جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۲ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۷۸۶۰
حقوقی، قضایی و انتظامی

خدمت يا خيانت FATF

FATF,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

در روزهاي اخير و بالاگرفتن مباحث درباره FATF در مجلس، مخالفان دولت نيز مجددا دست به کار شده و اجراي توصيه‌هاي اين گروه را خيانت ناميده‌اند، غافل از آنکه عمده مسير اجراي توصيه‌هاي FATF در دولت‌هاي نهم و دهم و دبيرخانه شوراي امنيت ملي وقت طي شده و اين دولت صرفا فعاليت‌هاي آنها را تکميل كرده است. هدف اين نوشته، بررسي تاريخچه تعامل ايران با اين گروه است.

 

گروه ويژه اقدام مالي (FATF) يک نهاد بين‌المللي با محوريت گروهاي G7 برای ارائه استانداردهاي لازم جهت مقابله با پول‌شويي (AML) و مبارزه تأمين مالي تروريسم (CFT) است. روش کار اين گروه، تعيين توصيه‌هايي است که کشورهاي عضو براساس عمل به آنها دسته‌بندي و ريسک تعامل مؤسسات مالي بين‌المللي با آنها مشخص مي‌شود. اهميت گزارش‌هاي اين گروه هم در تعيين ريسک تعامل و هم در «شاخص بازل» به عنوان مهم‌ترين شاخص بانکداري است (۳۰ درصد شاخص بازل به گزارش‌هاي FATF اختصاص دارد). ازاين‌رو عدم تصويب قوانين لازم برای اجراي توصيه‌ها و به تبع آن عدم خروج از ليست سياه اين نهاد، تعامل مؤسسات مالي بين‌المللي با ايران را با چالش اساسي مواجه خواهد كرد.

 

تبادل اطلاعات ايران با FATF از سال ۲۰۰۸ (اسفند ۸۵) آغاز شد و طي گزارش‌هايي، اين گروه از وضعيت بد مبارزه با پول‌شويي و تأمين مالي تروريسم در ايران، در کنار چند کشور ديگر، ابراز نگراني کرده است. به دليل اين گزارش‌ها، ريسک تعامل مؤسسات مالي بين‌المللي با ايران روزبه‌روز افزايش يافت، بنابراین تعامل و اجراي توصيه‌هاي اين گروه ضروري بود. بر اين اساس و برای اجراي توصيه‌هاي اين گروه، تصويب و اجراي چهار قانون «الحاق ايران به کنوانسيون مبارزه با تأمين مالي تروريسم»، «الحاق ايران به کنوانسيون مبارزه با جرائم سازمان‌يافته فراملي (پالرمو)»، «قانون مبارزه با پول‌شويي(AML)» و «قانون مبارزه با تأمين مالي تروريسم(CFT)» در دستور کار دولت وقت قرار گرفت.

 

در همين راستا در سال۸۶، زير نظر دادستاني کل کشور و وزارت اطلاعات وقت، «لايحه مبارزه با پول‌شويي (AML)»، - يکي از دو الزام اصلي FATF- تهيه شد و به تصويب مجلس هفتم و تأييد شوراي نگهبان رسيد. علاوه بر آن لايحه «الحاق ايران به کنوانسيون سازمان ملل متحد براى مبارزه با فساد» نيز در سال ۸۷ از سوی مجلس هشتم تصويب و بعد از رفت و برگشت بين مجلس و شوراي نگهبان نهايتا در مجمع تشخيص مصلحت نظام  تأييد شد.

 

با تشديد تحريم‌هاي هسته‌اي در سال ۸۸، دبيرخانه شوراي امنيت ملي وقت به رياست دکتر جليلي، در مکاتبات متعدد با دولت، وزارت اقتصاد را به تعامل بيشتر با FATF و رعايت توصيه‌هاي اين نهاد «مکلف» کرد. بر اساس صحبت‌هاي دکتر طيب‌نيا در جلسه مورخ ششم مهرماه ۹۵ مجلس شوراي اسلامي درباره تعامل با FATF، صورت‌جلسات و مکاتبات متعددي دراين‌باره بين دولت و شوراي امنيت ملي وقت برای تقويت همکاري با اين گروه وجود دارد؛ از جمله اين مکاتبات، نامه وزير اقتصاد وقت به رئيس اين گروه است که ضمن گزارش اقدامات ايران ازجمله راه‌اندازي واحد اطلاعات مالي(FIU)، تعهد اجراي توصيه‌هاي FATF و تعهد اخذ تصويب مجلس و تأييد شوراي نگهبان درخصوص «قانون مبارزه با تأمين مالي تروريسم(CFT)»– يکي ديگر از دو الزام اصلي FATF- را ارائه مي‌كند!

 

بدين منظور، در سال ۸۹ «لايحه قانون مبارزه با تأمين مالي تروريسم (CFT)» از سوی دولت وقت به مجلس هشتم ارائه شد که در مجلس اين لايحه تصويب و به شوراي نگهبان ارسال شد. شوراي نگهبان به دليل ماهيت موضوع، خواستار اعلام نظر قوه قضائيه شد که اين اعلام نظر تا پايان دولت دهم  طول کشید. اين قانون نهايتا در سال ۹۴ با اعمال نظرات قوه قضائيه، توسط دولت يازدهم به مجلس نهم ارسال شد و در اسفند همان سال به تصويب مجلس و تأييد شوراي نگهبان رسيد. اين قانون در سال ۹۶ مجددا ازسوی دولت اصلاح شد که کليات آن اصلاحات نيز در مجلس تصويب شد.

 

بنابراین هر دو الزام اصلي گروه FATF يعني AML/CFT بنا بر «تکليف» دبيرخانه شوراي امنيت ملي وقت، در دولت‌هاي نهم و دهم تهيه شد و روند تصويب و تأييد آنها به نتيجه رسيد، اما با اين‌حال دو قانون ديگر يعني «الحاق ايران به کنوانسيون مبارزه با جرائم سازمان‌يافته فراملي(پالرمو)» و «الحاق ايران به کنوانسيون مبارزه با تأمين مالي تروريسم» باقي مانده بود. لايحه الحاق ايران به کنوانسيون پالرمو که مقدمات آن نيز در دولت دهم تهيه شد، در آبان‌ماه ۹۲ به مجلس شوراي اسلامي ارسال و نهايتا پس از رفت‌وآمدها در کميسيون‌ها و صحن علني مجلس، در خردادماه ۹۷ به تصويب مجلس رسيد.

 

لايحه «الحاق ايران به کنوانسيون مبارزه با تأمين مالي تروريسم» نيز در آذرماه ۹۶ به مجلس تقديم شد. تصويب اين قانون در خردادماه ۹۷ در صحن علني به تشنج کشيده شده و بررسي آن دو ماه تعليق شد. نکته قابل‌توجه آن است که برعکس ادعاي مخالفان اين قانون، اين لايحه به معناي الحاق به گروه FATF و اجراي توصيه‌هاي آن نيست چه اينکه توصيه‌هاي اصلي اين نهاد در دولت و مجلس قبل تصويب شده و اين قانون فقط يکي از شروط اصلي برای خروج ايران از ليست سياه FATF است!

 

حال بايد پرسيد در حالي‌که الزامات اصلي اين گروه، در دولت قبل تصويب و اجرائي شده و کسي دلواپس عواقب آن نبود و تا چند هفته ديگر درباره تعليق نام ايران در ليست سياه اين گروه تصميم‌گيري مي‌شود، عدم تصويب اين لايحه چه تبعاتي را در پي دارد؟

 

لايحه‌اي كه مسكوت ماند

حدود ۱۰ روز پيش، مجلس بعد از کشاکش بسيار بر سر بررسي لايحه الحاق ايران به کنوانسيون بين‌المللي مقابله‌ با تأمين ‌مالي تروريسم (CFT)، بررسي لايحه به مدت دو ماه مسکوت ماند. نامه درخواست مسکوت‌ماندن اين لايحه با ۱۳۸ رأي موافق و ۱۰۳ رأي مخالف تصويب شد و براي دو ماه از صحن بيرون رفت. کنوانسيون CFT، بخشي از گروه ويژه اقدام عملي FATF است که به مبارزه با پول‌شويي مي‌پردازد.   

  

بررسي اين لايحه در مجلس موجب اوج‌گرفتن اختلافاتي در داخل شد، گروهي تصويب اين لايحه را مصداق وطن‌فروشي دانستند و به زعم خود آن‌ ر‌ا ادامه خط غلط برجام معرفي کردند. از همين دست مخالفت‌ها، در روزهاي منتهي به بررسي لايحه در مجلس نيز اوج گرفت و حتي پيامک‌هاي هشدارآميزي به نمايندگان مجلس ارسال شد. اينها همه در حالي است که روند پيوستن به FATF پيش از دولت فعلي و برجام يعني در دولت احمدي‌نژاد آغاز شده بود.

 

سيدمحمدهادي موسوي، کارشناس حقوقي

 

sharghdaily.ir
  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش