میلیون ها سال، سازگاری خوبی با آب شور پیدا کرده اند، به طوری که از آب شور تغذیه می کنند و با دفع نمک آن، آب را به طور طبیعی شیرین می کنند.

 

تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که اکوسیستم تالاب‌های ساحلی مانند جنگل‌های حرا، مناطق باتلاقی در جزر و مدها و علفزارهای دریایی در جذب دی‌اکسیدکربن از اتمسفر و ذخیره آن برای صدها و هزارها سال بسیار کارآمد هستند. همچنین محققان به این نتیجه مهم رسیدند که جنگل‌های حرا به تنهایی می‌توانند در حدود ۳۴ تن کربن در سال را ذخیره کنند که تقریبا معادل انتشار گازهای گلخانه‌ای از ۲۴ میلیون اتومبیل سواری در یک سال است.

 

از سوی دیگر جنگل های حرا به دلیل شرایط مناسب، زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر از مناطق گرمسیری مانند حواصیل بزرگ، اگرت بزرگ، اگرت ساحلی، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، سلیم خاکستری، گیلانشاه و کاکائی و ماهیان، نرم تنان و سخت پوستان هستند.

 

این جنگل ها از نظر تهیه خمیرکاغذ، جلوگیری از فرسایش خطوط ساحلی در اثر برخورد امواج، ایجاد پناهگاه مناسب برای تخم ریزی و پرورش و صید آبزیان، خوراک دام، زنبورداری و از منظر تفریحی دارای اهمیت هستند.

 

امروزه علاوه بر برداشت بی رویه از سرشاخه ها، عوامل دیگری مانند توسعه راه‌ها، استقرار نامناسب صنایع، استفاده بدون ظرفیت یابی و طرح ریزی تفرجی، آلودگی ناشی از هیدروکربورهای نفتی، توسعه آبزی پروری و در مجموع فقدان ساز و کارهای زیست محیطی این جنگل‌ها در معرض تهدید فزایندهای قرار گرفته اند.

 

از سوی دیگر قاچاق سوخت نیز از عوامل تهدید کننده جنگل‌های حرا به حساب می آید. بیشتر قاچاقچیان در مراحل تعقیب و گریز با دریابانی و نیروی انتظامی منطقه اقدام به تخلیه سوخت خود در دریا و نزدیک جنگل های حرا می کنند که این کار در دفعات طولانی موجب آسیب رساندن به ریشه های درختان حرا می شود. در صورتی که این سوخت ها به دور از جنگل های حرا نیز تخلیه شوند از طریق جریان باد و آب به سوی جنگل‌های حرا آورده می شوند یا به صورت لکه های نفتی موجب آسیب محیط زیست دریایی می شوند.

 

افزایش وسعت جنگل های حرا با کمک مردم و سازمان‌ها

داوود میرشکار، مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام کاهش وسعت جنگل‌های حرا در خلیج فارس گفت: جنگل‌های مانگرو که شامل گونه های حرا و چندر است به دلیل برداشت سرشاخه‌ها و چرای دام‌ها در این منطقه از جمله گونه گیاهی در معرض تهدید هستند. تخریب جنگل، تغییر مسیر آب‌ها به دلیل ساخت و سازها در منطقه، قاچاق سوخت و بیماری‌ها از عوامل تهدید کننده جنگل‌های حرا بوده و باعث کاهش وسعت این جنگل‌ها به ویژه در خلیج فارس شده است.

 

وی با اشاره به تلاش‌های انجام شده برای حفظ جنگل‌های حرا در این منطقه تصریح کرد: هم اکنون در تلاش‌ هستیم با فرهنگ‌سازی که ایجاد شده وسعت جنگل‌های حرا را افزایش دهیم. مردم و سازمان‌های مردم نهاد با کمک برخی از دستگاه‌های بهره‌بردار از دریا اقدام به کاشت در جنگل‌های حرا می‌کنند. همچنین درباره گونه‌ها و زیستگاه‌‌های دیگر به صورت موردی تا جایی که امکانات آن موجود بوده پایش‌های زیستی را انجام و تلاش می‌کنیم با انجام این پایش‌های مستمر و گزارش‌های حاصل از آن بتوانیم مدیریت کارآمدی برای زیستگاه‌ها و گونه‌های در معرض خطر انقراض داشته باشیم.

 

پیش از این رسول اکبری، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم از کاشت ۵ هزار نهال حرا در راستای طرح توسعه جنگل های دریایی این جزیره به عنوان یکی از ذخیره گاه های زیست کره ایران خبر داده و گفته بود: این میزان نهال حرا در سایت صنعتی کاوه براساس استناد به مطالعات ارزیابی محیط‌ زیستی و دریافت مجوز شورای عالی ارزیابی محیط زیست توسط شرکت ساخت و بهره‌برداری اسکله حرا قشم کاشته شده است.

 

وی ادامه داده بود: کاشت ۱۰هزار نهال حرا یکی از بندهای قرارداد شرکت نفتی حرا در این منطقه است که سرمایه گذاران این طرح از بهمن ماه سال ۹۵ تاکنون در دو نوبت فاز اول اجرای این طرح توسعه ای، اقدام به کاشت ۵ هزار نهال حرا در محدوده سایت صنعتی کاوه کردند.

 

به گفته معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، سازمان منطقه آزاد از ابتدای تاسیس در قشم (دهه ۷۰) اقدام به کاشت درخت حرا در پهنه‌های گلی سواحل جزیره قشم با هدف توسعه این اکوسیستم غنی کرده است و منطقه حفاظت شده حرای قشم با وسعت ۸۵۶۸۶ هکتار یکی از ۱۱  ذخیره گاه زیست کره ایران و یکی از جنگل‌های پنج‌گانه استان هرمزگان در شمال غرب جزیره محسوب می شود.

 

 

 

sinapress.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش