یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۱۰۰۴۴

عوام فریبی (پوپولیسم) چیست و چگونه به وجود آمد؟

پوپولیسم,پوپولیسم چیست,شگردهای عوام فریبی در سازماندر عوام فریبی، شخص گروه زیادی از مردم را مخاطب قرار میدهد
پدیده ی فریب عوام توسط عوام فریبان بعنوان یک واحد اجتماعی در رفتاری که حکومت ها و اربابان قدرت با مردم دارند؛ از زمان گذشته مورد توجه بوده است.

عوام فریبی

شخصی که برای اثبات یک عقیده به جای استدلال و اقامهٔ برهان( منطق)، سعی می کند نوعی تصدیق جمعی نسبت به نتیجهٔ مطلوب خود از راه تحریک احساسات و هیجان های جمعی و توسل به عواطف و جوّ حاکم بدست‌آورد ، به چنین حالتی عوام فریبی می گویند. هر کدام از افراد در این روش بر این تصورند که به نوعی یگانگی با گروه از روش پذیرش عقیده رسیده اند و آن ها با این یگانگی به امنیت و قدرتی دست می یابند و درصورت مخالفت کسی با عقیدهٔ جمع، امنیت و قدرت به او نمی دهند.

گروه زیادی از مردم در عوام فریبی توسط شخص، مخاطب قرار داده می شوند و این شخص، احساسات و عواطف آنان را با بیاناتی هیجان آور و شورانگیز، تحریک می کند و آنها را با تکیه بر همین شور و هیجان عوام، نسبت به نتیجه و مدعایشان متقاعد می کند. گاهی وقت ها از وسایل دیگری برای افزایش تأثیر روی تک تک افراد در عوام فریبی استفاده میشود که از آن ها می توان به برافراشتن پرچم ها و نواختن موسیقی مناسب اشاره کرد.

احساس درونی به عنوان حربه اصلی عوام فریبی به شمار میرود که هر شخصی از این راه، قصد مورد تحسین قرار گرفتن در نزد دیگران را دارد تا ارزش و احترامش ارتقاء یابد. این احساس باعث میشود که افراد، تمایل پیدا کنند که شبیه افراد مشهور شوند. افردی که حداکثر بهره را از این روحیه میبرند؛ تهیه کنندگان تبلیغات و آگهی های تجاری هستند؛ مانند پوستری میباشد که نشاندهنده ی شخصیت معروفی در حال نوشیدن چای مخصوصی است. علاوه بر این، تلاش به برقراری ارتباط در میان کالای مورد تبلیغ و امور مورد علاقه مخاطب، دارد؛ بدین ترتیب صحنه هایی از طبیعت یا صحنه های مهیج ورزشی در تبلیغات تصویری، در پی تبلیغ یک کالا استفاده می شود.

پوپولیسم سیاسی,عوام فریبی و پوپولیسم,عوام فریبی دینیعوام فریبی یکی از محوریترین عوامل عقب ماندگی و عدم توسعه در جوامع در حال رشد است

دماگوگ کیست؟

کسی که میخواهد مردم را با تحریف حقایق از طریق دروغ گفتن و وعده های بی پایه و بدون پشتوانه ، بسوی خود جذب کند و موجب جلب موافقت و تحسین و پشتیبانی آنان شود ؛ دماگوگ یا عوام فریب نامیده میشود. حکومت ها یا دولت های دارای مشروعیت در بین توده مردم و بیرون آمده از بطن جامعه به دماگوژی احتیاج ندارند. هنگامی که حکومت ها ملی نباشند و بخواهند حقانیت و مشروعیتشان را ثابت کنند؛ به عوام فریبی دست می زنند.

ریشه کلمه در زبان های لاتین

دماگوژی در لغت به معنای« عوام فریبی» یا« مردم فریبی » میباشد و در اصطلاح در این روش با وعده ها و شعارهای دروغین، مردم را گمراه می کنند.

روش های دماگوژیست ها

دماگوژیست ها در میان توده های تحقیرشده اجتماع و در جوامع عقب افتاده ، روش هایی را به کار می گیرند که در ادامه شرح داده شده است:مردم را به چند گروه قومی یا زبانی یا دینی یا تاریخی تقسیم می کنند و از این طریق، میان ساکنان جوامع مجاور یکدیگر، نزاع و تفرقه ایجاد میکنند. از طریق برگزاری سخنرانی های شورانگیز، موزیک ها و سرودهای مهیج، احساسات جوامع رشدنیافته را پرورش می دهند. به هر یک از آن ها حس خوشایند افتخارات دروغین و غرور کاذب و نژادپرستی را تلقین می کنند.

برای برگزاری تظاهر و تفاخر و اعمال نمایشی و کلی بافی ها و شعارگویی های پوچ بجای این که گردهمایی های اجتماعی و جلسات علمی یا کاربردی تشکیل دهند؛ مکانی را ایجاد کنند. از اقامه برهان و ارائه استدلال و نحوه تفکر علمی، جلوگیری می کنند و اگر نیاز بود در پوسته عالم نمایانه و عوام پسند ، ادعاهای بی اساس و خرافات را بیان میکنند. برای کسب حمایت مردم به عواطف میهنی یا مذهبی آنان متوسل میشوند. اندکی از حقیقت را با انبوهی از موهومات، ترکیب می کنند.

پوپولیسم و عوام فریبی

پوپولیسم با عوام فریبی رابطه تنگاتنگی دارد. ریشه ی این واژه، برگرفته از کلمه ی یونانی demos به معنای مردم و agein به معنای رهبری کردن می باشد. سیاست عوام فریبانه، قصد دارد که بطور دائم، احساسات مردم را تحریک کند تا آن ها شعار بدهند و به دموکراسی، اعتقاد ندارد. حاکمان در سیاست عوام فریبانه، اعتقادات خود را با یک نگاه ساده بینانه به نفع مردم معرفی می کند. در واقع عوام فریبی، بیان کننده ی حقایق به شکل نادرست میباشد و بر این باور است که نیاز بشر با این سیاست، رفع میشود. این تفکرات با یک پوپولیست، ارتباط خوبی برقرار می کنند. همانطور که مردم، یک پوپولیست را بالا می برند؛ یک پوپولیست نیز از نظر خودش در جایگاه بالا و خوبی قرار دارد.

عوام فریبی دینی,عوام فریبی,شعر عوام فریبیمستمسک عوام فریبان ، به نوع خواسته ها و مطالبات مردم هر جامعه بستگی دارد

شاید پوپولیسم و دماگوژی به هم شباهت داشته باشند ولی تنها به یک دلیل با هم تفاوت دارند. یک سیاست مدار پوپولیست به گفته های خودش باور دارد و قصد عملی کردن ادعاهایش را دارد ولی درواقع شعارهای پوپولیستی به لحاظ کلیت و جامعیتش، غیرعملیاتی هستند ولی یک دماگوک یا سیاست مدار عوام فریب به گفته های خودش هیچ اعتقادی ندارد و باتوجه به نادرست بودن عملکردش، مردم آن را بر نمی تابند و بطور واضح، حقایق را وارونه جلوه میدهند و تلاش می کنند که با دروغ گفتن های پی در پی، حقیقت را مخفی کنند.

« گوبلز» براساس عقیده ی بسیاری از افراد، به عنوان بزرگترین دروغ گوی عالم سیاست شناخته میشود. او با استفاده از مشی« دروغ بزرگ» در سیاست تبلیغاتی خویش بر این باور بود که یکی از دلایل کارایی زیاد دروغ های بزرگ اینست که مردم به کسی که قادر به گفتن چنین دروغی باشد نمیتوانند اطمینان داشته باشند. به همین خاطر، وقتی که چنین دروغ هایی را میشنوند؛ شوک زده و غافلگیر میشوند و به محض این که بخواهند واکنشی نشان دهند؛ خیلی دیر شده است.

تاثیر عوام فریبی در توسعه نیافتگی

از محوری ترین عوامل عقب ماندگی و عدم توسعه در جوامع در حال رشد می توان به عوام فریبی اشاره کرد. براساس نوع خواسته ها و مطالبات مردم هر جامعه می توان به مستمسک عوام فریبان پی برد. در جامعه ای که معیارهای دینی و ارزشهای اعتقادی وعلمی و خدمت به مردم از اولویت بسیاری برخوردار باشد؛ عوام فریبان برای حفظ وضع موجود با تظاهر به پایبندی به این معیارها مردم را فریب میدهند و پایه های توسعه یافتگی را متزلزل تر از قبل می کنند.

واقعه بر سر نیزه کردن قرآنها توسط عمروعاص در زمان معاویه به عنوان بارزترین نمونه عوام فریبی با اعتقادات مردم محسوب میشد و این دسیسه ی جذب کننده باعث شد که یاران امام علی( ع)، امام را بخاطر التزام و اعتقاد به آن قرانها ترک کنند و اقدام به ایجاد جریان حکمیت با آن همه پیامدش بکنند ولی عاقبت چهره پلید آن ها در تاریخ برملا شد و اکنون تاریخ برای تشبیه چنین کسانی در جامعه ما مجددا تکرار میشود و داوری خواهد کرد.

پوپولیسم سیاسی,عوام فریبی و پوپولیسم,عوام فریبی دینیپوپولیسم ارتباط تنگاتنگی با عوام فریبی دارد

گردآوری: بخش جامعه سرپوش

  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش