چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۵۳ - ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۳۸۸۵
حقوقی، قضایی و انتظامی

جرم در فضای مجازی تفاوتی با جرم در دنیای واقعی ندارد

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی,جرم در فضای مجازی

ادله اثبات کیفری قبلا در قانون آیین‌دادرسی کیفری سابق مشخص شده بود. در قانون آیین دادرسی کیفری‌ سال ٩٢ ادله اثبات کیفری را به ماده ١٦قانون مجازات اسلامی ارجاع داده است.در قانون مجازات اسلامی ادله اثبات عبارت است از شهادت، اقرار، سوگند یا علم قاضی یا در جرایمی مانند زنا، شرب خمر، جرایمی از این قبیل در ادله اثبات اینهاست که معمولا مواردی که دلایل شهادت و اقرار نباشد به علم قاضی مراجعه می‌کنند. در مواردی که ادله موضوعیت دارد، اما فاقد شرع و قانون لازم باشد می‌تواند به‌عنوان اماره قضائی مورد استناد قرار گیرد، یعنی قاضی با عنایت به عکس یا فیلم یا فایل صوتی می‌تواند آن را به‌عنوان اماره قضائی درنظر گیرد و درنهایت این موضوع به علم قاضی بازمی‌گردد. اما باید توجه داشت که صرفا یک عکس و فیلم شاید نتواند علم برای قاضی ایجاد کند. در این‌جا یک‌سری امارات دیگر باید باشد تا برای قاضی علم ارایه شود تا بتواند برای آن حکم صادر کند.

 

بحثی که در قانون مجازات اسلامی و در جامعه فعلی ما زیاد با آن سروکار داریم و زیاد آن را می‌بینیم یا می‌شنویم این است که جرایمی اشاعه فحشا محسوب می‌شوند. شاید مردم عامی ابتدا به ذهن‌شان برسد که اشاعه فحشا یعنی چه؟

  اشاعه در زبان فارسی به معنای گسترش دادن و آشکار کردن است. فحشا هم از مشتقات فحش است و فحش هم یک چیز قبیح است. اما در فقه اسلام که قانون مجازات ما هم مبتنی بر آن است، فحشا را معمولا در مورد زنا می‌دانند یا هر فعل و قول زشتی که در عمل، حبس به آن تعلق می‌گیرد به آن اشاعه فحشا می‌گویند که یکی از گناهان کبیره است که این در مورد زنا و لواط به کار گرفته می‌شود. شاید اشاعه فحشا نقل روایت باشد یا این‌که نقل روایت منتشر شود و به صورت خبر باشد.

 

در قانون مجازات اسلامی به این قضیه اشاره شده و در ماده ٧٤٢ قانون جرایم رایانه‌ای تصریح شده که انتشار، توزیع، معامله و نگهداری به قصد تجارت یا فساد جرم است و کسانی که این اعمال را انجام می‌دهند به مجازات مقرر قانون محکوم می‌شوند. مجازات مقرر در قانون هم با توجه به احوالات آن شخص مرتکب، شرایط یا نحوه ارتکاب یا وقوع جرم ممکن است از ٩١روز تا ٢‌سال حبس یا جزای نقدی باشد. یکی از مواردی که باز هم بسیار می‌شنویم و می‌خوانیم دو لغت مبتذل و مستهجن است و افراد اکثرا فرق بین این دو را نمی‌دانند. قانون‌گذار بین این دو تفاوت قایل شده است.

 

تبصره‌یک ماده ٧٤٢قانون جرایم رایانه‌ای می‌گوید آثاری که به آن مبتذل گفته می‌شود، آثاری است که صحنه و ثور قبیحه باشد. مستهجن هم در تبصره ٤ ماده ٧٤٢ اشاره می‌کند تصویر یا متن واقعی و غیرواقعی که بیانگر برهنگی کامل زن یا آمیزش و عمل جنسی باشد را دربرمی‌گیرد.

در همین قانون هم اگر فردی فیلم‌های مستهجن را وسیله کار خودش قرار بدهد و از طریق خریدوفروش یا اشاعه آنها که مصداق اشاعه فحشاست، امرار و معاش کند، در این موارد قاضی بررسی می‌کند که اگر این کار سازمان‌یافته یا به‌صورت باندی حرفه‌ای نباشد، مجازات آن حداکثر مجازات یعنی دو‌سال حبس است، ولی زمانی که تشخیص دهند باندها و سازمان‌هایی این کار را حرفه خودشان قرار داده‌اند و از این طریق اشاعه فحشا می‌کنند و قصد گمراه‌کردن مردم را داشته باشند، این ممکن است مصداق افساد فی‌الارض و مجازات آنها اعدام باشد.

به‌صورت خلاصه باید بگویم انتشار مطالب و فیلم‌‌ها به هر شکل اگر گسترش فحشا در بین مومنان باشد، باید توجه  داشته باشیم که این قانون در بین مومنان است و شاید در بسیاری از کشورها این موضوع اصلا جرم نباشد. بنابراین زمانی که می‌گوییم اشاعه فحشا همان‌طور که در قرآن آمده در بین مومنان است.

 

 اما شاید فردی در صفحه شخصی خود به‌طور مثال عکس بی‌حجاب داشته باشد، این نمی‌تواند مصداق تظاهر به فسق و فجور یا اشاعه فحشا باشد. حالا اگر در برخی موارد ضابطان قضائی در اینستاگرام یا فیس‌بوک عکس بدون حجاب از شخصی پیدا کنند این نباید به حساب اشاعه فحشا گذاشته شود، زیرا حتی همان بی‌حجابی هم یک مجازاتی دارد که در قانون مجازات اسلامی به صراحت گفته شده که در ملأ عام باشد، یعنی به صورت تظاهر باشد، بنابراین با عنایت به این موضوع که باید در این موارد احتیاط و حفظ آبروی مومن را کرد، با آبرو و حیثیت افراد نباید با این سادگی بازی کرد. انصاف قضائی و رأفت اسلامی حکم می‌کند مطلقا به این مسائل بحث اشاعه فحشا را ربط ندهیم و چنین جرمی قطعا مصداق ندارد.

 

یک‌سری رفتار و کردار جزو مسائلی است که هم در قانون جرم است و هم از نظر اخلاقی ناپسندیده است و هم عرف ما این مسائل را نمی‌پذیرد. اعمالی که جرم است در قانون مشخص شده است. یک‌سری مسائل هم هست که اخلاقی است و از نظر اخلاقی ناپسند است. مانند دروغ گفتن و مسائلی که می‌دانیم زشت است و مقبول جامعه نیست. بنابراین نباید فکر کنیم در فضای مجازی هر کاری که بخواهیم می‌توانیم انجام دهیم یا شخصیت دیگران را مورد تمسخر و هتک حیثیت قرار دهیم. به‌هرحال فضای مجازی هم حدود و ثغور خودش را دارد. فرد مجاز نیست که هر چه خواست بگوید و هر کار ناپسندی که خواست انجام دهد. شخصی که فضای مجازی را با جای دیگر اشتباه می‌گیرد و به تهدید و توهین افراد می‌پردازد یا در همین فضاها کلاهبرداری می‌کند یا به نوعی معاونت در سرقت انجام می‌دهد اینها همه غیرقانونی است. بنابراین آنچه مسلم است باید در ابتدا رعایت مسائل قانونی و اخلاقی انجام شود، زیرا این فضای مجازی تفاوتی با دنیای واقعی ندارد. کسی که در فضای مجازی دشنام می‌دهد این کار او جرم و خلاف قانون است یا حتی کسی که به حریم خصوصی دیگران دست‌اندازی می‌کند همه اینها اعمالی است که خلاف عرف و اخلاق است و هر کدام از ما باید این احتیاط را انجام دهیم که خارج از اخلاق و قانون و عرف کاری را انجام ندهیم که منجر به زیر پا گذاشتن حقوق دیگران شود.

 

 

 

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش